Læsetid: 3 min.

Blev to uskyldige mænd henrettet i Hviderusland?

Hvideruslands diktator Lukasjenko lod i weekenden to mænd henrette for angiveligt at have gennemført en terrorhandling. Men kun de færreste tror på, at der var tale om en retfærdig retssag
Hvideruslands diktator Lukasjenko lod i weekenden to mænd henrette for angiveligt at have gennemført en terrorhandling. Men kun de færreste tror på, at der var tale om en retfærdig retssag
20. marts 2012

Hvideruslands diktator ankom i går til Moskva på officielt besøg, mens russere strømmede til den hviderussiske ambassade med blomster, plakater og kærter. Ikke blomster til diktator Aleksandr Lukasjenko, men for at markere en protest imod, at han i weekenden har eksekveret dødsdommene imod to unge mænd, Dmitrij Konovalov og Vladislav Kovaljov. De var dømt for at have gennemført en terrorsprængning i metroen i hovedstaden Minsk 11. april sidste år, hvor 15 blev dræbt, og 160 blev såret.

Dermed er Hviderusland det sidste land i Europa, som eksekverer dødsdomme. Reaktionerne fra Europa har da også være præget af chok og forfærdelse. Den tyske regerings menneskerettighedskommissær sagde i går, at »Lukasjenko er en diktator uden hjerte og skånsel«.

Formanden for Europa-Parlamentet, Martin Schulz, fordømte dødsdommen som »uoprettelig, umenneskelig og nedværdigende«, og Europarådet kaldte den for en »barbarisk prakis, som ikke hører hjemme i et civiliseret land«. Lukasjenko blev lovet »ekstremt hårde sanktioner«, mens han var på vej til møde i Moskva. I forvejen har alle EU-lande trukket sine ambassadører tilbage fra Minsk i protest imod det diktatoriske regime.

Samtidig har hviderussiske KGB-folk og specialstyrker omringet de huse, hvor de to unge mænd kom fra, for at forhindre befolkningen i at komme med blomster og arrangere spontane protestdemonstrationer.

Tvivlsomme domme

Sagen er nemlig, at dommene imod de to mænd er højst tvivlsomme, og at ekskveringen af straffene, der foregik ved nakkeskud, blev gennemført helt usædvanligt hurtigt. Tre måneder efter dommmen, hvor der normalt går over et år med ankesager og anmodninger om benådning. Lukasjenko afviste begge dele.

Ifølge russiske medier er både den hviderussiske og den russiske offentlighed overbeviste om, at dommen ikke havde været retfærdig. Den anerkendte netavis Newsru.com skriver, at det også er den konklusion, som specialister fra både Rusland og Israel er kommet frem til efter at have gennemført undersøgelser i Minsk.

Ifølge avisen Moskovskij Komsomolets havde den ene af mændene, Kovaljov, som boede i Minsk, hentet sin ven Konovalov fra byen Vitebsk på banegården og givet ham husly i nogle dage. I fuldskab havde Konovalov snakket om at lave et attentat i metroen, men Kovaljov havde blot anset det for at være fuldemandssnak og ikke anmeldt det til politiet. Det kostede ham livet, for han blev dømt for ikke at angive sin kammerat og for deltagelse i en sammensværgelse for at gennemføre terror. Konovalov blev dømt for selve attentatet.

KGB står muligvis bag

En af Informations kilder i Hviderusland siger over telefonen, at ingen af de to henrettede havde noget motiv til at gennemføre en terrorhandling, og ingen af dem har tidligere deltaget i voldelige overgreb.

Ifølge kilden, som af gode grunde ikke ønsker sit navn nævnt, er der snarere tale om, at det var myndighederne selv, der stod bag terroren for at styrke sin position i offentligheden. Derfor også den hurtige eksekvering, siger kilden og tilføjer – som i sovjettiden – »men det er ikke en samtale, vi bør have over telefonen«.

Den udlægning, at det var sikkerhedstjenesten, som i Hviderusland stadig hedder KGB, der selv stod bag terroren, er udbredt i Hviderusland.

Det samme gælder, at de to unge mænd blev udvalgt til at være syndebukke for det og hurtigt henrettet, så de ikke kunne tale over sig eller bevise deres uskyld. Det siger i hvert fald lederen af Center for Juridisk Bistand til Befolkningen i Minsk, Oleg Voltjek, til det russiske dagblad Kommersant. Han siger næsten direkte, at der er tale om »en provokation fra sikkerhedspolitiets side«.

Under pres fra Moskva

Ifølge Vladislav Kovaljovs mor er hendes søn udelukkende blevet henrettet, fordi han under sagsbehandlingen hele tiden har nægtet at følge efterforskningsmyndighedernes ordre om at fortælle en løgnhistorie og i stedet fortalte sandheden, nemlig at begge var uskyldige:

»Der er kun en, der er skyldig,« siger hun til radio Moskvas Ekko, »og det er Lukasjenko!«

Det kan Lukasjenko så tænke over, når han i disse dage opholder sig i Moskva, hvor Vladimir Putin reelt er helt tilbage ved magten. En hviderussisk politolog, Aleksandr Klaskovskij, siger til Newru.com, at Lukasjenko spiller et meget farligt spil, som kan koste ham magten og Hviderusland sin selvstændighed med Putin ved magten igen i Moskva.

»Presset fra Mokva vil være hårdt og måske dødbringende for de hviderussiske myndigheder og for den hviderussiske selvstændighed,« siger politologen.

For nok har flere højtstående politikere i Moskva advaret vesten imod skrappe økonomiske sanktioner mod Minsk og sagt, at Moskva ikke lader »de hviderussiske brødre i stikken«, men samtidig er det en kendt sag, at hverken Putin eller Medvedev har nogen sympati for den uforudsigelige hviderussiske diktator.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Karsten Jachs

Så vidt jeg ved eksekveres der stadig dødsdomme i USA. Hvorfor trækker Danmark ikke sine ambassadører hjem derfra?

Diktator Aleksandr Lukasjenko er måske mere syg end skruppelløs. I hvert fald lider han af samme sygdom som Hitler og Stalin.

Der foreligger intet bevis for, at de 2 henrettede stod bag bombesprængningerne. Faktisk mente mange, at diktator Lukasjenko selv stod bag, for at samle befolkningen bag sig mod hovedfjenden, der pt. er EU. Og selve henrettelsen var da også en åbenlys påmindelse til EU, om at det er diktatoren, der bestemmer.

Netop i går besluttede diktator Aleksandr Lukasjenko, at en tidligere præsident på 72 år ikke må forlade landet. Eneste begrundelse for dette, var også at vise EU, at han gør præcis som det passer ham.

Carsten Hansen

Kun uciviliserede lande benytter sig af dødsstraf (Inc. USA og Japan).

Et er at gå i krig, hvilket f.eks. et enigt folketing gjorde i Libyen, noget andet er at operere med dødstraf i sin retspraksis.