Læsetid: 4 min.

Våbenskandale skaber svensk selvransagelse

Den svenske regering er hårdt ramt af afsløringen af en hidtil hemmeligholdt aftale om hjælpe Saudi-Arabien med at opføre en våbenfabrik. I et land, hvor våbenindustriens omsætning i det seneste tiår er blevet flerdoblet, knirker det i den svenske selvforståelse som et etisk og demokratifremmende land
Den svenske forsvarsminister, Sten Tolgfors, er kommet i alvorlige problemer  på grund af våbenaftalen  med Saudi-Arabien.

Den svenske forsvarsminister, Sten Tolgfors, er kommet i alvorlige problemer på grund af våbenaftalen med Saudi-Arabien.

Tomas Oneborg

12. marts 2012

Saab, Husqvarna og Bofors er svenske fabrikater, de fleste kender, men det er også navnene på nogle af broderlandets største våbenproducenter. Sverige er verdens tiendestørste våbeneksportør og den største, hvis man måler våbensalget pr. indbygger.

Alligevel er nyheden om, at den svenske regering har leveret knowhow og indtil for nylig skulle være med til at opføre en våbenfabrik i Saudi-Arabien, sprunget som en bombe under Fredrik Reinfeldts centrumhøjre-regering. Fabrikken, et anlæg til adskillige milliarder kroner med 35 planlagte bygninger til bearbejdelse af missiler, sprænghoveder og raketbrændstof, skulle egentlig være påbegyndt i 2007, men er blevet forsinket, og er en del af en handelsaftale med Saudi-Arabien, som i sig selv ikke er hemmelig, men hvor en stor del af kontroversen handler om, at det svenske engagement i diktaturstatens våbenprogram angiveligt er blevet skjult for offentligheden ved at placere de svensk-saudiske transaktioner i et dækselskab.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Så længe USA, Rusland, Frankrig, Kina , UK, Nordkorea o l leverer våben til mellemøsten, så har jeg lidt svært ved at kritisere Sverige.

Jeg ser gerne, at også små velordnede demokratier som f eks de skandinaviske lande, kan opretholde en troværdig våbenproduktion - de såkaldte stormagter skal ikke have monopol på våben.

At svenskerne så p t er i fuld gang med at træde sig selv over tæerne i al deres selvretfærdighed, er så en anden sag.

Lars Jorgensen

Så længe flere af vores naboer slår deres børn - så har jeg også svært ved at kritisere, når min søster slår sine børn...

Lars Jorgensen

Svensk hykleri og samvittighedskvaler er langt at foretrække for en glad og selvtilfreds våbeneksport.

Sml. med lallende ignorante - og krigsskabende - krigseksportører som fx USA mfl.

Forhåbentlig har svenskerne et megastort problem med denne skandale. Og forhåbentlig får offentlighedens kendskab til skandalen de svenske politikere til at ændre politik.

Ellers er der tale om, at man for enhver (krigs_) pris vil skabe svenske arbejdspladser og vækst. Hvorfor så ikke også begynde at fremstille svensk designede let rengørlige torturbænke til eksport, hvis der er et marked for det?

Lars Jorgensen

Lidt om krig og forståelse for krigens konsekvenser - tilfældigt klip:

The title of Nansen’s Nobel lecture December 19, 1922 was ”The Suffering People of Europe”. Like Einstein he was shocked by what World War I had brought about, and now was concerned that the victors were excluding German scientists from the international research community and imposed retrictions that hindered the German Weimar Republic in its quest to recover and reconstruct the economy.

Nansen did not mince his words: ”….I see mankind in its suffering; that is how I see the suffering people of Europe, bleeding to death on deserted battlefields after conflicts which to a great extent were not their own.This is the outcome of the lust for power, the imperialism, the militarism, that have run amok across the earth.”

”The golden produce of the earth has been trampled under iron feet, the land lies in ruins everywhere, and the foundations of its communities are crumbling. People bow their heads in silent despair. The shrill battle cries still clamour around them, but they hardly hear them anymore.”

”Cast out of the lost Eden, they look back upon the simple basic values of life. The soul of the world is mortally sick, its courage broken, its ideals tarnished, and the will to live gone; the horizon is hazy, hidden behind burning clouds of destruction, and faith in the dawn of mankind is no more.”

And then he goes on to say that politicians and diplomats promise a lot but accomplish little. Paper and fine words will not do. ”These must be replaced by action, by persevering and laborious effort, which must begin at the bottom in order to build up the world again”.

Like Einstein he was hoping the League of Nations might help create stability, and for his own part he was involved in Red Cross relief missions to help the victims of war and displaced persons, particularly in the Soviet Russia.

Taget herfra: http://www.ota-berlin.de/blog/03/13/einstein-in-berlin-%E2%80%93-part-xv...

Lars Jorgensen

A pro pos - at slå sine børn og lade sin søster slå sine børn.

Så længe jeg lader være med at slå mine børn. Så længe bliver det relativt vanskeligere for min søster at forsvare over for sig selv og sine børn - at hun slår dem...

Bjarne Bisgaard Jensen

Svenskerne har altid balanceret på en knivsæg i spørsmålet om våbenproduktion og eksport af samme. Det stemmer så dårligt med visionen om det lykkelige ordentlige folkhem.
men der er penge i skidtet så alligevel. Som vi siger der hvor jeg kommer fra : hvis der er penge i lortet så gør vi det.

Søren Kristensen

Måske var det også noget for vores industrivirksomheder, med en lille nebengeshæft, bare lidt mere ovre i den biologiske boldgade. Nåe nej, biologisk krigsførelse er uacceptabelt. Æv, de er squ osse så heldige de svenskere.

Nora Syrénqvist

Jeg anbefaller at læse en svensk kringsmaterialeinspektörs redegørelse på avisen DN om det her ... man får godt nok lidt kvalme af det ... men så får man også indsyn i hvordan disse mennesker tænker:

Her kommer lænken (www.dn.se/debatt/darfor-tecknade-sverige-avtalet-med-saudiarabien) og en lille smagsprøve:

"Under senare år har den svenska försvarsmakten minskat sina inköp av svensk krigsmateriel och den svenska försvarsindustrin har fått överkapacitet och alltmer sökt sig till exportmarknaderna. De svenska regeringarna har i princip stött denna exportdrive med hänsyn till försvarsindustrins nationella betydelse för vår säkerhetspolitik och industriella kompetens, inklusive av sysselsättningsskäl. Till saken hör också att statsmakterna har finansierat utvecklingen av de flesta vapensystemen och får en viss bonus av exporten."

@ Bisgaard: Der er så mange ting der er penge i, såsom narkotika, prostitution, tyveri etc. Så mange ting der gør mindre skade end våben.

Christian de Coninck Lucas

Det er løgnen der er problemet. Vi ved alleasmmen, at våbenindusrien er noget forbandet, organiseret lort med alt for meget magt og direkte kriminel adfærd, men når politkerne laver double-deals under bordet vågner folk op.

Georg Christensen

Svensk selvrandsagelse, "ordene" er musik i mine øre, tyskerne er også igang, I fælleskab har disse to landes "våbenindustri", med valgte politikeres hjelp, fået udviklet "destruktions industrien" . Olie og gas med betaling : En kugle midt i panden på sig selv. har disse politikere arbejdet for, og bliver nok også ved, med at påstå: At det koster " arbejdspladser" hvis de nedlægges, og fuldstændig overser, at det koster "LIV", hvis de opretholdes.