Nyhed
Læsetid: 2 min.

ACTA-aftale hænger i en tynd tråd

Der tegner sig et flertal i Europa-Parlamentet mod den kontroversielle handelsaftale ACTA. Senest har hele parlamentets ACTA-ordfører, briten David Martin, anbefalet at stemme nej
Der begynder at tegne sig et flertal for et nej til ACTA-aftalen i Europa-Parlamentet.

Der begynder at tegne sig et flertal for et nej til ACTA-aftalen i Europa-Parlamentet.

Jakob Dall

Udland
13. april 2012

Alt tyder på, at den kommende afstemning om ACTA i Europa-Parlamentet ender med et klokkeklart nej. Den kontroversielle handelsaftale, der ifølge kritikere vil få voldsomme konsekvenser for både friheden på internettet og fattige landes adgang til kopimedicin, skal efter planen til afstemning i parlamentet til juni. Og efter et møde i den socialdemokratiske gruppe i parlamentet i går var opfordringen fra David Martin, Europa-Parlamentets ordfører i sagen om ACTA-aftalen, helt klar: Stem nej.

»Dagens møde har bekræftet min mistanke om, at ACTA giver anledning til flere bekymringer end håb. Hvad aftalen leverer i form af styrkede intellektuelle ejendomsrettigheder opvejes af de potentielle trusler mod civile rettigheder og friheden på internettet. Når Europa-Parlamentet afviser ACTA, må EU-Kommissionen arbejde på at finde andre måder at beskytte den europæiske intellektuelle ejendomsret på det globale marked,« siger David Martin i en pressemeddelelse.

Høring i går

Meldingen kommer efter et par dage, hvor ACTA har været til debat i Europa-Parlamentet. Onsdag var der indkaldt til stor høring i parlamentet, og her tordnede en lang række ngo’er mod aftalen – heriblandt Amnesty International, Oxfam, Reporters without Borders samt flere internetrettighedsgrupper.

»Hele Menneskerettighedserklæringens vision er på spil (med ACTA, red.),« advarede Marianne Mollmann fra Amnesty International blandt andet ifølge EUobserver.

Blandt kritikpunkterne er, at ACTA vil medføre markant øget overvågning og krænke privatlivets fred:

»De kriminelle bestemmelser ved ACTA mangler den juridiske sikkerhed under international lov, under artikel 10 i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention og under artikel 52 i EU-charteret for fundamentale rettigheder,« sagde Gabrielle Guillemin, en jurist i den London-baserede ngo Article 19.

Derudover har der længe været massiv kritik af, at forløbet omkring tilblivelsen af ACTA har været udemokratisk og hemmelighedsfuldt. Den første ACTA-ordfører, Arif Khader, trådte i januar tilbage netop på baggrund af manglende gennemsigtighed i aftalens tilblivelsesproces.

Nej fra socialdemokrater

Samtidig med at David Martin offentliggjorde sin anbefaling, bekendtgjorde også formanden for den socialdemokratiske gruppe, S&D, Hannes Swoboda, at han støtter ordførerens anbefaling og dermed et nej til den samlede aftale.

Dermed tegner der sig efterhånden et klart flertal i Europa-Parlamentet for at nedstemme ACTA, vurderer Britta Thomsen, der selv sidder i parlamentet for Socialdemokraterne:

»Der er stor splittelse i den borgerlige side af parlamentet, hvor mange i den konservative og liberale gruppe vil stemme nej. Og når nu hele venstrefløjen, de grønne, mange af socialisterne og den euroskeptiske højrefløjsgruppe i parlamentet, EFD, vil stemme nej, så ser det ud til, at aftalen ikke går igennem.«

Britta Thomsen er glad for udviklingen:

»Vi kan forhåbentlig få en afklaring om denne aftale nu i stedet for at sidde og vente i 18 måneder, indtil domstolen har taget stilling,« siger hun med henvisning til EU-Kommissionens beslutning om at lade EF-Domstolen vurdere, om ACTA-aftalen er i modstrid med EU-traktaten. En beslutning, som parlamentet for to uger siden valgte at sætte til side for at fastlægge, at den endelige afstemning skal finde sted til sommer.

Herhjemme har den danske regering været en ivrig støtte af ACTA-aftalen, der efter planen skal ratificeres af de nationale parlamenter – heriblandt i Folketinget – efter Europa-Parlamentet har taget stilling. Men meget tyder altså nu på, at ACTA aldrig når så langt.

 

Læs mere om ACTA i journalen ’ACTA – det frie internet under pres’ på information.dk/acta

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeppe Morgenthaler

Man bør faktisk tage sig tid til at se stakeholder-høringen fra i går, for at forstå hvor kritisabel ACTA-aftalen er:

http://webcasts.barouhandpartners.com/marietje_schaake/a_stakeholder_hea... (den starter 17:14 inden i videoen)

Det er meget positivt at se en så bredspektret kritik af ACTA, men der foregår som bekendt mange ting sideløbende med ACTA. Som det også bliver nævnt i debatten bliver TPP (endnu en aftale) i øjeblikket forhandlet på samme lukkede facon som tilfældet var med ACTA. Det kritiseres fra snart sagt alle sider, men forhandlingerne er lukkede for offentligheden og for interessenter.

Og helt uden om alle disse meget debaterede, fordækte akronymaftaler har rettighedslobbyister i USA forhandlet sig på plads med de største internetudbydere i USA, der fra 1. juli tilsyneladende kommer til at fungere som internetpoliti, der kan sende advarsler til forbrugere der er mistænkt for at downloade piratkopieret materiale (à la brevmodellen). Det kommer naturligvis til at bero på en grundig, metodisk og allestedsnærværende overvågning af forbrugernes internetvaner. Hvilket gør tiltaget decideret utidssvarende, ja stasi-lignende. Mere om det her:

http://news.cnet.com/8301-31001_3-57397452-261/riaa-chief-isps-to-start-...

Man må tage sig til hovedet.

"Herhjemme har den danske regering været en ivrig støtte af ACTA-aftalen..."

Ja, det er jo svært at gætte, hvorfor regeringen sandsynligvis ryger ud igen på røv og albuer.

Meen, lad os lige dvæle lidt ved Pia Olsen Dyhr's (og SF's partitops), i Informations spalter, noget nær veldokumenterede stædighed omkring dansk tilslutning til ACTA-aftalen. Og dermed hendes blanke afvisning af, der der såvel politisk som i befolkningen skulle være en udbredt utilfredshed med traktaten og dens tilblivelse. POD's politiske sans samt hendes ideologiske evner, har vist sig at være i en absolut bundklasse. Så er det såmænd sagt...

Det skudsmål fortjener hun at tage med sig i rygsækken, når man vurderer SF's ideologiske formåen under hendes auspecier. Det har ganske enkelt været en talen imod bedrevidende, rent ud sagt. Såvel overfor den offentlighed, som har protesteret i et omfang, som burde have fået hende og SF til at tænke sig om, men tillige overfor de rettighedsforhold, som hun har valgt at tilsidesætte. Og det kan man vel ikke benævne som et ideologisk talent. Snarere tværtimod.

Det har allerede været nævnt, at POD's forhold til ACTA-traktaten har vist sig at være en politisk sump for SF. Det handler ikke mindst om omfanget af protesterne, som er kommet bag på POD. Men det drejer sig også om, at protesterne har vist, at viljen til rettigheder udenom de politiske og økonomiske eliter, har været eklatant fejlvurderet, når SF har forsøgt at bibringe sig selv en relation til de gældende magtforhold. Og altså måske har misforstået, at offentlighederne spiller en langt større rolle, end antaget.

Presset på frihedsrettighederne har været negativt, såfremt man ønsker at begribe, hvorledes den hieararkiske tilskyndelse har været udfordret. For den har sine grænser. Også for et parti (SF), der forsøger at gøre sig til i det landskab, som man med ACTA-sammenhængen åbenlyst har fejlfortolket og fået noget helt forkert ud af. Og i den forbindelse er er formentligt offentlighedernes rolle for magt-relationernes vedkommende, som SF og POD har misfortolket. Hvad der yderligere gør det beskæmmende for POD og SF er, at det ideologiske greb om virkeligheden samtidig er gået SF's fornemmelser forbi.

Det er simpelthen så alvorligt, at det er nødvendigt at skrive om det i håbet om, at såvel SF som POD, indser at offentligheden hár skrevet anliggendet ind i karaktérbogen. Under minus. Og sådan kan man såmænd blive ved, SF. Hvornår får vi en tydelig erkendelse af, at spin ikke retter op på sammenhængen? Eller skal Jesper Petersen igen tale op imod muren i offentligheden?...

Med venlig hilsen

SF vil forsætte med at støtte forslaget til sidste mandat.

Martin Madsen

De danske politikere er så vilde med ACTA, at de vil lyve for åben skærm og udføre censur for at få det igennem.
Trine Bramsen gav seerne håndslag på at ville kommunikere om ACTA, men sletter konstant ACTA kritiske spørgsmål på hendes blog, uden at svare på dem.

http://trinebramsen.dk/person/10-ting-du-ikke-vidste-om-mig

Men her er de slettede spørgsmål, så kan i selv vurdere om ikke de fortjener svar:

6. februar 2012 - 13:17
Jeg synes det er utroligt skuffende, at alle danske politikere kun taler om fordelene ved
ACTA.

Hvorfor går i ikke i detaljer med folks frygt for konsekvenserne?
Al ny lovgivning medfører uforudsete konsekvenser, F.eks blev terrorloven brugt første
gang mod nogen der hængte et banner op! Knivlov osv..
Lad os dog få debatten, og minimere det uforudsete.
Hatelove, love med korte høringsfrister eller som ACTA holdt hemmeligt er med til at
undermiinere demokratiet.
Jeg siger ikke at ACTA nødvendigvis er dårligt håndværk, men hvordan kan vi stole på
det, når ingen med indflydelse på processen vil gå i detaljer med de problemstillinger der
bliver rejst?
Mvh Martin

ACTA
af Martin (ikke efterprøvet)
6. februar 2012 - 13:18

Der skulle have stået hastelove!

ACTA
af Malene Petersen (ikke efterprøvet)
6. februar 2012 - 19:11

Efter dine udtalelser omkring ACTA, har jeg ikke lyst til at stemme på dig igen.

ACTA
af Lotte (ikke efterprøvet)
6. februar 2012 - 21:33

Trine, jeg kan se, at du er en vældig strik - sådan i al almindelighed - derfor forstår jeg
slet ikke din arrogance og synes du skal tænke over, hvad det egentlig er demokrati
betyder, og at du skal tænke over, hvem du med accepten af ACTA egentlig
repræsenterer.
Og jeg synes, at du i demokratiets navn, skal sætte dig ned og læse de mange
bekymringer rigtig mange mennesker, som har læst aftalen og sat sig i stoffet, har. Kloge
begavede og indsigtsfulde mennesker, som er bekymrede for ikke mindst ytringsfriheden.
Forstår du slet ikke?

ACTA
af Morten Edvars (ikke efterprøvet)
7. februar 2012 - 5:51

Efter min mening er det et politisk selvmord Trine er i gang med, hendes støtte til ACTA
vidner om en total manglende indsigt i de grundlæggende værdier vort "demokrati"
bygger på.
Men det lærer hun forhåbentlig med alderen.
/Morten

Kan du garantere at vi ikke afgiver suverænitet?
af erik (ikke efterprøvet)
7. februar 2012 - 12:09

Mig bekendt lægger ACTA op til, at der hen ad vejen skal kunne implementeres national
lovgivning ud fra ACTA-hensigter. I min verden er det lig med suverænitetsafgivelse, og
jeg kan ikke se sammenhængen mellem amerikanske profit-virksomhedshensyn og
beskyttelse af kunstneriske interesser (som jeg er helt enig i er vigtige). Men mig bekendt
er det forhold, som både EU og Folketinget fokuserer på - og lovgiver om.
Og jeg, der troede at Socialdemokratiet gik ind for ytringsfrihed... - og ville tage afstand
fra en så lukket og udemokratisk proces, som ACTA-tilblivelsen er udtryk for.

Politiker-lede
af Martin (ikke efterprøvet)
16. februar 2012 - 20:11

Tænk sig at du bare vil censurere kritik væk, i stedet for at svare på folks bekymringer!
Det er lige præcis det vi frygter med ACTA!
Synes du ikke at borgerne fortjener en bedre behandling?
Tror du virkelig at folk er så dumme at de skriver til dig og så ikke vender tilbage for at
se om du har svaret?
Jeg er sandsynligvis ikke den eneste der har et aftryk af din hjemmeside, da snart ingen
dansk politiker svarer på kritiske spørgsmål, men bare lader som om de ikke har været
der.
Det kan du gøre bedre!

ACTA traktaten
af Annethe Dyrh (ikke efterprøvet)
21. februar 2012 - 6:23

Jeg er bere én af dem.
Trine Bramsens du mistede lige min stemme.

Slettet besked omkring
ACTA
af Annette (ikke efterprøvet)
21. februar 2012 - 6:41

Det er da sørgeligt

Får vi intet svar?
af Malene Petersen (ikke efterprøvet)
27. februar 2012 - 2:29

Der kommer sandelig andre boller på suppen, når folk først kommer på tinge...
Har Trine Bramsen ikke tænk sig at svare offentligt herinde?

ACTA
af Martin (ikke efterprøvet)
4. marts 2012 - 22:06

Nej selv et håndslag med seerne for åben skærm, skal nok ikke regnes for andet end et
politikerløfte.
Trine Bramsen venter sikkert bare på at kunne slette alle indlægene igen.
Det er sku sørgeligt, at det ikke gør nogen forskel om regeringen er rød eller blå, De
(politikerne) er her tilsyneladende ikke for at tjene os, men for noget andet.

ACTA
af Anonym (ikke efterprøvet)
9. marts 2012 - 14:04

fraværsprocent på 0.0, men den er steget siden hen........

Trist
af Jan Nielsen (ikke efterprøvet)
9. marts 2012 - 22:10

Trist at Trine har slettet de mange kritiske indlæg, men åbenbart er chokofanter ikke helt
uskadelige for unge politikeres evne til at overholde basale parlamentariske spilleregler.
Jeg så iøvrigt lige den offentlige høring om ACTA som du deltog i Trine, det slog mig at
du og Pia Dyhr udelukkende fokuserede på ganske få og pengestærke interessegruppers
rettigheder.
I stedet for at svare konstruktivt på de spørsmål der blev stillet, prøvede i at få fokus over
på Morten Messeschmidts, blandt andet ved at antyde at han skulle være utroværdig på
grund af DF's udlændinge politik??. Hallo, jeg er selv ramt af regeringens ulændinge
politik, men det du har gang i nu er meget værre, og vil kun fuldbyrde danmarks vej mod
en mere totalitær stat.
I stedet burde i fokusere på borgernes rettigheder, for eksempel ved at arbejde for nogle
grundlæggende IT rettigheder for borgere, samt de mindre IT virksomheder, som er dem
der bliver taberne hvis ikke vi får stoppet ACTA.
Det mest morsomme er i øvrigt at hovedaktørenen i kopiering af både industrielle
produkter, samt medicin, er Kina og Indien, og de er ikke er includeret af ACTA, og vil
sansynligvis heller aldrig bliver det da de herved ville miste meget af den basis, som
mange af deres nye industrier er baseret på.
Så det efterlader mig med en smag i munden, af en dårligt forberedt Lobbyaftale, der
havde til foremål at beskytte en døende forretning som ikke formåede at følge med tiden.

Mees von Erckens

Jeg har selv fået et par kommentarerer slettet af Trine, utroligt at hun ikke kan klare lidt modstand.

At så svage personer kan bestride så magtfulde stillinger i Danmark, får det til at løbe koldt ned af ryggen på mig.

Ib Christensen

Den debat vi mangler at starte er, hvilke regler vi skal have indført for at sikre fremtiden ikke bringer flere af den slags skjulte forhandlinger.