Nyhed
Læsetid: 2 min.

Gruppepres skal sikre flere job i EU

EU-Kommissionen vil presse medlemslandene til at skabe job ved at udstille deres indsats
Udland
20. april 2012

EU-Kommissionen vil fra næste år udstille medlemslandenes fremskridt i implementeringen af deres nationale jobplaner i en årlig pointtavle. Hensigten er at bruge gruppepres til at få medlemslandene til at gøre mere for at skabe job til Europas rekordhøje antal arbejdsløse.

Kommissionen har nemlig reelt ikke meget magt til at gennemtrumfe deres anbefalinger.

»I sidste ende skal det meste af arbejdet gøres på nationalt niveau, men en pointtavle er en måde at øge presset på medlemslandene for at få dem til at leve op ting, de har skrevet under på,« siger Janis Emmanouilidis, senioranalytiker ved European Policy Centre i Bruxelles til Information. Han peger på, at krisen har skabt en større »parathed til at sammenligne landene med hinanden« og mener, at det derfor godt kan få en effekt.

Godt, men ikke nyt

Den nye pointtavle er en del af en 27 sider lang beskæftigelsespakke med titlen Mod en jobrig genrejsning udgivet af EU-Kommissionen tidligere på ugen.

Pakken kommer parallelt med offentliggørelsen af nye tal, der afslører en trist ny rekord på 10,2 pct. arbejdsløse i EU i februar.

Pakken – reelt en lang række anbefalinger – fremsætter »nye mål og identificerer nøglemuligheder« for jobskabelse, som skal diskuteres på et EU-topmøde i starten af september.

Blandt andet opfordrer Kommissionen medlemslandene til at »skabe de rette betingelser for jobskabelse og efterspørgsel på arbejdskraft, såsom ansættelsessubsidier som skaber nye job, et (budgetneutralt) skifte fra skat på arbejdskraft til miljøskatter eller støtte til selvstændige«.

Kommissionen påpeger også, at der med fire millioner ubesatte job i Unionen bør investeres mere i »færdigheder, der adresserer mismatchet i Europas arbejdsmarkeder«. Desuden ønsker Kommissionen at gøre det lettere for befolkningerne at flytte på tværs af grænserne for at finde arbejde.

Det skal blandt andet ske ved at »fjerne juridiske og praktiske forhindringer for fri bevægelighed for arbejdere« såsom at forbedre muligheden for at tage pensioner og arbejdsløshedsunderstøttelse med.

Intet nyt

Janis Emmanouilidis mener dog ikke, at der er meget nyt i jobplanen – og der følger heller ikke nogen nye penge med. Kommissionen minder i rapporten primært medlemslandene om allerede eksisterende EU-midler, der kan søges.

»Der er en masse gode og interessante ideer, men de er ikke fuldstændig nye, mere specifikke eller bundet til penge, der kunne bruges til at udføre planerne. Det er mere det politiske budskab, der er vigtigt, og det har udviklet sig meget i de seneste seks måneder, så det ikke længere kun handler om en stram økonomisk politik,” siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her