Nyhed
Læsetid: 3 min.

Merkels krisepolitik kan ende med en retsag

Ny sammenslutning af tyske borgere vil ad rettens vej stikke en kæp i hjulet på Merkels visioner om et sparsommeligt Europa
Ny sammenslutning af tyske borgere vil ad rettens vej stikke en kæp i hjulet på Merkels visioner om et sparsommeligt Europa
Udland
18. april 2012

Angela Merkels planer for Europas fremtid truer demokratiet og er i strid med den tyske grundlov. Det hævder en nydannet alliance af tysk politiske interesseorganisationer og fremtrædende partipolitikere, der er tilknyttet paraplyorganisationen Mehr Demokratie.

Derfor kræver den en folkeafstemning om Tysklands tilslutning til finanspagten og den permanente krisefond, ESM. I modsat fald vil initiavtagerne anført af en tidligere socialdemokratisk justitsminister klage til den tyske forfatningsdomstol efter finanspagtens ratificering i Forbundsdagen.

Som juridisk instans vogter forfatningsdomstolen over tysk kontrol med de nationale budgetter og har derfor hjemmel til at bremse Forbundsdagens tilslutning til finanspagten. I midten af juni træder Forbundsdagen og Forbundsrådet sammen for at vedtage den permanente krisefond, den såkaldte europæiske stabilitetsmekanisme, ESM, såvel som den omdiskuterede finanspagt.

I de tyske medier har det især vakt opsigt, at protesterne mod Merkels krisepolitik støttes af Hertha Däubler-Gmelin, der fra 1998-2002 fungerede som socialdemokratisk justitsminister i Gerhard Schröders regering.

»Man er gået over stregen«, udtaler Däubler-Gmelin til avisen Frankfurter Rundschau.

Det er især de demokratiske aspekter af finanspagten og den permanente krisefond, der ligger til grund for initiativtagernes trussel om at pudse forfatningsdomstolen på den tyske krisepolitik.

»Euro- og gældskrisen risikerer at udvikle sig til en demokratisk krise. Et lille antal regeringschefer fastlægger retningslinjerne for redningen af euroen. Nationale parlamenter bliver i stigende grad fravristet magt, stadig flere beføjelser og beslutninger henlægges til højeste niveau. Borgerne har ingen indflydelse«, lyder det i den grundlæggende erklæring.

Retten til selvbestemmelse

Det er ikke første gang, at modstandere af Merkels krisepolitik har forsøgt at gå rettens vej. Tidligere har også det tyske venstrefløjsparti Die Linke varslet at ville indbringe en klage for Forfatningsdomstolen over det, der opfattes som mangel på demokratisk legitimitet i finanspagten.

Personerne bag det nye initiativ understreger imidlertid, at man ikke principielt er imod sparepolitik eller gældsbremser, men at man vil sikre den demokratiske medbestemmelse i en situation, hvor de nationale parlamenter er under voldsomt pres.

Krisefonden ESM skal ifølge planen have en øvre ramme på 500 mia. euro, hvoraf Tyskland skal indbetale 22 mia. euro og hæfte for i omegnen af 167 mia. euro. Hvem der er værdig til at modtage fondens midler, besluttes af et fællesråd med repræsentanter fra samtlige af finanspagtens medlemsstater. Det strider ifølge Däubler-Gmelin og de juridiske kræfter bag initiativet mod tysk lovgivning, og de sætter deres lid til en tidligere dom fra Forfatningsdomstolen, der pålægger Forbundsdagen at bevare en »substantiel retten til selvbestemmelse over de tyske budgetter«.

Netop dette forhold er ifølge tidligere justitsminister Hertha Däubler-Gmelin særdeles problematisk.

»På den ene side kan finanspagten ikke opsiges», siger Däubler-Gmelin til avisen Frankfurter Rundschau. »På den anden side opnår EU-kommissionen og Ministerrådet vidtgående kontrolbeføjelser over de nationale budgetter, uden at Europa-Parlamentet eller de nationale parlamenter medvirker.«

Franske valgløfter under pres

Mens modstanden mod finanspagten vokser i Tyskland, synes modstanden mod finanspagten at være dalende i resten af Europa. Mandag ratificerede det portugisiske parlament som det første teksten, der indskriver gældsbremser i den nationale forfatning og udløser sanktioner, hvis den nationale gæld overskrider tre pct. af BNP.

I Frankrig har den socialistiske præsidentkandidat François Hollande tidligere svoret at ville genforhandle finanspagten, hvis han vinder over Nicolas Sarkozy ved det kommende valg. Flere eksperter tvivler imidlertid på, at Hollande vil stå ved sine valgløfter.

»Man kan sagtens forestille sig, at Hollande som betingelse for en ratificering vil kræve en vækststrategi eller yderligere sociale initiativer,« sagde EU-eksperten Daniela Schwarzer fra tænketanken Stiftung Wissenschaft und Politik på et pressemøde mandag i Berlin.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Henrik Jensen

Denne påske var jeg inde for at se "Hvidsten-gruppen" med min søn. Bagefter talte vi om, hvorfor Hitler kom til magten i Tyskland...

(Det her er ikke Goodwins lov---)

Og så slog det mig, at det er de samme - fanden tage mig - de SAMME banker, de samme virksomheder og de samme stenrige familier, som lige nu har travlt med, sammen med Merkel, at sørge for, at der "igen bliver talt tysk i Europa".

(Det var den triumferende besked CDUs leder Volker Kauder sagde på parteitag i Leipzig).

Det ligger mig fjernt for at sidestille Merkel med den østrigske maler; men lur mig om Tyskland ikke, nu, er ved at gennemtvinge et nyt hegemonieanspruch over hele Europa - mage til de tidligere forsøg.

Troels linkede i går til en artikel i Spiegel om, hvordan unge - godt uddannede - grækere tvinges til at rejse til Tyskland for at arbejde i lavt betalte, beskidte jobs i prækariatet.

På mine forældres tid blev Tysklandsarbejderne tvunget til landet - det gør de også i dag.

Samarbejdet, i forbundsrepublikken, mellem de højreorienterede politikere og de store industrier/industrifamilier, har forresten lange rødder: Lige efter krigen sad mange af dem spjældet sammen i fæstningen Landsberg , der blev kimcellen for Tysklands politiske nyordning efer år nul.

Og vi kan lige så godt se i øjnene, at de kræfter her, altså de brogerlige tyskere, der vil have et tysk Europa, de store banker og industrier og de familier, der står bag CDU og FDP - er fuldkommen hamrende ligeglade med, om pensionisterne tvinges til selvmord i Grækenland, om forældre ikke længere kan ernære deres børn, om europæere dør af sygdomme der kunne være behandlet - så længe det er grækere, spaniere eller andre sorthårede, brunøjede mennesker er de fuldkommen kolde i røven.

Det har de altid været og det vil de altid være.

I øvrigt - I går var præsident Gauck i Bruxelles og krævede, at landene afgiver endnu mere suværænitet til Barroso:

http://www.spiegel.de/politik/ausland/0,1518,828166,00.html

Tine Sørensen

- Og så lidt selv-prygling!
Vi kan måske gå hen og være "heldige", at der er nogle kloge og forstandige tyske borgere, er ikke bare sidder på hænderne og små-brokker sig.
Men handler....

Bjarne Bisgaard Jensen

Strambuks Merkel og hendes lille franske løjtnant fører an i mummespillet om europas fremtid

Aleksander Laursen

Fantastisk!

Jørgen Bjerring

Ovenstående debatindlæg handler om Tyskland (og Frankrig). Er sammensvejsningen mellem politisk og økonomisk elite hér i landet - og i et hvilket som helst andet kapitalistisk drevet samfund (jeg bruger med vilje ikke begrebet "demokrati") - mon anderledes??

Alan Strandbygaard

Du har fuldkommen ret, Henrik Jensen.

Det er de selvsamme kræfter der fik lov til at overleve krigen intakte, der nu på anden måde forsøger at realisere drømmene.

Disse mennesker fik lov til at fortsætte deres funktioner efter krigen, da Tyskland ellers ville falde fra hinanden. Genopbygningen ville blive uoverkommelig for de allierede. Derfor fik de daværende ledere lov til at forblive på deres poster. Især i den private sektor.

Her i Sønderjylland har vi en talemåde:

"Tyskerne kommer!
Men denne gang kommer de ikke i kampvogne."

Nora Syrénqvist

Man kan kun håbe, at en nogenlunde prominent person som Herta Däubler-Gmelin nu får lidt opmærksomhed til sin perspektiv på sagen.

I modsats til Henrik Jensen tænker de fleste tyskere nemlig ikke på nogen stenrige familier, hvis de skal beskrive hvordan Hitler kom til magten uden på de to inflationsperioder mellem krigene. Det er det de har lært i skolen - ikke noget om Brüning og deflation. Og derfor er de meget bange for at det skal ske igen - med politisk ustabilitet og radikalisering til følge.

Og det er derfor at de finder en tanke om en stabil euro betryggende, selv mange af dem som synes at Kauder er modbydelig når han glæder sig over at der igen tales tysk i Europa.

Og det er derfor, at de ikke rigtigt vågner op når en konservativ regering går enkelte stenrige menneskenes ærinder. (Og så skal man huske, at den regering tilmed er ligeglad, når de fattigere tyskernes forventede livslængde daler - ikke kun hvis det går ud over de syge i Sydeuropa)

Claus Sønderkøge

Sagen er taget af bordet. De stærkt stigende meningsmålinger for Piratpartiet gjorde at man ikke turde fortsætte, specielt ikke med en trussel om Karlsruhe.

Det sludder på tråden her om Hitler har ingen relevans. De kvikkere af tyskerne ved nok til at vide at historien er langt mere indviklet og fyldt med løgn. Nora Syrénqvist er tættere på den historiske sandhed end Jensen og Strandbygaard.

Franz-Wilhelm Winterberg

Verehrter Henrik Jensen, ich bin mittlerweile 71 Jahre alt und höre, lese immer wieder solche Kommentare, wenn es um Deutschland geht. Mit Dänemark bin ich seit 1970 eng durch Heirat verbunden.
Als Studenten hatten wir die Hoffnung auf ein vereintes Europa. Diese Hoffnung habe ich heute auch noch und bin der Überzeugung, dass meine dänischen Enkelkinder (5;8;11) zusammen mit ihrer Generation diesen meinen Wunsch dann aktiv unterstützen.
Sehen Sie, meine Generation hat auch nicht verstanden, warum Adolf Hitler von unseren Eltern, Großältern gewählt wurde und sie nichts getan haben, um das Unheil zu verhindern.
Wenn Sie ernsthaft in die deutsche Vergangenheit zurückgehen, werden Sie erkennen, dass es nicht die Großindustrie, die Industriellen waren, die Hitler zur Macht verholfen haben.
Es waren die Kleinbürger, die die NSDAP 1933 gewählt haben. Erst danach haben dann die Industriellen den Wahnsinn mitgemacht.
Schauen Sie dann noch in der Vergangenheit von Dänemark zurück, so werden Sie auch anerkennen müssen, dass große Teile der Dänen das "neue Deutschland" damals bewunderten und gerne "mitfahren" wollten.
Merkel, die CDU, die SPD,FDP und die Grünen wollen ein vereintes Europa in dem die Bundesrepublik eingeht und die 16 Länder der Bundesrepublik ihren Einfluss dann geltend machen.
Das können sie aber nur über das Europäische Parlament.
Nun ist Dänisch ja auch eine Germanische Sprache, Sie können aber sicher sein, dass zum Beispiel mir als Rheinländer, Französich lieber ist als Bayrisch, Sächsisch, oder Hessisch.
Das Deutschland, was Sie sehen, gibt es nicht. Es ist eine Bundesrepubkik bestehend aus ca. 15/16 verschiedenen Ländern mit den unterschiedlichsten Kulturen.
Jetzt haben wir in Deutschland ein Grundgesetz über das das Verfassungsgericht aufmerksam und mit Erfolg wacht.
Die angedrohte Klage des Vereins für mehr Demokratie hat schon deshalb keine Aussicht auf Erfolg und bringt daher Merkel nicht zum Wackeln, da über 2 Drittel der Agbeordneten den besagten Gesetzen zugestimmt haben und damit auch die Mehrheit hätten, die Verfassung zu ändern.
Damit wir aber die Bundesrepubkik in einem vereinten Europa auflösen können, muss nach Urteil des Verfassungsgericht das Grundgesetz geändert werden.
Das wiederum kann nur sinnvoll sein, wenn wir alle in Europa lebenden Nationalisten zu Europäer bekehrt haben. Und hier besonders die Dänen.
Ich halte meiner deutschen Generation seit vielen Jahre vor, dass wir die Vergangeheit unserer Eltern und Großeltern nie aufrichtig bearbeitet haben.
Das Gleiche halte ich auch meiner in Dänemark lebenden Generation vor.
Fazit: Wir wollen lieber ein "dänisches" Europa als ein, wie Sie sagen, deutsches Europa.

Jørgen Bjerring

@ F-WW, TAK!! - du fik sat tingene på plads vedrørende Hitler-tysklands historie.

MIT forsøg på en pointe (ovenfor) var, at det politisk-økonomiske magt-hegemoni næppe tér sig meget anderledes i (f.eks.) Danmark end i Tyskland (og Frankrig, og alle øvrige stater, hvor kapitalismen (og den deraf følgende lobbyisme osv.) hersker). Magt-hegemoniet hersker i sine cirkler (og småborgerne i deres...)

Henrik Jensen

Nora - du har fuldkommen ret.

Merkel og hendes konsorter har jo også erklæret krig mod de TYSKE arbejdere...

De skal arbejde for dire Euro i timen. De skal smides ud af de gamle arbejderkvarterer og deres børn skal spises af med en elendig undervisning på de såkaldte Hauptschulen. (Og så i øvrigt finde sig i, at de - helt åbenlyst - bliver sat lavest på lægers og hospitalers venteliste, mens "eliten" kan komme til øjeblikkeligt).

Men det er jo også en holdning, man kender fra før.

(Og igen - ingen sammenligning med Hitler; men dette her er altså den tyske elites projekt og har vel altid været det).

Kort sagt - i 45 holdt Hugo Boss op med at sy uniformer til Hitler Jugend, SS- og SA og gik over til synig af habitter. Axel Springer overtog Franz-Eher-Verlag.

Og så var den skid slået.

Franz-Wilhelm Winterberg - mit tysk er godt nok til at se, at du rent faktisk er forbløffende grov over for mig.

Alligevel vil jeg godt besvare dele af dit indlæg. Selv om du tydeligvis mener, at du er bedre end migf.

O-ton und klartext: Ich habe immer und immer wieder diesen Floskelen und Verbalonanie von ein "Vereintes Europa" gehört. Muss aber sagen, das Ich nicht - und Ich lese die Deutsche Zeitungen, gucke manchmal die öffentlich-rechtlichen Sender - nicht glaube das die Deutschen jemals die andere Völker Europas als gleichberechtichte Partner sehen können/wollen.

Mein ganz klares Eindruck ist, das das Wort "Europa" in die Deutsche Duden eher ein Synonym für Deutschland ist.

(Ich habe auch familäre Beziehungen zur BRD - leider bin Ich durch meine Ehe in ständiger familäre Kontakt mit CDU-politiker aus dem ebene der Vertriebene-verbände ubnd Ich weiss, wie diesen Typen über uns denken. Und reden - nach der 6. Bier)).

Wie war zb die Debatte über die Minderheit als die SSW die Zünglein an die Wage wurde, damals in 2005.

Und wieso haben die Grünen und die CDU neulich zusammen gearbeitet weil sie Verhindern wollten, das Simon Faber in Flensburg Bürgermeister wurde?

Oder das Gebrauch von Imperativ in die Artikeln der ehemalige Deutsche Botschafter, Christoph Jessen?

Um es lapidar zu sagen: Mann sollte nie eine Klapperschlange küssen - und Berlin nicht vertrauen.

Nora Syrénqvist

Undskyld, Claus Sønderkøge, hvis jeg gav det indtryk, at jeg ville gøre mig klog på den historiske sandhed ... det var meningen at jeg ville snakke om den politiske fortællingen tyskerne lytter til i dag.

I den fortælling er et Europa der snakker og står sammen og en stabil valuta nu netop modpolen til den sorte fortid. Man bør nok tror på det, at de fleste tyskere går ind for disse to ting fordi de anser at det er positivt i sig og ikke fordi de ønsker en tysk hegemoni.

Når det er sagt, så findes der sikkert folk som bruger fortællingen til at fremme sin egen agenda.

Så findes der også Vertriebenenvertreter med 6 øl i maven som har en mere skæv syn på verden, og selvom jeg kan tænke mig, at det må være et mareridt at træffe så nogen, Henrik, så tror jeg dog at man roligt kan sige, at de er få og forsvinder forhåbentligt snart helt.

Henrik Jensen

Nora - læg lige mærke til Winterbergs ordvalg.

Manden mener tydeligvis at vi er mindre værd end ham...eller, benefit of the doubt, at jeg er det.

@Henrik Jensen

Jeg har ofte stemt på dig, men nu syntes jeg du gør Winterberg en smule uret. Husk at Winterberg tilhører det Tyske mindretal, så vi skal være forstående og søde imod ham.

Franz-Wilhelm Winterberg

Kære "Venner", lieber Henrik Jensen, nun zähle ich mich nicht zur Tyske mindretal, sondern ich bin in erster Linie Oberberger, dann Rheinländer und erst beim Fußball, wenn wir dann mal Weltmeister werden, sage ich auch mal, ich bin Deutscher. In Dänemark bin ich Gast.
Ich verstehe aber überhaupt nicht, warum Sie mir unterstellen, dass Sie oder die Dänen im Allgemeinen weniger Wert in meinen Augen sein sollen, als ich selbst, oder meine Mitbürger.
Fakt ist aber immer wieder, dass Dänen schneller und einfacher mit nicht nur geschichtlichen Zusammenhängen umgehen, als wir Rheinländer es tun. Wir haben zum Beispiel bis heute noch nicht den Römern verziehen, dass sie uns besetzt hatten.
Auf der gegenseite erkennen wir aber an, dass sie uns die ersten richtigen Toiletten und Sraßen gebaut haben. Wir konnten aber bis heute nicht wissenschaftlich korrekt im Detail nachweisen, dass die Idee des späteren Autobahnbaus doch den Römern zuzuschreiben ist und nicht Adolf Hitler.
Was ich sagen wollte war, wenn wir uns intensiver mit unseren Nachbarn in Europa beschäftigen würden, hätte ein vereintes Europa vielleicht eine Chance. Dazu gehört aber an 1. Stelle, dass wir das andere Land kennen und nicht leichfertig etwas sagen, was inhaltlich nicht richtig ist.
Ich bewundere zum Beispiel die dänische Administration / Verwaltung der Ministerien. In der Bundesrepublik werden die leitenden Beamten je nach Regierung ausgewechselt mit dem Erfolg, dass wir keine Top Leute mehr habe und jeder Minister wurschtelt an etwas Neuem rum. Dagegen habt Ihr hier gut gebildete, loyale Embedsman, die versuchen den Willen des Ministers und seiner Partei best möglich durchzusetzen.
Wir haben 16 verschiedene Parlamente, in denen die komischsten Leute sitzen und bestimmen. Dazu kommt dann noch als Krönung der Bundestag. Eine Frau Merkel muss außer den 16 "Stammesfürsten" der CDU und dem Koalitionspartner auch bei den Landesregierungen eine Mehrheit bekommen. Dass das eine fast unmögliche Aufgabe sein kann ist wohl einleuchtend.
Mit der dänischen Geschichte , insbesondere mit unserer Unheilzeit 1933-1944 und der Besetzung habe ich mich eingehen mit beschäftigt und auch mir die Archive in Berlin angeschaut. Seit 1970 konnte ich dann die unetschiedlichen Regierungen und deren Handlungen selbst erleben. Wenn ich in Deutschland über die politische Situation in Dänemark was sagen würde, oder, wenn ich tatsächlich mal einen Kommentar im Spiegel schreiben würde, wäre der dann nicht nur sachlich korrekt, sondern auch anerkennend, was Ihr Dänen so geschafft habt und es auch immer wieder hinbekommt.
Ihr seid das "glücklichste und zufriedenste" Volk in unserem Europa. Da kommen selbst wir Rheinländer nicht mit, auch wenn wir dann 6, oder 60 Bier getrunken hätten, aber Mehrheitlich sind wir Weintrinker.
Übrigens bin ich ganz stolz auf meinen Enkel, der an diesem Wochenende auf einem Fechturnier in den USA unter die Top 8 der USA gekommen ist und selbst ganz stolz ist Däne zu sein. http://trekanten.org/de/

Carsten Hansen

Henrik Jensen.

Sådan læser jeg ikke Winterbergs indlæg.

Tværtimod.

Citat.

"Fazit: Wir wollen lieber ein “dänisches” Europa als ein, wie Sie sagen, deutsches Europa."

Henrik Jensen

¨"Ich verstehe aber überhaupt nicht, warum Sie mir unterstellen, dass Sie oder die Dänen im Allgemeinen weniger Wert in meinen Augen sein sollen,"

Und so - in einer satz - hast du mich in die Ecke der Untermenschen gestellt.

Ich habe überhaupt keine Lust an diesen Niveau die Diskussion fortzusetzen.

Steffen Gliese

Det typiske danske mindreværd fornægter sig aldrig i dialog med andre europæere, Vorherrebevares.

Franz-Wilhelm Winterberg

Für heute verabschiede ich mich und sage tak, farwell bis zum Nächstenmal mit einem lateinischen Wortspruch: Dum spiro spero, diu unita Europa

Carsten Hansen

Henrik Jensen.

Oversat betyder det :

"Jeg forstår overhovedet ikke hvorfor De skyder mig i skoene, at jeg skulle betragte Dem eller andre danskere som værende mindreværdige"

Du skrev :

"Manden mener tydeligvis at vi er mindre værd end ham…eller, benefit of the doubt, at jeg er det."

Mon ikke I eller du misforstår et eller andet ?

Nu er det en dansk debatside, så må man forvente den slags, når man starter på tysk.

Så beder man om problemer, prøv med dansk i Tyskland.

Henrik Jensen

Peter - inden du kommer for godt i gang med "mindreværdsfornemmelserne", burde du måske lige vide, hvad det er, han gjorde rent sprogligt.

Han lænede sig demonstrativt op ad en Joschka Fischer-optræden i Forbundsdagen....gugl selv Mit Verlaub.

Henrik Jensen

I øvrigt svarede jeg ham sgu på tysk. Det var faktisk en pæn gestus....

Carsten Hansen

Henrik Jensen.

Som jeg læser Winterberg, så roser han den danske politiske opbygning om klandrer den tyske.

Så jeg forstår heller ikke hvor du læser at "danskere er mindre værd end andre" !?

Hvor skriver han det ?

Henrik Jensen

Carsten - igen. Du skulle måske starte med at lægge mærke til hans - demonstrative og klokkeklare - brug af grammatikken.

Det er den her måde "kultiverede" tyskere - eller f.eks. politibetjente - sprogligt viser andre, at de ikke er en skid værd.

Jeg kender typen - og de hænger mig SÅ langt ud af halsen.

Carsten Hansen

Henrik Jensen.

Det er så din oplevelse.

Jeg kan ikke genkende den .

Torben K L Jensen

Mein Gott,Heinrich

Jørgen Bjerring

Jeg er noget forundret - og ret chokeret - over, at Henrik Jensen (og andre anno 2012??) kan have dette totalt éndimensionelle syn på "tyskere". Det lyder som om, der ikke findes "kultiverede" danskere, som kunne finde på at bruge sproget patroniserende. Mein Gott...

F-WW, undskyld mange gange. Det er simpelt hen for pinligt, det her...

Franz-Wilhelm Winterberg

Kære "venner", det var virkelig sjovt at debattere med jer a lidt. Desværre har i forstået mine indlæg kun delvist rigtigt. Min sidste kommentar var på latin: Dum spiro spero, diu UNITA Europa, på dansk: so længe jeg trækker vejret, håber jeg, længe leve det forenede Europa.
Kære Jörgen Bjerring, jeg er ikke sur, men jeg er glad for, at du forstod mig.
Og nu virklig godt nat.

Sten Christensen

Henrik Jensen

Måske var det en ide at forklare os andre tåber hvad Franz Wilhelm Winterberg "gjorde rent sprogligt". Jeg kan nemlig ikke se Franz Wilhelm Winterberg på nogen måde "lænede sig demonstrativt op ad en Joschka Fischer-optræden i Forbundsdagen":
"Mit Verlaub, Herr Präsident, Sie sind ein Arschloch."
Indtil du kommer med en fornuftig forklaring vil jeg være tilbøjelig til at mene det er dig der er læner dig op ad den optræden.

SC
.

Det forventelige var misforståelser Jørgen. Inden du drager drama konklusioner.

Carsten Hansen

Men Franz.

Ud fra dit indlæg 22-29, så lader det til at dit dansk rækker fint nok til at skrive fremtidge indlæg på dette sprog.

Måske misforståelser således bedst undgås.

Sov godt.

Sten Christensen

Henrik Jensen

"I øvrigt svarede jeg ham sgu på tysk. Det var faktisk en pæn gestus…."
Nej, det er faktisk nedladende at du svarede ham på Tysk, aldeles ikke en pæn gestus, men det er en pæn gestus at FWW forsøger sig med så langt et indlæg på en 'lille' dansk avis's debatside, med fare for de misforståelser det kan medføre.

SC
.

Henrik Jensen

Steen - hvor svært kan det være? Manden bor i Danmark; dette er en dansk avis, men vælger alligevel at Sieze mig....med alle de konnotationer dén tiltaleform medfører.

Og det er der faktisk skrevet hovedopgaver om.

Carsten Hansen

Steen C.

Misforståelser kan opstå, både når der skrives på udenlansk og når folk der bedst skriver på udenlandsk forsøger sig på dansk !

(Eller for den sags skyld når danskere skriver på dansk)

;-)

Steffen Gliese

Henrik Jensen, en 72-årig tysker, du ikke kender personligt, vil altid være Des. Alt andet ville være fuldkommen respektløst overfor dig.

Sten Christensen

Henrik Jensen

Det er sgu da mindreværd nærmest som taget ud af en lærebog du der fremviser kl 22.59.
Inter-nettet er vel også dansk, eller hur? men hvorfor hedder det så inter-net? og ikke dan-net? Vi er altså i et forum der kun er begrænset af evner til forståelse.
Det fremgår da vist ikke af FWW's skriveri at han bor i danmark, kun at han er gift med en dansker og har børnebørn i Danmark. "In Dänemark bin ich Gast." er det nærmeste jeg har kunnet finde der angiver en smule om hjemsted, men jeg ved da godt det kan forståes på flere planer.
Måske du skulle tage et par 'patronbælter af din sjæl', de tynger jo godt sådan nogen.
SC
.

Sten Christensen

Carsten Hansen
Ja og da læsning og forståelse af fremmedsprog er lettere end at formulere sig på udenlandsk tale eller skrift, så ligger der også noget nedladende i at Henrik Jensen svare på tysk, på en dansksproget debatside.
Nogen vil iøvrigt nok være mindre tilbøjelige til at misforstå et fremmedsprog end deres eget, alene af den grund at forståelse af fremmedsprog aktivere en større del af hjernen, selvfølgelig forudsat et vist niveau af kendskab til fremmedsproget.
SC
.

Carsten Hansen

- Und nun zu etwas komplett anderes
- And now to something completely different
- Og nu til moget helt andet.

Nemlig tilbage på sporet.

Zurück zum Thema.

Henrik Jensen

Steen - det var da lige godt satans. Var det mig eller Franz, der begyndte at snakke prøjsisk?

Carsten Hansen

"Der Mann lag im Schatten des ölbaums"

Manden lå i sjatterne fra øltræet.

God nat og sov godt, alle zusammen !

Steffen Gliese

Prøjsisk var det næppe, Henrik Jensen, da Herr Winterberg flere gange pointerede, at han kommer fra Rhinlandet.

Sten Christensen

Henrik Jensen
Jeg erindre ikke at være på fornavn med dig.
Så det er vel også nedladende af mig at jeg konsekvent bruger hele dit navn, på trods af du kun bruger noget der minder om mit fornavn.
SC
.

Kom lige over jer selv.

Tine Sørensen

Min mailbpx er fuld af mails om kommentarer til denne tråd! Men tråden flytter sig ikke en meter. Hvad sker der?