Læsetid: 3 min.

Ny lovgivning forbyder homoseksuel ’propaganda’

Flere steder i Rusland er det blevet ulovligt at ’propagandere for homoseksualitet’ over for mindreårige. Loven har ført til både national og international fordømmelse
30. april 2012

Tjajkovskijs opera Spader Dame i Mikhajlovskij Teatret. En kvinde danser, synger og spiller mand. Hun (han) bejler til en smuk kvinde, som han (hun) ender med at kysse og omfavne. Det er faktisk forbudt i dagens Sankt Petersborg og snart i hele Rusland. For er det ikke at opfordre de mange børn, der sidder i den smukke tilskuersal, til homoseksualitet? Sådan kan det i hvert fald hurtigt udlægges af en krakilsk embedsmand eller betjent.

En ny lov, som er vedtaget i Sankt Petersborg samt en række andre byer, og som også forventes vedtaget af Ruslands parlament i Moskva, forbyder nemlig »propaganda for homoseksualitet over for mindreårige«.

Loven har ført til både national og international fordømmelse for overtrædelse af menneskerettighederne og overgreb imod mindretal.

»Den nye lov kan give mange problemer for homoseksuelle og folk, der har med børn og unge at gøre,« siger den 27-årige Gennadij Beljakov, som Information har mødt på en café i Sankt Petersborg. Gennadij Belja-kov er homoseksuel og lever i et fast parforhold med en mand, og han er bekymret over den nye lovgivning.

»Jeg har ikke selv haft de store problemer. Jeg bliver hverken mobbet på jobbet, i min vennekreds, af kolleger eller af familie for, at jeg er bøsse og lever i et fast parforhold med en mand,« siger han.

Men han risikerer at blive ramt af den nye lov, fortæller han.

»Lovgivningen betyder, at jeg bliver sidestillet med en pædofil og ikke må adoptere et barn. Og både jeg, min ven og min mor ønsker os børn,« siger Gennadij Beljakov og tilføjer, at klublivet for bøsser, lesbiske og transseksuelle ellers blomstrer i Sankt Petersborg.

International fordømmelse

Gennadij Gudkov fandt allerede som 14-årig fandt ud af, at han er bøsse.

Han deltager imidlertid ikke i demonstrationer og har aldrig været aktiv i de homoseksuelles bevægelse i Rusland, som kæmper for ligeret, ligesom de – uden held – har kæmpet for at få lov til at afholde gay-parader.

»Jeg er ikke nogen aktivist og har for snart mange år siden besluttet, at jeg ikke vil vie mit korte liv til at kæmpe for sagen. Jeg bøjer nakken og taler ikke højt om min sexualitet, for så er der ikke mange problemer i Rusland, slet ikke i de liberale kredse, jeg færdes i,« fortæller han.

Han tilføjer dog, at det russiske samfund er dybt patriarkalsk, nationalistisk og religiøst. Også i spørgsmålet om homoseksualitet. Det tænker den almindelige russer bare ikke over i det daglige, mener han. Men mange bøsser, som kæmper og aktivt demonstrerer deres seksualitet, bliver udsat for hån og ydmygelser. Og den nye lov gør det »ekstremt vanskeligt at være for eksempel lærer, psykolog eller læge, for hvad skal de sige til unge, der henvender sig og siger, at de er homoseksuelle eller lesbiske? De risikerer jo at blive anklaget for at propagandere homoseksualitet,« siger Gennadij Gudkov, der selv er redaktør ved et tidsskrift rettet mod børn og unge. Her må han også for eftertiden passe på med, hvad han trykker.

Afledningsmanøvre

Gennadij overvejer at emigrere til Vesten med det ene formål at få mulighed for at bo i sit faste forhold, kunne få et barn og leve et normalt liv. Han tror nemlig ikke, at der i den nærmeste fremtid vil ske ændringer i de russiske myndigheders forhold til homoseksuelle.

Det er den kendte politiske kommentator Georgij Bovt enig i. Han skriver i en klumme i dagbladet The Moscow Times, at forbuddet imod at »propagandere« for homoseksualitet over for børn og unge afspejler den generelle intolerance over for »dem, der er anderledes, ser anderledes ud og tænker anderledes«. Ifølge Bovt er det Putin-regimet, der forsøger at misbruge stemningen i befolkningen og lade, som om det har gang i »et spirituelt og moralsk opsving«. Myndighederne bruger ifølge Bovt samtidig situationen til at fremme den antivestlige stemning i landet, idet de lader forstå, at både homoseksualitet og hiv er noget, som kommer fra det dekadente Vesten.

Bolsjevikkernes direkte forbud imod homoseksualitet blev afskaffet under Jeltsin, og »selvom det vil blive svært for dem (styret, red.) at genoprette denne anti-gay-praksis, så udnytter de den nuværende lovgivning til at fremstille sig selv som forsvarere af en traditionel russisk åndelighed og moral.

Om ikke andet så fjerner kampen imod de homoseksuelle opmærksomheden fra den virkelige fjende i Rusland, som myndighederne ikke har den fjerneste interesse i at bekæmpe – korruptionen,« skriver Georgij Bovt.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu