Læsetid 3 min.

Oliefeberen raser i North Dakota

Fra mere end 6.000 boringer i den amerikanske stat hentes olie og gas op fra undergrundens skiferlag. Væksten er ’vild og vanvittig’ – vi kan ikke holde til det, siger folk i centrum af olieeventyret
Olieudvindingen har ændret alt i Williston, Nord-Dakota, hvor der er ni stillingsopslag for hver ansøger. Men også mange problemer.

Olieudvindingen har ændret alt i Williston, Nord-Dakota, hvor der er ni stillingsopslag for hver ansøger. Men også mange problemer.

Todd Heisler
3. april 2012

Satellitterne kan se den, oliefeberen i North Dakota. Når overskydende gas fra oliefelterne brændes af ved den såkaldte flaring, lyser det op på himlen, så vejrsatellitterne får det med som store lysende pletter på det nordamerikanske kontinent. Fra stort set ingenting i 2006 nåede den amerikanske stat i 2010 op på at producere 345.000 tønder olie pr. dag, stigende til 545.000 daglige tønder i januar i år – mere end det dobbelte af den samlede danske olieproduktion i Nordsøen. I 2015 vil man ifølge den amerikanske energistyrelse EIA nå mindst tre gange det nuværende danske niveau. P.t. er der 6.565 producerende olie- og gasbrønde i staten, og 202 borerigge er i gang med at bore sig ned til nye forekomster.

»North Dakota har sat nye produktionsrekorder næsten hver måned (...) Eksperterne forudser mindst 10-20 års yderligere intens boreaktivitet og udvikling, fulgt af adskillige årtier med fortsat olieproduktion,« hedder det i en rapport fra guvernør Jack Dalrymple og North Dakota Pipeline Aurhority

Det er skiferolien i den såkaldte Bakken-forekomst under North Dakota og Montana, der takket være de høje oliepriser og den nye kontroversielle ’fracking’-teknologi pludselig er blevet tilgængelig og økonomisk attraktiv for olieselskaberne.

Ifølge de statslige myndigheder er der kendte reserver i undergrunden under North Dakota på 4-6,3 milliarder tønder olie og dermed grundlag for lang tids eskalerende oliefeber. Allerede i år ventes skiferolie-produktionen fra den samlede Bakken-forekomst at indtage pladsen som nr. ét på listen over amerikanske oliefelter, og ifølge Wall Street Journal kan forbedret teknologi måske sikre fremtidig adgang til hele 500 milliarder tønder skiferolie – mere end de i dag kendte reserver i Saudi-Arabien.

’Vi kan ikke holde til det’

»Dette boom er vildt og vanvittigt. Det er mere, end man kan fatte,« siger borgmester Ward Koeser fra byen Williston i centrum af olieeventyret, til Governing Magazine.

North Dakota, der længe var en landbrugsstat med mangel på job og svagt faldende befolkningstal, er i dag den stat i USA, der har lavest arbejdsløshed og højest job- og indkomstvækst. I Williams Amt, hvor Williston hører til, er der angiveligt ni jobopslag for hver jobsøgende. Siden 2005 er antallet af oliearbejdere vokset fra 5.000 til nu 30.000, angiveligt med en gennemsnitsløn på 90.000 dollar pr. år.

»Dette er en tid for vækst og en tid, hvor forbløffende rigdom og velstand strømmer til vort samfund,« siger Brad Bekkedahl, tandlæge og byrådsmedlem i Williston.

Men også en tid med ekstremt pres på lokalsamfundet. Der er voldsom mangel på boliger, børnehaver, skoler, levnedsmiddelbutikker, affaldsbehandling, fængselspladser og infrastruktur. Vejene er overbelastede og ødelægges af den tætte strøm af tunge køretøjer, der bringer udstyr til og fra olieboringerne. Der er vækst i antallet af trafikulykker, i kriminalitet, prostitution og narkotikamisbrug. Og i forurening og vandforbrug knyttet til den hastigt voksende befolkning og især til ’fracking’-processen, hvor store mængder vand under tryk bruges til at sprække skiferlagene i undergrunden for at gøre olie og gas tilgængelig.

»Der er ’utrolig megen’ vrede og frustration i Williams Amt over den måde, olie-boomet har påvirket tilværelsen for lokale beboere,« hedder det i referatet fra en officiel energikomité-høring i North Dakota i januar.

»Dette aktivitetsniveau har bare ført til uberettiget grådighed og et ubegribeligt pres på alle. Vi kan ikke holde til det. Nogle må have mod til at rejse sig og sige: ’Det er for meget, for hurtigt’,« sagde lokalpolitikeren Dan Kalil ved høringen og modtog tilhørernes bifald.

Og mens både boreaktiviteten og frustrationerne tager til, brænder overskudsgassen fra olieboringerne og oplyser nattehimlen over North Dakota. Ironien er, at naturgasproduktionen i USA nu vokser så hastigt, at naturgasprisen falder, hvorfor det ifølge olieselskaberne ikke kan betale sig at indvinde den gas, der er et biprodukt ved olieboringerne. Så man brænder den af. Ifølge New York Times handler det i North Dakota om næsten tre mio. kubikmeter gas hver dag, resulterende i udledning af to mio. ton CO2 pr. år.

Hvor der handles, der spildes.

 

På den amerikanske energistyrelse EIA’s hjemmeside kan man på et interaktivt kort se, hvordan antallet af olie- og gasboringer og den ledsagende produktion er eksploderet siden 2006. Læs også artiklen Obama: Vi borer over det hele

Bliv opdateret med nyt om disse emner

Prøv en gratis måned med uafhængig kvalitetsjournalistik

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Forsiden lige nu

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Brugerbillede for Philip C Stone
Philip C Stone

Welcome to the New Third World of Energy, the United States
How Big Energy Companies Plan to Turn the United States into a Third-World Petro-State
by Michael T. Klare

The “curse” of oil wealth is a well-known phenomenon in Third World petro-states where millions of lives are wasted in poverty and the environment is ravaged, while tiny elites rake in the energy dollars and corruption rules the land. Recently, North America has been repeatedly hailed as the planet’s twenty-first-century “new Saudi Arabia” for “tough energy” -- deep-sea oil, Canadian tar sands, and fracked oil and natural gas. But here’s a question no one considers: Will the oil curse become as familiar on this continent in the wake of a new American energy rush as it is in Africa and elsewhere? Will North America, that is, become not just the next boom continent for energy bonanzas, but a new energy Third World?
...............................................
Here, then, is the energy surprise of the twenty-first century: with operating conditions growing increasingly difficult in the global South, the major firms are now flocking back to North America. To exploit previously neglected reserves on this continent, however, Big Oil will have to overcome a host of regulatory and environmental obstacles. It will, in other words, have to use its version of deep-pocket persuasion to convert the United States into the functional equivalent of a Third World petro-state.
https://www.commondreams.org/view/2012/04/02-2

A Review of the Citigroup Prediction on US Energy

Posted by Heading Out on April 1, 2012 - 11:25am

It is instructive to this argument to note that Fidelity E&P has just celebrated reaching a production record of 3,500 bd in the Bakken, which it derives from 58 wells. As they continue to run 5 rigs, and have been able to drill a long lateral horizontal well in 28 days, they should be able to increase production this year, but they are fighting the rapid decline in existing wells, which requires that more wells be drilled every year as the better spots become drained, so the drilling activity must accelerate to sustain existing production.
http://www.theoildrum.com/node/9079#more

What the Frack?
Is there really 100 years’ worth of natural gas beneath the United States?

By Chris Nelder|Posted Thursday, Dec. 29, 2011, at 6:37 AM ET

The recent press about the potential of shale gas would have you believe that America is now sitting on a 100-year supply of natural gas. It's a "game-changer." A "golden age of gas" awaits, one in which the United States will be energy independent, even exporting gas to the rest of the world, upending our current energy-importing situation.

The data, however, tell a very different story. Between the demonstrable gas reserves, and the potential resources blared in the headlines, lies an enormous gulf of uncertainty.
http://www.slate.com/articles/health_and_science/future_tense/2011/12/is...

Brugerbillede for Bill Atkins

Amerikansk miljøpolitik er et spørgsmål om at holde prisen på gallon gasoline under 7 dollars...

...og sådan afgøres også valget af præsident.

De har nu altid set enkelt på tingene over there.

Brugerbillede for Dan Johannesson
Dan Johannesson

"Ironien er, at naturgasproduktionen i USA nu vokser så hastigt, at naturgasprisen falder, hvorfor det ifølge olieselskaberne ikke kan betale sig at indvinde den gas, der er et biprodukt ved olieboringerne. Så man brænder den af. Ifølge New York Times handler det i North Dakota om næsten tre mio. kubikmeter gas hver dag, resulterende i udledning af to mio. ton CO2 pr. år."...

Så kan man knapt sende en større finger til en verden i økologisk opløsning.. fan fucking tastic america..

Brugerbillede for Dorte Weber

Som en der har boet i Alberta, Canada is over 30 år og har set udviklingen af vores tar sands ødelægge naturen og sætte vores byer, landeveje + hele samfundet under pres, kan jeg nikke genkendende til alle de punkter der fremsættes i artiklen. Desværre er der ikke meget der kan gøres ved det. Alberta ledes af en konservative regering (i over 40 år), som nærmest ejes af olieindustrien. North Dakota bliver ikke anderledes. Jeg anbefaler North Dakotanere til at kæmpe for deres andel af kagen i form af bedre sundhedspleje, uddannelser, lokale arbejdspladser og bedre infrastruktur.

Brugerbillede for Per Jongberg

Jamen så kan den afgørende vælgerbefolkning i Dannevang slappe af. De, parcelhusterroristerne, vil fortsat kunne køre til hovedstaden i deres benzindrevne automobiler ... tous va bien.

Brugerbillede for Philip C Stone
Philip C Stone

Bill McKibben interviewet af New Yorker journalisten, Elizabeth Kolbert.

http://e360.yale.edu/feature/bill_mckibben_on_keystone_congress_and_big-...

Og så lidt om USAs faldende energiforbrug:

November 02, 2011
U.S. Carbon Emissions Down 7 Percent in Four Years: Even Bigger Drops Coming
Lester R. Brown

Between 2007 and 2011, carbon emissions from coal use in the United States dropped 10 percent. During the same period, emissions from oil use dropped 11 percent. In contrast, carbon emissions from natural gas use increased by 6 percent. The net effect of these trends was that U.S. carbon emissions dropped 7 percent in four years. And this is only the beginning.

The initial fall in coal and oil use was triggered by the economic downturn, but now powerful new forces are reducing the use of both. For coal, the dominant force is the Beyond Coal campaign, an impressive national effort coordinated by the Sierra Club involving hundreds of local groups that oppose coal because of its effects on human health.

In the first phase, the campaign actively opposed the building of new coal-fired power plants. This hugely successful initiative, which led to a near de facto moratorium on new coal plants...

The campaign’s second phase is dedicated to closing existing coal plants. Of the U.S. total of 492 coal-fired power plants, 68 are already slated to close. With current and forthcoming U.S. Environmental Protection Agency air quality regulations on emissions of mercury, sulfur, and ozone precursors requiring costly retrofits, many more of the older, dirtier plants will be closed.
http://www.earth-policy.org/plan_b_updates/2011/update101

De nævnte EPA regulationer er blevet udsat, men som det fremgår af min kommentar til artiklen, Obama: vi borer over det hele nu,
http://www.information.dk/297626
er EPA forpligtet til også at regulere eksisterende kulkraftværker.

Her kan man finde mere præcise oplysninger om faldet i USAs benzinforbrug og årsagerne dertil:

October 06, 2011
U.S. Gasoline Use Declining: Keystone XL Pipeline Not Needed
Lester R. Brown
http://www.earth-policy.org/plan_b_updates/2011/update100

Brugerbillede for Kaspar Olsen

Peter Hansen

Jeg har tænkt meget over om jeg skulle anbefale din kommentar fra 3. april kl. 17:17.
Faktisk ikke bestilt andet siden jeg så den,
men er nået til den konklusion; At gjorde jeg DET ville PET's mobile udrykningsstyrke på foranledning fra den amerikanske ambassade holde uden for hoveddøren efter 5 minutter - ! Uha Uha.

Men hvad med dig Peter Hansen - er du efter den kommentar blevet anholdt af PET for at opfordre til voldelig revolution ?

Brugerbillede for randi christiansen
randi christiansen

"Men hvad med dig Peter Hansen - er du efter den kommentar blevet anholdt af PET for at opfordre til voldelig revolution ?"

Verden er hver dag udsat for dele af energisektorens voldelige overgreb - så hvad ? Vende den anden kind til eller gi igen med samme mønt ? Nok nødvendigt med ´bevidstgørelsen af flertallet´s vej ?

Brugerbillede for John Vedsegaard
John Vedsegaard

Der findes skiffer mange andre steder i verden, mange af disse vil kunne udnyttes til olie/gasproduktion så man skal ikke tro historien ender her. Selv i lande som Polen og Canada er der kolossale forekomster, som kan udnyttes måske ikke til olie, men til gas. Yderligere er der meget store områder som er undersøgt dårligt eller slet ikke, hvad der kan findes der vil tiden vise, det kan for eksempel være Sibirien, Mongoliet og store dele af havbunden.
Spørgsmålet er nok mere hvor meget miljøet egentlig kan holde til, men vi kommer nok til at leve med et olieforbrugende samfund i mindst 200 år mere, det kan jo også fremstilles kunstigt.