Læsetid: 5 min.

’Det er en triumf for folket’

Jordskredssejr til Myanmars ledende demokratiparti ved søndagens suppleringsvalg, hvor oppositionsleder Aung San Suu Kyi blev valgt til parlamentet. Information var med hele vejen
Selv om det endelige valgresultat først ventes om en uge, gav de foreløbige prognoser NLD-tilhængerne grund til at feste i Yangons gader.

Selv om det endelige valgresultat først ventes om en uge, gav de foreløbige prognoser NLD-tilhængerne grund til at feste i Yangons gader.

Ye Aung Thu

3. april 2012

Noget stort var under opsejling allerede ved daggry. I den lille støvede landsby Watika langt uden for Yangon stod folk op, mens det stadig var mørkt og tog deres fineste tøj på. De samledes ved landsbyskolen – og ventede i tavshed.

Hun ankom, mens solen stod op over skolen. Landsbyens seneste tilflytter, en ældre kvinde, gik med faste skridt, rank ryg og et smil gennem skolelågen for at stemme ved Myanmars suppleringsvalg til parlamentet. Det var første gang nogensinde, hun havde stemt ved et valg i Myanmar. Og første gang hun selv var opstillet.

Mange timer senere – ved solnedgang i Yangons travle gader – blev hun uofficielt erklæret valgets vinder. Ikke bare i valgkredsen Kawhmu, hvor landsbyen ligger – og hvor hun, Aung San Suu Kyi, landets demokratiikon var opstillet som topkandidat. Meget tyder på, at hendes parti, National League for Democracy, (NLD) har vundet en jordskredssejr ved søndagens suppleringsvalg til parlamentet. De officielle resultater vil først foreligge om en uge, men i går lød de foreløbige valgresultater på den statsstyrede tv-kanal, at NLD har vundet 40 ud af de 44 valgkredse.

Selv erklærede Aung San Suu Kyi, at valget var ’en sejr for folket’, inden hun gik i seng søndag aften. Sejrsfesten var allerede begyndt blandt hendes tilhængere i Yangon, endnu inden valgstederne lukkede kl. 16.

Inden da mødte landsbybeboerne i Watika verdenspressen, der havde fundet vej til den afsidesliggende by for at forevige dette historiske øjeblik. Langs den hullede, asfalterede hovedvej minder store grønne skilte de forbipasserende om, at »vejen er bygget og vedligeholdt af Union State and Development Party (USDP)«. USDP er den nuværende regering og militærets parti, der snød sig til valgsejr ved parlamentsvalget i 2010. Fra hovedvejen leder en jordvej gennem marker og tør bambusskov ned til landsbyen – hvor lokale med raslebøsser i vejkanten forsøger at samle ind, så vejen kan blive asfalteret.

Folk i Watika er – som i de fleste landsbyer i Myanmar – fattige. Byen har en lille skole til sjette klasse og en sundhedsklinik. Blandt de fattigste i byen er Dagupa på 33 år, der sidder og ammer sin tre måneder gamle datter i skyggen uden for skolen. Hun har endnu ikke stemt, men er ikke i tvivl om, at hendes stemme vil gå til ’Ma Suu’, Mor Suu.

»Vi er stolte over, at hun har valgt vores landsby,« forklarer hun.

Dagupa stemte på USDP ved valget i 2010, »fordi alle andre gjorde det«, men ikke denne gang. Yangons borgmester havde ellers lovet, at landsbyen ville få cement til at forbedre vejen, hvis folk stemte på USDP. Men landsbyen har ikke set forbedringer, siden den nye regering kom til.

»Jeg håber, at mine børn får en god uddannelse, men det bliver sikkert ikke muligt,« siger hun. Selv tjener hun 1.000 kyat (ca 7,50 kr) om dagen som daglejer på markerne – i såning- og høstsæsonen.

»Men mange her håber, at de vil få mere arbejde, hvis Ma Suu vinder.«

Fædrelandskærligheden

Højgravide Nyunt Nyunt Moe, der skal føde sit ottende barn om et par dage, går sammen med sin mand til valgstedet, men deres navne er ikke opført på stemmelisten, så de får ikke lov til at stemme:

»Vi er så skuffede. Vi har glædet os så meget til at stemme. Det er vigtigt at stemme for folket og for vores land. Men nu ved vi ikke, hvad vi skal gøre,« siger hun.

Parret tør ikke klage til landsbyledelsen. Også de, som lever af at samle og ophugge træ, ville have stemt på Suu Kyi: »Hun vil arbejde for fred og forbedring af folks liv,« forklarer manden. Efter at verdenspressen i halen på Suu Kyi er draget videre, falder der igen ro over landsbyen.

En af landsbyens ældste på 84 år er på vej hjem efter at have afgivet sin stemme.

»Hun elsker landet,« svarer han på spørgsmålet om, hvorfor Suu Kyi har fået hans stemme.

Stemmeoptælling

Tilbage i Yangon er spændingen stor i valgkredsen Mingalar Thaung Nyunt i den centrale del af byen. Aftenen før var der NLD-gadefest til midnat med live hip hop og tusindvis af mennesker i de trange gader i det fortrinsvis muslimske kvarter.

»NLD er vores drøm«, står der skrevet med graffitti på en mur.

Partiets kandidat er den forholdsvis kendte Phyu Phyu Thin, der leder et hjem for hiv/aids-smittede i et af byens fattigste kvarterer. Som i landsbyen er det ikke muligt at opdrive en eneste, der vil indrømme, at de stemmer på andre end NLD.

I kvarteret, der går under navnet ’Uafhængigheds-kvarteret’, er der tomt på USDP’s kontor, mens stemningen er løssluppen foran NLD-kontoret, som 60-årige Khin Soe er leder af. Han er ikke i tvivl om resultatet fra kvarterets valgsted, men »vi stoler ikke på, at de optæller stemmerne korrekt,« forklarer han.

Rundt om hjørnet ved et valg-sted på en skole stiger spændingen, da klokken er blevet 16, og skolens port lukket med en hængelås. Neonlys og eftermiddagssolen oplyser sammen de slidte klasseværelser, hvor stemmerne skal tælles op af skolens lærerinder under observation af partirepræsentanter fra de opstillede partier og lokale valgberettigede. Optællingen foregår systematisk og med præcision, så selv de EU-repræsentanter, der uanmeldt dukker op, er tilfredse. Mens bunkerne med stemmer til NLD’s Phyu Phyu Thein bliver højere og højere, breder smilene sig. Den valgtilforordnede, der også var ansvarlig ved dette valgsted i 2010, en kraftig mand i 50’erne, indrømmer, at der dengang var »mange problemer, og at det er en lang historie«, som han helst ikke vil tale om.

Jordskredssejr

Et par timer efter, at valgstedet er lukket, ligger resultatet klar. 2.145 stemmer til Phyu Phyu Thein, 165 til USDP og endnu færre til de andre tre kandidater. NLD’s jordskredssejr her i kvarteret er en kendsgerning, og de forsamlede uden for skolen jubler og klapper. Et par gader væk i uafhængigshedskvarteret melder NLD-repræsentanten Khin Soe også, at 90 procent af stemmerne gik til NLD. »Jeg kan næsten ikke lade være med at græde,« siger han.

NLD’s sejr viser sig hurtigt ikke at være en undtagelse. Aung San Suu Kyi har som forventet vundet sin valgkreds. I aftenmørket på storskærmen foran NLD’s hovedkvarter indløber andre uofficielle resultater. Meget tyder på, at NLD har vundet samtlige af de 44 valgkredse, hvor partiet var opstillet – selv i valgdistrikter i regeringshovedstaden, hvor der stort set kun bor regeringsansatte. Sejrsfesten er da også for længst i gang her.

Morgenen derpå fortsætter den, da Aung San Suu Kyi holder tale foran partihovedkvarteret. Menneskemængden er klædt i de røde partifarver og vifter med NLD-flag. Det parti, der for et par måneder siden var forbudt, er nu igen på alles læber.

»Det er ikke så meget vores triumf, men en triumf for folket, der har valgt at være involveret i landets politiske proces,« siger hun. »Vi håber, dette er begyndelsen på en ny æra.«

 

Sara Olsen skriver af sikkerhedsgrunde under pseudonym fra Myanmar

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Claus Oreskov

Ifølge Burma Campaign UK. Nyhedsbrev er situationen stædig kritisk og man anser denne valgsejer som første skridt på en lang og anstrengende vej, imod et mere retfærdigt politisk system. Burma Campaign UK skriver:
”NLD vil kun have omkring fem procent af pladserne i Parlamentet, mens den militære og den pro-militære part har over 80 procent. Parlamentet selv har for lidt magt, og militæret har en effektiv vetoret i beslutninger fra Parlamentet.”

Bjarne Bisgaard Jensen

Dette var et suppleringsvalg, så derfor ingen afgørende ryk ift demokrati osv. men de bliver spændende at se havd der sker indtil parlamentsvalget i 2015