Nyhed
Læsetid: 7 min.

’Har jeg vestlige værdier, fordi jeg kører i en Buick?’

Den kinesiske middelklasse er fascineret af Vesten og har i stigende grad en vestligt inspireret livsstil. Men betyder det, at de også overtager vestlige værdier og ideer? Det er netop det, som kommunistpartiet frygter. Og noget tyder på, at frygten er berettiget
Den kinesiske middelklasse er fascineret af Vesten og har i stigende grad en vestligt inspireret livsstil. Men betyder det, at de også overtager vestlige værdier og ideer? Det er netop det, som kommunistpartiet frygter. Og noget tyder på, at frygten er berettiget
Udland
2. april 2012

»Det her er min drømmestue,« siger Yao Chen. Hun er nygift og sidder sammen med sin mand i en behagelig blød, rød sofa med blomstrede puder.

På den lysegule væg bag dem er indrammede billeder af blomster og sommerfugle. Ved deres side er en standerlampe med påmalede blade. På reolen er Tupperware og papirmapper. Og foran dem, på den anden side af sofabordet, er det store fladskærms-tv.

Stort set alt i stuen er produceret i Kina, men designet i Vesten. Og der er intet, som ville adskille sig fra indretningen i et vestligt hjem. Specielt ikke et nordeuropæisk af slagsen. Parret sidder da heller ikke i deres eget hjem, men i en af udstillingerne i svenske IKEA’s enorme varehus på fjerde ringvej i Beijing.

Manden, Zhen Guofu, er som sin kone – på trods af sin erklærede reservation over for de mange blomstermotiver – positivt indstillet over for indretningen: »Det er vestligt og moderne,« siger han.

Her på en ganske almindelig hverdag er IKEA-butikken proppet med mennesker. For mange af dem er det lige så meget en familieudflugt som en indkøbstur. Flere tager billeder af familiemedlemmer, som poserer i møblementet. Næsten alle de udstillede lænestole er optaget af folk, der sidder og sludrer, som sad de i en af de stadig sjældnere traditionelle kinesiske tehuse. Nogle få har oven i købet stillet skoene ved siden af sengene og ligger under dynen med tøjet på.

I den fyldte kantine spiser de köttbullar med svenske flag i pulverkartoffelmosen. I kiosken køber de knækbrød.

Design og kultur fra det svenske folkhemmet lader til at glide let ned, men tænker de kinesiske kunder over, at de med deres køb også inviterer vestlig kultur og livsstil ind i deres hjem?

»Hvad mener du?« siger Zhang Haidi. »Jeg er her bare, fordi det er praktisk og god kvalitet. Der er ikke andre grunde.«

Frygt

Kinas styrende kommunistparti er dog ikke overbevist om, at det hele er så uskyldigt og simpelt. Kinesernes livsstil, specielt i storbyerne, ligner mere og mere den vestlige variant. Og når de i stor stil køber vestlige biler, tøj og møbler og er storforbrugere af vestlig mad, film og musik, frygter kommunistpartiet, at det er en glidebane, som fører uønsket vestlig indflydelse med sig.

»Regeringen er nervøs for, at indflydelsen fra vestlig kultur også fører til, at kineserne bliver smittet af vestlige værdier og ideer,« siger Hu Xingdou, politisk kommentator og professor i økonomi ved Beijings teknologiske institut. »Det er via kultur og livsstil, at ideerne trænger ind i landet.«

Tidligere i år erklærede præsident og partichef Hu Jintao, at internationale »fjendtlige kræfter« forsøger at »indføre vestlig kultur i Kina«, og det er nødvendigt for Kina at »indføre stærke foranstaltninger« for at undgå, at vestlig kultur, værdier og ideer infiltrerer den kinesiske befolknings tanker. Partiet ser udviklingen som en trussel mod Kinas »ideologiske suverænitet og nationale sikkerhed«.

Samme værdier

Men har kommunistpartiet reelt noget at frygte? Svaret er ’ja’, hvis man spørger Ge Yang. »I byerne er der ingen fra min generation, som ikke er påvirket af vestlig kultur,« siger den 27-årige kvinde, der arbejder som redaktør på et website, umiwi.com, der støtter unge entreprenører.

»Vi har måske ikke den samme levestandard som vesterlændinge, men vi har i stor grad de samme værdier. Vestlig livsstil passer bedre til os end den traditionelle kultur. Vi vil have vores egen personlighed, og det har vi lært af vestlig kultur. Vi køber vestlige ting, ser vestlige film, spiser vestlig mad og læser vestlige bøger og blade. Gennem det har vi stiftet bekendtskab med en anden kultur og dens værdier,« siger Ge Yang.

»Jeg har lært af vestlige værdier at være mere kritisk. Min mor er meget traditionel og er overbevist om, at alt er godt i Kina. Jeg takker da også regeringen for det gode, velstående liv, vi lever, men jeg ønsker som så mange andre også, at landets mange problemer bliver løst.«

Og hun tøver ikke med at beskrive, hvad der er nødvendigt for at komme problemer med specielt ulighed og magtmisbrug til livs: »Vi har brug for demokrati for at opnå det,« siger hun over et måltid nudler på en restaurant i SOHO New Town i Beijings Business District.

Hun er ikke dissident. Blot en ganske almindelig borger, som beskriver sig selv som »stærkt patriotisk«. Hun siger, hun ønsker et stærkt Kina, som respekteres i verden.

»For et par år siden ville jeg have, at det kinesiske samfund skulle ændres lige nu og her,« siger Ge Yang. »Men selv om jeg er præget af vestlige værdier, så er jeg også påvirket af konfucianismen. Og i konfucianismen er tålmodighed en dyd, og jeg har forsonet mig med tanken om, at de nødvendige ændringer vil tage lang tid at få gennemført.«

Individualitet

30-årige Chen Cheng mener også, hun er stærkt påvirket af vestlig kultur.

»Jeg betragter det som en vestlig værdi, at jeg gør, hvad jeg vil,« siger Chen, der er ansat i et advokatfirma. »Da mine forældre var på min alder, kom deres værdier fra deres forældre og regeringens propaganda. De var nødt til at gå på kompromis. De skulle først tænke på, hvad der var godt for regeringen. Derefter hvad der var godt for andre. Og først til sidst hvad der var godt for dem selv. I min generation tænker vi først og fremmest på os selv. Ja, vi er på mange måder selviske, men det handler ikke længere om, hvad regeringen ønsker.«

Den kendte kinesiske blogger Li Chengpeng er heller ikke i tvivl om, hvor hans ofte rebelske kritik af situationen i Kina kommer fra:

»Fra den vestlige livsstil, litteratur, filosofi og kunst ved jeg, at ethvert menneske har ret til sit eget liv i frihed og sikkerhed. Det har fuldstændigt ændret mit syn på verden,« siger han.

»Jeg ser nu, at det handler om, hvad vi kan udrette som individer. Det er en tanke, som kolliderer med kinesisk kultur. I Vesten handler det om individualitet, private rettigheder og beskyttelse af den personlige sfære. I Kina har man betonet nationaliteten og samhørigheden,« siger Li Chengpeng.

Åbent sind

Vestlig kultur trængte ind i Kina, da landet åbnede for handel med omverdenen for tre årtier siden. Indflydelsen fra vestlige mærkevarer og ideer er eksploderet inden for det sidste årti, i takt med at den økonomiske velstand har spredt sig til landets middelklasse.

Den politiske kommentator Hu Xingdou mener, at kineserne generelt er meget modtagelige over for kulturelt input udefra, specielt fordi befolkningen søger efter nye værdier, efter at kulturkamp og hastig økonomisk vækst har smadret de traditionelle.

»Den kinesiske befolkning har et meget åbent sind. Men samtidig har vi et lukket system, og det skaber splid. Vestlig indflydelse har fået folk til at kræve mere – og de vil kræve endnu mere i fremtiden,« siger Hu Xingdou.

Det, som fik Ge Yang til at åbne øjnene for vestlig kultur og for alvor introducerede hende for de vestlige værdier, var noget, som på overfladen virker ganske uskyldigt, nemlig Hollywood-filmen Forrest Gump. Ge Yang var netop kommet til Beijing fra hendes hjemstavn i den fattige Guangxi-provins i Sydkina og var begyndt at studere kinesisk litteratur på universitetet. I en engelsktime viste hendes professor filmen om den enfoldige Forrest Gump, spillet af Tom Hanks, og hans episke rejse gennem USA’s historie.

»Jeg kom fra landet og havde haft meget få påvirkninger udefra,« siger Ge Yang. »Men så så jeg filmen. Jeg blev rørt af den ægte følte menneskelige amerikanske patriotisme i filmen, der var meget fjernt fra den propaganda, som vores regering forsøger at fremmane gennem patriotiske film. Og jeg beundrede fortællingen om et individs succes, og at drømmen, om at man kan opnå så meget, kan realiseres. Det er den amerikanske drøm.«

»Men nu har vi selv en kinesisk drøm. Den er inspireret af den amerikanske, men er anderledes. Amerikanerne siger, at man kan skabe noget ud af ingenting. Sådan er den kinesiske drøm også, men vi mener samtidig, at vi også kan elske vores familier og vores land og blive inspireret af vores egne kulturelle rødder, såsom konfucianisme,« siger hun.

Globaliseret

»Det handler ikke om at blive som vesterlændinge. Vi kan tage de gode værdier fra Vesten og beholde de bedste af vores egne: beskedenhed, tro på det gode i andre mennesker og evnen til at tilgive. Problemet er bare, at kinesere i dag har mistet de værdier,« siger Ge Yang.

Mange kinesere, der er inspireret af vestlig livsstil, kultur og værdier, erkender, at de dyrker et idealiseret billede af Vesten og specielt USA, som muligvis ikke stemmer overens med, hvordan virkeligheden ser ud i vestlige lande.

»Jeg har aldrig været i et vestligt land, men hvis jeg engang tager til et, vil jeg formentlig også finde en masse fejl ved samfundet der,« siger Ge Yang.

Og flere tøver med at sige, at de er blevet kopier af vesterlændinge.

»Jeg vil ikke sige, at jeg er blevet vestligficeret,« siger bloggeren Li Chengpeng. »Jeg er blevet globaliseret.«

Det er dog langt fra alle kinesere, der føler, at de har overtaget vestlige ideer og værdier – heller ikke selv om de investerer i vestlige produkter.

»Har jeg vestlige værdier, fordi jeg kører i en Buick?« spørger 35-årige Li Jiaqing retorisk, da han har parkeret sin amerikanske bil (der dog selvfølgelig er produceret i Kina) i Sanlitun i Beijing, et af de første kvarterer, hvor vestlige barer åbnede i den kinesiske hovedstad, efter Kina åbnede op mod omverdenen. Li Jiaqing svarer selv på sit spørgsmål:

»Nej, det er bare en vestlig bil, som er meget bedre end nogle af Kinas egne mærker.«

Det kinesiske styre vil formentlig håbe, at de tanker, Li Jiaqing gør sig som forbruger, ikke også vil snige sig ind i hans tanker om sit lands politiske system.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Brian Pietersen

hvis jeg var jer kinesere, så ville jeg finde noget andet og se op til, den vestlige verden er hvad forbrug angår, en dødsejler.

Det går vel lidt an på hvad man her definerer som den vestlige verden. Der er f.eks. store forskelle på Europa og US.
Den vestlige verden er jo også Bauhause (altså ikke byggemarkedet) som så igen var stærkt inspireret af østen.

Brian Pietersen

Lom . . æhmm.... Buick, Forest Gump, Amerika, . .

Og når de [by-folket] i stor stil køber vestlige biler, tøj og møbler og er storforbrugere af vestlig mad, film og musik, frygter kommunistpartiet, at det er en glidebane, som fører uønsket vestlig indflydelse med sig.

...for det er jo ikke fordi det kinesiske samfund frygter et vestligt overforbrug som kan true Kinas økonomi - og for den sags skyld Planetens bæredygtighed.

->frygter et overforbrug som i vesten

Michael Kongstad Nielsen

Der findes nok mange forskellige typer middelklassekinesere, men nogle af dem kaster sig givetvis over amerikansk forbrugskultur. Som danskerne gjorde under Claus Hjort. Aldrig har New York og amerikanske reality tv-serier været så populære i Danmark. Det var som om, vi var et u-land, der var kommet til penge. Men jeg tvivler på, at Helle Thorning er bekymret for den danske åndelige orientering mod Guds eget land.

Henrik Klausen

Reality tv kommer efter sigende fra Holland.

Det centrale aspekt (problem for styret) her er rettigheder på alle niveauer. De personlige rettigheder og de rettigheder virksomheder er afhængige af og som beskytter dem mod at blive kopieret. Dette naturligvis i sammenhæng med et ordentligt juridisk system, hvor de kan føre deres sager. Denne udvikling af rettigheder vil selvfølgelig være dybt undergravende for styret. Men uden udbygning af disse rettigheder vil Kina løbe hovedet mod en mur.

olivier goulin

Ingen tvivl om, at IKEA har gjort det godt.

De har, ligesom McDonalds, forstået at skabe et knivskarpt koncept og brand, sat det i system, så de på ingen tid kan udrulle identiske kloner af det prototypiske IKEA-varhus hvor- og nårsomhelst, et potentielt marked viser sig modent og rede.

Om du er i Linköping eller Ulan Bator på den mongolske højslette, vil varehuset ikke kunne afsløre. De er alle tro kopier af hinanden. Så er du fortrolig med IKEA's verden, vil du føle dig hjemme overalt i verden.

Du ved præcis, hvor du skal finde Beddinge, Karlstad, Udden eller Flytta, eller den grønne opvaskebørste med sugekoppen.

IKEA kombinerer nordisk minimalistisk design, modularitet, rationel logistik, ung livsstil, ung økonomi - og for det meste - grimme møgprodukter.

Men en kommerciel succeshistorie, er de.

/O

Stig Rasmussen

"Kommunist" partiet i Kina har forlængst ødelagt kinesisk kultur indefra med ulighed, nepotisme, ødelæggelse af historiske bygninger og korruption i en uset grad, det har vestlige kapitalisme ingen andel i.

Brian Pietersen

Stig, nej, derfor er det da også dumt at begynde at efterligne vores samfundsmodel, så får de sig en ubehagelig overraskelse.

Niels Kristensen

@Brian

Så du ville ønske du var født som kineser?

Ville ikke sige at kinesisk kultur er ødelagt, men har svært ved at tro at det bliver den fascistiske æra der efterlader den store positive kulturarv til de kommende generationer.

Niels-Simon Larsen

Bare tak til Martin Gøttske for en god artikel med interessante interviews.

Niklas Monrad

Jeg må give Niels-Simon ret. Det er godt at få almindelige individers og borgeres dagligdags syn på deres liv i Kina præsenteret på denne lidt afdæmpede måde, frem for altid at skulle tage stilling til diverse eksperters (farvede) meninger.

Det er også derfor, jeg må blive ved med at anbefale en utroligt vedkommende og oplysende film, som nu kan ses i sin helhed på Youtube. "Last Train Home"

http://www.youtube.com/watch?v=udVpkE0Mm2Y

Iflg. en kineser i artiklen, tror man at man kan 'cherry pick' fra vestlig kultur/'kultur', og tage hvad man synes er bedst, og samtidig bibeholde sin egen. Det er ret normalt, og finder også sted i Mellemøsten og Indien. (Al Queda vil tilbage til 800 tallet, ved hjælp af terror mod Vesten, og med vestlig teknologi (mobiltelefoner, PC'ere m.v.). Det er vel bare tvivlsomt, om det kan lade sig gøre uden problemer, og det vil formentlig blot skabe skizofreni i befolkningerne.

Men det synes do som om at kineserne at kineserne har temmelig let ved at optage og tilpasse sig det 'vestlige' på mange områder. Ikke blot materielt, men også kulturelt. (Modsat hvad man kan i Mellemøsten, Nordafrika og visse dele af Sydasien, hvor det materielle accepteres, men værdierne ikke). Eksempelvis stormer forskellige former for Kristendom frem i Kina (mestendels i det skjulte), ligesom klassisk europæisk musik gør det - modsat hvad det gør i Europa).

Kineserne bliver næppe 'vestlige', dertil er deres egen kultur alt for gammel og stærk, men de vil formentlig med tiden frembringe deres egen hybrid. Hvad den bliver til, kan kun tiden vise.

Georg Christensen

En " Buick", er bare et stykke blik, som let kan erstattes med en "goggomobil", et stykke (blikmobilitet), hvor "dovenheden" regerer, vel nok på grund : På "anders" bekostning, at tilkendegive sin egen "værdiløshed".

Til Kineserne, husk på, "I", har så meget i jeres mange tusinde årige kultur, at gøre gældende overfor den vestlige, det samme har Araberne.

Vi Europæerne, har bare så svært ved at følge med, når jeres "fællesskabs følelse" virkelig bryder alle de mure vi har bygget, på (tro og elendighed), alligevel forstår vi "jer".

Det udefra vil altid være eksotisk og dermed spændende. Der er jeg ved ikke hvor mange, der dyrker østerlandsk mad, kultur, spiritualitet og så videre herhjemme, ligesom kultur også importeres fra andet end USA (omend i mindre målestok).

Så jeg kan godt forstå kinesere synes Vesten er spændende.

Det er vel bare helt naturlig menneskelig adfærd, at være nysgerrig på det som du ikke kender.

John S. Hansen

@Olivier Goulin
Det gælder mig, på en underlig syg måde, at andre mænd over hele verden ligeledes må tåle at få ødelagt ellers gode(fiske) dage med besøg til Ikea.

Pinslen sat i system. Svenske kødboller. Massepsykotisk overforbrug af ligegyldige stumper, som snildt kan fylde stationcaren op. Torturen fremkalder tung hovedpine efter 30 minutter hos de fleste.

Raffineret at dette er skabt af en tidligere erklæret nazist, men måske ikke helt tilfældigt.

John S. Hansen

@John S. Hansen mente: det GLÆDER mig......

Martin Gøttske

Hej Bill Atkins

Du antyder i din kommentar, at grunden til kommunistpartiet frygter kinesernes storforbrug af vestlige produkter og vestlig kultur ikke er fordi, det medfoerer uoensket vestlig indflydelse, men derimod fordi der frygtes et overforbrug som set i Vesten.

Men det er jo ikke det, som kommunistpartiet selv giver udtryk for. Som jeg skriver i artiklen, anser praesident Hu Jintao vestlig kultur, vaerdier og ideer for farlig, da det kan true Kinas 'ideologiske suveraenitet' og kan infiltrere den kinesiske befolknings tanker. Her handler det om frygten for, at vestlig indflydelse kan underminere partiet - der er ikke tale om frygt for et vestligt forbrugsmoenster. Det er jo netop kommunistpartiets erklaerede maal, at kineserne skal forbruge mere, saa landet ikke er saa afhaengig af eksporten til de oekonomisk skrantende vestlige lande.

Venlig hilsen

Martin