Nyhed
Læsetid: 4 min.

Bhutans grønne plan vil kunne redde kloden

Det lille kongerige har indleveret et forslag til Rio+20-mødet i næste måned om at forkaste den gamle økonomiske verdensorden og sætte en ny og bæredygtig i stedet
Bhutan opfattes som en lille lanterne i krisernes tusmørke med sin introduktion af en ny indikator for udvikling.

Bhutan opfattes som en lille lanterne i krisernes tusmørke med sin introduktion af en ny indikator for udvikling.

Mikkel Østergaard

Udland
1. juni 2012

Hvis verdenssamfundet den 22. juni skulle afslutte Rio+20-topmødet med at vedtage omstillingen til en ny global ligevægtsøkonomi i balance med naturgrundlaget, ville det forudsætte, at der lå et forslag herom på bordet, når stats- og regeringscheferne mødes.

Og det gør der faktisk. Ikke at det levnes nogen jordisk chance for at blive vedtaget. Men det findes. Én nation her på planeten har formuleret et forslag til FN-mødet om et globalt skift til ’et nyt bæredygtighedsbaseret økonomisk paradigme’. Som det hedder i forslaget, der har en 20-årig tidshorisont:

»Vi har alt det lige ved hånden, alt hvad vi behøver for at skabe det ny økonomiske paradigme både i praksis, politisk, i form af målinger, kontrolsystemer og regulerende myndigheder. Det eneste, der skal til, er politisk vilje. Intet praktisk hindrer os i at gøre præcis det, der behøves for at gøre Rio+40 til en sand fejring i stedet for et slør af tårer og tungsind.«

Landet bag forslaget om omstillingen er Bhutan. Det lille kongedømme i Himalaya med 717.000 indbyggere, klemt inde mellem Kina og Indien og – som det hedder i forslaget til FN-mødet – »måske velsignet med relativ ubetydelighed, netop afsides nok til ikke at være totalt opslugt af den materialistiske bølge, og lige lille nok – med en befolkning på under en million – til at gøre sit bedste for at omsætte det ny økonomiske paradigme til handling. Vi er faktisk fast besluttede på det.«

Bhutan opfattes i forvejen som en lille lanterne i krisernes tusmørke med sin introduktion af den nye indikator for udvikling, Gross National Happiness-indekset, der med 72 indikatorer for velfærd, bæredygtighed m.m. skal fortælle alt det om udvikling og trivsel, som det traditionelle BNP-mål ikke formår.

Bhutan er også landet, hvor de gamle skove er intakte, hvor halvdelen af nationens areal er fuldt miljøbeskyttet, hvor 100 pct. økologisk fødevareproduktion er officielt mål, og hvor forbliven som netto-CO2-optager – i kraft af skovene – er et regeringsløfte, afgivet på klimatopmødet i København i 2009.

»Men der er snævre grænser for, hvad vi kan gøre alene. Vi er, når det kommer til stykket, ikke adskilt fra verden omkring os,« påpeges det i papiret til Rio+20-mødet.

»Udledningerne af drivhusgasser i Chicago, London og Sydney smelter gletsjerne i vore egne Himalaya-bjerge.«

Nyt Bretton Woods-aftale

Derfor foreslår Bhutans regering en fælles proces, der foruden nationerne skal inddrage økonomer og økologer og lede frem til en formel FN-beslutning i sommeren 2014 om at stille om til en ny økonomisk verdensorden.

»Det vil være en ære for Bhutan at være vært for det globale møde, der vedtager den nye aftale og det økonomiske paradigme,« hedder det.

»Fortsat økonomisk vækst og ekspansion i vor begrænsede verden er ikke en pligt. Den globale økonomiske nedtur frembyder faktisk en enestående mulighed– en chance for at give naturen et pusterum, forbruge mindre energi og færre ressourcer, udsende færre drivhusgasser, mindske stress og skabe mere fritid, føle os mere sikre og blive selvberoende samt forbedre kvaliteten af vore liv.«

Bhutans regering foreslår en proces med paralleller til processen mod slutningen af Anden Verdenskrig, hvor de allierede i Bretton Woods, USA, aftalte et nyt paradigme for økonomisk samarbejde, der bl.a. omfattede Verdensbanken og Den Internationale Valutafond, IMF.

»Det vil blive et nyt Bretton Woods til erstatning for et forældet system, som simpelthen ikke fungerer mere, hverken for planeten eller for mennesker. Det ny system vil fordre nye mål for fremskridt og nye nationalregnskaber, der værdisætter vor velstand på en ordentlig og vidtfavnende måde, herunder indregner naturkapitalen og rovdriften på den og nedslidning ... Og ligesom Bretton Woods i 1944 etablerede Verdensbanken og IMF til at forvalte det gamle vækstbaserede regime, vil den nye Bretton Woods-aftale fordre af os, at vi redesigner og omformer disse globale institutioner til at forvalte og regulere det nye system og sikrer dets rette implementering ... Vi må nu skabe bæredygtige lokale økonomier, der ikke drives af endeløst begær og simpel produktion og forbrug af flere ting, som det er tilfældet med vort nuværende globaliserede system ... Vi må nu flytte fokus til en retfærdig fordeling af denne velstand for at sikre, at ingen er lider nød.«

Forslaget betoner, at eftersom arbejdsløshed indebærer store samfundsmæssige omkostninger i form af sygdom, kriminalitet, misbrug m.m., må man under kriser undgå fyringer og i stedet dele det tilgængelige arbejde – med den sidegevinst, at folk får mere tid til sociale relationer, frivilligt arbejde og at have det rart.

Bhutans dokument rummer også overvejelser om lukkede produktionskredsløb, så intet er affald, forslag om gratis offentlig transport, om lokal fødevareproduktion m.m.

Forslaget er formelt indleveret til Rio-konferencen som input til mødets sluterklæring. Masser af andre lande – næsten alle mægtigere end Bhutan – har indleveret egne og ganske anderledes forslag, og derfor er den nuværende skitse til sluterklæring svulmet op til omkring 200 sider. I den kontekst har visionen fra Himalaya om at vedtage et nyt økonomisk paradigme alle chancer for at drukne.

Også selv om FN’s generalsekretær forleden i New York Times præsenterede tanker på linje med Bhutans.

»Det er åbenlyst, at den gamle økonomiske model er ved at bryde sammen,« skrev Ban Ki-moon, som opfordrer til, at menneskeheden honorerer Moder Jords hidtidige gavmildhed mod os.

»Tiden er ikke til snæversynet skænderi. Dette er øjeblikket, hvor verdens ledere og deres folk bør forenes i fælles indsats for en vision, vi deler, om vor fælles fremtid.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Holger Nielsen

Længe leve Buthan! Fuck Ban Ki-moon!

Har den vestlige forbrugs verden mod til til at skifte kurs? Det synes som en god ide.

Niels-Simon Larsen

Det kan godt være, at løverne i Bhutan spiser jordbær, men det er der ikke meget, der tyder på, at de gør her. Et liv uden hele det materialistiske rush vil føles som en mangel af det vestlige menneske. Vi vil ikke den bæredygtighed, vi bliver nødt til. Den er kedelig ligesom fred. Det er der, kampen står. Vi skal ændre mentalitet, og det skal tilmed være nu, inden 2017. Man kan så sige, at vi har haft nogle tusind år til at øve os i, men det har været for lidt.
Det er ikke bare sandhedens time, det er en kolossal sandhedens time, vi står midt i, nærmest ufattelig.

John Fredsted

Buddhister kan redde planeten, det kan protestanter overhovedet slet ikke.

Hurra for Bhutan!

Jeg elsker jer!

randi christiansen

Hurra for Bhutan - oaser af fornuft findes stadig på planeten. Lad alle græsrødder støtte op om Bhutan, som italesætter visionen om, at det er muligt at leve i overensstemmelse med biotopen i stedet for i et modsætningsforhold til den. At det er muligt for den globale dekadence at bryde ud af misbrugets og egoismens fængsel og vågne op til og dele den fantastiske oplevelse, som livet er. Det er muligt !

Michael Kongstad Nielsen

Bhutan er et dejligt land, tror jeg. F. eks. skal de fleste gå en halv dag for at komme til en vej, hvor der kører biler. Sådan kunne det gerne være i Danmark også. Bhutan har det vist lidt skidt med demokratiet, men troen fejler ikke noget. Landet, der ernærer sig ved landbrug i de mange dale, har mærkeligt nok en vækst på 14 % årligt (2006). Det kan Kina ikke slå. Væksten kommer fra vandkraft, f. eks.Tala Hydroelectrick Projekt (1020 MW), se link:
http://www.indianembassythimphu.bt/mega.html#THPC

Jesper Wendt

Det er svært at tjene penge på ubegrænsede ressourcer, det forklarer nok det meste.

Søren Kristensen

Bhutan. Lyder som et gasselskab.

N.W.O./Gaia/Agenda 21-propaganda.

http://www.youtube.com/watch?v=dUWByt813fA

Så sidder jeg her og vil gerne sige noget intelligent, men ordne er blevet helt væk.

Det kan bare det der Buddhister...........

Og måske er det paradigmeskiftet der har været talt om i så lang tid, som Bhutan her er ved at lægge grundsten til....det vil jeg rigtig gerne være med til......

Erik Karlsen

"Længe leve Buthan! Fuck Ban Ki-moon!"

Niels-Holger,
hvorfor nu det (med mindre du har en forkærlighed for ham....), når han nu offentligt luftet lignende tanker som Bhutan?

Mads Nielsen

Ih ja, lad os da endelig vende tilbage til Middelalderen uden biler, industrialisering og de frygtelige kommercielle goder. Så foretrœkker jeg personligt at jordkloden strippes for sin sidste resource og så går vi ud med et brag. Hellere det end at lytte til en flok fabulerende buddhister fra et fuldkommen ligegyldigt bjergland.

Simon Kofoed

@Mads Nielsen:

Hold da op hvor lyder du og din livsanskuelse bare deprimerende og nedtur. Og hvad er de 'kommercielle goder' som du hellere vil sprænge Jorden i luften for? Forurening, lortekød, overbefolkning og ressourcekrig?
Mmmmm..skønt.

Mit råd til dig, good Sir: Fjern dine skyklapper, læs en bog og lighten up a bit!!

randi christiansen, Thorbjørn Thiesen og John Liebach anbefalede denne kommentar

Mads siger det i det mindste lige ud, og der er vist mange der deler dit synspunkt
Der er vist endda mange af os som siger vi ikke deler det, som har svært ved ikke at gøre det alligevel.
Når så meget er sagt, må man vel sande, at det er en relativt lille del af jordens befolkning der nyder godt af jordens ressourcer, på bekostning af resten. Det må vel være et moralsk dilemma for dig Mads?
Nah, måske er det dig ligegyldigt f.eks at olien sviner Nigeer-deltaet fuldkommen til og ødelægger et tidligere rimeligt fungerende livsgrundlag for den lokale befolkning, men prøv så da at tænke på et eller andet lokalt, som f.eks at få en motorvej eller en kemikaliefabrik der hvor dit hus står, og helst at du bliver tvunget til at bo i et tinskur ved siden af bagefter. Hvis det går godt nok, så lad os prøve det et par gange i træk. Lad os flytte dig og din familie ud på en kemikalielosseplads. Ja, der er virkelig folk i den tredje verden som bor på lossepladser, og endda betaler husleje for det.
Nah, jeg ved det godt, sådan vil det ikke gå for dig, du har dit på det tørre, men jeg ville alligevel gerne høre hvad du synes om tankeeksperimentet.
Har du børn? Jeg har selv en datter på 16, som jeg fortæller at de to mest værdifulde færdigheder i det 21. århundrede vil være evnen til at sparke røv og reparere mekaniske anordninger. Selv er jeg middelmådig til begge dele. Men når ressourcerne slipper op, hvordan vil det gå hende? Og dine børn? Giver du dem en uddannelse, prøver at efterlade dem med en god start i livet? Og så også lige anvisninger om, at du har planlagt et brag for dem, så de nok ikke skal regne med at leve livet ud, i hvert fald ikke på den festlige du selv har levet?

Lasse Vassvik, randi christiansen, Dan Johannesson, Thorbjørn Thiesen og John Liebach anbefalede denne kommentar
louise volsted pedersen

Smukt som utopi, skræmmende som dystopi - en helhedsplan for kloden, lyder i sidste ende til at ville fremprovokere reaktioner fra en multikulturel omverden -på godt og på ondt. Definitionen af bæredygtighed, sustainability - omfatter delvis at natur har en værdi og at det, der går i arv ikke må miste værdi for efterkommerne.Denne fælles definition af bæredygtighed lyder mere fornuftig end endnu en Utopi, som kan ende totalitært og intolerant, hvis den ikke tilpasses nuanceforskelle i livsanskuelse og verdensopfattelse. Bæredygtighed er ikke en trossag og bør heller ikke blive det.

Brian Pietersen

jeg vil heller ik gå ud til kysten når jeg skal fiske, så la os få mere gang i de køæretøjer der kan køre på el....så kan solen bestemme hvor meget jeg skal køre i morgen..... c¨,)

ja puha hvor ville det dog være.. kommunistisk hvis alle lavede "grøn" energi, det er fordi at djævlen har vendt alt på hovedet så dem som "vi" tror er de gode spiller banjo med djævlen i helvede hver onsdag, sikke nogle forfærdelige miljøforkæmpere-svin.

Mads Nielsen

Bob,
Nej, jeg har ikke noget moralsk dilemma. For verden fungerer ikke sådan og har stort set aldrig gjort det. For at nogen kan have, skal andre miste. Så er det bare så heldigt at vi har magten til ikke at miste synderlig meget. Og alt det der kultur-relativistiske "hvad nu hvis du boede i en slum"-pjat det fungerer måske på folkeskoleelever når de skal tvinges til at sœtte pris på hvor meget de har, og have åh-så ondt af resten af verden, men helt œrligt. Det er et ret latterligt argument. Jeg er udemœrket klar over hvad den vestlige verden gør ved resten af klodens befolkning, men jeg føler ikke noget behov for at moralisere over det - ligesom de fleste af Information's lœsere. Men hvis det er så frygteligt at vi stygge folk i vesten bruger for mange resourcer, hvorfor i alverden har i overhovedet computere (for det meste produceret i den tredje verden af lavtlønnede arbejdere uden nogen former for jobsikring, og så forurener de af helvede til når de bliver lodset til Indien for at rådne op på teknologilossepladser)? Hvordan er I overhovedet istand til at fungere? Hvorfor bruger i biler? Hvorfro flyver I, når I ved hvor meget det forurener? Hvorfor giver I ikke 70% af jeres løn direkte til Afrika - jeg er sikker på at I sagtens kunne undvœre pengene - isœr hvis i smutter i økologisk kollektiv og leger Vikingebønder. Så hvis I er så forhippede på div. omfordelingspjat, så begynd dog selv istedet for bare at klynke over at politikerne ikke gør det og så moralisere over resten af jeres medborgere fra jeres hykleriske elfenbenstårn.

Mads Nielsen

Bob,
Og nej, jeg er heldigvis blevet forskånet for unger. Men hvorfor har du børn? Det er da ikke sœrlig ansvarligt når man betœnker at overbefolkning netop er en af de største trusler mod menneskelighedens fremtid?

Bhutans lykkeindex er interessant. Bilderbergers agenda 2012, Chantilly, Virginia er vigtig - er det i disse wikileakstider helt umuligt at opspore den ...

...eller er den haram i medierne?

Lise Lotte Rahbek

Mads N.
Er du altid så vrissen eller er det bare i dag?

Mads Nielsen, vestens forbrugere kan ikke skæres over en kam - og min computer spare mig for en hel del forbrug - ingen tvivl om det.

...der er forbrugere og så er der overforbrugere.

Brian Pietersen

ja... kunne vi styre vores hormoiner, var der rig mulighed for at få flødeskum på kagen til oas alle, der ville ikke være problemer med forurening selvom vi kørte i hver vores Mercedes....

men nu er vi 7 milliarder, nu skal vi stuves sammen som i Matrix, i hvor bliver det bar hyggeligt, så behøver vi heller ik tænke på vi ikke har råd til at fyre op, kropsvarmen holder os kørende..griner.

Brian Pietersen

jeg er godt nok lykkelig over ik at have sat børn i denne verden....

vi er stadigvæk på samme niveau med aberne, eller er de på et højere adfærdsniveau end os? noget er der ihvertfald galt. c¨,)

Hans Nielsen

"Save the Planet, which is just a lot of nonsense"
3.56:
http://www.youtube.com/watch?v=u4uDb0H4V5c

Peter Ole Kvint

Hvis Danmark skal være et Bhutan, så vil jeg være kongen.

Hvad gør vi ved de millioner af mennesker der bliver til overs?

Peter Ole Kvint

Hvad med Nordkorea? Det minder om Bhutan, med en enevældig hersker som hælder vand ud af ørene,

Ideen er jo oplagt, meen Iphone 5 er jo på trapperne ... så.. lol

Dan Johannesson

Buthans vison indeholder ren visdom. Derfor er den 100% chanceløs i vestlig / maksimalt disconnected, sammenhæng.

Som den finske tænker Pentti Linkola siger, vil en art totalitær stat formentlig være fremtiden. Ikke fordi det er ønskværdigt, men fordi det er nødvendigt, hvis vi vil redde den smule, der er tilbage.

Problemet er lige netop, at de moderne demokratier er så møgforkælede, at de fleste mennesker hellere vil dø, end at sænke levestandarden.
Hvorfor gør vi ikke selv noget? Fordi det virker komplet meningsløst, så længe 99% af befolkningen pisser jordens ressourcer væk, udpiner jorden og forurener miljøet.

Det eneste, der for alvor kan gøre en forskel er, at vi alle bliver tvunget til at gøre noget på samme tid. Og der er de moderne demokratier desværre hængt for meget op på den vægelsindede vælgerskare. For evigt er systemet dømt til at tilgodese den laveste fællesnævner - og det gælder desværre også jordens fremtid.

At der ligefrem findes hele stater, som kan ytre noget sådant som Buthan gør her, yder et svagt, blamrende lys i det tætte mørke, som det industrialiserede Vesten har indhyllet verden i.

Mads, ja nu er der godt gang i den. Jeg har en computer og alt det andet fordi jeg er født ind i en verden jeg er nødt til at kunne fungere i, og selvfølgelig vil ingen fattige mennesker i afrika få det bedre uanset eventuelle afsavn fra min side, der kan måske blot være lidt mere at stjæle fra dem.
Du lyder mest som en agent provocateur, det er den eneste forklaring jeg kan finde på, at du har med Information at gøre, for der er da sikkert for langt mellem dig og både journalister og læsere til at der kan være nogen produktiv dialog?
Jeg ville egentlig have skrevet før, at det kan være meget godt med Bhutans forslag, men mest fordi de er en nation, og derfor får taletid. Reelt skorter det ikke på gode forslag til en bedre verden, men de fleste sådanne forslag glemmer at tage det kapitalistiske samfundsmaskineri i betragtning. Så længe vi har det kommer vi ingen vegne med alle de velmente forslag. Det er spekulationen der har bragt os i det uføre vi er i, og spekulationen er ikke noget afvigelsesfænomen, snarere er det den mest vellykkede form for kapitalistisk rovdrift.
Så lissom dig skal jeg heller ikke ud og fejre at Bhutan er kommet med det her forslag, men det er vist der enigheden hører op.

johnny bravo

"Buthans vison indeholder ren visdom. Derfor er den 100% chanceløs i vestlig / maksimalt disconnected, sammenhæng."

Raceren visdom mener du. Bhutan er et lille dybt asocialt kongedømme, der helst ser omverdenen skride ad helvede til.
Jeg forklejner ikke visionen, den er fin, men man bør forholde sig til hvad den udspringer af: Geografien, kulturen, isolationen, passiviteten osv. Man kan ikke som sådan bare overføre visionen til andre lande. Det kræver først og fremmest de samme betingelser som Bhutan har.
Lykkeindexet er til gengæld interessant. Og man må i det hele taget gratulere Bhutan for at skabe perspektiv hvor der oftest ikke er noget.

I øvrigt bekender mange buddhistiske retninger sig til kapitalisme, f.eks ved at man kan købe karma for penge. Buddhismen redder ikke verden, det er helt sikkert. Moderne buddhister er ofte som Christian Stadil, også i Asien, og det er ikke dem der definerer noget nyt - de er blot en moderne udgave af noget gammelt.

Alle der hylder Buddha kan starte med at følge hans eksempel.

Thorsten Lind

www.information.dk/16852
Træerne vokser ikke ind i himlen,
heller ikke i Bhutan! ~~*~~ Th

Niels-Simon Larsen

År 2017 er året, hvor døren lukkes til fremtiden, hvis vi ikke gør noget nu. Det mener flere forskere (læs Den store omstilling). Det viste Yann Arthus-Bertrand i sin film ’Home’. Det er det, vi skal forholde os til, og ikke om vi skal flytte Bhutan til Danmark eller omvendt.

Der er en af debattørerne i tråden, der hellere vil dø end gå ned i levestandard. Så lad dog barnet - . Vi andre må hellere se at komme i gang med den nødvendige omstilling og ikke lade os sinke af skræppende, omkringflyvende skader (her tænker jeg især på hjerneskaden).

Da jeg var dreng, fortalte en lærer os, at solen ville brænde ud en dag. Alene det, at det en dag ville være slut, var svært for mig at acceptere. Jeg kan godt forstå, hvis mange ryster på hovedet, når der bliver sagt 2017. 5 år er ikke meget til at vende en årmillion lang indkodning, når vi ikke engang har lært at holde fred og sætte os ned og meditere som folkene i Himalaya, men det er betingelserne. 5 år!

Jeg syntes Mads Nielsen kommentar er rigtig vigtig, ikke fordi jeg er enig, men fordi den setter fokus på nogle tanker som fylder meget i vores tid.

De materielle goder fylder rigtig meget i alles liv, vil jeg vove at påstå.

De materielle værdier har i stor grad erstattet menneskelige, åndelige og natur værdierne
Det bliver nok ikke nemt efter så mange år, at skulle udskifte værdierne, eller vende tilbage til de oprindelige værdier og jeg tror også at det ville være dumt at fravælge de materielle værdier helt.

Jeg tror formlen hedder tilbage til naturen, nu med moderne teknologi.

Altså; tage det der er bedst fra alle vores muligheder og bruge i et mere harmonisk samspil.

Og det er egentlig også det jeg læser når jeg læser artiklen, som beskæftiger sig både med økonomi og økologi samt de sociale aspekter...

Det jeg ser som den helt store udfordring, er at få sat gang i den udvikling, inden et økonomisk og økologisk kollaps gennemtvinger den på den hårde måde.

Jeg mener at vi faktisk har en mulighed for at være medbestemmende omkring vores skæbne, hvis vi handle, vi kan selv være med til at reducere antallet af mennesker på jorden, på en fornuftig og velovervejet måde.
Vi kan selv være med til at reducere forbruget og forureningen,......

Vi kan selv, hvis vi vil, og hvis vi ikke vil, går det nok som Mads Nielsen, skriver, "at jordkloden strippes for sin sidste ressource og så går vi ud med et brag"
Og jeg tror at det brag bliver en verdens krig, længe inde jorden er strippet for sine ressourcer

Så jeg vil rigtig gerne være med til paradigmeskiftet.

Og håber at pressen følger artiklen op med flere, af samme kaliber.......

"Buddhister" ( som blot er en etiket) taler om individers " sindsgifte" . Den, der endnu ikke er " opvågnet til virkeligheden" er under indflydelse af: uvidenhed, had og begærlighed.

Det er så muligt gennem træning/meditation at genkende disse træk hos en selv. Man kan, så at sige indse, at JEG selv er " skaber af egen og andres lidelser. Når " Egoet er vågent" holder det vrangforestillinger i live. Det manipulerer,lyver og skjuler.

Gennem forskellige, såkaldt buddhistiske, metoder kan den enkelte indse: " virkeligheden, som den er" og fremover handle ret i nu'et. Uden skade på noget levende væsen. Heller ikke en selv.

John Fredsted

@Uffe Gisuah: "Moderne buddhister er ofte som Christian Stadil ..."

Den påstand er jeg bestemt ikke afvisende overfor, men så er de i mine øjne ikke sande buddhister, men mennesker, der anvender buddhisternes meditationspraksis m.m. til at opnå sindsro, så de kan få mere overskud til at 'lykkes' i denne verden. En sand buddhist er i mine øjne et menneske, der har forstået, at budskabet om medfølelse med sine medskabninger fordrer, at man lever et beskedent liv.

randi christiansen

Mads Nielsen illustrerer til fulde, hvad fornuften kæmper mod - at det ikke skulle være muligt at indrette sig hensigtsmæssigt og i overensstemmelse med sin biotop, er jo det rene forrykte tågesnak, og er udtryk for den tankegang, som er ansvarlig for den afsindige situation, vi befinder os i.

Lyt ikke til dystopiske ignoranter, men anvend energien til at samle stumperne og red hvad reddes kan - selvfølgelig er det muligt, at vi kan indrette os her på kloden uden at gå under i hjernedødt ragnarok. Det kan godt være at du, Mads Nielsen og andre med dig, har parkeret jeres hjerner, hvor solen aldrig skinner, men det er trods alt stadig frivilligt, man kan også vælge at målrette sin energi til mere oplyste scenarier.

Filo Butcher

En gang, for ikke så mange år siden, har det af det overvejende flertal af menneskeheden været anset som naiv utopi at menneskeskabte maskiner nogensinde skulle kunne flyve.

Der var endda fremtrædende videnskabsmænd der insisterede på at det ville være i strid med naturlovene og at diverse filmoptagelser der viste flyvende-hoppende maskiner derfor måtte være forfalskninger.

Filo Butcher

Måske hjælper det lidt at finde perspektivet med Bhutans forslag.

Jeg aner dog ikke hvordan man skal hjælpe de stakler der tror at den fremherskende væksttro uden hensyn til natur og resten af menneskeheden er den eneste måde at have et godt og materielt rigt liv på.

Filo Butcher

Man kunne jo fra statens side vælge at støtte eksperimenterende grupper der prøver at etablere CO2 neutrale alternative eksistensformer jf. Bhutans koncept.

Jeg rækker hånden op med det samme for at være med.

Jeg har dog en fornemmelse at man slet ikke vil vide om det kan lade sig gøre. Alverdens regeringer synes ligefrem at være bange for at mennesker kunne finde alternative måder at leve på og sådan har det været så længe jeg husker tilbage.

Filo Butcher

Jens Bruus,

De materielle værdier har i stor grad erstattet menneskelige, åndelige og natur værdierne..

Det er jeg faktisk hamrende uenig i.

Fordi jeg kan ikke se at der nogensinde har fundet den erstatning sted. Hvornår i vores historie, har vi efter din mening dyrket disse menneskelige, åndelige og natur værdierne?

Menneskedyret er fra naturens side den perfekte opportunist. Hverken rovdyr eller planteæder, tager det hvad hvad det kan hvor det er nemmest. Dertil hører at tvinge andre til at gøre arbejdet...

Så hvis vi nogensinde skal finde disse værdier hjælper det ikke at søge dem i fortiden. Vi kan kun søge at erhverve dem.

Indtil nu har vi dyrket kultur der delvist har gjort os opmærksom på vigtigheden af disse værdier, men samtidigt er de blevet mere fjerne fordi vi dyrker en altødelæggende materialisme som vores hovedkultur.

randi christiansen

Romed - er du opmærksom på initiativet med at etablere alternative produktion-og uddannelseskollektiver i udkantsdanmark, som vi er nogen - hidtil få - der forsøger at løbe i gang ? Kontakt : udentitel@gmail.com

romed bucher

Det gør mig oprigtig undt for dig...

Selv havde jeg en mor som havde en ugenlig hjemme dag, hvor vi sammen lavet mad på den gammeldags måde, det var virkelige en menneskelig værdi, min far var tømmer og havde mig med på arbejde det var også en menneskelig værdi.

Selv har jeg brugt måneder og op til halve år sammen med min datter for at viderebringe de gamle værdier og vi har tilbagte meget af tiden i naturen og sammen med natur folk, samerne, aboriginal, mf

De åndelige værdier kommer helt af sig selv, når man bliver stille ved bålet om aftnen og dyrene kigger forbi lejren....eller i samspillet med natur folkene, eller i meditation.....

Det eneste der virklig hindre værdierne i at kommet til udtryk i det menneskelige liv er alt det materielle vi omgiver os med.

romed

Prøv med et tomat plante, hvis du kan lide tomater, eller chili hvis det er mere din smag og sig tak til planten hver gang den har beriget dit liv med en frugt og inden du har set dig om, er du blevet et rigere menneske.

Man bliver nemlig skide fattig af at tage ting for givet.......

Filo Butcher

Jens, jeg har ikke problemer med mine egne værdier eller mit liv som sådan, tak for medfølelsen, og jeg har dyrket en hel del tomater, selv i rådne danske somre.

Jeg tænker mest på mennesket som art. Der er jeg knap så optimistisk. Og jeg kan ikke se at det du efterlyser i værdier er en del af vores natur, og derfor kan findes ved at gå "tilbage til naturen" det er derimod noget vi kan dyrke igennem kultur.

Det er min pointe.

Filo Butcher

Randi, nej det er jeg ikke. tak for linket.

Filo Butcher

At jeg ikke kan se det som en del af menneskets natur betyder jo ikke at andre (ofte såkaldte "naturfolk") ikke kan være kommet længere med at dyrke disse værdier end vi industrimennesker er.

romed bucher

Jeg kan ikke helt følge din tankegang romed, måske kan du lære mig noget om kultur, eller mere præcist hvad det er du mener kulturen kan lære os.....

Sider