Nyhed
Læsetid: 6 min.

Danmark overdrager afghanerne ansvaret for sikkerheden et år før tid

NATO har skiftet strategi og satser nu på at overdrage de sværeste områder af Afghanistan først, så de kan nå at hjælpe de afghanske sikkerhedsstyrker, hvis det kikser. I alt 260 distrikter skifter hænder i løbet af sommeren
ANA (Afghan National Army) er rigtig godt på vej, mener Uffe Pedersen, der er major og næstkommanderende i Helmand. ISAF begynder derfor overdragelsen af ansvaret for deres område til den afghanske hær under den kommende ramadan.

ANA (Afghan National Army) er rigtig godt på vej, mener Uffe Pedersen, der er major og næstkommanderende i Helmand. ISAF begynder derfor overdragelsen af ansvaret for deres område til den afghanske hær under den kommende ramadan.

Erik Refner

Udland
15. maj 2012

Hver eneste dag kommer talebanere på motorcykler drønende ned gennem den frodige Helmand-dal nord for provinsbyen Gereshk for at true de fattige opiumbønder til at betale zakat (islamisk skat, red.) og til at aflevere deres sønner til hellig krig eller plante nye vejsidebomber, der kan ramme de vantro danskere, briter og amerikanere.

Straffen for at nægte er døden.

Selv om store dele af Helmand efterhånden de seneste to år er kommet under den afghanske regering og NATO’s kontrol, er dalen nord for Gereshk fortsat rent Taleban-land. Sådan har situationen i den frodige opiumsdal været, lige siden danskerne for seks år siden gik i krig mod Taleban.

Alligevel planlægger de danske styrker nu at overdrage ansvaret for sikkerheden i Gereshk-området til den afghanske hær ANA (Afghan National Army) og det afghanske politi. Det fortæller den danske operationschef i Helmand.

»ANA er rigtig godt på vej, og vi begynder derfor overdragelsen af ansvaret for vores område til den afghanske hær under den kommende Ramadan,« siger major Uffe Pedersen, der er næstkommanderende for den britiske kampgruppe, som cirka 150 af de 650 danske soldater i Helmand indgår i. Ramadanen falder i år omkring den 20. juli og er traditionelt en periode, hvor Taleban er mindre »aktiv«.

Ny strategi

Overdragelsen af sikkerhedsansvaret i danskernes indsatsområde sker et år før forventet og er et led i en ny strategi, som NATO’s øverstbefalende i Afghanistan, den amerikanske general John Allen, har undfanget.

Oprindelig var det NATO’s plan først at overdrage sikkerhedsansvaret for de områder, der var lettest at kontrollere – og så tage de sværeste til sidst. Men den strategi har Allen vendt på hovedet i et forsøg på at sikre, at afghanerne kan løse opgaven, inden størstedelen af de 130.000 ISAF-styrker forlader landet ved udgangen af 2014.

»Afghanerne skal ind i kampen, og jo før det sker, jo større mulighed har vi for at hjælpe dem, mens vi stadig har tid og ildkraft til det,« har Allen sagt til flere amerikanske medier.

Og det haster med at få den afghanske hær i spil, understreger Uffe Pedersen: »Vores erfaring er, at afghanerne rigtig gerne vil have ansvaret, og at de vokser med opgaven, når de får det. Vi regner derfor med, at den afghanske hær og politistyrke vil være i stand til at stå på egne ben her i området om et års tid eller senest i efteråret 2013,« siger han. Det er mere end et år før forventet. I praksis betyder det, at omkring 1.400 afghanske soldater og 150 afghanske politifolk skal overtage ansvaret for bevogtningen af Gereshk by og dalen nord for byen. Det er i dag en opgave, som primært løses af omkring 1.100 danske, britiske og bosniske soldater. De skal fremover udelukkende støtte og mentorere afghanerne.

Reduceret mål

Når den danske operationschef tror på, at afghanerne vil være i stand til at styre Gereshk-området allerede om et år, hænger det sammen med, at NATO og den afghanske regering reelt har opgivet at få fuld kontrol med de mest afsidesliggende landområder.

F.eks. er det område, hvor den omdiskuterede danske Armadillo-lejr lå, stort set opgivet. Og det samme gælder området omkring landsbyen Rahim Qalay længere sydpå, hvor en isoleret politistation med 11 mand og en forladt skolebygning er den eneste arv efter flere års danske kampe.

Det bekræfter både den danske operationschef og oberst Matt Redding fra ISAF-styrkens hovedkvarter i Helmand.

I stedet er det planen at koncentrere kræfterne om Helmand-provinsens tre vitale knudepunkter; provinshovedstaden Lashkar Gah, der er på størrelse med Aarhus, Gereshk, der er på størrelse med Kolding og så den altafgørende ringvej Highway One, der forbinder alle Afghanistans større byer. På et kort udgør de tre punkter en trekant, som har absolut første prioritet.

En anden grund er, at de sidste to års aggressive militæroperationer i Helmand ifølge den amerikanske oberst har koncentreret problemerne med Taleban i det nordlige Helmand, herunder det danske indsatsområde.

Matt Redding understreger, at det ikke betyder, at den danske indsats nord for Gereshk har været forgæves, eller at den afghanske regering har mistet al indflydelse uden for trekantområdet.

»Det handler ikke kun om at være til stede med soldater i området. Det handler også om mental indflydelse. Indbyggerne oppe i dalen har fået et valg, de kan nu vælge mellem at alliere sig med Taleban eller med den afghanske regering,« mener han og peger bl.a. på, at næsten 4.000 lokalt udpegede repræsentanter i sidste uge deltog i distriktsvalget i Gereshk. Det er en meget stor fremgang fra 2009, hvor kun 400 repræsentanter deltog, fremhæver obersten.

Tølløse MC

Præcis hvor stærk, Taleban er nord for Gereshk, er umuligt at vurdere, for det vil hverken danske eller mere centrale NATO-kilder ud med.

»Men det er ikke ret mange,« siger Uffe Pedersen: »Man kan sammenligne det med en motorcykelbande fra Tølløse, som har deres rockerborg deroppe og hver dag kører rundt og terroriserer lokalbefolkningen,« siger han.

Som bevis for den reducerede trussel, peger han på, at Taleban i modsætning til tidligere år ikke har været i stand til at lancere den traditionelle forårsoffensiv. Uffe Pedersen mener derfor, at tidspunktet for at påbegynde overdragelsen er helt rigtig – og så skader det heller ikke, at opiumshøsten er slået fejl i store dele af Gereshk-området, understreger den danske efterretningschef i Helmand, som ikke ønsker sit navn frem.

»I nogle områder er 90 procent af høsten blevet ødelagt af frost og skimmel, og det kan vi mærke. Det betyder, at Taleban ikke kan presse nær så mange penge af bønderne og opiumstrafikken, som de plejer,« siger han. Ifølge efterretningschefen er det i det hele taget et helt andet Taleban, danskerne står over for i dag.

»Op mod halvdelen af de ’taleban’-problemer, vi ser nu, har intet at gøre med ideologi. Det handler om penge, om kriminelle bander og lokale magtinteresser, som vil have deres del af de mange opiumpenge, som er i omløb,« siger han.

Styrkeprøve

Ifølge FN’s organisation for narkobekæmpelse UNODC producerede Gereshk-området sidste år opium til en anslået værdi af 700 millioner dollar.

»Det er en ren honningkrukke for enhver, der gerne vil udnytte manglen på lov og orden. Hvis der ikke var opium i det her område, ville der heller ikke være noget Taleban,« mener den danske efterretningschef.

Beslutningen om at fremskynde overdragelsen af det danske område og 260 andre administrative områder til de afghanske myndigheder kommer som oplæg til weekendens NATO-topmøde i Chicago. Her mødes NATO-landene for at vurdere udviklingen i Afghanistan og fastlægge den kommende exitstrategi.

Overdragelsen falder desuden sammen med, at amerikanerne snart begynder den første store tilbagetrækningsbølge. Inden 1. oktober skal i alt 23.000 amerikanske marinesoldater forlade Afghanistan. Alene i Helmand ventes et sted mellem 10.000 og 12.000 mand at rejse hjem.

Ifølge Matt Redding skal tomrummet efter de mange amerikanske marinesoldater primært udfyldes at i alt 15.000 afghanske soldater og 8.500 afghanske politifolk, som tilsammen skal dække Helmand og den tyndt befolkede naboprovins Nimrouz.

Derudover ventes ISAF at udvide de kontroversielle capture or kill-operationer i hele landet.

Ifølge NATO-kilder har de natlige raids kostet tusindvis af Taleban-kommandanter livet de seneste to år.

Hvor mange specialstyrker, som skal deltage i denne del af krigen mod Taleban, er en anden velbevaret hemmelighed.

Men chefen for det danske Jægerkorps Claus Wammen, der leder træningen af det afghanske politis specialstyrke i Helmand, mener, at en samlet NATO-specialstyrke på 10.000 er »et meget realistisk tal«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Rasmus Knus

»Op mod halvdelen af de ’taleban’-problemer, vi ser nu, har intet at gøre med ideologi. Det handler om penge, om kriminelle bander og lokale magtinteresser, som vil have deres del af de mange opiumpenge, som er i omløb,« siger han.

Har det taget elleve år at nå den erkendelse?

Tobias Haahr Lorenzen

Alternativet er vel at de (Taleban) bare rykker ud til de nu mere fredelige områder.

Steffen Gliese

Ja, kom hjem og få noget sex.

Maya Nielsen

Husk at tage de afghanske kvinder der lever i fængslet flygtet fra voldtægt og mordtrusler med hjem til Danmark. DEM MÅ VI DA KUNNE GIVE HUMANITÆR OPHOLDSTILLADELSE... ?

Nic Pedersen

Man kan jo undre sig over, at "en motorcykelbande fra Tølløse" tilsyneladende kan køre NATO træt!

Er det Obamas valgkampagne, der er ved at starte for alvor?

Lars-Bo Abdullah Jensen

Nic:

Ja godt de ikke er organiseret som HA og Banditerne

odd bjertnes

Knus, det centrale ord er 'nu'.
Ikke 11 år...
Taliban regerede Afghanistan for 11 år siden.

Det ligger iøvrigt latent i denne nye strategi, at tilbagetrækningsprocessen kan stilles i bero, hvis der kommer tilbagefalds-tendenser, men det er alligevel nok en klog ændring af plan.

Niels-Holger Nielsen

'Ifølge NATO-kilder har de natlige raids kostet tusindvis af Taleban-kommandanter livet de seneste to år.'

Hvor mange folk har mon sådan en kommandant mon under sig? Kan man sådan pille kommandanterne ud og likvidere dem? Eller er de fleste af deres folk gået samme vej?

En helt igennem mærkelig artikel, som ikke kunne være lavet bedre i NATOs hovedkvarter.

Hanne Gregersen

Så får vi se, om alle dem, som konstant har ment, at jo før jo bedre, at vi kommer ud, er de sande venner af den afghanske befolkning, eller om ragnarok og Talibanterror i endnu højere grad bliver dagens orden for de almindelige afghanere....... det kan blive grimt !

Michael Kongstad Nielsen

Overskriften burde være:
Nato har besluttet at overdrage ansvaret for sikkerheden til de nordlige stammeområder, som blev sat ind med valgsvindel, da man ikke turde lade pashtunerne få den magt, deres folkelige repræsentation tilsiger, for de er alt for tro mod modstanden af den vestlige besættelse. Sikkerheden er et pænt ord for fortsat undertrykkelse af modstanden, den holder næppe ret længe, men forhåbentligt længe nok til, at vi kan nå at stikke halen mellem benene og komme ud uden skrammer.

odd bjertnes

NHN : hvor mange en kommandant har under sig - i et bandenetværk ?
Lige så mange han kan skrabe sammen derude med sin AK81 eller 47 eller hvad han har, sin motorcykel og et bundt pengesedler.
Der er frit slaw ...og magt, kapital og indflydelse for enden af den lysende sti. Ihvertfald for en lille stund.

Niels Mosbak

Tænk, "Nato har skiftet strategi..." står der i brødteksten - havde de overhovedet en strategi da de startede krigen?

Hvordan skifte noget man ikke har haft?

Carsten Hansen

Træk nu tropperne hjem !.

Afghanerne behøver ikke fremmede tropper i landet for at ødelægge det.

Det klarer afghanerne ganske af egen kraft.

Volden, mordene, korruptionen og undertrykkelsen vil nok fortsætte mange år fremover; Men det bør være afghanerne selv der afgør deres skæbne.

Filo Butcher

Er her nogen der kan forklare mig hvad der egentligt er meningen med det hele?

Har først for nylig set Armadillo filmen. Der trammper en flok pubertære drenge udstyret med tung og eksplosiv isenkram i bedste Rambo manér igennem markerne, skyder først og spørger senere på alt der bevæger sig, dræber køer og får, sprænger hul i landsbyernes mure og huse for at have bedre udsigt for igen at skyde på alt der bevæger sig...og efter et par timer tramper de hjem igen, på tværs igennem landsbyens afgrøder, til deres fæstning og sruger aftenen på at spille counterstrike på computeren.

Og så undrer de sig over at lokalbefolkningen møder dem med skepsis og ligesom jeg, ikke fatter hvad det egentligt er dannskerne laver der.

Og nu stikker de bare af igen. Præcist som de kvikkere hoveder af lokalbefolkningen hele tiden har sagt.

Så hvad i hulens navn er og var egentligt meningen med det hele?

Bjarne Bisgaard Jensen

"The answer my friend is blowing in the wind"

Nic Pedersen

Niels Mosbak, du rammer hovedet på sømmet klokkerent der!

Hanne Gregersen

@Romed
Dine latterlige kommentarer om de danske soldaters indsats afslører desværre, at du ikke aner en kæft om, hvordan det er at være i krig.
Måtte man anbefale kun at udtale sig, om det man blot har et minimum af begreb om - det vil opkvalificere debatten !

Claus E. Petersen

Ærgerligt at droppe Afghanistan før tid.
Det er vist det eneste sted hvor danske soldater kan afprøve sig selv og få en smule øvelse i kamp,
Nu kan man indvende at krig aldrig er målet osv. men hvad skal vi overhovedet have kampklare soldater for, hvis det ikke netop er for at kunne gribe ind når de fjogede udlændinge bliver en anelse for kulturuafhængige og brænder børn levende, knuser kønsorganer på unge mænd, voldtager og torturerer unge piger (Egypten, Syrien, Yemen)?
Hvis vi ønsker en kampstyrke er det, efter min beskedne mening, også vores ansvar at soldaterne er klar til udrykning som andet end nisser, for hverken Afghanistan eller andre brudzoner i verden ligner juleaften, med venlige diktatorer der frivilligt byder vestligt demokrati velkomment, ligesom befolkningen i sådanne områder afskyr vesten og det sekulære demokrati.

John Vedsegaard

Når så engang NATO og dermed Danmark er helt væk, hvilke resultater kan der så fremvises?

@romed bucher

Ofte er det en god idé at bygge sine holdninger fra mere end ét kildemateriale. Folk burde se den film for hvad den er; et to timers uddrag fra en 6 måneders udsendelse til Afghanistan - der endda både er vinklet og fyldt med kameratricks og effekter, så den bedre passer til instruktørens dagsorden. Ting er taget ud af sammenhænge, indstillinger er klippet sammen så det passer bedre i en dramatisk sammenhæng .. På nogle punkter kan den give et fint billede af hvordan nogle ting var hernede på DET TIDSPUNKT - filmen følger hold 7, og det er hold 13 der er hernede nu. Men at bruge den som bevis for at alt hernede er noget skidt, ville være forkert.

du siger:
"(...) skyder først og spørger senere på alt der bevæger sig, dræber køer og får, sprænger hul i landsbyernes mure og huse for at have bedre udsigt for igen at skyde på alt der bevæger sig"

Du må have sovet under filmen. Det der sker, er jo at de danske soldater under en patrulje, bliver beskudt og derefter forsvarer sig. De rykker ind og sprænger et skydeskår i et compound ja, men alternativet er at ligge sårbar på en åben mark. Stort set det eneste tidspunkt danske soldater må åbne ild hernede, er hvis vi bliver beskudt. Det kaldes at forsvare sig, og du må gøre det samme hjemme i Danmark. En af de få undtagelser i vores Rules of Engagement er, hvis vi ser folk med våben bevæge sig i stilling for at angribe os. Og i så fald tror jeg også at det er få mennesker derhjemme der (selvom de nok ville benægte det) ikke også ville åbne ild.

Jeg kan godt forstå at folk synes Armadillo er en barsk film, men krig har nu engang også altid været barsk. Hvis folk troede at de danske soldater ikke lavede andet end at dele vingummibamser ud hernede, er de naive. Det eneste jeg kan sige er, at tingene hernede har ændret sig fra hold 7 til i dag. Det er ikke perfekt, men der har været en stor positiv udvikling på mange områder.

Claus E. Petersen

"Hvis folk troede at de danske soldater ikke lavede andet end at dele vingummibamser ud hernede, er de naive. "

Dén fortjente en gentagelse!

Claus E. Petersen

Når NATO og Danmark er væk forfalder Afghanistan til gamle skikke og sæder, med det plus for nationaløkonomien at stammerne nu har eksport af narko som primær indtægtskilde.
Det havde de ikke under taleban, som så til gengæld underkastede alle tortur og mishandling og død, hvis de ikke fulgte taleban's fortolkning af koranen.
At narkoen blot er en eksport artikel glemmer de fleste vist, ligesom vi, herhjemme, eksporterer korn i form af mel eller øfgris, afhængigt af EU's støtteordninger.

Filo Butcher

Jeg synes slet ikke at Armadillo er en barsk film, og jeg er godt klar over at det er en - film.

Men den er gået igennem hærens censur, så man mener åbenbart ikke at den udstiller de danske tropper i et dårligt lys.

Det mener jeg dog den gør. Fordi når jeg ser hvordan de drenge opfører sig - og det er jo ikke deres skyld - så synes jeg det er simpelt hen utroligt at et demokratisk smørehul som Danmark som ser sig selv som civilisationens kransetop, kan være bekendt med at udsætte sine egne børn for sådan noget svineri.
Der er jo hverken hoved eller hale i den indsats og drengene prøver bare at overleve.

Og det er meget tydeligt at lokalbefolkningen, som de på papir er udsendt for at beskytte, ikke synes ret meget om den beskyttelse, og nu føjer man spot til skade ved at stikke hjem igen og overlade dem til en, ikke nedkæmpet eller svækket, men pirret Taleban der vil komme tilbage med fuld styrke for at hævne sig.

Landsbyfolkene har hele tiden anet det ville ende sådan og de der har været dumme nok til at hjælpe danskerne kommer nu til at bløde og mange andre, uskyldige også.

Muligvis, Thomas Dalagar, aner jeg mere om krig end du tror. Muligvis er jeg ikke engang pacifist. Muligvis har jeg endda været soldat.

Og jeg synes bestemt ikke man som civiliseret nation kan være bekendt med den slags krigsførelse der forgår i Helmland.

Hvis mit noget følelsesladte indslag lader mene at jeg fordømmer eller ser ned på drengene så vil jeg undskylde for det, det var langtfra meningen.

Men jeg fordømmer dem der har sendt dem derhen. De er nogle arrogante, ignorante r...ller som ikke aner en pind om hvad det er de udsætter vores børn for, endsige de stakkels indfødte i Helmland, og så viser det sig nu, at der aldrig har været hverken strategisk eller politisk mening med hele indsatsen.

Mennesker, både afghanere som vores, er døde, blevet lemlastet, mange af vores børn der har været dernede bærer resten af livet på psykiske traumer de muligvis endnu slet ikke aner de har etc. etc.

Er det noget man kan være stolt af?

Drager man de ansvarlige til ansvar?

Claus E. Petersen

@romed bucher :

"Det mener jeg dog den gør. Fordi når jeg ser hvordan de drenge opfører sig - og det er jo ikke deres skyld - så synes jeg det er simpelt hen utroligt at et demokratisk smørehul som Danmark som ser sig selv som civilisationens kransetop, kan være bekendt med at udsætte sine egne børn for sådan noget svineri.
Der er jo hverken hoved eller hale i den indsats og drengene prøver bare at overleve."

Dels er de uskyldige (som du så nedladende skriver) drenge ikke "drenge", men professionelle soldater, og dels aner jeg ikke hvad du mener med "svineri"

prøv igen.