Nyhed
Læsetid: 4 min.

Egyptens nye farao vælges til toner af konspiration og fusk

Men faktisk synes der kun at være tale om små afvigelser fra en fair valghandling, der på valgets første dag gav føring til Det Muslimske Broderskabs Mohammed Morsi
Der var beskedent fremmøde på valgstederne først på dagen i går, men hen på eftermiddagen troppede flere af de i alt 52 mio. stemmeberettigede egyptere op for at afgive deres stemme.

Der var beskedent fremmøde på valgstederne først på dagen i går, men hen på eftermiddagen troppede flere af de i alt 52 mio. stemmeberettigede egyptere op for at afgive deres stemme.

Marco Longari

Udland
24. maj 2012

Under interviewet brager Sameh al-Barqys mobil-ringetone, der lyder, som om et militærorkester med pauker og trompeter har taget plads i telefonen:

»Dommere på flere af valgstederne har anvist vælgere at stemme på Ahmed Shafiq, det gamle regimes kandidat,« siger han mørkt, da han har afsluttet samtalen. »På et andet valgsted har den tilsynsførende dommer ladet vælgere sætte kryds ved Amr Moussa.«Sameh al-Barqy er formand for det unge, islamiske parti, Al Tayyar al-Masry, ’Egyptens Strøm’, der er brudt ud fra Det Muslimske Broderskab. Han undskylder sig, og foretager et par opkald og bjæffer ordrer til personerne i den anden ende.

»Jeg sender vores folk ud for at overvåge og om muligt stoppe ulovlighederne«, forklarer han.

På flere valgsteder blev der rapporteret om bestikkelse og pres på dem, der mødte op for at stemme, men ingen alvorlige episoder bortset fra en dræbt betjent, der blev skudt tirsdag aften foran et valgsted i Kairos Shoubra-bydel.

På denne valgdag har al-Barqys parti etableret hele to ’situationsrum’ – et i partikontoret og et andet i præsidentkandidat Aboul Foutous valghovedkvarter.

»Vi var de første, der inviterede Foutou, faktisk mens han endnu var medlem af Ikhwan (Det Muslimske Broderskab, red.). Vi producerede en liste af kendte og indflydelsesrige egyptere, som blev spurgt om de kunne støtte ham. Først da vi havde fået svarene, tog han sin beslutning om at stille op som præsidentkandidat.«

50 mio. har stemmeret

Abou Foutou blev ekskluderet af Det Muslimske Broderskab, der dengang i juni sidste år havde besluttet ikke at deltage i præsidentvalget. I dag er han en af de tre-fire favoritter til at gå videre til anden valgrunde, der – da næppe nogen af dagens kandidater får over 50 pct. af stemmerne – finder sted 16. juni.

Foutous nærmeste konkurrent er Mohamed Morsi, opstillet efter at Ikhwan vendte 180 grader i det tidlige forår og alligevel meldte sig ind i præsidentræset. Og Morsi førte i aftes med 31 pct. mod Amr Moussas 27 i følge et tweet fra Moussas kampagnestab. Aboul Foutou havde 12, Ahmed Shafiq 10 og Hamdeen Shabahi 10 pct.

Men på en valgdag, der i modsætning til parlamentsvalget i november først fik vælgerne til urnerne hen på aftenen, er islamisterne i centrum for de politiske spekulationer. Måske fordi der kan stemmes over to dage var valgdeltagelsen i de centrale bydele beskeden til at begynde med, og hen på eftermiddagen, da køerne voksede, blev det besluttet at forlænge valgstedernes åbningstid med to timer til kl. 21. Ca. 50 mio. egyptere har stemmeret, og såvel regeringen som SCAF, det regerende militærråd, opfordrede i går til at stemme.

Frygten for fusk

I Alexandria anmeldte Amr Moussa-tilhængere overfald af Foutou-tilhængere, og i Kairos forstæder rapporteredes om sammenstød mellem tilhængere af Ahmed Shafiq, Mubaraks sidste premierminister, og Mohamed Morsi, broderskabets farveløse og verbalt talentløse kandidat, som de fleste dog tipper til at nå anden valgrunde.

Som en kristen kopter tørt konstaterede, har Morsi ikke brug for karisma, så længe han har både Gud og masser af penge til at føre valgkamp. De første prognoser tyder på, at kopteren har en pointe i denne »den første retfærdige valgkamp i 7.000 år«, som det hed på broderskabets hjemmeside.

»Men hvis valghandlingen går retfærdigt til – og jeg siger udtrykkeligt: retfærdigt til, vil Aboul Foutou formentlig slå Morsi i en anden runde,« siger Sameh al-Barqy. »Foutou repræsenterer den nye islamiske tendens, der er åben over for det øvrige samfund. Morsi tilhører broderskabets gamle skole, der er lukket om sig selv og har smidt hundredevis, måske over 1.000 medlemmer, ud, siden revolutionen splittede broderskabet i to dele. Det har medført tab af popularitet, og de vil ikke kunne vinde samme tilslutning ved et nyt parlamentsvalg (Ikhwans ‘Friheds- og Retfærdigheds-partiet’ fik 47 pct. af stemmerne ved parlamentvalget i november, red.).«

Et forlydende i går ville vide, at der eksisterer et dokument, angiveligt skrevet af Ikhwans ledelse, der pålægger organisationens valgaktivister at arbejde for, at tilsynsførende på valgstederne påvirkes til at ’vejlede’ vælgerne til at stemme på en islamist.

Brud på agitationsforbud

Gårsdagens mest omtalte episode var dog, at ’Mubarak-kandidaten’ Ahmed Shafiq blev indklaget for præsidentvalgkommissionen for at have krænket det forbud mod at agitere, der trådte i kraft mandag. Shafiq holdt et pressemøde, hvor han advarede mod at stemme på islamisterne, da det vil »kaste landet ud i alvorlige problemer«, som han sagde.

Hvad han helt konkret mente, blev ikke uddybet, men en ung egypter, Ahmed Seddik, var ikke sen til at se en sammenhæng med den tidligere spionchef og afviste præsidentkandidat Omar Suleimans forudsigelse af et militærkup, dersom de egyptiske vælgere ender med at udnævne en Ikhwan-præsident.

»Han har bevidst krænket forbuddet mod agitation,« sagde Ahmed Seddik.

Men også broderskabet brød tavshedspåbuddet med en pressekonference nær Tahrir-pladsen ved 19-tiden i aftes. Alligevel er al-Barqy betinget optimist. »Men på lang sigt,« som han tilføjede.

Nedadgående spiral

En EU-diplomat i Kairo var dog mindre optimistisk:

»En ny forfatning er ikke på plads, og det betyder jo, at præsidenten vælges, før nogen ved, hvad han får af beføjelser,« som han noterede. »Egypten er i en nedadgående spiral, sundhedsmæssigt, uddannelsesmæssigt og med stigende kriminalitet. Det er et åbent spørgsmål, om militæret vil finde sig i, at det bliver ved med at gå tilbage økonomisk og at den politiske uklarhed fortsætter, specielt hvis valget ender med at udpege en islamisk præsident. Så vil alle led være besat med islamister: Præsidentembedet, regeringen og parlamentet.«

Såvel diplomatens pessimisme som den unge politiker Sameh al-Barqys beherskede optimisme hører med til egyptisk politik, akkurat som konspirationsteorierne, de endeløse bud på hærens fremtidige rolle – et rygte går på, at feltmarskal Tantawi havde trukket sig med hele militærrådet, men det blev aldrig bekræftet – og de unge revolutionæres fatalisme, en af dem agiterede for Batman som præsident, hører med.

Det afgørende for de fleste egyptere er, at de vanvittige excesser for at udnævne en ny farao foregår i det offentlige rum. Det er den virkelige nyhed – den første i 7.000 år.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Knud Madsen

Et gæt:

Der bliver et helvedes spektakkel bagefter om valgfusk, svindel, bedrag og anden vederstyggelighed.
Når så den nye Farao griber magten, vil vi se en masse fusk, svindel, korruption, vold og knægtelse af menneskerettigheder og demokrati, og mon ikke lige den nye ka'l skal markere sig ved lidt aggressioner hist og her.

De unge ballademagere/demonstranter får en gang lange næser!

Mads Nielsen

Madsen,
Naturligvis får de det. De har det herlige valg mellem 1) religiøst diktatur eller 2) sekulœrt diktatur. Held og lykke til dem.

Carsten Hansen

Effekten af det Arabiske forår kan nok ikke måles før efter mange valg (Hvis de kommer).

At Egypterne vælger islamister i første omgang, er vi mange der har spået længe inden det Arabiske forår var halvvejs.

Kan islamisterne ikke frigøre sig fra korruption og tvang, samt forbedre den almindelige egypters dagligdag, så ender balladen ikke.

Mads Nielsen

Carsten,
Dog, efter mange års arbejde i Egypten kan jeg ikke rigtig undgå at vœre bekymret for om balladen får nogen mulighed for at fortsœtte hvis islamisterne toner rent flag og kører en Iran-inspireret purge af landet. Så kan ikke engang Hœrens ellers nogenlunde sekulœre generaler styre situationen. Og det vil vœre intet mindre end en fuldkommen katastrofe, både økonomisk, politisk, militœrt og kulturelt hvis Egypten - det mest toneangivende land i Mellemøsten og samtidig et land med en imponerende intellektuel arv - bliver et nyt hyperreligiøst diktatur.

Knud Madsen

@ Mads Nielsen.
Mon ikke det er det mest sandsynlige resultat, at det bliver præsterne, der tager magten?
Men det er vel også det flertallet ønsker, og så virker "demokratiet" jo så fint, og Vesten kan endnu en gang opleve, at vi ikke fatter en hujende fis af, hvad der foregår i hovederne på muhamedanerne, og hvorfor det slet ikke kan lade sig gøre at integrere indvandrere fra Muhamedanien i Vesten.

Carsten Hansen

Mads Nielsen.

Ikke helt uenig.

Et teokrati alà Iran er ikke en usandsynlighed.
Og måske endda i en endnu værre udgave.

Men mon ikke alle diktaturer falder, ad åre ?

Mads Nielsen

Hansen,
Muligvis. Uheldigvis ofte ad mange åre.

Carsten Hansen

Mads.

Sandsynligvis ikke i min levetid.

Men globalisering, internet, paraboler, fremtidige behov for mere uddanelse, gør forhåbentligt, at ingen befolkninger lader sig undertrykke evigt.

Brínger islamisterne ingen fremskridt, så vil uroen ulme videre og før elle siden springe ud i lys lue.

Mads Nielsen

Carsten,

Muligvis - med mindre disse herlige teknologiske fremskridt bliver vendt mod befolkningen af deres ledere, hvilket er en ligeså sandsynlig mulighed.

Desvœrre strœkker min tålmodighed sig ikke lœngere end min egen levetid - efter den er slut vil jeg vœre rørende ligeglad :-D

Carsten Hansen

Mads.

Ja; Vi kan da alle være ligeglade.

Men vi kan også have forhåbninger for de kommende generationer.