Nyhed
Læsetid: 5 min.

Elitestyrker på eksklusiv mission

På en flad stenmark bag politistationen i Lashkar Gah står 45 danske jægersoldater og frømænd for Afghanistans hidtil mest velbemandede træningsmission
De afghanske politielever har som hovedregel blot otte ugers grundlæggende træning bag sig, når de danske elitestyrker begynder undervisningen af dem.

De afghanske politielever har som hovedregel blot otte ugers grundlæggende træning bag sig, når de danske elitestyrker begynder undervisningen af dem.

Charlotte Aagaard

Udland
24. maj 2012

»Bang, bang, bang!« Imaginære byger af kugler hagler ned over de to ’talebanere’, der skjuler sig bag en lille forkrøblet busk i gårdens fjerneste ende.

»Bang, bang, bang,« råber de to igen, inden de omsider bliver ’nedkæmpet’ af fire andre politifolk, der har kastet sig til jorden og fyrer den ene ’skudsalve’ af efter den anden.

En lille gruppe politielever fra Helmands kommende specialpolitistyrke er i fuld gang med dagens træning, nøje briefet og minutiøst overvåget af adskillige danske jægersoldater på den solbagte, stenede bilkirkegård bag politistationen i provinshovedstaden Lashkar Gah.

Danmark har sendt sit stærkeste våben til Helmand. 45 toptunede danske elitesoldater underviser foreløbig 90 afghanske politifolk i den til dato mest eksklusive træningsmission i Afghanistan.

I løbet af de kommende to og et halvt år skal de opbygge et antiterrorkorps, som kan bistå det almindelige politi ved særligt farlige arrestationer, gidselstagninger og bekæmpelse af f.eks. narkokriminalitet. En stor opgave i et land, der flyder med opiumsmuglere, private militser og banditter af enhver art.

Og der bliver ikke sparet på kræfterne fra dansk side. Når man sammenligner forholdene hos Task Force 7, som specialstyrken hedder, med NATO’s andre træningsmissioner, virker det umiddelbart overdådigt med to elever pr. lærer.

På Afghanistans førende militærakademi, der ligger få kilometer derfra, uddanner afghanerne 1.400 nye soldater hver anden måned og hos Gereskh politi har seks danske politifolk til opgave at mentorere 800 politifolk.

Omfattende opgave

Men Jægerkorpsets chef, oberstløjtnant Claus Wammen, der leder træningsmissionen i Lashkar Gah, mener ikke, at et mentorhold på 45 til 90 elever er at skyde gråspurve med kanoner.

»Der blev løftet øjenbryn, da vi meddelte, at der var brug for 45 mand. Men det mener vi, der er, hvis jobbet skal gøres ordentligt,« siger han.

»Det kræver en helt særlig mentalitet at uddanne specialstyrker. Enhver kan lære folk at sparke en dør ind og skyde, men det er langt sværere at opbygge en velfungerende organisation, der kan samarbejde effektivt med den eksisterende politistyrke, og som faktisk vil blive brugt, når vi rejser hjem,« siger han.

Hverken Claus Wammen eller de andre jægere lægger skjul på, at undervisningsniveauet har vist sig at være noget lavere, end de havde forudset, da de tog hjemmefra.

De 90 afghanske politifolk i Helmands Provincial Response Company, som specialenheden hedder, har nemlig ikke en bedre uddannelse end andre afghanske politifolk.

Tværtimod har langt de fleste blot otte ugers grundlæggende politikursus i bagagen.

»Det kom noget bag på os, hvor dårlige, de var. Vi stiller ikke umenneskelige krav, men i begyndelsen var nogle af dem så ringe, at det var til at tude over,« fortæller Claus Wammen.

15 af de politifolk, danskerne overtog var ganske enkelt »utrænbare«. De var enten for gamle eller handicappede, mentalt eller fysisk. Og ni andre vendte aldrig tilbage fra orlov.

I modsætning til deres danske mentorer bor de afghanske politifolk i store militærtelte uden air condition, de har ingen fin kantine, men laver mad i en stor udendørs gryde. Og toiletforholdene er alt andet end indbydende.

Da Informations besøger politistationen i Laskhar Gah er seks af de afghanske betjente da også gået ned med diarré på grund af den manglende hygiejne.

»Der er en af de ting, vi lige må have styr på her,« siger Jægerkorpsets læge, mens han deler bredspektret penicillin ud til de ramte.

En korrupt kaptajn

I det hele taget er der mange uventede udfordringer. En af de største har været at slippe af med aktionsstyrkens korrupte chef, kaptajn Fassili.

Ifølge jægerchefen havde han for vane at sælge en del af de våben og narko, som hans folk beslaglagde, videre. Der var også en del af politifolkenes løn, som forsvandt på mystisk vis. Og så havde han for vane at bede sin chauffør læsse halvdelen af politifolkenes mad af på sin privatadresse med det resultat, at politifolkene sultede.

»Det var et stort fremskridt, da vi slap af med ham i slutningen april,« siger Wammen og fortæller, hvordan det lykkedes at få kaptajn Fassili til at indrømme tyverierne og tage sin afsked.

Nogen straf har han imidlertid ikke fået. Det ville provinsens nye politichef, oberst Abdul Nabi Ilham, ikke være med til. På bedste afghanske vis er kaptajn Fassili i stedet blevet forflyttet til en anden del af politiet.

»Jeg kender udmærket Fassili-sagen,« siger politichef Ilham, da Information senere på dagen spørger ham, hvordan det kan være, at en notorisk korrupt politimand som kaptajn Fassili ikke bliver straffet.

»Der var ingen beviser mod ham,« mener politichefen. »Og desuden er de penge, der forsvandt, blevet returneret til politiet. Der er ikke mere at gøre i den sag.«

For familie og fædreland

Ude på bilkirkegården bag politistationen er 32-årige Merajuddin glad for, at hans korrupte chef er væk. Men han bryder sig tydeligvis ikke om at diskutere sagen. Så længe Fassili har provinspolitichefen i ryggen vil der være risiko for at løbe ind i ham igen, og så er det bedre at vare sin mund.

»Jeg har nok hørt nogle rygter, men jeg har ikke selv set noget,« siger han.

Mehajuddin, der er gift og har syv børn i alderen 1-12 hjemme i den nordlige Samangan-provins, har kun gået tre år i skole. Og han er glad for den chance, han har fået i aktionsstyrken.

»Jeg vil gerne forsvare min land,« understreger han. »Men derudover har jeg brug for pengene. De skal bruges til at give min familie et bedre liv,« siger han.

På ønskesedlen står blandt andet en traktor og penge til at købe bedre såsæd. Foreløbig rækker de 11.800 afghani (cirka 1.200 kr) om måneden ikke så langt, men når han har gennemført de danske jægersoldaters kursus samt to måneders udvidet politikursus i Wardak-provinsen får han lønforhøjelse.

Otte operationer, ingen anholdt

Siden de danske jægere overtog træningen, har de afghanske specialpolitifolk gennemført otte operationer sammen med danskerne. Bl.a. er flere kidnappede børn blevet befriet, og både våben og narko er blevet beslaglagt. Men trods de relativt mange operationer har de indtil videre ikke arresteret en eneste mistænkt forbryder.

I det hele taget er Helmands aktionsstyrke meget langt fra at være det effektive værn mod terrorisme og organiseret kriminalitet, som er formålet.

»Der skulle have været arrestationer. Det er jo det, der er meningen med vores aktioner. Men det lykkedes altså ikke i denne omgang at fange nogen af de ansvarlige« siger Claus Wammen.

Allerede i løbet af sommeren og efteråret forventer han, at de afghanske politifolk bliver indsat i væsentlig mere krævende operationer og med større succes.

»Det nytter ikke, at vi tager initiativ til en hel masse operationer og sørger for at gennemføre dem på vores måde. Det kunne vi sagtens gøre, men så ville afghanerne ikke lære noget. Det kan det godt være succesraten er lav nu, men til gengæld har de om to år en enhed, der selv kan klare opgaverne,« siger den danske jægerchef.

Berigtigelse: Vi har beklageligvis begået en regnefejl i dagens artikel om Jægerkorpsets mission i Afghanistan. Vi har angivet en anslået merudgift til missionen på 375 milllioner kroner. Det rigtige tal er 125 millioner kroner, heraf 65 millioner til ekstra lønudgifter. Vi beklager fejlen. /Redaktionen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeppe Bundgaard

45 jægersoldater til at træne 90 afghanere... 375 mio Kr. Det er da fundet for de penge.

Utroligt så løst pengene sidder, når der ikke lige er tale om kontanthjælpsmodtagere, fleksjobbere, fortidspensionister og andet....

Thorsten Lind

'

Ja, det lyder umiddelbart som overkill,
med 45 undervisere.

Men forklaringen på det store antal,
kunne også være ´selvbeskyttelse´..?

Dvs. at jægerne & frømændene er nødt til at dække
egen røv, så de ikke bliver skudt af eleverne i et
uopmæksomt øjeblik...?

Jeg tror at de 375 millioner er spild af penge.
Afghanerne kommer ALDRIG til at se danske
soldater som andet end besættelsestropper!

Så hvofor trække pinen ud?
Erkend det svidende nederlag,
og træk tropperne hjem ~ helt hjem!
Mvh Th

Thomas Holm

"Men trods de relativt mange operationer har de indtil videre ikke arresteret en eneste mistænkt forbryder.

I det hele taget er Helmands aktionsstyrke meget langt fra at være det effektive værn mod terrorisme og organiseret kriminalitet, som er formålet."

Lyder som om de burde lære udtrykket 'defaitisme'...

Hej Danmark, jeg har en bedre løsning til krigen i afghanistan, og den koster endda intet!

-træk soldaterne tilbage.

Afghanerne har i deres historie haft kriser langt værre end den nuværende, og de er kommet ud af dem allesammen uden indblanding, det samme kan de gøre nu.

Tom Paamand

Med 375 millioner burde man nok have kunnet ofre nogle få tusind til at overdække deres køkken, og stille et bedre lokum op - når man nu ikke vil sidde hverken til bords eller på anden måde dele sæde med afghanerne. Bang-bang - det lyder som en ret sølle undervisning...

Lars R. Hansen

Paamand,

det skulle i så fald ske gennem de afghanske myndigheder - jf. politikken om afghansk selvforvaltning - så dette nye køkken og lokum ville meget hurtigt koster en mindre formue, efter alle de afghanske mellemled har dyppet næbbet, og de efter et års tid nyetableret køkken og toilet faciliteter ville næppe afvige mærkbart fra de gamle.

Mads Østergaard

Jeg synes I rammer helt ved siden af med de kommentarer.

Det at vi sætter vores allerbedste enheder, som samtidig er blandt verdens bedste, til at træne enheder i et andet land så de kan sikre sig selv mod terrorisme og lignende krænkelser mod mennesker er da en ekstrem generøs og konstruktiv beslutning, der kan sammenlignes med ulandsstøtte, blot endnu mere gavnlig for landet selv, da det ikke kun er et enkeltbeløb der bruges, men er undervisning som dygtiggør en gruppe til langt bedre at kunne takle de problemer landet står overfor.
Hvordan kan de penge være givet dårligt ud? Det forstår jeg da overhovedet ikke. Undtagen hvis det da er helt okay at mennesker lider nød som gidsel eller er i en tilstand konstant dødsangst fordi deres hverdag er præget af potentielle terrorangreb. Kan I da ikke se at det at der undervises styrker i landet lige netop er et skridt på vejen til at vi selv kan trække os ud derfra?
Og at de siger "bang bang" under træningen betyder da næppe at undervisningen er sølle, så er det da en absurd lav forventning du har til den danske militæruddannelse, Tom.
At der er 1 underviser per 2 lærlinge er et udtryk for at opgaven tages meget seriøst og at de har i sinde at træne styrkerne til et virkelig højt niveau, det er ambitiøst og jeg synes det er en rigtig god måde at bruge vores soldater, fremfor at bruge dem på en måde som koster menneskeliv.

Derudover spændende artikel! Det var interessant at få lidt indsigt i specialstyrkernes arbejde :-)

Mads Østergaard. Jeg er bange for, at den træning vil give bagslag, når den sidenhen bliver anvendt mod 'trænernes' landsmænd.

375 mill. kr. er et voldsomt beløb for at træne 90 mennesker, der åbenbart ikke engang kan snøre en støvle.

Morteza Ghorbani

Næsten alle de penge bliver brugt til lønninger til de danske jægersoldater så bare roli de ender i DK igen.

Karsten Olesen

Afghanerne frygter, at der søges nye påskud for forlængelse af krigen:

"If we don't address the agreements that the U.S. and Australian governments and other governments are making for a long-term war strategy in Afghanistan," Hakim observed, "we are heading for an increase in violence in this part of the world, in South Asia, perhaps perpetual war, more serious than the Kabul attacks."

"Afghan citizens, including of course those labelled 'insurgents', dislike foreign guns.

No number of Special Ops forces staying on perpetually beyond 2014 can make Afghans like foreign guns.

Sixteen-year-old Ali understands that the agreement being readied for the NATO summit won't accomplish foreign troop withdrawal.

This creates what for some is deadly distrust. Ali knows that a long-term foreign military means that the firing and killing will continue."

http://www.rawa.org/temp/runews/2012/04/23/afghan-screams-aren-t-heard.html

Night raids continue:

http://www.rawa.org/temp/runews/2011/10/18/time-to-end-night-raids-in-af...

http://www.rawa.org/temp/runews/2011/11/05/isaf-killed-over-1-500-civili...

http://www.rawa.org/temp/runews/2012/01/20/afghan-night-raid-sparks-anti...

"The number of civilians killed has risen steadily each year for the past five years, reaching a record of 3,021 in 2011"

http://www.rawa.org/temp/runews/2012/05/17/afghan-probe-5-civilians-kill...

Når det overfor politikerne påstås, at man er på vej til at overgå til civil retstilstand, er det altså falsk.

USA kræver fortsættelse af tidsubegrænset tilbageholdelse i Bagram:

http://www.e-ariana.com/ariana/eariana.nsf/allDocs/E14795C425AB3AB987257...

Det såkaldte "National Directorate of Security" er en torturcentral:

"Don’t deliver Afghans to torture on a promise alone"

http://www.rawa.org/temp/runews/2011/01/07/don-t-deliver-afghans-to-tort...

Sådanne ting er naturligvis ikke lovlige ifølge nogen landes forfatning.

Jens Christoffersen

Jeg skal gøre opmærsom på en meget beklagelig fejl i den version af artiklen som er gået til tryk. Det rigtige beløb er 125 mio., ikke 375 mio. som først anført. Artiklen ovenfor er rettet. /Red

Niels Engelsted

Elitestyrker eliminerer modstanderne, de anholder dem ikke. Så når de afghanske politier endnu ikke har anholdt nogen, så er det vel et tegn på, at de har lært af lærerne.

Jeg har på fornemmelsen af de fleste kritikere herinde også ville brokke sig hvis beløbet havde været langt lavere. Så gjorde vi jo lige pludselig ikke nok for dem!
Som der også står i artiklen kræver det noget helt andet at uddanne en specialstyrke end regulære soldater. Jeg vil sgu hellere at vi bruger ekstra resurser på det så det bliver gjort ordentligt, end at man bare giver dem en forhastet uddannelse, og smider prædikatet "Specialstyrke" på dem - uden at der reelt er den store forskel på dem og de almindelige soldater.
De folk fra de afghanske specialstyrker vi indtil videre har arbejdet sammen med dernede, har været rigtig dygtige og professionelle. Ikke at i nogensinde ville tro til mig; jeg er jo bare en hjernevasket imperialistisk lakaj ...

Romed Bucher

Mads Østergaard,

vores allerbedste enheder er altså ikke en håndfuld overbetalte jægersoldater der lærer et par bonderøve at sige bang-bang i en afsides stenørkenstaat, det er derimod de mange knap så overbetalte pædagogmedhjælpere, hjemmehælpere, sosu-assistenter, sygeplejersker mm. som hver dag på ny knokler for at holde selvglade danskere i live herhjemme.

En dag vil du formentlig også komme til at finde ud af det...

Derudover kan jeg ikke forstå hvorfor folk har så meget imod at de siger "bang" under uddannelsen. Det bruger man, sammen med løst krudt, også i den danske hær. Sammen med en god træning, er det, for de fleste, rigeligt til at forberede én til at blive skudt på i virkeligheden.
Jeg gad godt se hvor forargede i ville blive hvis danske soldater lod afghanerne gå og skyde hinanden med skarpt under uddannelsen. Så ville i jo bare være gale over det i stedet.

Nic Pedersen

Hvis de hidtidige tiltag i 10 år! på at skabe en duelig afghansk kampstyrke (som loyalt er på "vores" side) ikke har givet noget brugbart, så hjælper dette sidste forsøg nok næppe!?

Mao. mere ressourcespild, som hele AFG-indsatsen siden den oprindelige og uomgængelige "straffeekspedition" har været!!

Martin Kaarup

Det lyder jo som det rene School of the Americas.