Nyhed
Læsetid: 2 min.

Forskere skeptiske over for jægermission

Jægerkorpsets nye træningsmission i Afghanistan har en anslået værdi af 125 mio. kr. Det virker som ressourcespild, mener flere militærforskere
Udland
24. maj 2012

45 danske elitesoldater til at undervise 90 middelmådige afghanske politifolk. Det lyder som en luksuriøs træningsmission, mener flere militærforskere, der har set nærmere på den såkaldte Task Force 7’s nye undervisningsopgave i Afghanistan.

Forskerne er skeptiske over for, hvorvidt det er nødvendigt at bruge så mange toptrænede danske soldater fra Jæger - og Frømandskorpset til at løse så begrænset en opgave. »Jægerne og frøerne er klart overkvalificerede til denne opgave,« siger militæranalytiker Jeppe Plenge Trautner fra Aalborg Universitet. »Men det er NATO, der har besluttet, at uddannelsen af Afghanistans antiterrorstyrke skal gennemføres af specialoperationsstyrker.«

Jeppe Plenge Trautner anslår, at Jæger- og Frømandskorpsets indsats koster 125 millioner kroner mere, end hvis specialoperationsstyrkerne ikke var udsendt. Ifølge Jeppe Plenge Trautner koster det 65 millioner i ekstra lønomkostninger at have Frømands- og Jægerkorpset udsendt i tre år. Interne meromkostninger samt udgifter til materiel og infrastruktur vurderer han til yderligere ialt 60 millioner kr.

Et urentabelt våben

Militærforsker Peter Viggo Jacobsen fra Forsvarsakademiet er enig i, at den afghanske træningsmission lyder som en »luksusudgave«, men han mener alligevel, »det er meget fornuftigt at bruge specialoperationsstyrkerne til et eller andet, når Danmark nu har den kapacitet på hylden. Og hvem fanden skulle ellers gøre det,« spørger han.

Jeppe Plenge Trautner mener imidlertid, at en af forklaringerne på brugen af specialoperationsstyrkerne til at træne afghanske politifolk, er, at mange af NATO-landene ikke rigtig ved, hvad de skal bruge deres dyre specialoperationsstyrker til.

»Det er formentlig ikke kun Danmark, der har svært ved at få valuta for pengene på det her område,« siger han.

Trautner peger på, at specialoperationsstyrker er ekstremt dyre at uddanne i forhold til almindelige soldater, blandt andet på grund af det avancerede udstyr, de anvender, og deres uddannelse i udlandet.

»Generelt er specialstyrker ekstremt dyre i forhold til, hvor få dage, de reelt er indsat i operationer,« siger han.

Ifølge Forsvarskommandoen koster det cirka en million kroner at uddanne en jægersoldat eller frømand plus eventuelle udgifter til efterfølgende specialisering.

FKO har imidlertid ikke været i stand til at oplyse, hvad de årlige udgifter til undervisningsmissionen Task Force 7 i Afghanistan ventes at blive.

Politisk uvilje

I Danmark er specialoperationsstyrkerne formentlig en endnu dårligere forretning end i de andre NATO-lande, mener de to forskere.

I hvert fald har skiftende danske regeringer været meget tilbageholdende med at bruge specialoperationsstyrkerne.

»Politikerne mangler viljen til at anvende styrkerne, bl.a. på grund af frygten for, at de foretager sig noget, der kan opfattes som en skandale,« mener Trautner.

Peter Viggo Jacobsen mener desuden, at Danmarks begrænsede brug af specialstyrker skyldes uvidenhed.

»Politikerne aner ikke, hvad de skal bruge jægerne og frøerne til. De ser dem bare som strube-cuttere, der laver hemmelige, ulovlige ting, og bliver indblandet i fangemishandling. Og derfor tør de ikke bruge dem,« siger han.

Berigtigelse: Vi har beklageligvis begået en regnefejl i dagens artikel om Jægerkorpsets mission i Afghanistan. Vi har angivet en anslået merudgift til missionen på 375 milllioner kroner. Det rigtige tal er 125 millioner kroner, heraf 65 millioner til ekstra lønudgifter. Vi beklager fejlen. /Redaktionen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Militærforsker Peter Viggo Jacobsen mener alligevel, »det er meget fornuftigt at bruge specialoperationsstyrkerne til et eller andet, når Danmark nu har den kapacitet på hylden. Og hvem fanden skulle ellers gøre det,« spørger han.

Manden lyder nu ikke specielt skeptisk.
Men hvor argumenterer han akademisk avanceret.

Thorsten Lind

...med den form for akademisk logik,
er det betryggende, at Danmark ikke har A-våben!:-)

Thorsten Lind

...på hylden

Jeppe P. Trautner

Rettelse: Reelt koster Task Force 7 en merudgift i omegnen af 125 mio. kr., og ikke forbløffende 375 mio. kr.

(Tallene i årtiklen er mine skøn for for tre årsperioden for TF7 - 125 mio. - af Inf. fejlagtigt ganget med tre).

Et tip til Steen Sohn: For at få det fulde udbytte af Peter Viggo Jakobsens vurdering, skal du genlæse citatet med en tilføjet jysk accent og et glimt i øjet.

Jens Christoffersen

Som anført ovenfor er der en meget beklagelig fejl i den version af artiklen som er gået til tryk. Det rigtige beløb er 125 mio., ikke 375 mio. Artiklen ovenfor er rettet. /Red

Henrik Darlie

"»det er meget fornuftigt at bruge specialoperationsstyrkerne til et eller andet, når Danmark nu har den kapacitet på hylden. Og hvem fanden skulle ellers gøre det,«"

Danske "forskere" og "eksperter" er jævnt hen hjernedøde. Men hvem fanden skulle ellers udbasunere parolerne?