Nyhed
Læsetid: 4 min.

Fortsat stor usikkerhed om Chen Guangchengs skæbne

Ifølge officielle udmeldinger har de kinesiske myndigheder garanteret menneskerettighedsaktivisten Chen Guangchengs sikkerhed. Men andre aktivister og Chen Guangcheng selv påstår, at det var trusler, der fik ham til at forlade den amerikanske ambassade i Beijing, hvor han havde søgt tilflugt
Ifølge officielle udmeldinger har de kinesiske myndigheder garanteret menneskerettighedsaktivisten Chen Guangchengs sikkerhed. Men andre aktivister og Chen Guangcheng selv påstår, at det var trusler, der fik ham til at forlade den amerikanske ambassade i Beijing, hvor han havde søgt tilflugt
Udland
3. maj 2012

Den kinesiske menneskerettighedsaktivist Chen Guangcheng forlod i går den amerikanske ambassade, hvor han i seks dage havde søgt sikkerhed efter sin flugt fra en næsten 20 måneder lang uofficiel husarrest. Ifølge amerikanske embedsfolk skete det efter de kinesiske myndigheder havde garanteret hans sikkerhed.

Men en anden aktivist, Zeng Jinyan, der i går talte med Chen Guangcheng, siger, at han kun gik med til at forlade ambassaden, da han ville beskytte sin familie. Han havde angiveligt modtaget trusler om, at hans kone ville blive tæsket ihjel, hvis han forlod landet. Zeng Jinyan kom med påstanden via Twitter og bekræftede efterfølgende hendes version over for Information. Hun kunne dog ikke sige, hvem der havde fremført truslerne. Menneskerettighedsadvokaten Teng Biao fortalte også, at Chen Guangcheng havde fortalt ham, at han var blevet truet.

Samtidig rapporterer AP, at Chen Guangcheng i en telefonsamtale i går aftes med det amerikanske nyhedsbureau bekræftede, at hans familie var blevet truet. Truslerne skulle være blevet givet til Chen via amerikanske embedsfolk.

Denne udlægning skaber mistillid til holdbarheden af den aftale, som Kina og USA har indgået om Chen Guangcheng. Og det kan blive et enorm stort politisk nederlag for USA’s præsident Barack Obamas diplomati. Det så ellers ud til, at det var lykkedes Kina og USA at opnå en løsning på en sag, som havde udviklet sig til den største diplomatiske udfordring i løbet af den amerikanske udenrigsminister Hillary Clintons igangværende besøg i Beijing.

»Chen Guangcheng-sagen var ved at udvikle sig til et enormt stort og alvorligt problem. Begge sider har kæmpet for at undgå, at den skulle skade de to landes relationer på et kritisk tidspunkt,« siger professor Jean-Pierre Cabestan, leder af fakultetet for internationale studier ved Hongkongs Baptist University.

Uventet resultat

Chen Guangcheng, en blind, selvlært advokat, der er internationalt kendt for at have afsløret lokale myndigheders udbredte brug af tvangsaborter og tvangssterilisation, flygtede forrige uge fra den uofficielle husarrest, myndighederne i Shandong-provinsen har udsat ham for. Efter sin ankomst til Beijing søgte han beskyttelse på den amerikanske ambassade. I går blev han eskorteret af den amerikanske ambassadør til et hospital i hovedstaden, hvor han blev genforenet med sin familie.

Det var ellers forventet, at den mest sandsynlige udvej på krisen var, at Chen Guangcheng fik lov til at rejse ud af Kina og opnå asyl i USA. Men i et interview i går sagde Zeng Jinyan, at Chen Guangcheng, da de mødtes kort før han tog til USA’s ambassade, fortalte hende, at han »ikke vil forlade Kina. Han vil blive her og kæmpe for sin sag«.

De kinesiske myndigheder havde dog nok foretrukket, at han forlod Kina.

»De kinesiske myndigheder har hidtil været ret glade for at se dissidenter tage til udlandet, da de der mister deres indflydelse,« siger Joseph Yu-shek Cheng fra City University of Hong Kong. »De skaber mindre problemer for myndighederne, hvis de er uden for landets grænser.«

Nødvendigt med løsning

Ifølge Jean-Pierre Cabestan var det dog vigtigt for både amerikanerne og kineserne, at finde en løsning på sagen inden det årlige bilaterale strategiske og økonomiske møde, som Hillary Clinton er i byen for: »Det var måske ikke den optimale løsning for hverken Beijing eller USA, men det var nødvendigt at finde en løsning inden det strategiske mødes start torsdag, så det ikke truede deres øvrige politiske målsætninger.«

Amerikanerne håber, at det årlige møde kan bruges til at opnå større kinesisk samarbejde i forhold til at løse konflikten om atomprogrammerne i Iran og Nordkorea og samtidig den væbnede konflikt i Syrien. De to landes relationer er allerede blevet mere anstrengt de sidste måneder efter udsigt til nye amerikanske våbensalg til Taiwan og Washingtons intensiverede indsats for at styrke USA’s militære alliancer med bl.a. Japan, Filippinerne og Australien. Beijing ser USA’s større engagement i Asien som et forsøg på at inddæmme Kina.

Risikabel aftale

Hvorvidt aftalen omkring Chen Guangcheng viser sig at være bæredygtig er usikkert, mener Jean-Pierre Cabestan.

»Det er en risikabel aftale. Vi ved ikke, hvilke garantier USA eller Chen Guangcheng har modtaget fra kinesisk side, og om han reelt får lov til at leve et frit liv uden den mishandling, han tidligere har været udsat for. Vi kan stadig blive skuffet,« siger han. »For Barack Obama kan aftalen vise sig at være en politisk katastrofe, hvis Chen Guangcheng pludselig forsvinder, som det er sket med andre aktivister, eller hvis hans frihed på nogen måde bliver begrænset«.

»Hvad betyder en garanti om Chen Guangchengs sikkerhed leveret af den kinesiske regering, som hidtil enten har været uvillig eller ude af stand til at forhindre en lokalregerings mishandling af Chen Guangcheng?« spørger Cabestan.

Der er samtidig ingen tvivl om, at den kinesiske regering er rasende over, at amerikanerne gav Chen Guangcheng husly.

»Kineserne går stærkt ud fra, at amerikanerne aktivt har hjulpet Chen Guangcheng ind på ambassaden. I den kinesiske regering vil det forstærke følelsen af, at USA støtter kinesiske dissidenter med det formål at underminere kommunistpartiets styre,« siger Joseph Yu-shek Cheng. »Det kan føre til øget mistro, som kan være med til at gøre de to landes forhold stadig mere sprængfarligt«.

Kinas udenrigsministerium var i går også yderst kritisk over for USA. Udenrigsministeriets talsmand Liu Weimin sagde om amerikanernes beskyttelse af Chen Guangcheng: »USA’s metode var en indblanding i Kinas interne affærer, og det er totalt uacceptabelt for Kina. Kina kræver en undskyldning fra USA.«

Der var ingen melding fra kinesisk side om, at Kina har givet Chen Guangcheng sikkerhedsgarantier.

Hillary Clinton sagde i går: »USA’s regering og det amerikanske folk forpligtiger sig til at være i kontakt med hr. Chen og hans familie i de kommende dage, uger og år.«

Der blev ikke leveret nogen undskyldning.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Maya Nielsen

Et helt åbentlyst menneskeoffer , pinligt USA hvor er jeres frihedspricipper blevet af ? Püuüuuuuuha,!