Nyhed
Læsetid: 3 min.

Lussing til græske politikere vil ryste finansmarkedet

De græske vælgere har straffet den siddende koalitionsregering. De har stemt på yderfløjene, men valget vil sandsynligvis ikke få betydning for landets forhold til EU og redningspakkerne. Til gengæld viser det politisk ustabilitet, og det er gift for finansmarkedet
Det politiske landskab blev grundigt rystet ved det græske valg i går. Om der sker de store ændringer for de forarmede grækeres hverdag, er mere tvivlsomt.

Det politiske landskab blev grundigt rystet ved det græske valg i går. Om der sker de store ændringer for de forarmede grækeres hverdag, er mere tvivlsomt.

Aris Messini

Udland
7. maj 2012

De to græske regeringspartier Nyt Demokrati (konservativt) og Pasok (socialdemokratisk) er gået massivt tilbage ved søndagens parlamentsvalg, der har været præget af vrede og frustration over de omfattende nedskæringer og stramninger i det kriseramte, sydeuropæiske EU-land.

Tilsammen har de to partier fået omkring 37 procent af stemmerne ved valget ifølge de valgsteder, der ved redaktionens deadline var offentliggjort. De store sejrherrer er socialistpartiet Syriza og det yderste højre og venstre med blandt andre kommunistpartiets godt otte procent og det fascistiske parti Gyldent Morgengry, der med et kanonvalg er kommet i parlamentet med op mod syv procent af stemmerne.

Det betyder ifølge eksperter, at der sandsynligvis vil blive dannet en spinkel koalitionsregering mellem Pasok og Nyt Demokrati, der i henhold til græsk valglov får 50 bonustaburetter af parlamentets i alt 300 for at være det største parti.

»Lederen af Nyt Demokrati, Antonis Samaras, har godt nok sagt, at han ikke vil støtte regeringen, men det skal man ikke hænge sig for meget i,« siger Mogens Pelt, der er lektor på Saxo-instituttet på Københavns Universitet og ekspert i græske samfundsforhold.

»Det sidste halve år har de to store partier formelt siddet i en samlingsregering, så det kan lade sig gøre, om end det med valgresultatet bliver en spinkel koalition.«

Pasok og Nyt Demokrati har tidligere fået op mod 80 procent af stemmerne tilsammen, men lander altså denne gang omkring 37 procent, hvilket er i underkanten til et flertal.

Ifølge Mogens Pelt betyder resultatet dog, at man i grove træk vil se et Grækenland med den samme kurs som før valget, hvor man har forsøgt at leve op til EU’s krav om besparelser og styring af den offentlige sektor mod en række lån på flere hundrede milliarder euro.

»Proteststemmerne bliver formentlig ikke meget mere end protester. Ingen af de to store partier, kan samarbejde med dem, og euro-modstanderne er meget forskellige og har intet til fælles og kan ikke forventes at danne fælles front,« siger han, og lektor Tom Terkelsen, Institut for tværkulturelle studier ved KU og regionale studier supplerer:

»Yderpartierne er retoriske alternativer, men realpolitisk er de meget urealistiske.«

Men modstanden mod den siddende regering er dog ikke til at tage fejl af. Særligt går det ud over Pasok, der siden militærjuntaens fald i 1974 har siddet tungt på magten, men denne må nøjes med en tredjedel af de 44 procent af stemmerne de høstede ved valget for tre år siden.

Mange af Grækenlands mindre partier, heriblandt Syriza, er gået til valg på at ville genforhandle eller helt annullere låneaftalen med EU, Den Europæiske Centralbank og Den Internationale Valutafond (IMF). Valgresultatet ventes derfor at gøre det vanskeligt for Nyt Demokrati at danne en ny regering, der kan leve op til løfterne og gennemføre de reformer, som Grækenlands kreditorer kræver, og derfor er partiets leder tvunget til at gå i regering med det røde Pasok, hvis Grækenland skal undgå at skulle holde valg igen inden for kort tid. Det er dog heller ikke helt usandsynligt, at han vil gøre det, vurderer Tom Terkelsen.

»Hvis han vurderer, at valget er godt nok til, at han kan drage nytte ad det momentum, der kunne ligge dér, er det en mulighed at udskrive nyvalg allerede til juni,« siger han.

Men gårsdagens valg ligner ikke et politisk momentum for andre end protestpartierne, og derfor må det forventes, at en spinkel koalitionsregering vil blive dannet, hvilket ifølge Tom Terkelsen desværre er et dårligt signal til omverdenen.

»Det er jo et klart signal om usikkerhed, og det vil skabe uro på finansmarkederne. Så stiger renten, og når grækerne om nogle måneder skal ud at sælge statsobligationer, bliver det dyrt for dem og deres recession vil fortsætter.«

Og grækerne har i forvejen ikke haft det let økonomisk. Hvert eneste år siden 1974 er der blevet lagt til statsgælden, der i dag er vokset til 160 procent af landets BNP og gør landet til verdens mindst kreditværdige stat i verden. Det har tvunget grækerne ud i en kontrolleret statsbankerot i begyndelsen af året, hvor de skrev under på låneaftalen med EU, Centralbanken og Den Internationale Valutafond (IMF).

»Det er de nedskæringer og den politik, der har ført landet ud i voldsom forarmelse, og en politiske polarisering, der ikke er set værre siden juntaens fald,« siger Tom Terkelsen.

»Det er det værste og mest spektakulære, jeg har set i de 35 år, jeg har beskæftiget mig med dette land.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niklas Monrad

- »Yderpartierne er retoriske alternativer, men realpolitisk er de meget urealistiske.«

Det samme kan man jo sige om yderpartier flere steder ...

Bill Atkins

Tjah, men ydersynspunkterne udstikker hvor centrum befinder sig...

Christian De Coninck Lucas

Re. "lussing kan ryste finansmakederne"

Ja og hvad så? Det er "the big Five" på Wall Street, der spekulerer i græsk gæld som gale hunde. Det siges at de kan gå ned på en græsk "defaiult". Hvorfor skal hele lande, en hel eurozone være slave af den slags "debt war"?
Finansmarkederne bliver jo ALDRIG tilfredse...selv når de drakoniske tiltag dikteret af IMF-EU følges bliver hele lande nedgraderet af Moody's. Det virker for mig bindegalt.

Christian De Coninck Lucas

Re. "lussing kan ryste finansmakederne"

Ja og hvad så? Det er "the big Five" på Wall Street, der spekulerer i græsk gæld som gale hunde. Det siges at de kan gå ned på en græsk "defaiult". Hvorfor skal hele lande, en hel eurozone være slave af den slags "debt war"?
Finansmarkederne bliver jo ALDRIG tilfredse...selv når de drakoniske tiltag dikteret af IMF-EU følges bliver hele lande nedgraderet af Moody's. Det virker for mig bindegalt.

"Hvert eneste år siden 1974 er der blevet lagt til statsgælden, der i dag er vokset til 160 procent af landets BNP og gør landet til verdens mindst kreditværdige stat i verden. Det har tvunget grækerne ud i en kontrolleret statsbankerot i begyndelsen af året, hvor de skrev under på låneaftalen med EU, Centralbanken og Den Internationale Valutafond (IMF)."

"Efter Anden Verdenskrig var den offentlige gældskvote i UK over 200 procent. En meget lav rente i årene efter Anden Verdenskrig samt høj økonomisk vækst betød, at dette gældsproblem blev løst.
Så en gældskvote på 150 procent betyder ikke nødvendigvis, at det ender i et sammenbrud – ofte benævnt som en statsbankerot.
Men på egen hånd kan Grækenland i de første mange år kun låne til meget høje renter, hvorfor en løsning på den græske krise kræver ekstern bistand, især fra eurolandene. "
- http://politiken.dk/debat/kroniker/ECE1319996/saadan-kan-den-graeske-kri...

Desuden - det er en helt forkert vinkel at se på hvad den politiske ustabilitet forårsager på finansmarkederne. Problemet er omvendt hvad der forårsager den politiske ustabilitet. Hvis man hele tiden tænker politik i 'hvad sker der med finanserne', så har man ikke længere politik - så er det noget andet der styrer og regerer. Når befolkningen føler sig utryg handler det ikke om at skyde dem en sten i skoene men om at hjælpe dem til oprejsning. Det vi skal undgå er store konflikter forårsaget af arbejdsløshed og fattigdom - aktiemarkedernes reaktion kommer i anden række. Den kan ikke undre at kapitalen og arbejderne ved første øjekast har modsatrettede interesser.

Christian De Coninck Lucas

Hov den røg dobbelt op...det var ikke meningen :)

Niklas Monrad

@ Bill,

Absolut, jeg siger heller ikke, at de er uvedkommende.

Michael Pedersen

Den her artikel er så blevet overhalet af begivenhederne - med 99.06% talt op står ND og pasok til samlet 149 mandater med 32.07% af stemmerne- 151 er krævet for en koalition.

Maya Nielsen

Ja og det der med at bunden er nået er en illusion, for den er først nået når børn går hjemløse rundt og stjæler og tigger som i slutningen af 1600-tallet hvorfor man oprettede de første vajsenhuse, børnene blev overladt til sig selv da forældrne ikke længer kunne skaffe mad til deres større børn...

Knud Madsen

Det gik jo ganske som man kunne forvente ved det græske valg. En majoritet af befolkningen valgte slaphed, uansvarlighed, fest og farver, i stedet for ansvarlighed og realisme.
Næste step bliver enorme demonstrationer og gadekampe, når det går op for dem, at kassen er tom, og der er ikke penge til de abnormt mange off. ansatte og pensionister.
På den måde får de skræmt de sidste turister væk, som snart er deres eneste indtægtkilde.
Bunden, som Maya Nielsen beskriver her over, er ikke nået, men den er absolut inden for rækkevidde.
Så er de øvrige Sydeuropæiske gøglerøkonomier også snart klar til at følge i grækernes gennemført dumme fodspor sammen med franskmændene og deres nye socialistpræsident.
Danmark kan meget vel være kandidat til noget lignende med den uansvarlighed store dele af befolkningen lægger for dagen, selvfølgelig godt hjulpet på gled af euroens snarlige sammenbrud.

Alt sammen er noget, alle de mange højt betalte økonomer burde vide og kende til og burde have afværget. Det er alt sammen noget der er prøvet før og er beskrevet, men ingen tager realiteterne alvorligt, men fortsætter med pjat, pjank, uansvarlighed og dumheder.

Meget sørgeligt alt sammen.

Maya Nielsen

Grækerne bør have deres egen vakuta igen, så de kan devaluere,som det er nu kan priserne ikke sættes ned hller på derewws indeenlandske varer og alle turisterne kan ikke strømme til Grækenland og fylde pengetanken igen fordi servicen forringes dernede mens priserne stiger i Euro... det er den sikre vej til ruin, giv demda lov til at stemple samtlige Euro-sedler i Grækenland og bruge dem som drackmer i 5 år frem euro-drackmer som en slags undtagelsestilstand... ! Vi ønsker jo ikke at landet faldet helt fra hinanden vel ?

Dennis Berg

Europa burde gå i Sydamerikas spor og skabe et reelt alternativ til den dominerende magt.

Dennis Berg

Knud Madsen, for mig at se, så er problemet globaliseringen. De sydeuropæiske lande kan ganske rigtigt ikke konkurrere med de meget mere effektive nordeuropæere, amerikanerne og da slet ikke med fjernøstens ekstremt lave lønninger.

Før globaliseringen var noget sådant ikke et problem, fordi et land havde styr over sin egen valuta og gennem lav værdisætning kunne udligne konkurrencefordelen.
Med globaliseringen bliver alle nationalgrænserne brækket op og forsvaret af de enkelte nationer umuliggjort.

Steffen Gliese

Knud Madsen, det nytter ikke at lade som om fortidens verdensbillede gælder i dag, hvor kommunikation, teknologisk fremgang og overflod er afgørende forskellig fra fortidens mangelsamfund med ringe kommunikations- og transportmuligheder.

Knud Madsen

@ Dennis Berg og Peter Hansen

Ja selvfølgelig er globaliseringen til dels årsagen, men også en uundgåelig fremtidig årsag. Og det ved økonomerne udmærket, men de agerer ikke ud fra det, og da slet ikke fagforeninger og velfærdsfortalere.

Vi må ganske enkelt tilpasse os globaliseringens vilkår og glemme alt om protektionisme, og spille med på de nye markedsvilkår, jo før jo bedre. Men når man vælger at lukke øjnene for realiteterne, vil det kun gå den vej, nemlig den vej hønsene skraber for os og den vestlige økonomi.

Vi kan ikke vedblive med at lønne os selv 10 gange højere end kineserne for vel at mærke det samme arbejde.
Vi kan ikke leve af at få større og større andele af befolkningen på overførselsindkomst og offentligt ansat.
Vi kan ikke blive ved med at agere socialkontor for store dele af verdens socialhjælpshungrende analfabeter.
Alle med blot en smule omløb oven i bøtten kan regne det ud og se det, men ingen agerer efter disse uafviselige fakta. Man fortsætter bevidstløst ud af blindgyden og overlader problemerne til vore børn og børnebørn.
Vi ved, at vi står over for nærmest uendelige problemer med den fremtidige energiforsyning, men gør ikke noget reelt ved det, ud over lidt håbløs vindpjatteri og måske lidt biogas osv, men alt sammen noget vi ved ikke kommer til at fungere. Og nej, det kommer ikke til at fungere. Vinden blæser jo som bekendt ikke konstant, vel?
Samtidig lægger vi alle mulige hindringer i vejen for vestlige olieselskaber i at udnytte de sidste reserver her i Vesten, indtil man får udviklet nye eller allerede kendte energikilder til praktisk brug..
I stedet for lader vi den 3. verden om at fremskaffe og sælge olie m.m. selv om vi ved, at det foregår under langt ringere sikkerhedsmæssige forhold. Men mange er så satans politisk korrekte, at man lukker øjnene for realiteterne og er selvfede over at forhindre vestlig olieudvinding.
Vi lever simpelthen på en stor politisk korrekt løgn.

Jeg mener helt klart at moderne kommunikation kan være en meget vigtig brik for vores redning og overlevelse. Men det er en længere og politisk ukorrekt udredning.

Dennis Berg

Knud, globaliseringen er menneskeskabt, og som sådan kan den fjernes igen.

Økonomi er politik - ikke naturlove.

Dennis Berg

Og så skulle du lige have din atomkraft med, selvom det var komplet irrelevant. Det ligner en kæphest for dig, godt kombineret med en omgang klima-benægteri.

Hanne Christensen

Jeg tror sørme militæret må sættes ind - hvis det står til "finansdrengene" og visse kommentatorer,

Ironi kan forekomme..

Maya Nielsen

Ja det behøver du nok ikke spøge med, det er sket før og kan sagtens komme til at ske i nær fremtid i Grækenland...desværre... tænk facisterne havde forlangt at journalisterne stod ret for at kunne rapportere. Pyh, det tegner ikke godt !