Læsetid: 6 min.

Salafisterne i rundkørslen

Libanons fattige storby Tripoli er ulmende arnested for en uro, der truer med at udvikle sig til en sekterisk borgerkrig
Salafistiske aktivister i Tripoli har siden forrige søndag besat Karame-pladsen i protest mod anholdelsen af en aktivistkammerat. Det førte til sammenstød mellem militante salafister og unge fra Tripolis alawitsekt, men i weekenden havde hæren og politiet fået nogenlunde ro på situationen.

Salafistiske aktivister i Tripoli har siden forrige søndag besat Karame-pladsen i protest mod anholdelsen af en aktivistkammerat. Det førte til sammenstød mellem militante salafister og unge fra Tripolis alawitsekt, men i weekenden havde hæren og politiet fået nogenlunde ro på situationen.

Fadi Yeni Turk

22. maj 2012

Mændene sidder under et par flossede soltag og ligner den ramponerede plads, de har holdt besat i ugevis. I udtrådte sko, forvaskede t-shirts, prunkløse galabiyaer, den billige arabiske skjorte, våger de over en tabt sag. En halvvoksen dreng med Down-syndromets fortabte smil kompletterer scenen af bundløs tristesse, der ikke kan forjages af transparenterne, flagene og vimplerne på de telte, hvor nattens aktivister sov længe lørdag formiddag.

Men mændene ville høres. De har en sag. Plasticstole blev sat frem og børstet af: »Sid ned, vores sheik er på vej.« Abdel Hamid Karame-pladsen er faktisk ikke en plads, men en rundkørsel – og et nærbillede af den elendighedens mosaik, der har udløst revolter i hele den arabiske verden den seneste tid, men som har ulmet og ind imellem blusset op her i årtier.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Salafister anklager alwaiter og omvendt, shia anklager sunnier og omvendt, muslimer anklager kristne og omvendt, jøder og omvendt, atheister anklager religion og omvendt, venstre anklager højre og og omvendt.

alle anklager hinanden og ingen fatter hvem den sande fjende er.

Selv hvis der ingen venstre er, og selv hvis der ingen højre er, og selv hvis der ingen salafister er og selv hvis der ingen atheister er, vil der altid være de selv samme problemer vi har i dag.

Fordi ingen går efter dem som udnytter vores fordomme, og som har magten til at udnytte os, vores stemmer og vores regeringer.

Det er bankerne jeg taler om kære venner, det er eliten bag eliten.

Dem som virkelig har magt til at udløse krige, og ikke en magtesløs gruppe her eller der.

Maya Nielsen

Måske nok bankuvæsenet har fået al for stor gloabl magt, men et andet problem i den her omtalte problemstilling er jo at man er så fandens optagede af at have ret og at være den bedste og ENESTE rigtige version af sandheden og religionenen, og så længe man gider kæmpe for at få monopol på Guds sandhed, så længe vil Muslimer og andre der med våben vil kæmpe religiøst,myrde løs på hele planeten og med tiden i alle lande, og jo det kan sagtens også være fra andre religioner end islam, eneste betingelse er at man mener at Gud accepterer våben i kampen for 1 sandhed til hele menneskeheden, som jo logisk nok altid vil have lige så mange versioner af denne sandhed, som der er mennesker, da intet menneske kan forstå verdens kerne på præcis samme måde, om der da er en kerne/en sandhed...

Glem den kamp og lev i fred ...og lad alle andre i fred

I den sammenhæng vil jeg dog påpege at man igen fokusere for meget på religion, i stedet for at fokusere på den egentlige udløser af konflikter og krige: nemlig penge og magt.

Hvis vi f.eks. betragter de allermest blodige krige i hele menneskehedens historie , så ser vi at ingen af dem havde noget med religion at gøre:

-Første og anden verdenskrig
-Lushan oprøret i Kina
-Mongolernes erobringer
-Ming Dynastiets krige
-Qing dynastiet
-TaiPing dynastiet
-Timur
-Den russiske borgerkrig
osv..

Alle disse krige hvor bogstaveligtalt hundrede af millioner af mennesker blev dræbt havde ikke noget med religion at gøre.

Jeg forstår godt at man også kan pege på f.eks. 30 års krigen, udryddelsen af de indfødte i Amerika osv. Men disse krige er stadig intet i forhold til ovennævnte, og selv disse tror jeg næppe var udløst udelukkende på grund af religion, men igen fordi eliten ønsker mere magt.

Sandheden er at religion ikke er den egentlige udløser af krige men derimod magtbægeret, i vores tid er det bankerne der har det største magt, ergo er det dem vi skal have fat i.

Maya Nielsen

Idealisme er også til tider motivator for krig, at man har ubøjelige idealer, som man vil gøre alt for at forsvare.
Om det er godt afhænger vel af ens værdier og om der er værdisammenfald .... !

Henrik Jensen

Nå - det er åbenbart på tide at opdatere den gamle århusvittighed:

Hvad står der på rundkørslerne i Tripoli

....Max 5 bønner.

Egon Maltzon

"Det er bankerne jeg taler om kære venner, det er eliten bag eliten."

Hvor bekvemt.

Det sagde Hitler, Mussolini, Stalin og Ayatollah Khomeini også.

Og før der var nogen banker, så opstod alle disse problemer helt af sig selv ?