Læsetid: 3 min.

Assanges støtter frygter ’det barbariske’ Sverige

Nu da Julian Assange snart ikke har flere juridiske muligheder for at undgå en udlevering til Sverige i sexsag, fortsætter Wikileaks-støtter med at hævde, at Sverige er den direkte vej til en langt mere alvorlig skæbne i USA. Men ifølge svenske eksperter er det langtfra så enkelt
2. juni 2012

I halvandet år har Wikileaks-stifteren Julian Assange af al magt forsøgt at undgå en udlevering til Sverige, der ønsker ham afhørt i en sag om seksuelle krænkelser af to kvinder. Beskyldninger, han selv hævder, er pure opspind.

I onsdags tabte han sagen om udlevering ved den britiske højesteret, og det er kun på grund af en teknisk juridisk indsigelse, der forsinkede sagens afslutning i yderligere to uger, at han ikke allerede er på vej til afhøring i Sverige.

Assange har brugt millioner på sit forsvar i England for at undgå udlevering. Alligevel er det ifølge Assange og hans støtter slet ikke den svenske sexsag, der er det reelle problem, men en mulig yderligere udlevering fra Sverige til USA.

Selv om der ikke formelt er rejst nogen anklage mod Assange i USA, er hans støtter overbevist om, at det kun er et spørgsmål om tid, før de kommer frem officielt.

Beviserne herfor finder de i lækkede e-mail fra den amerikanske efterretningsvirksomhed Stratfor, hvori Stratfors vicepræsident for efterretninger, Fred Burton, omtaler, at USA allerede »har et fortroligt anklageskrift mod Assange«.

Undertrykkende

Selv om de lækkede Stratfor-e-mail absolut ikke er den mest troværdige kilde, hævder Wikileaks-støtterne blandt andet på den baggrund, at sagen i Sverige er en ren skinmanøvre for det reelle komplot, der kan få langt mere alvorlige konsekvenser for Wikileaks-stifteren Julian Assange end de småting, han risikerer i den svenske sag.

»Hvis et anklageskrift er blevet udstedt i hemmelighed, kan Assange finde sig selv i amerikansk varetægt, kort efter han er landet i Sverige. Han kan blive sigtet for spionage og kan få livstidsfængsel eller blive henrettet,« skriver Amy Goodman, nyhedsvært på det amerikanske venstreorienterede medie Democracy Now i et indlæg i The Guardian.

Ifølge Glenn Greenwald, der er advokat, blogger på Salon.com og dedikeret Assange-støtte, er der oplagte grunde til, at USA venter med at få Assange udleveret, til han lander i Sverige:

»Man kan frygte, at den ekstraordinære indsats, der er blevet gjort for at få Assange til Sverige bare har været et påskud for at få ham udleveret til USA. Det ville Storbritannien have meget svært ved at gøre af en lang række grunde, men Sverige kan meget nemt blive overbevist eller truet til at udlevere ham,« siger han og betegner de svenske regler for varetægtsfængslinger som »undertrykkende grænsende til det barbariske«.

Begge fremhæver de, at Storbritannien er et større land, der har både tradition for og bedre muligheder for at nægte USA sin vilje.

En logik, der blankt afvises af blandt andre den amerikanske ambassadør i Australien, Jeffrey Bleich, der også benægter at USA overhovedet er interesseret i Assange.

»Det er ikke noget, som USA bekymrer sig om eller involverer sig i. Og ærligt talt: Hvis Assange er i Sverige, er der langt mindre robuste udleveringsaftaler, end der er mellem Storbritannien og USA,« siger han til den australske radio ABC.

Mere kompliceret end som så

Ifølge flere svenske eksperter er en eventuel videreudlevering da heller ikke så enkel, som Julian Assange og hans støtter giver udtryk for.

Lektor i jura på Lunds Universitet Christoffer Wong har fulgt Assange-sagen tæt og betegner det ifølge svt.se som usandsynligt, at Assange vil blive udleveret fra Sverige til USA. Eftersom Assange udleveres fra Storbritannien til Sverige på en specifik anklage om seksuelle overgreb, er det ifølge svensk lovgivning ikke så enkelt at udlevere ham til et tredje land på baggrund af en helt anden anklage, vurderer han.

»Storbritannien skal acceptere, at han videreudleveres. Og for at de kan det, skal det afprøves ved en retslig proces i Storbritannien,« siger Christoffer Wong, der bakkes op af den svenske statsadvokat Nils Rekke.

»Skulle Assange blive udleveret til os, er vi ikke frie til at gøre, hvad vi vil. Det bliver i så fald en trepartsdiskussion, hvor også Storbritannien skal samtykke,« siger han til svd.se.

Selv hvis briterne skulle acceptere det, er der flere andre ting, der skal falde i hak før en udlevering kan finde sted. For det første skal Assange tiltales i USA for et forhold, der giver to års fængsel i både Sverige og USA, derefter skal den svenske højesteret tage stilling til, om en udlevering holder juridisk. Hvis Højesteret siger nej, er en udlevering udelukket, men selv hvis retten accepterer udlevering, er der stadig den svenske regering tilbage som sidste forhindring.

»I sådan et tilfælde er det op til regeringen, der kan sige nej til at udlevere Assange, på trods af at der ikke findes nogle juridiske forhindringer. Regeringen kan af politiske årsager sige nej til at udlevere Assange til USA,« vurderer Christoffer Wong.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Julian Assange er Daniel Ellsbergs helt. Ellsberg er whistle blowereren nr. 1 fra USAs folkemord indsats i Vietnam.

Daniel Ellsberg var manden bag de famøse "The Pentagon Papers". Også Ellsberg var på vippen dengang til at blive henrettet i USA for "treason".
Ifølge Russia Today
= http://rt.com/on-air/ og http://www.DemocracyNow.org opfordrer amerikanske politikere USA til at myrde "the son of a bitch" Assange. Ifølge samme kilder har USA allerede udpeget en jury der er klar til at tage sig af Assange. Enhver der følger sagen kender hertil og véd at USA vil gøre næsten hvad som helst for at pågribe Assange.

Min egen opfattelse af den svenske "sag" imod Assange er at den "kun" er den aktuelle borgerlige svenske regerings miskmask. Den er, efter min mening, en eklatant pinlig sag, eller i det mindst, burde være det for Sverige som nation. For mig er sagen grotesk, underlødig og helt utroværdig. Mig bekendt ville den forrige regering ikke hente Assange hjem til Sverige, det er den nuværende borgerlige, USA marionet surrogat regering, med særlige forbindelser til ”over there” der står bag udleveringen til Sverige. I øvrigt er Sverige formentlig det eneste land i verden der kan kriminalisere den mandlige part som voldtægtsforbryder for manglende brug af kondom.

Men trods alt dette er Julian Assange still kicking ass globally - klik på:
http://assange.rt.com/occupy-episode-seven/

Se også min samtale med Lasse Birk Olesen, som Information i øvrigt tillige har interviewet – klik på: http://www.information.dk/239622

I min TV film taler Lasse og jeg bl.a. om The Assange Defence Fund, WikiLeaks og præcis hvordan vi kan overføre donationer til hans forsvar og Wikileaks - klik på:
http://www.youtube.com/watch?v=M1j9IgSiqs0&feature=channel&list=UL

Troels Schmidt, US Army Anti War Veteran, author and TV journalist

Jens Sørensen

Hvis det som påstået af de svenske myndigheder, KUN drejer sig om et almindeligt forhør,
kunne man så ikke gøre det som "video-konference" eller kunne man ikke afholde forhøret i London ? Et par flybilletter fra stockholm til London kan da ikke koste alverden.
Slet ikke set i lyset af hvad denne farce indtil nu har kostet.
Eller ligger der noget andet bag ?

Hanne Cetkin

Mon ikke det til sidst vil lykkes for den svenske våbenindustri og CIA at få lukket munden på Julian Assange?