Læsetid: 4 min.

Bashars brutale bøller

Syriens Shabihamilitser, der gør regimets beskidte arbejde, er fattige kriminelle, der i mere fredelige samfund ville være fodboldhooligans – modstridende forklaringer om, hvem der begik massakren i Houla
En gruppe oprørere tager en af Bashar Assads frygtede Shabiha-bøller til fange. Shabiha menes at være ansvarlig for drab på en hel del af de mindst 10.000 civile syrere, der har mistet livet det seneste år. Fangen blev senere frikøbt af sin  familie for omkring 5.000 kroner, som oprørerne så kunne bruge til at købe våben og ammunition.

En gruppe oprørere tager en af Bashar Assads frygtede Shabiha-bøller til fange. Shabiha menes at være ansvarlig for drab på en hel del af de mindst 10.000 civile syrere, der har mistet livet det seneste år. Fangen blev senere frikøbt af sin familie for omkring 5.000 kroner, som oprørerne så kunne bruge til at købe våben og ammunition.

Niklas Meltio

2. juni 2012

Hvem slagtede 108 civile, de fleste kvinder og børn, i Houla-områdets sunni-landsbyer? Syriens regering og den statskontrollerede presse hævder, at gerningsmændene var de internationale jihadkrigere, der befinder sig i Syrien, bevæbnet og finansieret af Saudi-Arabien og Qatar.

FN’s observatører siger, at det er »overvejende« sandsynligt, at den paramilitære og regimeloyale Shabiha-milits forøvede de bestialske mord, fordi en del af ofrene blev skudt på klos hold og andre fik struben skåret over.

Andre ofre synes dræbt af granatsplinter fra syrisk artilleri, der blev sat ind for at fordrive den væbnede oppositionsgruppe FSA, den Frie Syriske Armé, fra sunnilandsbyen Al-Taw.

Herefter, hedder det, gik shabihaer fra nabolandsbyer til angreb på de civile. Landsbybeboere og oppositionen har over for FN’s observatører udpeget disse shabiha-militante som gerningsmænd.

Den syriske brigadegeneral, Qassem Jamal Suleiman, sagde torsdag aften, at ofrene var »fredelige landsbyboere, der aldrig havde demonstreret mod regimet«, og at mange af dem var beslægtet med parlamentsmedlem Abdel-Moati Mashlab, hvilket angiveligt skulle være et motiv til at dræbe dem.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels Jespersen

I artiklen citerer Lasse Ellegaard UNs folk for at det er "overvejende sandsynligt" at der var tale om den milits han beskriver. Jeg ar set UNs websider igennem for at finde pressemeddelelser, -konferencer og interviews med UN folk. Jeg kan intet finde af den slags!

Tværtimod finder jeg ting som dette med chefen for UNs fredsbevarende operationer - fra en pressekonference i New York 29. Maj med Herve Ladsous:

Turning to current issues, the most dramatic of which was the situation in Syria and the “appalling tragedy” that had occurred in El-Houleh, which had highlighted even more the absolute necessity for both sides — the Syrian Government and the opposition — “to stop the senseless killing”. He was also concerned that terrorist groups were now operating in Syria “with agendas of their own”, adding to the risks faced by the nearly 300 United Nations observers deployed in eight cities.

Recalling his recent visit to Syria, he said that while those observers were carrying out their duties in very difficult circumstances where they patrolled, they did help mitigate the level of violence. They continued to demand that heavy weapons be pulled back and such requests were generally complied with. Yet, the violence had not stopped completely, “so it is now incumbent on the Syrians to see where they want to go; whether they want to stop the bloodshed” and work solidly to implement the six-point plan proposed by Joint Special Envoy Kofi Annan.

He noted that Mr. Annan had been in Damascus for the past two days and the Peacekeeping Department was awaiting further details from his meetings with Syrian officials there. Meanwhile, the United Nations remained solidly behind the Envoy’s proposal, because it was the best option and because “there is simply no alternative, it’s the only game in town”.

Dette må suppleres med en aldeles frisk pressemeddelelse fra UNs observatørkorps' chef i Syrien (man savner helt den slags i Information!):

Statement attributable to Head of UN Supervision Mission in
Syria, General Robert Mood
General Robert Mood, Head of the UN Supervision Mission welcomes the
release of Syrian detainees, discharged Thursday in the presence of UN
observers.
This is a positive act in these challenging times. It is an encouraging step
towards the implementation of Joint Special Envoy Kofi Annan’s Six-Point Plan.
General Mood congratulates the families of those freed and extends his heartfelt
thoughts and wishes to those waiting to be united with their loved ones.
Damascus, 1 June 2012

Det ser således ud til at syriens regering prøver at efterkomme FN ønsker (tilbagetrækning af tunge våben, når det påpeges at disse truer tætbefolkede områder) og frigivelse af fanger som et ed i national forhandling og forsoning.

De bander som nævnes med agendaer som er deres "egne" får følgende beskrivelse i en artikel af Patrick Seale - den store ekspert i Syrien, som er gift med en syrisk dame, taler sproget og indgående kender landet gennem mange årtier -

http://www.agenceglobal.com/index.php?show=article&Tid=2803

Han femhæver her det træk ved udviklingen som man savner i Informations dækning:

1. bander operer med støtte udefra i stor sil - uden interesse i at forhandle med regeringen

2. folk i Syrien bakker op om regimet fordi de ikke ønsker borgerkrig - så de historier Information kommer med baseret på "interviews" med enkelte personer er decideret forkert da de efterlader det indtryk at man udefra må komme landet til hjælp for at "undgå borgerkrig" og at dette ønskes af folk i almindelighed etc.

Se iøvrigt www.patrickseale.com generelt for sobre og indsigtsfulde kommentarer om landet uden de ensidige artikler man typisk læser i Information