Nyhed
Læsetid: 1 min.

Græsrødder i oprør

Rio+20-aftale teksten er alt for indholdsløs, mener flere ngo'er og civilsamfundsaktører, der i et brev revser verdensledere for mangel på politisk vilje og vision
Udland
22. juni 2012

De internationale ngo’er og en række af civilsamfundets grønne nøgleskikkelser er i oprør over den omfangsrige, men indholdssvage deklaration fra Rio+20-topmødet om bæredygtig udvikling, som slutter i Rio de Janeiro i dag.

Torsdag eftermiddag afleverede en bred kreds af organisationer og personer en protestskrivelse til FN og de deltagende stats- og regeringschefer, hvori de und- siger topmødets resultat. Forin- den blokerede unge aktivister en af ’hovedvejene’ i det enorme Rio Centro-kongrescenter, hvor top- mødet finder sted.

»For 20 år siden var Rio scenen for ægte og oprigtigt håb, men på dette tidspunkt er det mest hum- bug og paradeforestilling. Vi er i alvorligt ved at tabe kampen for planeten – dagens data viser, at den arktiske havis er på rekordlavt niveau for denne tid på året – og intet i denne udvandede tekst vil gøre det mindste for at vende den udvikling. Hvis vi skal gøre frem- skridt, må det ske uden for, ved at opbygge en ægte bevægelse,« hedder det i ngo’ernes brev under overskriften ’Det Rio+20 vi ikke vil have’ og med personunderskrifter fra veteraner fra miljødebatten.

»Vi ankom her til Rio til en kon- ference, som vi håbede handlede om livet, om vore børn og børne- børns fremtid, om skovene, flo- derne og havet, som vi alle er af- hængige af. Det har været en toårig proces, men med meget ringe po- litisk vilje og ingen visioner, og nu er vi landet med et resultatet, som ikke vil give os andet end mere fat- tigdom, flere konflikter og forstær- ket miljømæssig ødelæggelse. Det her er et meget trist sted at være,« siger Lasse Gustavsson, direktør for WWF International.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her