Baggrund
Læsetid: 5 min.

Obama fanget mellem euroen og Kongressen

Præsidentens økonomiske toprådgiver blev mødt med kulde og tavshed af pingerne i New Yorks finansverden, da han i en tale opfordrede dem til at støtte et kompromis mellem Obama og Republikanere om at skabe flere jobs
Både på Wall Street og i Det Hvide Hus er der stigende bekymring for, at krisen i Europa skal kvæle de spæde tegn på bedring i den amerikanske økonomi.

Både på Wall Street og i Det Hvide Hus er der stigende bekymring for, at krisen i Europa skal kvæle de spæde tegn på bedring i den amerikanske økonomi.

Big Pictures

Udland
13. juni 2012

En ting var sikker, da præsident Barack Obamas økonomiske toprådgiver i sidste uge skulle holde en frokosttale i Det Økonomiske Selskab i New York.

Gene Sperling havde skrevet en tale, som ikke var beregnet til at fremkalde begejstrede klapsalver fra en distingveret forsamling af bank- og forretningsfolk.

I stedet førte han sig frem som en Demokrat med stort D – eksponent for en præsident, der i slutningen af sidste år opgav sin kompromissøgende linje og gik til frontalt angreb på de konservative republikanere i en valgtale i Missouri.

Sperling talte bevægende om nødvendigheden af at skabe en økonomi, som kan komme alle amerikanere til gode, især den næste generation og pensionisterne. Han advarede mod politisk handlingslammelse i Washington. Jo, Obama er villig til at indgå kompromis med sine kritikere, blot det kan give udslag i flere job.

Overraskende blev en ting, der lå alle de tilstedeværende på sinde, ikke nævnt: Eurokrisens negative virkning på USA’s økonomi og præsidentens chance for genvalg.

Varm kartoffel

Denne varme kartoffel blev sparket videre til den efterfølgende spørgerunde, hvor den behændige toprådgiver nøjedes med at konstatere, at afmatningen i EU’s økonomier »med sikkerhed vil få følger for vores økonomi«.

Sperling kunne dog ikke specificere, hvor alvorlige de økonomiske konsekvenser kan blive. I stedet lagde han størsteparten af ansvaret for nyligt offentliggjorte ledighedstal og en lav BNP-vækst på det republikanske flertal i Kongressen.

Det budskab blev ikke vel modtaget. I Sutton Room, en stor konferencesal i New Yorks Hilton Hotel på 53. gade i Manhattan, kunne man have hørt en knappenål falde til gulvet.

Ingen bed på, da Sperling redegjorde for præsidentens jobplan fra sidste år, der ifølge kreditbureauet Moody’s ville kunne skabe 1,3 mio. nye arbejdspladser – en sikkerhedsgaranti mod en økonomisk recession, som toprådgiveren kaldte det.

Klubbens formand, Andrew Tisch, er bestyrelsesformand i holdingselskabet Loews Corporation (årsomsætning 100 mia. kr.). Er der nogen spørgsmål til vores foredragsholder, spurgte han efter de spage klapsalver.

Tavshed …

Ingen hjælpende hånd

Finanselitens kølige modtagelse af præsidentens toprådgiver illustrerer, hvor vanskeligt det bliver for Obama at overtale Republikanerne til at finde fælles fodslag i den økonomiske og finansielle politik.

Præsident Obama er forståeligt nok villig til at gå langt for at skabe flere job inden valget i november. Hans genvalg afhænger af ledighedstallet i oktober. Den republikanske præsidentkandidat, Mitt Romney, og hans partikammerater i Kongressen er derimod uvillige til at give en hjælpende hånd.

Indtil for en måned siden var Obamas rådgivere beherskede optimister. USA’s økonomi voksede støt – 2,8 pct. på årsbasis – og hver måned blev der skabt nok arbejdspladser i den private sektor til at udløse et fald i den officielle ledighed.

I maj så det ud til, at ledighedstallet ville nå under otte pct. Det var snublende nær den rate på 7,4 pct., som Ronald Reagan blev genvalgt på i 1994 efter to år med en arbejdsløshed på over 10 pct.

Men da det amerikanske handelsministerium den første fredag i juni meddelte, at kun 69.000 job var blevet skabt i maj, og at ledigheden igen var steget til 8,2 pct., ringede alarmklokkerne i Det Hvide Hus.

Europa får skylden

Tidligere havde Obama-regeringen været ekstremt forsigtig med at lægge skylden for den dæmpede økonomiske aktivitet i USA på gældskrisen i eurozonen og den politiske handlingslammelse i de europæiske hovedstæder. Nu blev afmatningen i EU-landenes økonomier pludselig fremhævet som direkte årsag til den vigende beskæftigelse i USA.

Præsidenten, sagde Gene Sperling på mødet i New York, havde i månedsvis arbejdet i kulisserne og bl.a. haft daglige telefonsamtaler med europæiske regerings- og statsledere, hvor han havde opfordret dem til at finde sammen om at hjælpe den skrantende banksektor og enes om en fælles vækststrategi.

To dage efter Sperlings tale i New York valgte Obama på en hastigt indkaldt pressekonference i Det Hvide Hus at kæde afmatningen i europæisk økonomi sammen med de nyligt offentliggjorte tal for USA’s økonomi. Samme dag havde tal fra april vist et fald på 11 pct. i eksporten af amerikanske varer.

Om den lavere eksport skal tilskrives faldende efterspørgsel på importvarer i EU eller den nylige revaluering af US-dollaren, hvilket gør amerikanske varer dyrere, kan ikke læses ud af den officielle statistik.

Det er uklart, hvilke brancher der er mest påvirket af afmatningen i EU. Teknologiske firmaer og bilfabrikanter skulle være de mest sårbare over for faldende efterspørgsel på det europæiske marked.

Frygt i erhvervslivet

Smitteeffekten fra afmatningen i Europa kan hurtigt sprede sig til store dele af USA’s økonomi. Eksempelvis berettede Andrew Dreyfuss, ordførende direktør i Blue Cross Blue Shield of Massachusetts, på en konference i Boston sidste uge, at det store forsikringsselskab er bekymret over udsigten til en recession i Europa.

»Hvis vores kunder oplever stagnation, bliver vi også ramt,« fastslog Dreyfuss over for The Boston Globe.

I Det Hvide Hus opfordrede Obama for første gang offentligt eurolederne til at handle prompte for at afværge valutaunionens kollaps og økonomisk nedsmeltning.

Præsidentens opskrift var en blanding af lån til Spanien, fortsat græsk medlemskab af euroen, videre skridt mod en fælles finanspolitik, en bankunion samt tilførelse af likviditet til skrantende pengeinstitutter. To dage senere gik EU-trojkaen med til at stille et lån på 100 mia. euro til rådighed for Spaniens banker.

»Det er ikke let at finde fælles politisk fodslag i Europa,« sagde Obama. »I USA har vi et parlament. I eurozonen har de 17 parlamenter.«

Men den frustrerende lange behandlingsgang i Bruxelles synes i alle tilfælde bedre end den åbenlyse mangel på økonomiske beslutninger i Washington. Få økonomiske iagttagere forventer dog en ny recession i USA inden valget i november. Snarere frygter man en lavere stigningstakt.

Recession i 2013

Den 1. januar 2013 udløber skattelettelserne fra Bush-tiden og den to år lange halvering af lønmodtagernes tvungne ydelse til deres pension og sygesikring. De automatiske nedskæringer af forsvarsbudgettet og sociale bistandsprogrammer, der blev vedtaget sidste sommer, slår også igennem på det tidspunkt.

Alt i alt vil forbundsstaten suge 600 mia. dollar ud af samfundsøkonomien. Medmindre demokrater og republikanere finder sammen om et kompromis mellem præsidentvalget den 6. november og nytår, vil USA’s økonomi meget hurtigt gå i recession i 2013.

Det er regeringens opfattelse, at den langsomme økonomiske genopretning efter finanskrisen og recessionen i 2008 delvist skyldes nedskæringer i delstaters og kommuners personale. I alt 500.000 offentligt ansatte har mistet deres job siden 2008. Den private sektor har skabt 4,3 mio. nye stillinger siden marts 2010.

»Alle synes at have glemt, at amerikansk økonomi mistede 800.000 job i det første kvartal af 2009, hvor Obama lige var tiltrådt. Mellem september og februar trak økonomien sig sammen med 7,8 pct.,« fortalte Gene Sperling i det økonomiske selskab.

Han fortsatte: »Men stimulus-pakken og lånepakkerne til finanssektoren og bilfabrikkerne General Motors og Chrysler betød, at vores økonomi allerede begyndte at vokse og skabe job igen i andet halvår af 2009. Det er, hvad man kalder en uforbeholden succes.«

Men den succes bliver ikke anerkendt af hverken Republikanerne eller et flertal af den amerikanske befolkning.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Philip C Stone

The New Yorker har en mere detaljeret beskrivelse af de farer der ligger forud:

Election Day is November 6th. Fifty-five days later, on New Year’s Eve, the size and the scope of the federal government are scheduled to be radically altered. Federal tax rates for every income group will shoot up to levels not seen since 2001. Payroll taxes for employees will jump by two percentage points. Unemployment benefits for some three million Americans will be cut off. The Pentagon will start the new year with a fifty-five-billion-dollar budget cut. The budget allocated to everything from the F.B.I. to the Park Service to meat inspections will be slashed by the same amount. Soon after, federal payments to doctors who treat patients using Medicare, the federal health program for the elderly, will be slashed by about a third.

The huge increase in taxes and the precipitate drop in government spending would equal an economic contraction of more than five hundred billion dollars, more than three per cent of G.D.P. The impact could send a fragile economy back into a recession. “It’s two to three times bigger in negative terms than even the biggest year of the stimulus was in positive terms,” Austan Goolsbee, Obama’s former chairman of the Council of Economic Advisers, said. It is this frightening confluence of fiscal time bombs, starting on December 31, 2012, that has earned the name Taxmageddon.

What’s more, sometime in mid-February the government will reach the limit of its authority to borrow money. If Congress doesn’t raise the debt ceiling, the United States will default on its loans and will no longer be able to pay all its bills—to doctors, defense contractors, Social Security pensioners, Chinese bondholders, and almost anyone else who receives funds from the federal government.

Rettelse: den tale Burcharth henviste til fra slutningen af 2011 fandt ikke sted i Missouri, men i Osawatomie Kansas.

Maya Nielsen

ja selvfølgeligt er USA påvirket at EUs økonomiske miskmask og den langsommelige rundkreds debat og al pingpong duelleringen mellem de nationale parlamenter og deres varme kartofler rundt i en ideologisk roulette og efterfølgende lappeløsninger uden klart fremtidsperspektiv.....

De forstår os ikke, dog var det nu USAs hasard der skød lavinen igang,hvilket de jo hellere end gerne glemmer.

Er nu overbevist om at Hillary og Hu medbringer mere end en peptalk når de entrer Europa/Danmark,....

Mon ikke Hillary tævede sit synspunkt fast med en glødende varm jernstang som der stod SKAL og Hu den rige Kineser kom med hvorpå der står....så betaler vi nu.?

John Fredsted

"Præsidentens opskrift var en blanding af lån til Spanien, fortsat græsk medlemskab af euroen, videre skridt mod en fælles finanspolitik, en bankunion samt tilførelse af likviditet til skrantende pengeinstitutter."

Og med denne opskrift indvarsles euroens endelige undergang, akkurat som selvsamme opskrift, der anvendes i USA, med sikkerhed vil føre til dollarens undergang.

Dan Johannesson

@Fredsted, altsammen for at kunne indføre fælles global valuta, (som skal hedde Amero) hurtigst muligt i digital form alene. Og sådan, skaber man en verdensunion m. fascistisk fundament, og fuld kontrol over indviddet, gennem den vanlige problem-reaktion-løsningsmodel.

Enjoy the ride.

John Fredsted

@Dan Johannesson: Jeg tror ikke på sådanne i mine øjne konspiratoriske forestillinger. I mine øjne er der såmænd 'bare' tale om, at den samlede gæld, som følge af kortsigtet kreditfinansieret vellevned, nu er vokset så stor, at man sidder i lort til halsen vidt og bredt.

Morten Lustrup

Journalisten har vist drukket for meget kaffe, da han skrev den her. Ronald Reagan blev ikke genvalgt i 1994.
Ingen blev genvalgt det år.

Dan Johannesson

@Fredsted
Jeg må tilstå at jeg trættes grænsende til det tyndslidte ved at brugen af ordet konspiration / konspiratoriske forestillinger, da jeg med min faglige baggrund som Cand.mag. i Medievidenskab naturligvis ikke strør om mig med udsagn, uden at de har god rod i virkeligheden.

Det jeg taler om er en særdeles velkendt metode til massemanipulation kaldet problem-reaktion-løsnings modellen. (Platon / Hegel) Princippet er blevet anvendt kontinuerligt siden den tidlige kristendom, og antageligvis før da.

Jeg er enig i at spørgsmålet om valutaens NAVN, står åbent. Spørgsmålet om global centralisering, og en heraf følgende fælles valuta, står imidlertid ikke åben. Det er alene blot et spørgsmål om simpel iagttagelsesevne af de sidste 10 års faktiske begivenheder og mønstre.

BEGIVENHEDER: 9/11 indtræffer og tilbyder således verdens på daværende tidspunkt mest magtfulde gruppe PNAC (som sad i det hvide hus) det 'Pearl Harbour' de i deres ideologiske dokument Rebuilding Americas Defences, http://www.newamericancentury.org/RebuildingAmericasDefenses.pdf beskriver som nødvendig udløsende kataklysmisk katalysator for at indlede krig i Irak. Dokumentet er skrevet året før. Pudsigt nok i september 2000, iøvrigt, men det er af mindre væsentlighed.

'Krigen mod terror' indledes og er i sin natur potentielt uendelig, og som altid med 'kriser', "svært definerbar" og såkaldt "kompleks". Det er teknokratiets faste måde at bede masserne om at holde mund og holde op med at tænke over hvad der reelt foregår. (Nothing to see here, move on) Krigen kæmpes imidlertid ikke alene med den fjende, som naturligt gradvist genereres, efterhånden som nedslagtningerne begynder, men også imod civilbefolkningerne i hele den vestlige verden. Overalt er der i de sidste ti år indført grovere og grovere 'terror'love. I Danmark har vi haft Terrorlov 1, Terrorlov 2, Lømmelpakken, som reducerer retten til forsamling, US overvågning af DNA registre og US overvågning af vores betalingskort (dvs. danskernes bevægelses og adfærdsmønstre).

I USA er alle forudsætninger for en totalitær stat nu færdigetableret. Først med The Patriot Act og senest med National Defence Authorization Act (NDAA) som bl.a. giver amerikanske myndigheder retten til at tilfangetage en hvilken som helst borger OGSÅ amerikansk, i et hvilket som helst land på jorden, og efterfølgende fængsle vedkommende på UBESTEMT tid- UDEN RETSAG, uden dommerkendelse, arrestordre, eller lign. juridiske forordninger. Uden en DYT Hr. John Fredsted.
"Section 1021 of the Defense Act, where alleged terrorists, “including any person who has committed a belligerent act or has directly supported such hostilities in aid of such enemy forces,” can be detained “under the law of war without trial until the end of the hostilities.”

American Civil Liberties Union Executive Director Anthony Romero siger følgende om loven: The statute is particularly dangerous because it has no temporal or geographic limitations, and can be used by this and future presidents to militarily detain people captured far from any battlefield.”

Alle disse love opbygger de juridiske rammer for forfølgelse og straf af civilbefolkningen, overalt i verden, uden retssag. På samme måde overdrager lovene om US overvågning af tidl. nationalstaternes DNA registre og overvågning befolknings adfærds/forbrugsmønstre, centralnervesystemet for borgerovervågning til en centraliseret enhed (USA).

Ved siden af indsættes der i EU en ikke folkevalgt præsident, og oprettes i julen sidste år (da vi købte gaver og åd flæsk) - en EU REGERING. Uden valg, uden debat, uden dialog, og næsten uden pressedækning. Det eneste folkevalgte ved EU er parlamentet, og de kan IKKE selv foreslå eller vedtage love, det kan alene de ikke folkevalgte kommissærer. EU kan således ikke, uanset hvor velmenende man anskuer organisationen, opfattes som demokratisk.

Efterfølgende ønsker vores statsminister at Danmark skal underskrive finanspagten, som får selve vores økonomiske nervesystem udleveret til det centralistiske styreorgan EU. Igen uden valg, uden noget som helst. (Husk at godt 70% af al dansk lov i FORVEJEN er oversættelser af EU dekreter) Efter finanspagten er vores selvstyre således reduceret til at omhandle hvordan de enkelte kommuner mv. forvalter lovene fra EU.

Det er kun LIDT af begivenhederne John. Begivenheder der alle har ET fuldstændig klart mønster, med mindre man simpelthen har stukket øjne og ører ud:

CENTRALISERING.

En centralisering, som fra første færd, helt tilbage til 1968 har fundet sted gennem de små skridts politik, gennem frygtretorik, cueing og kriser. (Cueing: Bevidst anvendelse af massemedier, til forud for kontroversielle politiske tiltag at præparere og alterere folkestemninger, gennem forberedende historier, omhandlende ”trusler”, eksempelvis inden for individuelle, sociale, politiske og økonomiske sfærer. Johannesson 2012 )
Krise efter krise, frygthistorie efter frygthistorie har, ført vestens nationer fra nationalstater, til lokalzoner / distrikter under centraliseret styre, nonstop. Særligt siden 9/11 er slutstenene i denne proces, som du kan se i mit indlæg blevet lagt. At kriser i øvrigt også konstrueres / skabes ud af den blå luft, er grundigt dokumenteret i BBC dokumentaren "The Power of Nightmares" af Adam Curtis, som også blev vist på DR i 2005. (Intet konspiratorisk ved dette, blot fuldt iagttagbare og dokumenterbare facts.)

ALT centraliseres mere og mere ALLE vegne. Fra sammenlægningerne af kommunerne til nationalstaternes afgivelser af de sidste suveræne rettigheder, via diverse 'nødvendige love' der alle kommer i konteksten af 'kriser'.

Det er selve DIFINITIONEN af problem-reaktion-løsningsmodellen.(et problem identificeres eller skabes af en part, en forudsigelig reaktion indtræffer hos den anden part, hvorefter første part tilbyder LØSNINGEN, på det problem parten selv skabte til at begynde med.)

Som du kan se er der INTET konspiratorisk ved tanken om centralisering eller en efterfølgende fælles valuta. Centraliseringen er allerede ved at være færdiggjort på niveau 1. Bemærk i den forbindelse at danske velfærdslove kontinuerligt nedgraderes, og for hver dag nærmer sig standarden i USA, imens Obama forsøger at hæve den amerikanske 'standard' en smule. Dette kaldes nivellering, og har til formål at homogenisere de to kontinenters samfundssystemer nok til at den endelige sammensmeltning kan finde sted.

'Hør hov' hører jeg dig så sige, 'hvad indikerer denne sammensmeltning, og her er svaret: Iagttag hvad jeg har skrevet tidligere i dette indlæg: Først og fremmest har mange vestlige lande afgivet deres efterretningssystemers centralnervesystem til US ligesom Danmark. For det andet er reduktionen af civile rettigheder et fællestræk for borgere i EU og i USA. For det tredje centraliseres flere og flere processer både i USA og i EU o perfekt tandem. Og for det fjerde vil jeg blot bede dig læse forsiden af PNAC's hjemmeside hvor der udtrykkeligt står: "The Project for the New American Century is a non-profit educational organization dedicated to a few fundamental propositions: that American leadership is good both for America and for the world; and that such leadership requires military strength, diplomatic energy and commitment to moral principle". http://www.newamericancentury.org/

Min holdning er derfor at vi i stedet for at afspore al evne til observation af større mønstre, med begrebet 'konspirations teoretiker' i stedet indfører et nyt begreb, til de mange sovende bevidstheder som fortsat æder matrix propaganda på samlebånd, og afledes af enkeltsagslogik (også kalde Media Logic af prisvindende professor David Altheide) - et begreb som konstituerer en af de største farer for vores efterkommere:

Realitets Benægter.

Maya Nielsen

Dan vi skal overleve sammen her på vores lille blå planet,det gør vi naturligtvis kun hvis vi samtidigt med de axcellerende og nærmest gigantiske problembyrder bliver løst i en konstruktiv fællesretning.

OG hvad mange desværre ikke har indset endnu,ved at lægge de problemer bag som er engang løsninger med en logik,der løste fortidens nationale problemstllinger.Men som i dag bliver til snubletråde for ideelle og konstruktive fremadrettede holdbare løsninger.

Vi får brug for geniale løsninger og skal naturligtvis vogte over på hvilke kriterier vi overhænder magt til finansedenen.

I sig selv er 1 fælles global valuta ikke nødvendigtvis en dum ide....så hvofor egentligt ikke, det vil give et langt klaree billede af hvor skævvredne fattige landes økonomier er og en indlysende rimelighed i at de skal have nogen grad af kompensation af Vrdenssamfundet,der også nødvendigtvis må have et fælles parlament , bestående af de lokale unioner fra alle egne af planeten.......Derfor skal EUropa også smelte meget bedre sammen end i dag....

John Fredsted

@Dan Johannesson: Jeg var bekymret for, om min brug af ordene 'konspiratoriske forestillinger' i min forrige kommentar ville blive taget ilde op. Det kan jeg hermed konstatere, at de blev. Dit lange indlæg har dog på ingen måde fået mig til at skifte synspunkt, og dette ganske uanset om du dermed måtte kalde mig 'Realitets Benægter' eller ikke.

Dan Johannesson

@Fredsted jeg beklager at en akkumuleret frustration over at få mærkaten konspirrationsteoretiker, på sig hver gang man taler i helhed frem for del, blev udløst af din kommentar.

Da vi ganske enkelt har forskellige forforståelser, og heraf udleder divergerende perspektiver, respekterer jeg naturligvis din holdning. Problemet er at ved ubegrundet at associere mig med konspirationsteoretikere, trods at alle facts viser at jeg langt fra er dette, tillader du ikke mig den samme respekt.

Ved at forsimple sagerne, og lade polariseringen overtage, er blev jeg således fristet til at give dig et tilsvarende, muligvis ufunderet mærkat.

Og sådan kan man holde folk som os adskilt og debatterende i årtier, i stedet for samlet og handlende.

Suk.

Dan Johannesson

@Maya, jeg ser ingen hensyntagen til demokratiet i din kommentar. Ønsker du den virkelighed som mit indlæg dokumenterer fremkomsten? Eksempelvis at enhver borger kan tilfangetages uden retssag, dommerkendelse eller noget som helst andet?
Ønsker du et fascistisk samfund?

Dan Johannesson

(fremkomsten af) skulle der naturligvis stå. Sorry. :)

John Fredsted

@Dan Johannesson: Helt ok. Jeg vil fremover bestræbe mig på at formulere mig mindre kategorisk.

Dan Johanneson. Fascisme er i sin grundsubstans ikke ækvivalent med et volds- eller vilkårlighedsregimente. Den økonomiske kerne(kernen) i fascismen er http://da.wikipedia.org/wiki/Korporatisme

Konklussionen bliver da, at selv vort lille elskelige Danmark er fascistisk.Jf. trepartsforhandlinger og hvad ved jeg.

Se også http://da.wikipedia.org/wiki/Facisme i afsnittet "økonomisk organisering".

Hvad bliver det omregnet til Yen?

Mener du ikke Yuan?

Maya Nielsen

Så kan vi da kalde Jan her i Europa.Nej selvfølgeligt går jeg ikke ind for facisme . Men jeg mener vi mangler affektive beslutningsorganer til at løsew vores fællesopgaver globalt og især da med hensyn til befolkningsbegrænsningen på plameten , son Kina ikke bør være eneansvarlig over for,jeg mener to børn/et barn er for stramt... Men. Vi får brug for fælles spilleregler om u-landene skal kunne se værdien af alle vore krav, når det nu er os der har drevet rovdriften på naturen... Og selvfølgeligt skal der ikke være facisme men anarki løser intet heller eller indadvendt selvisk nationalisme ... Men hvad er det i mine tanker herover præcist, der får dig til at tænke facisme.. Jeg tænker mere på en slags verdensdemokrati, naturligvis kun vedrørende globale problematikker...?

Maya Nielsen

Effektive ;-) ikke affektive....det har vi jo pressen til....

Dan Johannesson

@Maya, det er nok fordi jeg ikke kunne se dig nævne noget om hvordan du forestiller dig demokratiet kan fungere under en sådan verdensunion. Og fordi jeg i mit indlæ netop skitserer hvordan at de aktuelle strømninger i USA peger imod politistat, og i EU i første omgang imod Totalitarisme i form af et udemokratisk EU / Parlament og en EU Regering oprettet uden valghandling.

Jeg forstod dit indlæg som om at du dybest set støttede op om tanken hen imod et globalt centraliseret styre, uden at tænke over at netop dette koncept lige nu trækker imod konturerne af et globalt fængsel.

Jeg er nysgerrig på dine tanker om de tendenser. (Som jeg beskriver mere detaljeret i mit lange indlæg længere oppe.)