Nyhed
Læsetid: 5 min.

Saudierne vil finansiere Syriens oprørshær

Højere lønninger til soldater fra Det Frie Syriens hær skal mangedoble afhopningerne fra de Assad-tro regeringsstyrker
Højere lønninger til soldater fra Det Frie Syriens hær skal mangedoble afhopningerne fra de Assad-tro regeringsstyrker
Udland
27. juni 2012

Den saudiarabiske regering vil nu udbetale lønninger til soldater i Det Frie Syriens Hær (FSA) for herved at fremskynde allerede massive afhopninger fra regeringstropperne og lægge et stærkere pres på Assads regime.

Initiativet, der skal være blevet drøftet i Riyadh mellem højtstående amerikanske og arabiske regeringsembedsmænd, menes at have fået grønt lys i en situation, hvor nye strømme af våbenleverancer til oprørsstyrkerne fra Saudi-Arabien og Qatar allerede er begyndt at gøre en forskel på slagmarkerne i Syrien.

Derudover har Tyrkiet tilladt oprettelsen af en kommandocentral i Istanbul, som skal koordinere forsyningslinjerne til oprørerne i samråd med Den Frie Syriske Hærs ledere i i Syrien. Centralen er angiveligt bemandet med op til 22 personer, de fleste af dem syriske statsborgere.

For nogle dage siden overværede The Guardian en våbenleverances ankomst til en syrisk by nær den tyrkiske grænse.

Fem mænd, øjensynligt golfarabere, ankom til en politistation i grænsebyen Altima i Syrien, hvor de fra den tyrkiske by Reyhanli forestod en overførsel af omkring 50 kasser med rifler og ammunition foruden en stor sending lægemidler.

Mændene blev behandlet med megen respekt af de lokale FSA-ledere, og de medbragte tykke seddelbundter af kontanter. De tog desuden imod to fanger fra oprørerne, angiveligt medlemmer af den regimeloyale milits Shabiha.

Tilstrømningen af våben har styrket opstanden i det nordlige Syrien, der for mindre end seks uger siden var på nippet til at blive knust.  

De kommende udbetalinger af lønninger til guerillastyrkerne ses som en bestræbelse på at udnytte denne følelse af fornyet fremdrift og på at give et stærkt incitament til soldater og officerer om at hoppe af. Værdien af det syriske pund er faldet kraftigt i værdi, siden oprøret mod Assad-regimet tog sin begyndelse for 16 måneder siden, hvilket har medført et dramatisk fald i købekraften blandt syrerne.

USA støtter oppositionen

Planen går ud på at udbetale FSA i enten amerikanske dollar eller euro, hvilket betyder, at deres lønninger vil nå samme niveau som før revolution eller endda blive øget.

Den amerikanske senator Joe Lieberman, der aktivt støtter en bevæbning af den syriske opposition, drøftede spørgsmålet under en nylig rejse til Libanon og Saudi Arabien.

Hans talsmand, Wayne Phillips, siger:

»Senator Lieberman har opfordret til, at USA yder robust og omfattende støtte til den væbnede syriske opposition i et samarbejde med vores partnere i Mellemøsten og Europa. Mere specifikt skal denne støtte omfatte våben, træning, taktiske efterretninger, sikre kommunikationslinjer og andre former for støtte, der kan ændre den militære magtbalance inde i Syrien«, og tilføjer:

»Senator Lieberman støtter også ideen om, at de væbnede oppositionsgruppers soldater får udbetalt regelmæssig og tilstrækkelig løn, om end han dog ikke anser det for nødvendigt, at USA selv tager direkte del i denne støtte.«.

Den amerikanske forsvarsminister, Leon Panetta, afviste i denne uge, at Washington skulle spille nogen direkte rolle i den våbensmugling, som sker ind i det nordlige Syrien.

»Vi har truffet en beslutning om ikke at yde denne type bistand på nuværende tidspunkt. Jeg ved, at andre har truffet deres egne beslutninger.«

Tidligere i denne uge kunne New York Times rapportere, at CIA opererer i det sydlige Tyrkiet, hvor man hjælper USA‘s allierede med beslutte, hvilke oppositionsgrupper, der skal have forsyninger af våben.

Diplomatiske kilder oplyste, at to amerikanske efterretningsofficerer var i Syriens tredjestørste by, Homs, fra mellem december til begyndelsen af februar, hvor de skal have bistået med at oprette kommando- og kontrolstrukturer inden for oprørernes rækker.

Våben strømmer ind

Interview med embedsmænd fra Saudi-Arabien, Qatar og Tyrkiet afslører, at tilstrømningen af våben – som omfatter Kalasjnikov-rifler, raket- drevne granater og anti-kampvogns-missiler – begyndte i midten af maj, da Saudi-Arabien og Qatar omsider begyndte at indfri de løfter, de havde fremsat over for oprørskræfterne i februar og marts.

Embedsmændene, som insisterer på anonymitet, siger, at den endelige aftale om at overføre våben fra depoter inde Tyrkiet til oprørerne var meget vanskelig at få i stand, fordi Ankara insisterede på diplomatisk rygdækning fra de arabiske stater og USA.

Tyrkiet opfatter angiveligt våbenforsyningslinjer som en integreret del af beskyttelsen af sin egen sydgrænse, der er kommet under stigende pres af de regimeloyale styrkers forsøg på at stoppe våbensmuglingen og angreb på FSA’s enheder.

Tyrkiet, Saudi-Arabien og Qatar var alle allierede af den syriske leder, Bashar al-Assad, indtil flere måneder inde i opstanden, som nu udgør en alvorlig trussel mod familiens 42-års lange styre af hele landet.

Alle tre lande er blevet stadig mere fjendtlige over for Assad i takt med, at oprøret har udviklet sig, og i februar erklærede Saudi-Arabien, at forslaget om at bevæbne oprørsgrupperne var en »glimrende idé«, ligesom Qatar tilbød eksil til præsident Assad og hans familie.

I de første par måneder af dette år afventede de tre stater, at USA ville at indtage en mere pro-aktiv rolle i forhold til at intervenere i Syrien – noget Washington hidtil har overvejet seriøst.

Ikke jihad, men frihedskæmpere

Afskrækket af Irak-krigens voldsomme byrde har præsident Barack Obama ikke udvist nogen entusiasme for nogen større udenrigspolitisk satsning. Meningsmålinger i USA har konsekvent vist, at vælgerne har meget lidt appetit på en intervention i Syrien, mens embedsmænd fra Washington til London og Bruxelles har advaret om de alvorlige risici for hele regionen, som Assad-regimets fald vil kunne udløse.

Assad fortsætter med at fremstille sit regimes overlevelseskamp, som var der tale om en eksistentiel trussel fra radikale sunnimuslimske islamister.

Den Frie Syriske Hær hævder, at alle dens medlemmer er syriske nationalister, der tager afstand fra verdensopfattelsen hos de jihadister, der strømmede til Irak fra 2004-07. Den erkender dog, at nogle udenlandske arabiske krigere er taget til Syrien for at slutte sig til dens rækker, men hævder, at disse ikke spiller nogen afgørende rolle.

Efterretningskilder pointerer, at et magttomrum vil skabe et attraktivt miljø for den slags militante, der går ind for global jihad.

»De næste tre til seks måneder bliver afgørende,« siger en efterretningsmand.

»De rette ingredienser er til stede for, at jihadisterne kan rykke ind og begynde at handle beslutsomt. Det vil ikke blive noget godt resultat.«

 

 

© The Guardian og InformationOversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Holger Nielsen

Til alle konspirationsteoretikere

Der er ikke tale om et imperialistisk komplot for at drukne den arabiske revolution i blod (helst inden den når til KSA og Quatar). Det virkelige komplot står al Assad bag, fordi han ikke mener at det tilkommer fremmede magter at bestemme udviklingen i Syrien; deltagere i komplottet er blandt andre flertallet af den syriske befolkning. al Assad er nemlig fra middelalderen og vil ikke anerkende den moderne globaliserings logik og vej til evig fremgang. At en af hans fremmeste modstandere så har til hensigt at genoprette det for længst hedengangne Ottomanske imperium, er blot et af historiens pudsige indfald.

vil finansiere ?? - skulle der ikke have stået "finansierer" !!

Niklas Monrad

Men man må da sige, at Syrien efter at have bevæbnet militser og terrorister, blandet sig i naboers indre anliggender og bistået i mord på regeringsledere, nu pludselig for lov at smage sin egen medicin.

Nic Pedersen

Ja, men Gammel-Assad påstod i det mindste ikke at være renskuret demokrati- og menneskeretsforkæmper. ;-)

Karsten Olesen

Deltagerne i væbnede angreb og mord har hele tiden været rekrutteret blandt fattige mod betaling.

Disse to mænd blev betalt med et par hundrede kroner for hvert angreb de deltog i:

http://anna-news.info/node/6548

(læs deres forklaring med Google translate)

Hmm, endnu et sekulært diktatur der biver skiftet ud med et salafistik teokrati?

Aleksander Laursen

Niklas Monrad:

Hvis Saudi-araberne giver oprørerne eller Al-Qaeda som nogle af dem, våben, hvad er så forskellen på det Assad gør og det som vesten indirekte gør ved at vende det blinde øje til Saudi-araberne.

Mainstream medierne skriver at Clinton og Obama "foreslår at forsyne oprørene med våben"

Vesten er ikke en tand bedre.

- http://arbejderen.dk/artikel/2012-06-22/cia-smugler-v-ben-til-syrisk-opp...

- http://arbejderen.dk/artikel/2012-01-04/vesten-bag-v-bnede-angreb-ind-i-...

Jeg tror mere det er USA's små børn som giver dem hovedpine (Israel og Saudi-arabien). Saudi-araberne ejer 7% af USA, det ved man hvis man har set Fahrenheit 9/11.

Israel tolererer ikke nye atommagter i mellemøsten, det har de bevist både mod Irak og mod Syrien hvor de har bombet atomanlæg.

Apropos Israel, så se denne dokumentar af Louis Theroux, den varer en time og er fantastisk spændende og lærerig.

http://www.dr.dk/tv/se/louis-theroux-og-de-joediske-bosaettere/louis-the...

Aleksander Laursen

som nogle af dem kalder sig selv*

I bund og grund ønsker man jo en Amerikansk - venlige regering i Syrien, derudover er Syiren Iransk tæt allieret. Desuden skal man huske, at Hamas er støttede af Iran. Irans indflydelse vokser dramatis både i Irak, Syrien og Libanon. Det er jo lige netop det der skaber frygt hos Isreal og USA. USA har 100 startede hele lortet og Assad den store idiot faldt i fælden, han dræber dem der demonstre ligeledes vokser demonstrationerne. Assad gør lige præcis det som USA ønsker, at vise om verden.