Nyhed
Læsetid: 4 min.

Ukraines forfulgte så Elbæks besøg som en reel støtte

Kulturminister Uffe Elbæk var inden afrejsen til EM i Ukraine blevet kritiseret for besøget. Selv fandt han møderne med forfulgte og undertrykte vigtige. De ukrainske ngo’er, torturofre og homoseksuelle fandt hans støtte uvurderlig og rigtig
Kultur- og sportsminister Uffe Elbæk (R) blev bombarderet med kritik af dansk presse for sit officielle besøg i Ukraine. Amnestys leder i Ukraine, Tatjana Mazur, sagde derimod: ’Ministeren gav os en helt enestående mulighed for at komme til ordre på højt europæisk politisk plan, og vi er meget taknemmelige for, at han tog sig tid til det,’ sagde hun.

Kultur- og sportsminister Uffe Elbæk (R) blev bombarderet med kritik af dansk presse for sit officielle besøg i Ukraine. Amnestys leder i Ukraine, Tatjana Mazur, sagde derimod: ’Ministeren gav os en helt enestående mulighed for at komme til ordre på højt europæisk politisk plan, og vi er meget taknemmelige for, at han tog sig tid til det,’ sagde hun.

Claus Bech

Udland
11. juni 2012

»De lyttede faktisk til vores bekymringer, og det var tydeligt, at de var både rørt og berørt af det, de hørte,« sagde lederen af ukrainsk Amnesty International, Tatjana Mazur, til Information efter et møde mellem ukrainske menneskerettighedsforkæmpere og Hollands sportsminister og Danmarks radikale kulturminister før EM-kampen mellem de to lande lørdag aften på Metallist Stadion i den østukrainske by Harkiv: »Ministrene spurgte hele tiden ind til, hvad de videre kunne gøre for at hjælpe os.«

Efter en del tøven havde den danske regering besluttet sig for ikke at boykotte EM i Ukraine, trods landets omfattende overtrædelser af menneskerettighederne. Til gengæld fik kulturminister Uffe Elbæk (R) som Danmarks repræsentant i sidste øjeblik arrangeret en række møder, som ikke alene rakte langt ud over kulturens verden, men også i omfang fyldte betydeligt mere end den fodboldkamp, der var anledningen til hans besøg i Ukraine.

Opposition i det ukrainske parlament repræsenteret ved den fængslede Julija Timosjenkos forsvarsadvokat, bøsse/lesbiske-organisationer, ofre for polititortur, Amnesty International Ukraine, unge ngo’ere, Den Ukrainske Helsinki-komité for Menneskerettigheder samt folk fra en lokal fjernsynsstation, der var blevet lukket af myndighederne.

Alene lørdag tog møderne tre timer og Uffe Elbæk delte Amnestys glæde over møderne:

»Det var tydeligt meget vigtigt for torturofrene, at de kan komme ud med deres historie og føle sig hørt af omverdenen. En ting er at læse rapporter, noget ganske andet er det at stå ansigt til ansigt med ofre, der er blevet pint og plaget – endda med elektriske stød.«

Højt europæisk plan

Tatjana Mazur afviser i samme ånd på det bestemteste den anklage, der hænger i luften over Elbæks møderække med regimemodstandere i Ukraine for blot at skulle retfærdiggøre den manglende boykot af fodbold-EM, at møderne skulle være alibihandlinger.

»Ministrene gav os en helt enestående mulighed for at komme til orde på højt europæisk politisk plan og vi er meget taknemmelige for, at de tog sig tid til det.«

Mazur gør opmærksom på, at det ikke er for sjov, at torturofre stiller op og fortæller:

»Det er ikke følelsespornografi på et fjernsynsprogram det her. Det er rigtige levende menneskeskæbner, og det er ganske modigt af dem at stå frem,« tilføjer Mazur med tanke på, at regimet i Ukraine ikke bryder sig om at få sit beskidte vasketøj hængt synligt ud til tørre:

»Der er ingen nåde eller retfærdighed for dem i Ukraine, derfor søger de støtte i medierne og i udlandet.«

I Ukraine er det altoverskyggende vigtigt at give indtryk af, alt er i sin skønneste orden, og hvis det ikke er alligevel, hvis man bliver taget på fersk gerning, så er det nok en forældet lovgivnings skyld. En ukrainsk indbygger fortalte således ministrene fra Vesten, at han under en tilbageholdelse af tre dages varighed blev udsat for vold fra politiets side. Hans kone kunne ikke få at vide, hvor han befandt sig, eller hvad myndighederne havde gjort med ham. Det forhindrede dem dog ikke i at tilbyde hende en studehandel: 10.000 amerikanske dollar for mandens frihed. Fri igen, skrev han en klage over den behandling, han havde fået. Det skulle han måske ikke have gjort, for nu blev han fængslet igen og denne gang anklaget for mord og udsat for elektrisk tortur, fordi han ikke ville tilstå.

Nu er ukrainske myndighedspersoner ikke just kendt for deres lyst til at yde en indsats på arbejdet. Derfor kan det undre, at de skulle have fundet på at anvende elektrisk tortur. Det kræver organisation, ledninger og forberedelser. Så hvorfor dog alle disse anstrengelser? Mazur forklarer det med, at politiet i Ukraine har et planmål for opklaringsprocenter, så de kan nemt komme i bekneb for tilståelser, og så risikerer de anklager for ikke at udføre deres arbejde ordentligt, og for at lade forbrydere gå fri mod kontant betaling.

Det nytter at have en dialog

Problemerne i Ukraine er ligeså strukturelle for homo- og transseksuelle, hvis frihed er under pres fra lovforslag, der vil begrænse deres ytrings- og forsamlingsfrihed – helt grundlæggende frihedsrettigheder.

På det politiske område er sangen den samme: Timosjenkos forsvarsadvokat ringer over for Elbæk med alarmklokkerne på hele det ukrainske demokratis vegne op til et parlamentsvalg til efteråret. Her indbyder et system med valg i enkeltmandskredse til politisk korruption, hvor faren er, at magtens parti køber og presser løsgængere over til sig efter valget, der derfor sagtens kan være frit og fair på valgdagen, men alligevel resultere i et helt andet parlamentsflertal end det vælgerne havde tænkt sig.

– Hvad nytter dine møder, når kynismen her er så omfattende?

»Ukraine ligger lige op ad vore grænser. Det er både i vores og i deres interessere, at landet udvikler sig positivt, også selv om eliten i landet måske kun på skrømt er interesseret i en tilnærmelse til EU. Møderne med ukrainerne forpligter mig positivt til at følge op,« siger en tydeligt påvirket kulturminister, der dog p.t. afviser at pege på konkrete ukrainetiltag ud over kontaktskabelse på ngo-niveau. Han har ellers fået serveret et par meget konkrete ideer på møderne i Ukraine:

Timosjenkos advokat peger på vigtigheden af, at der bliver sendt vestlige valgobservatører til Ukraine både før, under og efter valget til efteråret.

Amnesty International i Ukraine beder Danmark om hjælp til at etablere en uafhængig efterforskningsenhed til efterforskning af klager over politivold og spørger, om Danmark ikke kan hjælpe:

»I har jo lige etableret en tilsvarende organisation,« siger Mazur og henviser til, at Ukraine med hiv og sving og efter pres udefra har fået vedtaget en ny retsplejelov, der er et stort skridt fremad. »Der er en proces i gang, men den skal holdes i live, fremmes og holdes på sporet, der kan I hjælpe,« siger hun. Faren er, at loven viser sig ikke at være det papir værd, som den er skrevet på.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er svært at se hvad det er der gør Ukraine til en pariastat. Den sidste rapport 2012 fra Human Rights Watch taler om:

Asylum seekers remain vulnerable to arbitrary detention, police harassment, and torture.

og ellers er der ikke noget som ikke foregår i Ungarn eller andre EU-lande, og som eksempelvis den danske regeringen siger vi må acceptere hvis vi vil bekæmpe terrorisme...

Maya Nielsen

Godt Uffe. Og held og lykke , frontløberne er noget af det bedte, der er skabt i Danmark i nyere tid !

Vibeke Nielsen

Det her viser virkelig manglerne ved den tolkning af de forskellige menneskerettigheder, eller man skulle måske nærmere sige prioritering, som præger de store menneskerettighedsorganisationer og centrumhøjrefløjen i Danmark, som Elbæk tilhører. Her er man meget fokuseret på frihedsrettigheder såsom ytringsfrihed. Desuden beskæftiger man sig med de ekstreme tilfælde af krænkelser - eksempelvis tortur. Men der er en række artikler i menneskerettighedserklæringen, som stort set ikke er i fokus. Det afslører sig så her, nu hvor Elbæk har været forbi Ukraine.

Der er en artikel i menneskerettighedserklæringen, nr. 4, som omhandler slaveri. Men den har ikke den store interesse på den lilla fløj. Denne artikel er dog særligt interessant i forbindelse med Ukraine, da det netop er fra Ukraine, at mange handlede mennesker kommer ind i EU-lande, ikke mindst Danmark. Det gælder indenfor prostitution, men det gælder i høj grad også den grønne sektor. Dansk landbrug er storaftager. Hvordan kan det være, at man ikke beskæftiger sig med dette? Her kan Elbæk faktisk tale med sine medministre om, hvordan vi her i landet kan gøre en forskel for Ukraineres menneskerettigheder og så oven i købet på vores egen hjemmebane.

Jeg tror, at årsagen i høj grad er menneskerettighedsorganisationernes (herunder også LGBT-DKs) måde at prioritere de forskellige artikler i erklæringen, samt den enkeltsagstænkning, som er knyttet til deres måde at arbejde på. Der mangler et helhedssyn på menneskers liv. Men årsagen til, at slaveriet, som vi selv medvirker til, ikke nævnes med et ord, er i høj grad også Elbæks egen borgerlige bias. Og sikkert også hans ministerpost, selv om man kan sige at politiarbejde vist heller ikke har meget med kulturministeriets resortområde at gøre.

Bøsser kan altså også være desperate landarbejdere. Lige så vel som lesbiske kan være tvunget til prostitution eller til at sælge sig selv som postordrebrude.

Han har vel også været i godt selskab med rigtige venner!
En sikkert helt igennem uegennyttig tur.

Hanne Christensen

Ved første EM kamp i Polen, var der store demonstrationer af polske/ukrainske kvinder- emnet var netop de handlede/prostituerede kvinder, der henslæber et sexslaveliv i vesten - et brud på de simpleste menneskerettigheder.

Det har ikke pressens bevågenhed - da ingen INGEN skal komme og fortælle OS, at vi bryder menneskerettighederne.
Vesten har patent på at fortælle andre, at de bryder menneskerettigheder.

Bjarne Kim Pedersen

'Fuck Euro 2012'

de varme kroppe
sælges for højeste bud
fodboldalfonser

Femen Bryst

nøgen kvindekrop
med ukrainske ord mod
prostitution

se mere på. http://straffespark-dk.blogspot.dk/

Carsten Hansen

Fint hvis de forfulgte har haft glæde af ministerens besøg.

Viggo Okholm

Ingen ved endnu betydningen af dialog og samtaler på sigt,men en ting er sikkert: Uffe tør gå mod strømmen og mon ikke kritikken af hans rejse bør forstumme.

jasper bertrand

Ukraines forfulgte så Elbæks besøg som en reel støtte:
er det ikke en meget holdningspræget overskrift. Uffe er blandt venner her, og det er han selvfølgelig også hos Amnesty, der så kan sole sig lidt i lyset.
Hvis man havde skullet bestemme i den nuværende situation havde Ukraine ikke fået EM, derfor ville det naturlige ogå have været at dæmpe hvor man kunne, uden ligefrem at aflyse EM. Fx ved at offcielle repræsentanter havde meldt afbud, evt uden anden begrundelse end at det ikke passede ind i deres planer. Men Uffe regner åbenbart med at bare hans navn bliver nævnt så er det vælgermæssigt godt. Så tænk en ekstra gang før I stemmer på ham.