Læsetid: 4 min.

Blodig virkelighed i Bekaa

Grænseområdet mellem Libanon og Syrien er blevet et tømt ingenmandsland, hvor folk fordrives fra huse og abrikoshaver af syriske granater og snigskytter
Brahim er i lighed med 850 syriske og libanesiske familier i Aarsal offer for den permanente lavbluskrig i de libanesisk-syriske grænseområder. Han er flere gange blevet beskudt af syriske snigskytter, og i sidste uge flyttede han til et hus i Aarsal på den sikre side af grænsen.

Brahim er i lighed med 850 syriske og libanesiske familier i Aarsal offer for den permanente lavbluskrig i de libanesisk-syriske grænseområder. Han er flere gange blevet beskudt af syriske snigskytter, og i sidste uge flyttede han til et hus i Aarsal på den sikre side af grænsen.

Fadi Yeni Turkw

27. juli 2012

Med fire kørebaner adskilt af stedvise cement-autoværn er den lange, lige ‘Sejrens Hovedvej’ anlagt af iranerne efter 2006-krigen. Et nyasfalteret dementi af Bekaadalens skramlede terrænoplevelse af ufærdige bebyggelser, skingert spraglede reklameskilte, falmede martyr-portrætter af unge ansigter, figurkulisser af iranske og libanesiske ayatollaher, bulede varevogne, osende lastbiler og larmende motorcykler – på en af dem troner en bredskuldret massiv af en mand på bagsædet. Han er i hvid undertrøje, shorts og sandaler. Revolveren i hoftehylsteret passer til hans aggressivt vrængende grimasse, da Fadi, fotografen, overhaler.

»Bare endnu en gangster,« konstaterer han.

»I Libanon er det forbudt at bære våben synligt, men det her er Bekaa, så hvor er politiet?«

Politiet er ingen steder, men en toldpatrulje er på arbejde og har stoppet en overlæsset lastbil. En købmand, der giver kaffe i skyggen af sin rodede butik, oplyser, at et sted mellem ti og 12 ambulancer passerer hver dag. Det er ikke længere et spørgsmål, om den syriske krise vil brede sig til Libanon. Den er her allerede.

»De sårede er fra Homs-området,« siger købmanden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kristian Laursen

Det skræmmer mig i hvor høj grad de vestlige medier kaster sig ensidigt ind i konflikten i Syrien. De amerikanske efterretningstjenester er dybt bekymrede over andelen af Bin Ladenitter i FSA (den Frie syriske Hær), men den bekymring smitter stort set ikke af på medierne. Især Politiken er slem.

Her er en anden lille historie fra Beqaa dalen; Der er også kristne syriske flygtninge i dernede. De flygter fra salafisterne i FSA. Kan du finde dem, Lasse Ellegaard?

Konflikten, der i øvrigt nu er en tour-destination for morbide turister i Israel (hey, du kan se drab med en kikkert fra Golan højderne, sjov for hele familien), er så gennemsyret af ensidigt sekterisk propaganda at mit hoved er ved at eksplodere. Man får det indtryk, at alle alawitter i Syrien støtter Assad-regiment, men så behøver man vel heller ikke have dårlig samvittighed hvis de bliver landsforvist eller dræbt når/hvis Assad engang falder.

Kristian Laursen,
Du bliver nød til at indse, at en artikel ikke kan være 10 sider lang. Journalisten i denne historie har jo tydeligvis oplevet, hvad han fortæller. Ellers ville han ikke skrive det.

Og han havde nok også fortalt præcis den historie du fortæller, hvis det var det han havde oplevet. Det er ikke et spørgsmål om hvad han har ledt efter. Det er hvad han har fundet.

Det er en reportage. Der er ikke engang en factboks. Rolig nu.

Viggo Okholm

Kristian og Navid: hvad mener i egentlig selv om situationen og hvilken reel viden har I?
Er Assads midler legale?

I min optiker et oprør med vold på en eller anden måde dømt til at mislykkes på sigt,en.evt.sejr vil bare betyde ny undertrykkelse, men samtidig kan et så massiv militær indgriben mod befolkning ikke undskyldes.

Kristian Laursen

Rolig nu, Søren Tang? Jeg tager gerne 10 sider lange artikler hvis man får fjernet ensidigheden. Borgerkrig er grimt og denne her kan ende rigtig slemt. Du kan vel godt huske Irak?

Igen, det der skræmmer mig er at næsten alle artikler er så ensidigt på FSAs side, det vil sige at de ikke rapporterer om FSA overgreb, og stort set aldrig nævner den fredelige opposition. Det var eksempelvis FSA mortergranater der dræbte den franske kameramand under bombardementet i Homs, men det fik regimet også skylden for.

Viggo Okholm, du fisker efter at man er Assad-støtte fordi man ikke er på FSAs side. Det er jeg ikke, så lad være med at prøve. Ensidig støtte til Assad-regimet overlader jeg til Hassan Nasrallah fra Hizbullah (søg eventuelt efter hans tale i kølvandet på terrorangrebet i Damaskus), som belejligt ignorerer utallige overgreb mod det syriske folk, udført af syriske sikkerhedsstyrker.

Hvad mener jeg om situationen? Jeg er bekymret over at pressen overvejende ukritisk rapporterer fra det der har udviklet sig til en sekterisk borgerkrig.

Karsten Olesen

Kristne fra Quseir er nu flygtninge i Qa i Libanon, under trusel fra FAS i samme område.

http://www.spiegel.de/international/world/christians-flee-from-radical-r...

"Last summer Salafists came to Qusayr, foreigners. They stirred the local rebels against us," she says

"Rim's husband also fled ....... His fate was sealed when he drove back to Qusayr on Feb. 9.

"He was stopped at a rebel checkpoint near the state-run bakery," says Rim. "The rebels knew he was a Christian.

They took him and then threw his dead body in front of the door of his parent's house four or five hours later."

Mere om kristne flygtninge på:

http://www.fides.org/aree/news/newsdet.php?idnews=31980&lan=eng

Bekaa-dalen i Libanon er kendt for at være et af de steder hvor centralmagtens autoritet ikke kan nå ud.

Der findes mange sådanne grænseområder, hvor folk lever af smugleri og ikke bryder sig om politi og myndigheder.

Det er et af de steder, hvor de væbnede grupper går over grænsen og udfører angreb inde i Syrien.

I teorien skulle de libanesiske myndigheder have kontrollen - det kan bare ikke lade sig gøre i praksis.

Terrorismen understøttes nu fra Tyrkiet af CIA-folk - bl. a. fra USA-basen i Iskenderun og fra det amerikanske konsulat i Adana.

FSA-grupperne - som rask væk henretter civile - er naturligvis efter internationale konventioner ikke en hær, men terrorister.

Efter internationale konventioner er det også de syriske myndigheder der har jurisdiktionen på syrisk territorium.

Understøttelsen af FSA fra Tyrkiet er altså understøttelse af terrorisme.

Mere om Vestens organisering af terroren:

http://landdestroyer.blogspot.dk/2012/07/nato-terrorists-execute-civilia...

Niels-Holger Nielsen

Lasse Ellegaard: Som man råber i vinden får man svar. Du er ikke krigsreporter, men krigskollaboratør.

Arash Shariar

Læg mærke til hvordan Lasse starter sin tekst. En hovedvej anlagt af "Iranerne" efter "krigen", med "figurkulisser af iranske og libanesiske ayatollaher"...

Gad vide hvad det er Lasse prøver at sige?

Mon han havde følt sig bedrer tilpas hvis der var diverse BMW og andre Hollywood stjerne man havde hængt op? Hvis det var franskmændene der havde anlagt hovedvejen? Eller selv om Lasse undgår at bruge ordet "Israel" og det sammes bombning af Libanons infrastruktur. Lasse benævner det som "krigen"...

Ohh jeg ville oss sætte pris på disse vidunderlige artikler hvis jeg var gymnasielærer. Disse artikler er klassiske propaganda tekster som eleverne så kunne se eksempler på...

"... få internetsider og facebookvenner" -> lool

Vasili Frang

Ja, Arash Shariar, jeg har selv været for halvanden år siden på netop dette område, som her bliver beskrevet, og beskrivelsen med ” ‘Sejrens Hovedvej’ anlagt af “Iranerne” efter “krigen”, med “figurkulisser af iranske og libanesiske ayatollaher, skingert spraglede reklameskilte, falmede martyr-portrætter ”…passer netop til virkeligheden! Jeg kan sende dig billeder fra stedet, hvis du ønsker det! Der er sågar opført en hel ny moske med iranske penge i Bekaadalens skramlede terrænoplevelse af ufærdige bebyggelser!

Jesper Wendt

FN's legitimitet er ved at være fordampet helt. En ensidig fremstilling af forholdende, kan ikke være gavnligt. Hvis der er hold i at man støtter en borgerkrig, så er det dybt problematisk. Med den ene hånd indfører man sanktioner mod syrien, og med den anden, sender man våben ind. Gad vide om, justitsministeriet vil udlevere våbensmuglerne til Syrien?