Nyhed
Læsetid: 7 min.

Borgerkrigen indefra

I dagene op til slaget om Aleppo har avisen the Guardians reporter Luke Harding befundet sig i Aleppo-provinsen, hvor han har talt med oprørere og beboere og rapporteret om ventetiden op til stormen. Her følger udpluk af hans reportager, der ligesom al anden journalistik fra Syrien har været underkastet store begrænsninger i bevægelsesfrihed, adgang og efterprøvning af udsagn
I dagene op til slaget om Aleppo har avisen the Guardians reporter Luke Harding befundet sig i Aleppo-provinsen, hvor han har talt med oprørere og beboere og rapporteret om ventetiden op til stormen. Her følger udpluk af hans reportager, der ligesom al anden journalistik fra Syrien har været underkastet store begrænsninger i bevægelsesfrihed, adgang og efterprøvning af udsagn
Udland
31. juli 2012

’Sejren kommer snart’ - 25. juli

De transporterede ligkisten på en vogn, der normalt bliver brugt til kanoner.

Biler, knallerter og minibusser kørte efter kærren op ad bakken, så støvet blev hvirvlet op. Da de nåede til moskeen, bar de sørgende kisten forsigtigt ind. Der blev råbt: »Gud er stor!«

På et portrætmaleri kunne man se en højtidelig ung mand i militærudstyr.

Begravelsen var for Ahmad al-Fij, en 28-årig officer i Frie Syriske Armé (FSA), som blev dræbt forrige fredag under slaget om Aleppo.

Ceremonien var nødt til at blive afviklet hurtigt: Den syriske hær havde slået lejr i nærheden og kunne hvert øjeblik genoptage beskydningen.

»Min søn var ærlig, anstændig og patriotisk,« siger al-Fijs far, Abdul-Rahman.

»Regimet er uretfærdigt. De skyder mod alt, både mennesker og træer.« Men kan det besejres? »Helt sikkert,« svarer han.

»Vi tror på vores sag, Gud holder med os, ikke med dem.«

»Sejren kommer snart. Næsten halvdelen af Aleppo holder nu med FSA,« siger Abdul Gabbar Kaidi, oberst i oprørshæren under slaget om Aleppo. Kaidi sidder i sit hovedkvarter, en tidligere skole. Der ligger walkie-talkier på et bord, og på en tavle kan man se oberstens angrebsplan.

Han afbryder samtalen for at tage imod et telefonopkald – det er lige lykkedes for oprørerne at skyde en af hærens helikoptere ned, siger han.

»Regimets soldater er svage. De tror ikke på det,« siger Kaidi, som siden marts har været afhopper fra det syriske militær.

»De dræber, voldtager kvinder og ødelægger landet. Vi kæmper for at beskytte folket.«

Hvad med Assad, som ikke er blevet set i flere dage?

»Han er en psykopat, en kriminel diktator. Når vi får fat i ham, stikker vi en pind op i røven på ham.« I landsbyen Atma, tæt på Tyrkiet, bevæger syriske borgere sig langsomt mod grænsen under en stjerneklar himmel. De kravler over mudrede marker gennem et hul i et pigtrådshegn.

De frivillige bevæger sig i den modsatte retning: Syrere, som bor i udlandet, vender tilbage for at deltage i revolutionen. De nytilkomne får sengepladser på den tidligere politistation i Atma.

En skægget sergent fra FSA registrerer de nyankomne og slår de døde perioder ihjel med læsning af Koranen.

»Jeg er vendt tilbage for at hævne min far,« forklarer den 22-årige Ahmed Syri. Syri er vokset op i København. Hans far forlod Syrien i 1982, da Hafez al-Assad, Bashars far, knuste Det Muslimske Broderskabs opstand i Hama og dræbte tusinder.

Trods FSA’s forøgede taktiske dygtighed, er der ikke mange tegn på, at oprørerne får leveret tunge våben fra udlandet.

I tirsdags var soldaterne nødt til at skubbe Kaidis bil. Andre forberedte sig på kampene i Aleppo ved at gemme plastikposer og raketdrevne granater i bagagerummet af en familiebil. De tager til fronten, som om de skal på picnic i forstæderne.

»Næsten alle vores våben er købt i Syrien, resten har vi stjålet fra hæren,« siger Kaidi.

Han peger på sin Kalashnikov og ler af påstanden om, at Qatar og Saudi-Arabien har forsynet oprørerne i Syrien overdådigt.

Regimetsbomber - 27. juli

Ved frontlinjen lige uden for Aleppo fortæller Abdul Nassar, en officer i FSA, at han i går ikke kunne komme i kontakt med sine soldater inde i byen.

»Regimet har hacket alle kommunikationslinjer. Vi kan ikke sende e-mails eller kommunikere telefonisk med vores enheder,« siger han. Nassar siger, at den syriske hær har bombarderet Aleppo hele dagen med mortergranater og kamphelikoptere. »Der var beskydning hele natten, som fortsatte om morgenen. Du kan høre det nu,« siger han, mens der lyder et stort brag i de nærliggende bakker.

En syg hær - 28. juli

De grønne kampvogne fra Bashar al-Assads hær blinker i eftermiddagstågen – to af dem holder parkeret lige uden for en militærbase. FSA befinder sig blot 1,5 kilometer fra kampvognene, og en oprørssoldat holder godt øje med dem. Han stikker kikkerten ud af et lille vindue og gør tegn til, at man skal passe på snigskytter. I samme øjeblik lyder der et brag, da en granat slår ned i de nærliggende bakker.

»Bombningerne har stået på hele natten. Og hele formiddagen,« siger Abdul Sadiq, en officer i FSA, med et udtryk af ligegyldighed.

»Granatbeskydningen er kontinuerlig.« Hans milits, som består af frivillige, har for en måned siden indtaget byen Anadan, der ligger 13 km nord for Aleppo. Officererne har åbnet hovedkvarter i en villa i italiensk stil, som indtil for nylig var beboet af regimets officerer. Den syriske hærs base ligger i løbeafstand fra villaen, så beboerne bliver bombarderet uden afbrydelse.

Trods de skuffende resultater på jorden er oprørerne optimistiske.

»Regimets hær er syg. Den er ødelagt indefra. Den har ingen energi,« siger Abu Ahmed, en anden officer. Med en effektiv analogi forklarer han: »De har masser af våben fra Rusland, men det er som en indsprøjtning i en døende mands arm.«

En oprørssoldat fremviser en stor mortergranat, der er landet på villaens terrasse: »Bare rolig. Den eksploderede ikke,« siger han.

I byen Dar Ta’zar, som oprørerne har indtaget, har flere studerende fra Aleppo Universitet nu sluttet sig til FSA. Mange af dem siger, at de var flygtet fra deres kollegier, efter at regimets sikkerhedsstyrker i foråret gennemførte en terrorkampagne. I februar angreb hæren studerende, der havde demonstreret mod Assads regime, og dræbte mindst fire. Den ene blev skudt i hovedet, og to blev skudt i brystkassen, fortalte øjenvidner.

»Universitetet var som et stort fængsel. En masse af de studerende blev arresteret af det hemmelige politi,« fortæller en 23-årig ingeniørstuderende, Saeed, som ikke vil oplyse sit efternavn.

»Vi holdt op med at gå til timer. Hvis man var i nærheden af en demonstration, blev man anholdt.«

En anden studerende, den 23-årige Amar Naser, fortæller, at sikkerhedsstyrkerne stormede universitetet for første gang i oktober sidste år og anholdt 500 personer, som blev tvunget til at ligge på jorden og derefter blev slået og sparket. Tropperne vendte tilbage i begyndelsen af marts, fortæller han, og kastede en studerende i døden fra hans sovesal. En anden studerende, Mohamad Asaad, siger, at han var vidne til »en krig mod landets intelligentsia«.

Naser siger: »De behandlede os, som om vi var fjenden. De stoppede alle, der havde en bærbar computer: Han er en terrorist. Tag ham! De spurgte: Har du Facebook? Hvor har du købt Facebook? Shabiha [regimets paramilitære styrker, red.] er så dumme, at de ikke engang ved, hvad Facebook er.«

Naser fortæller, at det hemmelige politi arresterede ham, da han var halvvejs igennem sine afsluttende ingeniøreksaminer og kun manglede at aflevere fire opgaver. Nu er han nødt til at gå året om. Regimet ville typisk afhente drenge, fortæller han, men har også tilbageholdt nogle piger med velhavende forældre, som kan betale mellem 200 og 20.000 dollar for at få deres børn løsladt.

De studerende hviler ud sammen med andre oprørssoldater i en kælder under FSA’s hovedkvarter. To oprørere kom ind med en fange. Han viser sig at være medlem af Assads berygtede Shabiha-milits og blev taget til fange under onsdagens kampe i Aleppo.

Fangen præsenterer sig som Dawish Dado, 33 år. Han siger, at han var indretningsarkitekt i Aleppo og for to måneder siden blev rekrutteret til Shabiha, da regimet begyndte at miste sit greb om landet. Dado er lagt i håndjern, han har blå øjne og et plaster over næsen, som muligvis er brækket.

»Jeg blev såret under kampe mod FSA,« forklarer han diplomatisk, mens han sidder på hug i hjørnet. På spørgsmålet om, hvorvidt han selv har dræbt nogen, svarer Dado: »Nej.« Men han bekræfter, at hans enhed har plyndret mange huse i Aleppo, røvet og formentlig voldtaget kvinder.

»Jeg var ikke vidne til voldtægter, men jeg har hørt tale om det,« siger han. Hvad stjæler de? »Privat ejendom. Alt, hvad vi kunne få fingre i.«

Samtidig siger indbyggerne i Aleppo, at ikke alle i byen støtter revolutionen, og at de velhavende betragter oprørerne som en slags ubuden bondehær.

»Middelklassen og overklassen vil ikke kendes ved oprørerne. De ønsker, at alt skal være, som det var før, så de kan gå på indkøb og café,« siger en indbygger i et område, som kontrolleres af regimet, via Skype.

Assads strategi virker klar: At omringe oprørerne i Aleppo, ligesom i Homs, og bombardere dem, indtil de giver op. Forskellen er imidlertid, at FSA denne gang kontrollerer store dele af landskabet omkring Aleppo. Og oprørerne tror på, at de er på vej til at vinde: »De tror, at de belejrer os, men faktisk er det os, der belejrer dem,« siger officeren Abu Ahmed.

Pessimismen breder sig - 29. juli

Den militære øverstkommanderende i Aleppo Boustan Alkasr-provinsen, som oprørerne kontrollerer, fortæller, at bombardementerne har stået på hele weekenden.

Officeren, der kræver at forblive anonym, er pessimistisk, hvad angår FSA’s mulighed for at modstå vedholdende angreb.

»FSA har flere hundrede soldater inde i Aleppo og i området omkring 2.000 soldater i alt,« siger han.

»Regimet har omkring 100 tanks, regner vi med og derudover omkring 400 mandskabsvogne og pansrede køretøjer. Desuden har Shabiha kørt 43 busser med omkring 1.500 soldater ind i Aleppo. Og regimet har helikoptere.«

Officeren siger, at medmindre oprørerne får adgang til tunge våben, vil det tage »to til tre år« at besejre Assads militæremaskine.

 

© The Guardian & Information 2012.

Oversat af Mads Frese.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Jensen

“På spørgsmålet om, hvorvidt han selv har dræbt nogen, svarer Dado: »Nej.« Men han bekræfter, at hans enhed har plyndret mange huse i Aleppo, røvet og formentlig voldtaget kvinder.

»Jeg var ikke vidne til voldtægter, men jeg har hørt tale om det,« siger han.”
Hvem har ikke ‘hørt tale’ om at regimets militser voldtager og plyndrer? Det er ganske enkelt underlødigt at denne fanges udsagn udlægges som en ‘bekræftelse’ af at der ‘formentligt’ har fundet voldtægter sted. Istedet burde journalisten ha’ konstateret at denne fange ikke kan bekræfte rygterne om voldtægter, men at han også har hørt dem.

Og alt imens den ensidige, vestlige mainstream’journalistik’ understøtter bestræbelserne på at kuppe den syriske stat, etablerer partnerne i NATO en egentlig base i Tyrkiet, hvor man ganske regulært kan træne kupmagere og andre lejesoldater, som vil gå storkapitalens ærinde i annekteringen af Syrien. Samtidig spekuleres der ivrigt i indsættelsen af en stærk mand, som med militaristisk hånd kan ‘stabilisere’ Syrien når man har fået vippet Assad ud.
http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&

Karsten Olesen

Islamiske fundamentalister i almindelighed praktiserer en meget subjektivistisk omverdensfortolkning - hvor man ikke anerkender staten og dens organer og samtidig giver sig selv ret til alting i troens navn.

Metoden med at omfortolke alting - og demed give sig selv uendelige rettigheder - kendes også fra anden religiøs dobbeltmoral, fx. jesuiter.

Med princippet om at alt hører til Ummaen, giver man i princippet sig selv lov til at gå i krig med alt i verden.

Dermed anerkender man ikke den almindelige folkeret, f. eks statsgrænser og den Westfalske fred.

Eftersom de mener, at den eneste forfatning, der er nødvendig, er Koranen, anerkender de heller ikke statsforfatninger.

Således gjorde de oprør i 1964 - da de øvrige partier i Syrien havde vedtaget en sekulær forfatning.

Resultatet bliver, at i de områder de erobrer - som i Libyen - kan kommandanterne henrette folk efter forgodtbefindende.

Da de gjorde oprør i Hama i 1982, henrettede de hele den offentlige forvaltning - som de erklærede for "vantro".

Deres selvcentrerede omverdensfortolkning minder undertiden om Don Quijote.

Hæren kalder de for "Bashars hær" - men den består jo af værnepligtige - det er altså de øvrige syreres hær de skyder på.

Ligeledes er det de andre syreres jernbaner, kornforsyning og elforsyning de saboterer.

Deres religiøse hjernevask-omfortolkning bruges til at bortforklare deres overtrædelse af alle kendte love.

De foretager henrettelser af civile og anderledes tænkende, tortur, brug af børnesoldater og sabotage af forsyninger til civilbefolkningen, hvilket altsammen regnes som krigsforbrydelser.

Disse retoriske bortforklaringer viderebringes af alle de Nato-kontrollerede vestlige medier.

USA og UK har taget oprørerne under deres vinger, og markedsfører deres bortforklaringer og omvendte verdensbillede i FN, i strid med at det efter vestlig
retsopfattelse er staterne der har den retslige myndighed - også overfor oprørsgrupper der krænker menneskerettighederne.

Man har givet dem våben til deres krigsforbrydelser og understøtter dem med kommunikation og planlægning.

Bandevirksomhed og afpresning:

http://world.time.com/2012/07/30/going-rogue-bandits-and-criminal-gangs-...

http://www.nytimes.com/2012/07/30/world/middleeast/as-syrian-war-drags-o...

Shameful performance of Western media:

http://english.al-akhbar.com/blogs/angry-corner/syria-shameful-performan...

Hold os helt udenfor denne religiøse borgerkrig, hvor FN stadig forsøger sig med nytteløse saktioner.

FN burde i stedet indføre sanktioner overfor de stater, geografiske lokaliteter og finansinstitutioner, der yder skattely for hvidvaskning af kapitalstrømme.

morten hansen

Så har endnu en journalist ladet sig besnakke af de åh-så-frie syriske 'oprørere', så hele kampagnen fremstår som det stakkels undertrykte folks kamp mod den onde diktator.

Mainstream-medierne larmer ved deres næsten totale fravær på oplysninger om hvem disse såkaldte 'folkets' militser egentlig er, hvem der financierer dem, hvem der træner dem og gennem hvilke kanaler de modtager deres midler.

Der mangler også næsten totalt en seriøs analyse af, hvilken agenda der ligger bag de krige, Vesten kører for tiden i et bælte hen over Nordafrika, Mellemøsten og Centralasien.

Vi mangler fuldstændigt seriøse oplysninger om Israels rolle, Saudiarabiens rolle. Vi mangler et billede af den saudiske-amerikansk-engelske skødehund Jordan og dens rolle. Vi mangler fuldstændig historisk dimension og dybde.

I stedet får vi rapportager, der iscenesætter den heroiske krigskorrespondent, der selv får adrenalinkick og macho-beruselserus af at være derude, hvor folk bliver dræbt og voldtaget. Som at være der selv, som i en krigsfilm.

Og ovenover det hele ligger der en klam fims af iscenesat humanitær hjælp over dette stykke beskidte krigskunst, hvor man har hyret og bevæbnet fascistiske bøller og eks-terrorister = Al Qaeda-jihadister for at de nydelige uniformsklædte natosoldater ikke skal grise sig til og røbe hele setup'et.

Fortæl mig Mr. Harding: ved du overhovedet, hvem det er, du har snakket med derude i støvet? Aner du nogetsomhelst om geopolitik og historie? Eller har du bare leveret en salgbar artikel, der passer som fod i hose på det britiske imperiums seneste tiltag ?
http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=32079

Og selvfølgelig voldtages og plyndres der helt vildt! En del af blodrusen hos lejesoldater har erotisk karakter. De er simpelthen konstant liderlige, når de myrder. En anden side af krig, som ikke beskrives i den politisk korrekte journalistik.

Troels H. Poulsen

Samme Luke Harding som begik ensidig anti-russisk propaganda under Georgiens aggressionskrig:
http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2008/sep/01/russia.georgia

Nicolai Hansen

Det er utroligt, at visse almindelige danskere ved hvad der foregår i Syrien bedre end journalisterne der befinder sig der.

Troels H. Poulsen

"Middelklassen og overklassen vil ikke kendes ved oprørerne. De ønsker, at alt skal være, som det var før, så de kan gå på indkøb og café".
Men nu kommer revolutionen så, og mon ikke rebellerne vil gøre det samme mod disse klasser, som de Røde Khmerer i sin tid gjorde mod Cambodias middelklasse og overklasse.