Nyhed
Læsetid: 2 min.

EU skifter kurs efter ACTA-nederlag

EU-kommissionen vil i fremtiden fokusere mere på innovation på markedet end ’drakoniske’ håndhævelser af ophavsretten
EU-kommissionen vil i fremtiden fokusere mere på innovation på markedet end ’drakoniske’ håndhævelser af ophavsretten
Udland
11. juli 2012

Kun en uge efter nederlaget om den omstridte handelsaftale ACTA bebuder EU-kommisær Nellie Kroes nu en ny kurs omkring online musik- og filmdeling.

I et blogindlæg, der netop i dag er blevet publiceret på hendes hjemmeside, erkender hun, at kampen mod ophavsretbrud ikke kan løses ved hjælp af hårdere håndhævelse.

»Derfor er jeg overbevist om, at vi skal reformere ophavsretten, så den passer til den digitale alder. Løsningen er ikke udelukkende at fokusere på hårdere håndhævelse. Specielt ikke, hvis det resulterer i drakoniske tiltag som at kappe folks internetforbindelse,« skriver hun med henvisning til den franske three strikes and out-model, hvor ophavsretovertræder risikerer at få deres internetforbindelse lukket, hvis de ikke retter ind efter to advarsler.

Derfor har kommissionen i dag fremsat et nyt forslag til modernisering af det indre marked til, så det er bedre gearet til innovation på ophavsretfronten. F.eks. skal det være lettere for firmaer som Spotify, at operere på tværs af EU's grænser. Noget som de respektive landes lovgivninger i dag gør svært.

»På nuværende tidspunt er det sværere end det burde være«, skriver kommissæren og fortsætter: »Hvis du f.eks. er i Belgien gør licensrestriktioner det ofte ulovligt at købe lovlige MP3'er fra andre EU-lande. Også selv om man sagtens kan købe en CD og få den sendt med posten.«

Et skridt i den rigtige retning

Det nye forslag ses som en stor sejr for mange internetforkæmpere, der mener, at der i lang tid har været for meget fokus på håndhævelse fremfor modernisering.

»Det nye forslag viser en god forståelse for, hvordan markedet fungerer i dag, og er bestemt et skridt i den rigtige retning,« siger Anders Sparre, afdelingschef i Dansk IT.

Kommssionens forslag kommer kun kort tid efter, at den danske kulturminister Uffe Elbæk (RV) også lagde en ny ophavsretsplan frem. En plan, der ikke kom til at indeholde den omstridte brevmodel, og som ifølge Anders Sparre kan ses som et skridt på linje med EU's nye tiltag.

»Mantraet om konstant hårdere håndhævelse er i dag på tilbagetog både i Danmark og EU som helhed,« siger han

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jammen da!

Nellie Kroes er, sammen med f.eks. Viviane Reding, en af EU kommissærer, som jeg generelt har ret stor respekt for. Hun har generelt hovedet med sig, og har før været på banen, på den positive facon, i forhold til Internettet og IT generelt. Det var f.eks. hende der i årevis har tævet Microsoft godt og grundigt, og tvunget monopolisten til, at indordne sig under Europas love.

Det overrasker mig ikke, at hun her bruger Europa-parlamentets halshugning af ACTA som springbræt til at lancere, hvad der umiddelbart lyder som fornuftige tiltag. Lad os håbe, at de reaktionære kræfter specielt hos Europa-parlamentets konservative, og Ministerrådet ikke formår at forhale hendes seneste træk.

Søren Løvborg

EU-kommisionen har aldeles ikke skiftet kurs. De har tilgengæld i mindst et halvt år undersøgt muligheder for at smugle ACTA ind af bagdøren.

ACTA Lives: How the EU & Canada Are Using CETA as Backdoor Mechanism To Revive ACTA

http://www.michaelgeist.ca/content/view/6580/135/

"CETA follows the same secrecy model as was the case with ACTA. No official text has been released and there is every reason to believe that the public will gain official access only after the negotiations have concluded. This will once again mean that the agreement is take-it-or-leave-it, with no scope for renegotiation."

http://www.michaelgeist.ca/content/view/6583/125/

Marianne Rasmussen

Det lyder besnærende, men man kan netop frygte, at det positive bruges til at sløre med.

Borgerne skal stadig være på vagt. Gammel vin hældes som bekendt ofte på nye flasker.

@Søren Løvborg: Geist er for en gangs skyld måske for hurtigt ude:
http://falkvinge.net/2012/07/10/alarm-over-ceta-appears-premature/

Endnu en traktat der forhandles skjult og fordækt.

Hugo Barlach

Men efter ACTA-skandalen, ikke mindst Pia Olsens Dyhr's (handelsminister, SF), forsøg på at dirigere uden om offentlighederne inklusive den danske, er det vel ikke sært, såfremt vi vi se det (modsat tidligere hemmelige forhandlinger) før vi tror det. Magt arrogance har der været rigeligt af i denne sammenhæng. Så nu må politikerne være opgaven voksen og så genoprette den brudte tillid, som de selv har genereret. Transparens - med andre ord, basta! Alternativet er, at magt-arrogance blir' til magtfuldkommenhed, når respektive offentligheder anskuer forløbet. Lidt politisk ydmyghed overfor de demokratiske institutioner, tak. Især den rolle som offentlighederne spiller i moderne forstand....

Med venlig hilsen

Søren Løvborg

@Sven Felsby: Geist er uenig med Falkvinge:
http://www.michaelgeist.ca/content/view/6584/125/

Hvem af dem der har ret vil tiden vise... personligt kan min tillid til kommisionen ligge på et meget lille sted.

Hvorfor skulle man gentage ACTA ord for ord i CETA-udkastet fra februar, når både EU og Canada allerede havde skrevet under på ACTA i oktober hhv. januar?

Altså udover at det allerede i februar var tydeligt at ACTA var i vanskeligheder. I det lys giver det nemlig fin mening at lede efter alternative gennemførselsmuligheder.

Det er jo ikke fordi alle ACTA-afsnittene er blevet fjernet fra det nyeste udkast. Som Geist skriver:
"The European Commission [says] that the two ACTA provisions involving Internet providers have been dropped from CETA. [...] While the removal of the Internet provider provisions is a good step, the European Parliament's overwhelming rejection of ACTA was the result of far more than just the Internet provider provisions."

Det kunne meget vel ligne at kommisionen håber på at mindske den folkelige modstand ved at fjerne de mest upopulære afsnit om internetregulering, og så bibeholde de mindre "sexede" afsnit om DRM, kopimedicin og kopivarer (inkl. den famøse formulering om "commercial scale"), camcording, osv.

Henrik L Nielsen

Søren Løvborgs Geist citat viser jo tydeligt at de kræfter, der vil trække i den retning, er rige og tålmodige nok til at forsøge igen og igen, i små bidder, indtil det samlede billede er som de vil.
Gad vide om modstanderne er vågne og udholdende nok til både at opfange ændringsforslagene og at få dem afvist hver gang?
Så blinde som især Pia Dyhr, men også de fleste andre politikere i Europas stater, var: så får vi nok de ændringer stille og roligt og helt uden at vi opdager det førend de sidste rettigheder er væk og vi ikke længere må spørge hvor de blev af.
Omend emnet er anderledes tror jeg ikke vi skal glemme citatet 'First they came....' tilskrevet Niemöller i
Milton Mayers 'They thought they were free'.

Jakob Johannsen

Bare sådan at i ikke kommer i tvivl.

Det danske folketing er skabt af og for det danske folk (selvom at det ikke altid virker sådan)

Europa parlamentet (faktisk hele EU projektet) er skabt af og for virksomhederne i EU (det er vi så sjældent i tvivl om)

Forøvrigt tror 40% af 3Fs medlemmer at både DI og DA er organisationer der arbejder for deres interesser.
Jeg tror desværre at oplysningtiden er forbi og overtaget at spindoktorernes æra.

morten hansen

Pas på dem. De er glatte som ål. Det skifter form og farve for næsen af dig.

Bag eufemismen 'innovation' kan gemme sig hvad som helst. Det er et af disse slimede gummiudtryk, som elitære manipulatorer benytter sig af i stor stil for at få de 'dumme, uregerlige og snotforvirrede masser' (sådan ser de på mennesker) til at hoppe på nye maddinger. Det minder i betænkelig grad om, når NATO og USA taler om omstyrtelse af regeringer udenfor deres grænser og juristiktion involverende slagterier af mennesker som 'humanitær hjælp'! Det er owellsk ny-sprog, hvor ord kan betyde det modsatte af sig selv.

Men sagen er jo kompleks. Et lag i den er fx. den indbyggede stupiditet i så store og førhen magtfulde brancher som musikindustrien. Den har ikke kunnet omstille sig, og har udvist tydeligt senile træk. Og dens hykleri har ingen grænser kendt. Det ene øjeblik har den misbrugt sine kunstnere på perfid vis. Det andet øjeblik hævder vha. urimelige lovgivninger, der griber dybt ind i civile rettigheder, at ville forsvare de stakkels udnyttede kunstnere.

Kvalme de-luxe!

Hvor ville det være befriende, hvis journalister kunne fatte, at sager som disse opererer på flere niveauer og har flere agendaer. ACTA er MEGET mere end tiltag for at beskytte ophavsrettigheder. Det er snedig konstruktion, der skal etablere det nye sæt af globale regler, der tilsammen skal danne en Nye Verdensorden, Verdensregering, Verdensfinansstyring. Disse regler kommer i bølger for tiden, og er udtænkt i de samme dystre, elitære tænketanke. Det er et angreb mod kerneværdierne i det medie, Internettet, som eliten for sent opdagede var en underminering af deres drøm om den ultimative magt.

Kære medlæser og borger i et land på et kontinent, der endnu ikke fuldt ud er blevet afrettet til det ny-romerske verdensimperium: Hold øje med de slimede ål i toppen. Læs dem, studer dem. Læs især mellem linierne. Læg brikkerne sammen. Åbn munden - mens du kan!

Og det, der sker nu er gammel, gammel - og uhyre effektiv taktik. Den hedder 'et skridt frem, og to tilbage'. Man trækker i land med sit frontalangreb, når man mærker, at offeret/fjenden har luret angrebet. Fjenden rykker frem i stillingen, for dernæst at ryge i et nyt baghold.

I denne infokrig, vi udsættes for, har eliten sine hære af fodfolk. Det er alle de velmenende, smådumme politikere og kommissærer, der blot gerne vil være i magtens korridorer og have gang i deres politiske karriere. De har fået proppet en masse junk-science og junk-information up theirs, og nu skratter de løs som små radio-apparater, der copy-paster deres junk-viden. De er ofte gode taler, gode debattører. Skudet, det var godt nok. Der var bare ingen pil på buen. De ved ikke, hvad det er, der kommer ud af munden på dem, bare at de ikke ved, hvad de ellers skal sige.

Men vid også, at eliten IKKE er nær så magtfuld i sidste ende, som de selv tror. Se, hvor de vrider og vender sig. Se hvor hyperaktive de er for tiden. Se, mærk, lugt, hør, hvordan de sveder bag deres arrogante facader. Og læg især mærke til, hvordan de i deres kontrollerede panik kommer til at blamere og røbe sig selv og konstant må ty til medie-sminke.

Hvordan skal man kunne vide det? Svaret er simpelt. Ved ikke at tro, at mainstream-medierne leverer varen. Og sorry med al respekt for den mindst slemme danske avis: det gælder også for Information.

Lære at finde informationen i de pålidelige alternative medier. Hvilket så vil sige: lær først at skelne, hvad der er pålidelig, og hvad der ikke er det. Her gives ingen opskrift.

Den Mexicanske regering har så taget røven på mexicanerne. http://da.globalvoicesonline.org/2012/07/4150