Nyhed
Læsetid: 3 min.

EU’s landbrugspolitik forværrer krisen i Sahel

Mens EU forbereder en grønnere og mere bæredygtig landbrugspolitik for 2013-2020, spænder landbrugsstøtten forsat ben for den lokale landbrugsudvikling i u-landene. Europæisk mælkepulver udkonkurrer de lokale bønders mælk, og det skærper krisen i det afrikanske Sahel-bælte
Bønder i det kriseramte Sahel er fanget i en ond spiral: På grund af blandt andet billigt mælkepulver fra EU kan de ikke sælge deres mælk, og derfor må de sælge deres kvæg, hvilket stiller dem endnu dårligere.

Bønder i det kriseramte Sahel er fanget i en ond spiral: På grund af blandt andet billigt mælkepulver fra EU kan de ikke sælge deres mælk, og derfor må de sælge deres kvæg, hvilket stiller dem endnu dårligere.

CARE 2012

Udland
24. juli 2012

Niger har 36 millioner kvæg, som hver dag producerer mange millioner liter mælk. Alligevel er det kun 20 procent af mælken, som bliver solgt. Resten må bønderne hælde ud i floder og vandløb. Det sker til trods for, at 18 millioner mennesker akut er samt af sult i det afrikanske Sahel-bælte, som dannes af landene Niger, Chad, Mali, Burkina Faso og Mauretanien.

»Skurken er landbrugsstøtten fra EU, som gør det muligt at eksportere mælkepulver til u-landene, hvor det sælges til en billigere pris, end hvad de lokale mælkeproducenter kan tilbyde,« siger Marianne Haahr, der er programkoordinator for Sahel-regionen i Care Danmark.

Konflikten virker bekendt. For siden EU i 70’erne begyndte at opkøbe europæiske landbrugs overproduktion af mælk og omdanne den til mælkepulver, er EU blevet kritiseret for sin eksport til u-landene. Men konflikten er stadig aktuel. For mens EU-Kommissionen diskuterer en ny reform af den europæiske landbrugspolitik for 2013-2020, forværrer landbrugsstøtten den nuværende sultkatastrofe i Sahel, som Information tidligere har skrevet om.

Bygger op og river ned

Selvom EU-Kommissionen har lovet, at reformen af landbrugspolitikken skal føre til et grønnere og mere bæredygtigt landbrug, er der ikke meget, der tyder på, at mælkedumpningen i Sahel-bæltet vil stoppe. Nye tal fra en rapport fra Care Danmark viser, at EU’s eksport af mælkepulver er steget med 124 procent i perioden 2009 til slutningen af sidste år.

»EU’s landbrugspolitik puster til sulten i Sahel samtidig med, at EU bevilger ret mange penge til nødhjælp. Men hjælpen er ikke et skridt mod en mere social retfærdig verden, når EU samtidig frarøver afrikanske bønder muligheder for at udvikle deres landbrug,« siger Marianne Haahr.

Ifølge FN’s fødevareorganisation, FAO, kan verdens sultproblemer løses ved at investere i u-landenes lokale landbrug. Samtidig anslår FAO, at 150 millioner husholdninger i verdens fattigste lande er involveret i mælkeproduktion, og for dem er afsætning af mælk den mest værdifulde mulighed for at løfte sig ud af fattigdom.

»I Care mener vi, at EU bryder med sin egen politik. Lissabon-traktatens artikel 208 om politikkohærens fastslår, at der skal være sammenhæng i EU’s politikker, sådan at EU’s udviklingspolitik ikke modarbejdes af andre EU-politikker,« siger Marianne Haahr. »EU bygger Sahel-landene op med den ene hånd og river dem ned med den anden,« siger hun.

I 2009 faldt de globale priser på mejeriprodukter markant. Derfor opkøbte EU de europæiske mejeriprodukter for at stabilisere priserne. Det resulterede i store overskudslagre af mælk, som blev omdannet til mælkepulver og bl.a. eksporteret til Sahel-landene i Vestafrika.

»I Europa taler vi om, at EU giver sine landmænd sikkerhed, men det sikkerhedsnet, som EU spænder under de europæiske bønder, hiver faktisk tæppet væk under bønderne i Sahel,« siger Marianne Haahr, som ofte selv rejser til Niger. »Den lokale, friske mælk kan ikke hamle op med pulvermælken, som er billigere og kan holde sig i flere år,« siger hun.

Må sælge kvæg

Mens FAO siger, at landbrug skal løfte u-lande ud af fattigdom, går landbrugsudviklingen den forkerte vej i Sahel. Det fortæller Troels Mikkelsen, som er chef for Vestafrika i Dansk Røde Kors og bosat i Sahel.

»Sultkatastrofen i Sahel har fået fødevarepriserne til at eksplodere med helt op til over 80 pct. Og når maden er så knap, er der naturligvis heller ikke foder til bøndernes dyr. Når bønderne samtidig ikke kan sælge deres mælk, bliver de nødt til at sælge deres kvæg,« siger han.

Den løsning har mange bønder følt sig nødsaget til at vælge, og i starten var det en god overlevelsesstrategi, mener Troels Mikkelsen, men i dag er udbuddet af kvæg i Sahel langt større end efterspørgslen. Når køerne bliver solgt, er det derfor til en pris under en tredjedel af deres værdi.

»Det skriger til himlen, at 80 procent af mælkeforbruget i Sahel-landet Nigers hovedstad udgøres af importeret mælkepulver, når landet samtidig har 36 millioner kvæg, som i stigende grad overflødiggøres af krisen og EU’s modsatrettede politikker,« siger Marianne Haahr fra Care.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Mælkepulver og det afrikanske Sahel-bælte, er et af mange eksempler på at EU's landbrugspolitik, ja Vestens landbrugspolitik, er dybt statskriminel og altid har været det.

De sociale konsekvenser af IMF's strukturtilpasningsprogrammer er katastrofale.
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/31-05-12/fejlsl-et-krisepolitik-eksporter...

Briternes udsultningspolitik i Indien
http://www.schillerinstitut.dk/ka6/indien.html

Niels-Holger Nielsen

Ilandsbistand

Det er bare Arla, der har stukket malkemaskinen ned i (over)statskassen og skider på afrikanerne.

Leif Højgaard

Men man fører en enkel tilværelse uden rudekuverter og myldretid.

Henrik Darlie

EU siger ét, men gør noget andet. Det er blevet regelen.

Jakob Lilliendahl

Intet nyt her, det er jo standard praksis for de privilegerede at forsøge at bevare deres privilegier. Ser man på historien gøres det nok bedst med vold eller med bureaukrati og nogle institutioner der kan opretholde dette bureaukrati. Sådan var det i romerriget, sådan var det i kolonitiden og sådan er det i dag. Engang hed de institutioner måske ostindisk handelskompagni el., i dag hedder de EU, IMF, WTO, G8, G20, IBRD, OECD.. osv.

Karsten Aaen

Hvorfor kan Niger ikke sælge de mange millioner liter mælk til storbyerne i f.eks. Kenya eller Zambia?

For folk f.eks. Kenyas hovedstad eller Zambias hovedstad er faktisk ved at være overvægtige.....
og hvorfor?

Fordi, i modsætning til, hvad medierne vil have os til at tro så går det faktisk ganske godt i Afrikas store byer, dette medfører at de går væk fra den afrikanske kost og over til den vestlige kost, eller at de også spiser den traditionelle afrikanske kost, som er fuld af friture-stegning, sammen med den vestlige kost....

Folk her i Vesten ser kun billeder af Afrika når folk i Sahel, på Afrikas Horn mv. sulter, der er behov for positive billeder af Afrika også...

Martin B. Vestergaard

@Karsten Åen, fordi mælken først skal laves til mælkepulver og derefter transporteres tværs over Afrika, og så konkurrere med det meget billigere og ofte bedre bla. danske mælkepulver.

Problemet i de fleste u-lande er at vi i i-landene ikke konkurrerer med dem på lige vilkår.

Kjeld Jeggesen

Ja men så vælg da den nemme løsning der gavner bønderne i området mest.

Fjern de idiotiske organisationer der kommer med bistand udefra, så ville man nemlig blive nød til samhandel i området for at overleve.

Men sålænge skyldsplagede imperialister vil være kede af kolonitidens fejltagelser hjælper vi sku ikke nogen.

Hvis man endlig vil noget så send folk ned og hjælp dem med infrastruktur og opbygning af samhandel, istedet for den nu gennerelle udlevering af fødevare almisser der ikke fører til nogen forbedring overhovedet.