Nyhed
Læsetid: 4 min.

FN’s fredsobservatører bliver i Syrien

Syriske regeringstropper har indledt en modoffensiv i hovedstaden Damaskus, men regimet er svækket. Volden risikerer at eskalere yderligere, hvis Assad falder, advarer mellemøsteksperten Vali Nasr
Plakaten af Bashar al-Assad ved grænseovergangen mellem Syrien og Tyrkiet ved Jarablus. Oprørerne har i løbet af de seneste dage taget kontrollen med en lang række grænseovergange.

Plakaten af Bashar al-Assad ved grænseovergangen mellem Syrien og Tyrkiet ved Jarablus. Oprørerne har i løbet af de seneste dage taget kontrollen med en lang række grænseovergange.

Udland
21. juli 2012

Fredag var der for sjette dag i træk kampe mellem regeringsstyrker og oprørshæren i Syriens hovedstad, Damaskus. Præsident Bashar al-Assads tropper rykkede ind i det centralt beliggende Midan-kvarter med kampvogne og tvang oprørerne på flygt. Regeringstropperne har ryddet kvarteret for »lejemordere og terrorister«, meddeler statslige medier.

Dermed har regeringshæren genvundet noget af den kontrol over hovedstaden, som gik tabt, da oprørerne onsdag eftersigende gennemførte et selvmordsbombeangreb mod Det Nationale Sikkerhedsråds bygning, som bl.a. kostede fire højtstående medlemmer af præsidentens krisestab, deriblandt forsvarsminister Dawoud Rajiha, livet.

En officer fra Frie Syriske Armé (FSA) bekræfter, at oprørere har forladt Midan efter at være kommet under kraftig beskydning: »Det er en taktisk tilbagetræning. Vi er stadig i Damaskus,« udtaler Abu Omar fra FSA til Reuters.

Regeringshærens pansrede enheder blev tidligere på ugen trukket til hovedstaden fra bl.a. Golan ved grænsen til Israel. Indbyggere i Damaskus har endvidere rapporteret, at hæren bruger kamphelikoptere mod oprørere. Ifølge Syrian Observatory for Human Rights mistede 300 mennesker livet under kampene i hovedstaden torsdag, som måske var konfliktens hidtil blodigste dag.

»Regimet smider lag på lag af det, der gjorde det til en stat,« udtaler Peter Harling fra tænketanken International Crisis Group, der monitorer udviklingen i Syrien.

»Risikoen er nu, at det blot vil smide det sidste lag, som stadig adskiller det fra at være en stor milits,« siger Harling til Financial Times.

Fredsobservatører

Samtidig med regeringstroppernes modoffensiv i Damaskus traf FN’s sikkerhedsråd en enstemmig beslutning om at forlænge de 400 fredsobservatørers mission i Syrien med 30 dage.

Det sker efter, at Kina og Rusland dagen forinden havde nedlagt veto mod en FN-resolution i Syrien. Ifølge den amerikanske FN-ambassadør, Susan Rice, pådrager Kina og Rusland sig således ansvaret for, hvis situationen i Syrien destabiliserer hele regionen.

Den russiske regering har reageret på den amerikanske kritik af ikke-interventionspolitikken, som ifølge Moskva er »uacceptabel«, men russerne valgte altså at undlade at nedlægge veto mod forlængelsen af fredsobservatørernes mission, som blev afbrudt midt i juni på grund af volden.

På et pressemøde i Damaskus sagde lederen for FN’s korps, nordmanden Robert Mood, at fredsobservatørerne er »irrelevante«, hvis ikke begge parter i konflikten er indstillet på fred.

Den russiske ambassadør i Frankrig, Alexander Orlov, udtalte fredag til Radio France Internationale, at Assad har udpeget en repræsentant, som skal deltage i forhandlinger om overgangen til »et mere demokratisk regime«.

»Det vil sige, at han har accepteret at gå af, men på en civiliseret måde,« udtalte Orlov. Kilder siger til The Guardian, at Assads hustru, Asma, der er også kendt som ’ørkenens rose’ og indtil for et år siden var et fast indslag i vestlige ugemagasiner, allerede befinder sig i Rusland. Selv om officielle kilder i Damaskus benægter den russiske diplomats udlægning, kan regimets fald være nært forestående – navnlig efter at FSA i denne uge erobrede flere grænseovergange, hvilket vil gøre det endnu sværere for regeringstropperne at inddæmme oprøret. Men ifølge den iranskfødte mellemøstekspert Vali Nasr, professor ved John Hopkins-universitetet og blandt den amerikanske regerings udenrigspolitiske rådgivere, er situationen stadig uafklaret.

Foruden hæren, efterretningstjenesterne og sin egen sekt, alawitterne, kan Assad stadig regne med støtte fra kristne, kurdere samt en del af den sunnimuslimske befolkning, siger Nasr til den italienske avis La Repubblica og påpeger, at situationen kan forværres efter Assad.

Flygtninge

»Man risikerer en ukontrollabel voldseksplosion, meget mere intens end nu,« siger Nasr og tilføjer: »Der er intet projekt for den politiske transition, ingen enighed på internationalt niveau og da slet ikke om regeringen efter Assad. Grunden til det er Irans fravær ved forhandlingsbordet. Uden et skub fra Teheran giver Syrien ikke efter for internationalt pres.« I løbet af de seneste døgn er tusinder af syriske borgere flygtet over grænsen til Libanon. FN’s Flygtningehøjkommissariat, UNHCR, har registreret 120.000 syriske flygtninge i nabolandene, men det reelle tal er med sikkerhed væsentlig højere.

»Jeg er ekstremt taknemmelig for, at Jordan, Libanon, Irak og Tyrkiet har holdt deres grænser åbne,« siger FN’s flygtningehøjkommissær, portugiseren António Guterres.

Repræsentanter for Iraks regering har imidlertid meddelt, at fire grænseovergange nu er blevet lukket, og at flere irakiske tropper er blevet udstationeret ved grænsen.

UNHCR, som trods de voldsomme kampe stadig opererer i Syrien fra kontorer i Damaskus, Aleppo, og Al Hassakeh, skønner, at omkring en million syrere har måttet forlade deres hjem siden konfliktens begyndelse i marts 2011. Mange af disse lider nu økonomisk nød.

»Vi har fået rapporter om, at mange banker er løbet tør for penge,« siger UNHCR’s talskvinde, Melissa Fleming.

Bankernes likviditetsproblemer går dog særlig hårdt udover de knap 100.000 flygtninge, fortrinsvis irakere, som opholder sig i Syrien.

I de seneste døgn har UNHCR således via Røde Halvmåne uddelt kontanter og fødevarer til flygtninge i Syrien. FN-agenturet optrapper nu sin indsats i det borgerkrigsramte land for at kunne yde nødhjælp til anslået 35.000 syriske familier.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

'..russerne valgte altså at undlade at nedlægge veto mod forlængelsen af fredsobservatørernes mission..'

Vorherrebevars !

Kun med skyklapper og eksklusiv brug af Ritzau som kilde kan man misforstå Rusland og Kinas modstand mod den Britiske FN resolution som værende mod fredsobservatørenes mission og Annans våbenhvile.

Mansour Heydari

Ritzau har meget travlt med at nedvurdere Rusland-Kinas rolle i en fredelig løsning for Syriens problem på den ene side, og at lægge op til legitimering af en NATO indblanding i landet a la Libyen.

Nicolai Hansen

Det er utroligt så meget magt, der bliver givet til Ritzau.

Karsten Olesen