Baggrund
Læsetid: 3 min.

Klimaskepsis er købt og betalt

Ideologi, politik og ikke mindst økonomiske interesser fastholder en klimaskeptisk dagsorden
Udland
1. august 2012

Heartland Institute, Heritage Foundation, Institute for Human Studies, Cato Institute. Navnene lyder ikke af noget, der har med klimaskepsis at gøre, men det har de. Og så har de det til fælles, at de alle er blandt modtagerne af de mere end 61 millioner dollar, som Charles G. Koch Charitable Foundation siden 1997 har uddelt for at sprede budskabet om, at den globale opvarming ikke er et problem.

»Alle ved i dag, hvad der er rigtigt og forkert i klimadebatten,« siger klimapolitisk medarbejder i Greenpeace, Kert Davies og fortsætter: »Alligevel sidder benægterne med den fordel, at de blot skal skabe den mindste tvivl for at obstruere debatten. Deres opgave er jo ikke at modbevise resultater – ikke nødvendigvis. Deres opgave er at forsinke processen og undgå politisk handling.«

Men selv om listen over personer, medier, tænketanke og fonde, der fortsat sætter spørgsmålstegn ved den globale opvarmning bliver kortere, så er kampen om sandheden langt fra slut.

»Det er rigtigt, at der hele tiden bliver færre benægtere, men dem, der er tilbage, bliver mere stædige – som et fanget dyr eller det endelig slag på slagmarken, så kæmper de endnu mere indædt,« siger Kert Davies.Han peger samtidig på, at det er vigtigt at forstå, at det for mange klimaskeptikere ikke kun handler om klimaet.

»Det her er mennesker og organisationer, der er religiøst fundamentale på spørgsmålet om statens indgriben. De ser enhver regulering for at beskytte klimaet som statens indblanding i almindelige menneskers liv, forbrug og valgmulig-heder. Det her er altså langt mere end en klimadebat. Klimaet er blevet en slagmark,« siger Kert Davies.

Den evige tvivl

Da politikerne verden over i slutningen af 1990’erne begyndte at forhandle om en global aftale for at reducere udslippet af CO2 og dermed bremse den globale opvarmning, blev kampen om sandheden alvor.

Det var på det tidspunkt, at det amerikanske olieselskab ExxonMobil, der er en anden af de store spillere, hvad angår finansieringen af de toneangivende klimanægtere, lancerede deres kampagne.

»ExxonMobil startede en kampagne i 1998, da det pludselig stod klart, at Kyoto-protokolen var på vej til at få afgørende indflydelse på den politiske dagsorden. Fra lækkede dokumenter ved vi i dag, at ExxonMobil fra det år orkestrerede en kampagne mod al videnskab, der pegede på global opvarmning som et problem,« siger Kert Davies, der fortæller, at kampagnen var planlagt ned i de mindste detaljer: »Som det fremgår af dokumenterne, så var det meget vigtigt, at man ikke decideret løj. Strategien var og er at fordreje og skabe usikkerhed om fakta. For som alle ved, så vil der altid være en vis usikkerhed i videnskaben – og ikke mindst i folks hoveder.«

Den direkte forbindelse mellem klimaskeptikere og ExxonMobil, Koch Foundation og andre bidragsydere gav dog bagslag, da avisen Washington Post i 2008 – på baggrund af lækkede dokumenter og offentlig aktindsigt i ExxonMobils fondsudbetalinger – kunne fortælle om olieselskabets kampagne. »Efter den skandale ændrede bidragsyderne kurs og blev mere forsigtige med, hvordan de sponserer budskabet om klimatvivl og skepsis,« siger Kert Davies.

Ny strategi

Ifølge Kert Davies skyldes det, at de store virksomheder ikke længere kan eller vil tages til indtægt for ekstreme holdninger, og at der er kommet langt større fokus på virksomheders ansvar.

»Tendensen er lige nu, at de store virksomheder – ligegyldigt hvem de er – ikke vil sættes i bås med fundamentalister eller beskyldes for at bestride videnskaben. Derfor siger man ikke længere, at den globale opvarmning ikke finder sted, men i stedet at det ikke er noget, vi kan ændre på, at konsekvenserne er overdrevne, eller at det måske endda er godt for os. Altså, at klimaforandringerne blot er et faktum, vi skal indstille os på – og måske endda få noget positivt ud af,« forklarer Kert Davies.

Og det er netop, hvad der sker. I en tale i tænketanken Counsil of Forreign Relations i Washington erkendte ExxonMobils øverste chef, Rex Tillerson, for første gang offentligt, at den globale opvarmning er et faktum, men sagde samtidig, at medier og interesseorganisationer har travlt med at fordreje fakta og skabe frygt i befolkningen. At den globale opvarmning i virkeligheden blot er et spørgsmål om tilpasning:

»Vi har brugt hele vores eksistens på at tilpasse os, og vi vil fortsat tilpasse os. Det er en opgave for ingienører, en opgave vi finder løsninger på.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

carsten vinter hansen

Al Gore's Inconvenient Truth allegedly provides incontrovertible evidence that this is the case. President Obama are committed to passing economically devastating legislation that will do little to nothing to stop global warming. Contrary to what is heard in the media, however, there is overwhelming evidence that the warming we are experiencing is natural, with maybe a small amount contributed by man's activities. Nor is there any scientific consensus. 31,000 scientists have signed a petition stating there is "no convincing scientific evidence that human release of carbon dioxide is causing...catastrophic" warming. The debate is still raging within the scientific community. In this DVD, Sovereignty International has put together interviews of respected climate scientists and biologists from numerous sources who explain, step by step, why Al Gore and the global warming alarmists are incorrect. In some cases, blatantly so.

The DVD also provides evidence that the global warming agenda is being funded with tens of billions of dollars as a mechanism to create global governance. Hear from congressmen, experts and even well-known news broadcasters how global governance puts global institutions, especially the United Nations (UN), that are not accountable to the American people in control of every aspect of our economy. The skyrocketing gas and food prices today are a direct result of this agenda.
/http://youtu.be/-hh770Au1dk