Læsetid: 4 min.

Middelklassen flygter fra Syrien

Øjebliksbillede fra den syrisk-libanesiske grænse, hvor syriske bilister slipper ind i sikkerheden mens dem til fods bliver sendt tilbage
En familie fra Damaskus tjekkes ved grænsen til Libanon. Mens kampe i hovedstaden og andre steder har jaget mange på flugt i de seneste dage, var det forholdsvis få – og forholdsvis velhavende – flygtninge, der ankom til dne libanesiske grænse i weekenden.

En familie fra Damaskus tjekkes ved grænsen til Libanon. Mens kampe i hovedstaden og andre steder har jaget mange på flugt i de seneste dage, var det forholdsvis få – og forholdsvis velhavende – flygtninge, der ankom til dne libanesiske grænse i weekenden.

Fadi Yeniturk

23. juli 2012

Sådan ser det syriske forår også ud: Tre yngre, veltrænede alawitter i taxa fra Damaskus fredag ved middagstid: »Vi vil til Libanon for at svømme og dykke,« sagde den ene i dialekten, der kommunikeres med i Assad-klanens landsby, Qardaha, nord for havnebyen Latakia.

Han præsenterede sig som Ayman, 29 år. »Og nej, vi er ikke flygtninge. Vi er turister. Og hvad er der at flygte fra? Bashar bliver, hvor han er, det kan du roligt skrive i din avis.« – Det er du sikker på?

»Helt sikker. For vi hjælper ham«.– – Du er bodybuilder?

»Nej, jeg er bokser. Og vi vil vinde«.

Han forsvandt ind til vennerne i paskøen. Taxichaufføren, der havde overhørt samtalen i absolut tavshed kiggende væk på et punkt hinsides Al Masnaa-grænsens sværm af rejsende, spruttede:

»Du skal ikke tro ét ord. Jeg har siddet og hørt på dem i flere timer. Det er forfærdeligt. Damaskus er et kaos, og det er kun et spørgsmål om tid, før diktatoren er væk«.

Jeg så turen for mig: Sunni-chauffør med tre militante alawitter i bilen, ude af stand til at mæle et ord, der kunne afsløre ham som modstander af regimet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Karsten Olesen

Som man kan se, er der store klasseforskelle - både i Syrien og Libanon.

Baath-partiet er nærmest et middelklasseparti, som har fortrængt dele af den gamle overklasse fra magten.

Derfor støtter nogle af dem nu SNC.

Men oppositionens blanding af terror og udenlandske penge vil aldrig kunne bliveet regeringsalternativ.

"Flygtninge på vej til Irak frygter rebelhæren, ikke styret":

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ZH7ilDsHQQ8

John Vedsegaard

Netop Karsten, de er blevet bange måske fordi de har udnyttet den fattigste del af befolkningen for længe og "belønningen" kommer nu.

Niels Jespersen

Lasses iagttagelser ved grænsen ser ud til at være usandfærdge.

1. flygtningene ser ud til at frygte oprørerne mere som påpeget af Karsten Olsen - så Lasses sunnimuslimske taxachauffør er nok ikke noget sandhedsvidne. Han misforstås måske af Lasse når han siger at de tre unge mænd har sagt at Damaskus er et kaos og "diktatoten vil falde inden kort tid". Det sidste er nok mandens egen mening og håb - men de unge mænd har jo ret i at Assads styrker har jaget oprørerne ud igen og at de ikke på nogen måde er i satnd til at true Assad, så foreløbigt må man medgive at Assad virkelig har formået at slå terroristerne, som fremkalder etnisk strid der hvor de jager folk væk fra besatte kvarterer - noget vi ikke hører om i Lasses reportager - nu på tolvte måned hører vi at oprørerne kan vælte Assad etc etc

2. Her er en aldeles sandfærdig kilde - en kristen nonne fra Damascus - som jo såvidt jeg ved er religiøst forpligtet til at sige sandheden..

http://www.voltairenet.org/A-Nun-from-Damascus-We-have-no

Nonnen siger det samme som flygtningene i Karsten Olsens kilde. Men Lasse kan ikke rigtigt finde den slags kommentarer fra flygtningene han har set ved grænsen??