Læsetid: 3 min.

Militær løsning eneste udgang på Syriens krise

Med oppositionens seneste offensiv og FN’s sikkerhedsråd ude af spillet satser den syriske opposition på at vælte regimet ved egen kraft og lidt hjælp fra vennerne
23. juli 2012

Det syriske regime synes at have genvundet initiativet i Damaskus, hvorimod voldsomme kampe mellem oprørere og regeringsstyrker fortsatte i Aleppo, Syriens næststørste by og et økonomisk-administrativt center. Den væbnede oppositions angreb på de to største byer udløste en lavine af kommentarer, der tog forskud på Bashar-regimets fald lige om et øjeblik. Men i går syntes hæren at have genvundet kontrollen over Damaskus og FSA, Frie Syriske Armés enheder, havde foretaget ‘et taktisk tilbagetog’.

Efter et tredje forsøg i FN’s sikkerhedsråd på at overtale Rusland og Kina til at stemme for et ultimatum til det syriske regime om at indlede en våbenhvile, synes de diplomatiske muligheder nu udtømt. FN’s observatørgruppe er forlænget med 30 dage, men det handler mest om at give den tid til at pakke taskerne. Kofi Annan, mægler for FN og Den Arabiske Liga, har reelt udspillet sin rolle, og de fleste analytikere er nu enige om, at en militær løsning er eneste tilbageværende mulighed. Det internationale Røde Kors, ICRC, erklærede i sidste uge, at konflikten nu må betragtes som en borgerkrig i international retlig forstand.

For tidligt at afskrive Assad

Men den militære situation ændres fra time til time. I går udsendte lokale oppositionsgrupper en video, der viste røgudvikling i Damaskus’ Midan-kvarter og med skudsalver på lydsiden. Damaskus’ guvernør sagde tidligere på dagen, at Midan »var renset for terrorister«. FSA-enheder opererer uafhængigt af hinanden i byguerilla-taktik, hvor fronterne er flydende og uklare. Derimod er hensigten med operationerne klare nok: FSA-offensiven blev indledt få dage før FN’s sikkerhedsråd tog stilling til et nyt Syrien-resolutionsforslag, der godt nok krævede, at regimet først ophørte med militære operationer, men også indeholdt muligheden af en forhandlingsløsning med bal-Assad-regimet. Bashar havde angiveligt allerede udpeget en repræsentant til at føre sådanne forhandlinger. Den militante opposition og FSA vil ikke forhandle med regimet og har skarpt kritiseret Kofi Annans mæglingsbestræbelser. Oppositionen satser på øget bevæbning udefra, øget modstand mod regimet indadtil, og politisk støtte fra USA, hvis FN-ambassadør Susan Rice, har erklæret, at man nu vil »kigge efter andre partnere, der kan deltage i beskyttelsen af det syriske folk«.

Det er dog for tidligt at afskrive den syriske præsident, der søndag instruerede den nye generalstabschef, Ali Abdullah Ayyoub om, at »nedkæmpelsen af terrorister« har højeste prioritet. Ayyoub afløser general Fadh al-Freij, ny forsvarsminister efter onsdagens attentat på ’sikkerhedscellen’, præsidentens særlige krisegruppe, der lørdag mistede endnu et medlem, chefen for den nationale sikkerheds-koordinering, Hisham Ikhtiyar, der døde af sine sår efter bomben i krisegruppens mødeværelse. Bashars nærmeste rådgivere er nu broderen Maher og to sikkerhedsveteraner, Ali Mamluk og Hafez Maklouf, Bashars fætter.

Attentatmand idenitificeret

Den libanesiske avis Al-Akhbar skrev søndag, at en assistent til nu afdøde Hisham Ikhtiyar var identificeret som personen, der placerede bomben, der også dræbte Bashars svoger, Assef Shawkat, anset som strategen i regimets voldelige nedkæmpelse af protesterne. Bomben siges at være smuglet ind som ’plader’, samlet inde i i bygningen, hvorefter den blev anbragt i mødeværelset i en dokumentmappe.

Ifølge avisens regime-kilder er den mistænkte gerningsmand ikke tilknyttet nogen af de eksisterende oppositionsgrupper, men hyret til attentatet af »vestlige og israelske spiontjenester«. Både FSA og en hidtil ukendt jihad-gruppe, Islams Brigade, tog umiddelbart efter attentatet ansvaret. Talsmænd for libanesiske salafist- og jihad-grupper siger til Al-Akhbar, at de aldrig har hørt om nogen Islams Brigade, og et flertal af oppositionsgrupperne har afvist at være involveret i angrebet, om end de bifalder det.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels-Holger Nielsen

Damascus Bombing: The Aftermath

Denne artikel, som Lasse Ellegaard har læst i 'al akhbar' er fyldt med rygter, formodninger, udtalelser af alskens slags. Ikke mindst de udtalelser, som Ehud Barak (Israels forsvarsminister) citeres for er interessante. Dem kunne LE godt have bragt og kommenteret på, men det var altså ikke det, der var hans ærinde.

Karsten Olesen

Endnu uafsluttede undersøgelser tyder på, at bomben onsdag 18.7 kan være blevet fjernudløst fra den amerikanske ambassade, der ligger kun 145 m fra eksplosionsstedet.:

http://lavoixdelasyrie.com/data/?p=3404

I ambassadebygningerne opholder der sig en række "dissidenter", og en flygtende gerningsmand skal have søgt tilflugt der.

"The American Ambassador's residence in Damascus is surrounded by the Syrian Arab Army.

We now know that a Syrian man is inside the residence.

This man is a University student. This man has been accused, by his fellow accomplices, with bombing the Security building, last Wednesday,
in which now 4 senior officials have died.

The bomb was detonated by remote control and the Syrian man now inside the US Ambassador's residence in Damascus is the person who detonated the bomb and from that location.

The bombing was planned and executed by several people, some are in custody and giving information about those involved"

Det er i så fald en overtrædelse af Wienerkonventionen af 1961 og 1963 om diplomatiske repræsentationer, der forbyder brug af ambassaderne til indblanding i landenes indreanliggender.

Niels-Holger Nielsen

Her er et interview med Ali Haidar

Syria’s Ali Haidar: Both Sides Have Extremists

'Syrian National Reconciliation Minister Ali Haidar is optimistic, but still thinks that “Syria is on top of a volcano.” Haidar, who is also the President of the Syrian Social Nationalist Party (SSNP), maintains that he “joined a project and not a ministry,” revealing that contacts with the armed opposition are underway.'

Michael Kongstad Nielsen

Militær løsning kan man vel ikke kalde det, når det er en borgerkrig.

"Det er dog for tidligt at afskrive den syriske præsident,..." Det må være Lasse Ellegaards geniale betragtning.

I øvrigt kunne man godt tænke sig, at der blev sat navn på oppositionsgrupperne - hvem er de? Og er det, der støtter Assad.

Alle rygterne, teorierne, gætterierne, og forsøgene på at påvirke en udenforstående, måbende opinion, kan vi også godt undvære.

Niels-Holger Nielsen

Oraklet fra Beirut

Militær løsning eneste udgang på Syriens krise
Med oppositionens seneste offensiv og FN’s sikkerhedsråd ude af spillet satser den syriske opposition på at vælte regimet ved egen kraft og lidt hjælp fra vennerne (mine fremhævninger, NH)

Niels Jespersen

Her er en sober aldeles frisk analyse af Syrien som besvarer mange af de spørgsmål som rejses af ovenstående kommentatorer.

http://www.agenceglobal.com/index.php?show=article&Tid=2840

Her siges det bl. a.

1. at massiv ungdomsarbejdsløshed og tørlkekatasstrofer var baggrunden for oprøret indefra.

2. USA og Israel har længe været efter Syrien, som på et hængende hår undgik at dele skæbne med Irak for ca 10 år siden. Arkitekten bag dette Wolfowitz med sine embeddede femtekolonne i George Bush's administration var hovedmænd her. Men på gr. a. Israels nederlag til Hizbollah kunne man ikke dengang forfølge planen ("den store plan om demokratisering af Mellemøsten" som de neokonservative zionister længe har fulgt)

3. mange andre pointer om Assads spildte muligheder og Syriens trængsler forårsaget af Israel, arabiske naboer som er fjendtligt indstillede samt gamle hævnmotiver fra det fundamentalistiske muslimske broderskab.

En anden analyse

http://www.voltairenet.org/Free-Syrian-Army-revolutionaries

(med mange referencer, man ellers ikke ser meget til)

viser hvem der egentlig handler som "opposition". Det ser ikke ud til at der er meget hjemmelavet i disse grupperinger man altid hører om, som udtryk for oprørere. Her siges det endda at oprørerne (miliioner af unge arbejdsløse og folk fra landet som ikke er blevet hjulpet gennem flere års katastrofal tørke) fåren dagløn som svarer til 7 gange den normale. Betalt af Qatar, Saudi Arabien og USA.