Nyhed
Læsetid: 5 min.

Somalias regering afsløret i massiv korruption

Den FN-støttede regering i Somalia snyder og fusker med penge, pas og midler fra det internationale samfund, viser ny FN-rapport. Ikke overraskende, lyder det fra eksperter. Danmark står fast på sin støtte til overgangsregeringen, siger udviklingsministeren
En ny FN-rapport bekylder ledende skikkelser i Somalias overgangsregering for omfattende korruption og bedrageri. Her ses fra venstre formand for parlamentet Sharif Hassan, præsident Sheikh Sharif og premierminister Abdiweli Mohamed Ali til et møde i Kenyas hovedstad i

En ny FN-rapport bekylder ledende skikkelser i Somalias overgangsregering for omfattende korruption og bedrageri. Her ses fra venstre formand for parlamentet Sharif Hassan, præsident Sheikh Sharif og premierminister Abdiweli Mohamed Ali til et møde i Kenyas hovedstad i

Udland
21. juli 2012

Den somaliske befolkning har måttet se langt efter meget af den støtte, verdenssamfundet har ydet Somalia de senere år. En ny rapport fra FN’s Monitoreringsgruppe viser, hvordan ledende figurer i den overgangsregering, der eksisterer på et FN-mandat og har til formål at skabe en reel stat, i højere grad putter pengene i egne lommer frem for i befolkningens. Ikke bare penge, som Somalia selv tjener på f.eks. havneafgifter og udstedelse af pas, men også de midler, landet får fra omverdenen.

Joakim Gundel, der bor og arbejder i Somalia, blandt andet som konsulent for internationale organisationer, genkender billedet af den korrupte overgangsregering. I en rapport for Verdensbanken, som udkom i maj, har Joakim Gundel undersøgt manglende bogføring af de penge Transitional Federal Government (TFG) modtager. Ifølge rapporten havde regeringen i 2009 en indtægt på mindst 94 mio. dollar, men bogførte kun 11 mio. dollar. I 2010 var regeringens indtægt på 70 mio. dollar, men kun 22 mio. dollar blev bogført.

Ifølge Joakim Gundel er det de ledende figurer i TFG, heriblandt præsident Sheikh Sharif, formand for parlamentet Sharif Hassan, premierminister Abdiweli Mohamed Ali samt tidligere premierministre, der har skummet fløden af indtægterne.

»De har misbrugt alle de indtægter, de har modtaget. De har ikke været ansvarlige over for sikkerheden og freden i landet. Indtægterne fra havnen i Mogadishu kunne i sig selv have betalt deres egne sikkerhedsstyrker i kampen mod al-Shabaab,« siger Joakim Gundel.

Samtidig beder de samme ledere i TFG om flere penge fra det internationale samfund, påpeger Gundel.

»I stedet går de til amerikanerne og europæerne og siger, at de ingen penge har, med det resultat at de har fået flere penge. Det er jo en skandale i sig selv.«

Fusk med pas

Ifølge den nye rapport fra Monitoreringsgruppen har TFG også skabt et »korrupt indtægtssystem« i forbindelse med et nyt system for udstedelse af somaliske pas, der i mange år har været værdiløse som følge af landets kaotiske tilstand. Højtstående embedsmænd har ifølge rapporten sørget for, at en »indflydelsesrig somalisk forretningsmand« uden konkurrence fik ansvaret for det nye system »som en metode til at generere profit«. Konsekvensen af det har været, at indtægten fra de nye pas i høj grad er gået uden om den somaliske statskasse, skriver Monitoreringsgruppen. Noget Joakim Gundel også selv kunne konstatere, da han var i Mogadishu i februar i forbindelse med sin rapport til Verdensbanken.

»Jeg talte med direktøren for centralbanken. Direkte adspurgt svarede han, at de ikke modtager nogen indtægter fra udstedelsen af pas,« siger Joakim Gundel.

Monitoreringsgruppen skriver, at der har været »uhæmmet« korruption og bedrageri i forbindelse med udstedelsen af pas, og at »adskillige pas er blevet udstedt til de samme individer med falsk identitet eller udlændinge, som har fået somalisk pas takket være højtstående embedsmænds indgriben«.

Det er endda lykkedes for flere medlemmer af den militante islamiske bevægelse al-Shabaab, som overgangsregeringen ellers udadtil forsøger at bekæmpe, at tilegne sig pas. En af dem er al-Shabaabs talsmand, Ali Mohamud Raghe, der ifølge rapporten angiveligt skulle have hele tre pas, hvoraf to er diplomatpas. Også den kendte piratleder Mohamed Abdi Hassan ’Afweyne’ har fået et diplomatpas, ifølge rapporten med tilladelse fra selveste præsident Sheikh Sharif. Det samme gælder Ahmed Ali Jumale, der, ifølge rapporten, efter præsidentens instrukser skulle have fået to diplomatpas.

FN’s Sikkerhedsråd har ellers indført en stribe sanktioner over for Jumale, heriblandt rejseforbud, indefrysning af midler og en våben-embargo, fordi Jumale fungerer som »prominent forretningsmand og skikkelse i al-Shabaabs handel med kul og sukker«. Ikke desto mindre har Monitoreringsgruppen fået bekræftet, at Jumale rejste til Tyrkiet i august 2011 sammen med præsident Sheikh Sharif.

Ikke overraskende

At der er korruption langt ind i TFG kommer dog ikke som nogen overraskelse, siger tidligere chef for Unicef i Somalia Christian Balslev-Olesen.

»Man har længe vist, at ledende personer i TFG har været interesseret i at kontrollere lufthavne, havne, byggeri osv. Det holder liv i den kaotiske situation, som de tjener penge på,« siger Christian Balslev-Olesen.

Til gengæld er det nyt, at der er en så direkte forbindelse til pirateriet.

»Der har været rygter om, at TFG har forbindelser til piraterne. Men det her er første gang, det bliver bevist,« siger Christian Balslev-Olesen.

Heller ikke Joakim Gundel er overrasket over den omfattende korruption.

»Det er overhovedet ikke overraskende. Problemet er, at det internationale samfund og FN ikke har taget de her ting alvorligt noget før,« siger han. Joakim Gundel ser dog tegn på, at omverdenen er ved at indse, at de personer, man har sat til at lede den fejlslagne stat, reelt modarbejder freden. Et vendepunkt, der kan betyde enden for den korrupte magtelite.

»Det ser endelig ud til, at man er nået til et punkt, hvor FN og det internationale samfund kan blive nødt til at drage de her personer til ansvar,« siger Joakim Gundel.

I februar fordoblede udviklingsminister Christian Friis Bach (R) Danmarks støtte til Somalia. En del af støtten går til TFG, og det skal man være varsom med, ikke mindst i lyset af den nye FN-rapport, mener Christian Balslev-Olesen.

»Det er noget, vi ved er meget problematisk. Den nye rapport bekræfter bare, at det overgangsstyre, man har støttet, ikke bare mangler opbakning fra den somaliske befolkning, men åbenbart også er dybt involveret i Somalias krigsøkonomi,« siger den tidligere Unicef-chef. En risiko, udviklingsministeren med egne ord da også var opmærksom på.

»Vi løber en kæmperisiko ved at gå ind med så mange penge, for der er rigtig meget, der kan gå galt. Men vi er også nødt til at veje det op mod risikoen ved ikke at gøre noget: øgede flygtningestrømme, mere terrorisme, flere piratangreb. Og en befolkning, som bliver ved med at lide,« sagde Christian Friis Bach til Politiken i februar.

I dag kalder udviklingsministeren det »helt uacceptabelt, hvis overgangsregeringen dækker over eller beskytter piraternes bagmænd«.

Christian Friis Bach mener dog, at Danmark skal fortsætte med at støtte TFG.

»Vi løber en stor risiko ved at engagere os i Somalia, men en endnu større risiko, både for befolkningen, nabolandene og for os selv, ved ikke at gøre det. Derfor har vi støttet TFG, som har skabt et – omend super skrøbeligt og usikkert – fundament for en fremtidig regering i Somalia,« siger Christian Friis Bach. Udviklingsministeren spår dog, at den nuværende overgangsregerings dage er talte.

»Vi har længe sat TFG under maksimalt pres, fordi de ikke har levet op til deres ansvar. Deres tid er omme.«

Overgangregeringens mandat udløber 20. august i år. Herefter er det planen, at en forsamling af ældre og klanledere skal sammensætte et nyt parlament, en ny regering og vælge en ny præsident.

Præsident Sheikh Sharif har siden offentliggørelsen af rapporten afvist alle beskyldninger og kaldt Monitoreringsgruppen ’Somalias fjende’.

Torsdag blev vicegeneraldirektøren i Somalias Finansministerium skudt på åben gade. Han havde angiveligt holdt et møde med Monitoreringsgruppen tidligere i år og fortalt om den omfattende korruption i overgangsregeringen.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her