Nyhed
Læsetid: 3 min.

Spanske minearbejdere indtager Madrid

Spaniens premier-minister, Mariano Rajoy, har annonceret nye offentlige besparelser. Samtidig med meddelelsen ankom strejkende mine-arbejdere til Madrid for at protestere over en reduktion af subsidierne til kulindustrien
Det kom til sammenstød mellem unge og politiet, da spanske kulminearbejdere i går demonstrerede i Madrids gader. Det forlyder, at mere end 20 blev lettere kvæstet. Minearbejderne protesterer mod et forslag om, at de statslige subsidier til kulindustrien skal reduceres med 63 procent.

Det kom til sammenstød mellem unge og politiet, da spanske kulminearbejdere i går demonstrerede i Madrids gader. Det forlyder, at mere end 20 blev lettere kvæstet. Minearbejderne protesterer mod et forslag om, at de statslige subsidier til kulindustrien skal reduceres med 63 procent.

Cesar Manso

Udland
12. juli 2012

I over en måned har 8.000 spanske minearbejdere strejket. De protesterer mod et forslag om, at de statslige subsidier til kulindustrien skal reduceres med 63 procent, som risikerer at give den allerede hensygnende industri nådestødet i konkurrencen med importeret kul og alternative energikilder. Protesterne er i løbet af de seneste uger eskaleret med sammenstød mellem minearbejdere og politi og nåede en foreløbig kulmination, da minearbejdere fra hele landet i går samledes i Madrid for at demonstrere foran industriministeriet: »Jeg er her for at forsvare mit arbejde,« udtaler den 30-årige David Menendez fra Asturias-regionen i den nordlige del af landet til nyhedsbureauet AP.

Efter at eurozonens finansministre mandag var blevet enige om en redningspakke på 100 mia. euro til refinansiering af de spanske banker, har Spaniens regering bebudet omfattende offentlige besparelser:

»Jeg ved, at de indgreb, som jeg har annonceret, ikke er populære, men de er nødvendige,« sagde premierminister Mariano Rajoy fra det konservative Partido Popular i går i parlamentet, da han fremlagde en genopretningsplan med en kombination af offentlige besparelser og nye skatter, bl.a. hævede momstakster på alt undtagen dagligvarer.

Indgrebene kommer i kølvandet på nedskæringer for 27 mia. euro, som den siddende regering gennemførte i december, samt besparelser for 15 mia. euro, som blev gennemført under José Luis Zapateros socialistiske regering. De seneste tiltag betegnes som det mest omfattende økonomiske indgreb siden demokratiets genindførelse i 1977.

»Jeg havde sagt, at jeg ikke ville hæve skatterne, og nu hæver jeg dem,« indrømmer Rajoy: »Omstændighederne har ændret sig, og jeg er nødt til at tilpasse mig.«

Mens premierministeren annoncerede regeringens genopretningsplan, demonstrerede minearbejderne og deres sympatisører i Madrids gader.

Guerillaaktivisme

Minearbejderne fra Asturias har spillet en væsentlig rolle to gange tidligere i Spaniens nyere historie. I 1934, to år inden Den Spanske Borgerkrigs begyndelse, tog væbnede minearbejderne magten i hele regionen, men blev i sidste ende nedkæmpet af militæret under Francisco Francos ledelse. Og i 1962-63 trodsede minearbejderne strejkeforbuddet under Franco og krævede såvel lønforhøjelser som ret til selv at udpege faglige repræsentanter, hvilket blev startskuddet til et årti med landsdækkende protester mod regimet.

Minearbejderne, som i de seneste uger har blokeret produktionsanlæg, veje og havne, trækker således på en veletableret tradition for guerillaaktivisme. Foruden reduktionen af subsidierne til kulindustrien protesterer minearbejderne, som i gennemsnit tjener omkring knap 10.000 kr. om måneden, over nedskæringer på midlerne til videreuddannelse og uddannelsesstøtte til deres børn.

»Hvis alle spanske arbejdere stod sammen, som minearbejderne gør, ville landets ledere tænke længe og grundigt over de besparelser, som de foretager nu,« skriver den pensionerede minearbejder José Juan Fernandez i et åbent brev: »Jeg tror fuldt og fast på, at en arbejder, der forsvarer sine rettigheder, ikke er en terrorist, som de nu kalder os, fordi vi kæmper for vores familiers trivsel.«

200 minearbejdere havde tilbagelagt de 400 km fra Asturias til hovedstaden til fods og sluttede sig tirsdag aften til Los Indignados på Madrids centrale torv, Puerta del Sol, som siden foråret 2011 har været centrum for protester mod sparepolitikken. I går fik fortroppen følgeskab af andre minearbejdere, som ankom med busser fra hele landet: »De nedskæringer, som den konservative regering har godkendt, vil ramme minedriften så hårdt, at industrien vil forsvinde. Subsidierne var allerede godkendt, så det svarer til, at vi bliver berøvet,« siger den 45-årige minearbejder Pepé Perez fra byen Cerredo til The Guardian: »De vil have os til at sulte, og det kan vi ikke tillade. Vi må kæmpe.«

Kontraktbrud

Foruden besparelserne har Rajoy annonceret privatiseringer af statslige virksomheder i f.eks. transportsektoren. Selv om regeringen er nyvalgt og har et solidt flertal i parlamentet, kan spareplanerne få indflydelse på den parlamentariske situation, vurderer Francisco Longo, professor i offentlig administration ved ESADE-universitetet i Barcelona: »Det store spørgsmål er, hvilke konsekvenser det vil få for det spanske samfund,« udtaler Longo til Financial Times og tilføjer:

»Rajoy har i dag (onsdag, red.) reelt set ændret kontrakten med de spanske vælgere. Disse reformer er det stik modsatte af det program, han gik til valg på, og kan få betydelige politiske omkostninger for ham. Han har absolut flertal, men vi har set i andre lande, at regeringer med absolut flertal hurtigt kan falde.«

Efter premierministerens tale i parlamentet opstod der sammenstød mellem minearbejdere og politi foran industriministeriet. 76 blev såret under optøjerne, som førte til syv anholdelser, skriver avisen El País.

»Victorino Alonso, som ejer kulminer i Asturias og León, har sagt, at hvis subsidierne bliver beskåret med 63 pct., bliver han tvunget til at fyre den samme procentandel af sine ansatte,« udtaler en minearbejder fra den nordspanske by Villablino til El País: »I landsbyen lever vi alle af kul.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

det er vel kulindustrien der har lejet busserne?
kunne de ikke lisså godt have demonstreret for subsidier til kularbejdere?

Jesper Wendt

Den demokratiske ret, der blev til terrorisme.

Man må vist evaluere om nu også Hviderusland står alene. Skræmmekampagner, sågar fra andre nationale ledere, banker og økonomer. Pudsigt nok alle dem der er i klemme.

Noget tyder på at de europæiske politikere - tror så blindt på projektet, at det ikke kan falde. Eller, det må ikke falde, for enhver pris, og det er så den ungdommen og andre må betale.

Som verden er skruet sammen pt. er man enten rovdyr, eller aftensmad.

Hvis det er kristne værdier...

Engang kaldte man den slags for uciviliseret og barbari. Nu er det åbenbart kommet på mode igen at skabe sig som en abe.

Niels Engelsted

Meet the future.

Lars Villumsen

Igen en politiker der har én dagsorden for at blive valgt og så ændrer på menukortet, så snart han går ind i køkkenet.

Rajoy er EU´s mest inkompetente politiker overhovedet - det kommer til at gå ad helvede til med ham i spidsen!

Oh, my Lord!

Robert Ørsted-Jensen

En udmærketr illustration, syns jeg, af det faktum at arbejderklassens umiddelbare interesse ikke nødvendigvis altid repræsentere noget progressivt og venstreorienteret.

I virkeligheden burde man jo satse på at nedlægge kulindustrien over nogle år

Europa har i årevis været i gang med at begå slow-motion økonomisk selvmord ved at spare som vilde over hele kontinentet og derved effektivt sikre økonomisk afmatning med manglende efterspørgsel, indskrumpet økonomi, lidelser, afsavn og massearbejdsløshed.

Spareiveren kommer aldrig til at virke til gavn for befolkningerne og det er heller ikke dét der er meningen - men det har de spanske minearvejdere nu opdaget ;o)

Michael Kongstad Nielsen

Selvom kulminer klinger af fortid, bruges der stadig meget kul i energiproduktionen. I Danmark kommer således 21 % af energiproduktionen stadig fra kul.
http://www.kemin.dk/da-DK/Service/FAQ/talogstatistik/Sider/Forside.aspx

Der er altså brug for kulminerne lidt endnu. Men hvis de i Spanien har lullet sig lidt i søvn med store offentige tilskud, der somregel havner i ejernes lommer, kan der måske være brug for modernisering.. Hvis de strejkende skal have en god sag, må de nok formulere noget fremadrettet, fremfor bare at holde fast i det eksisterende. Det kunne f. eks. være, at ejerne må skære fortjenesten ned, og at driften skal gøres mere moderne.

Egon Maltzon

Europa har i årevis været i gang med at begå slow-motion økonomisk selvmord ved at forbruge i det offentlige som vilde over hele kontinentet og derved effektivt sikre økonomisk sammenbrud i et orgie af gæld.

Sverige og Tyskland som strammede op i tide er internationalt konkurrencedygtige og allerede på vej ud af krisen.

Hvis løsningen på den nuværende krise var offentligt forbrug for lånte penge, var det Grækenland og Spanien som var på vej ud af krisen.

Marianne Mandoe

Ikke et ord i artiklen om alle de arbejdere der er blevet såret af de gummikugler som politiet har benyttet sig flittigt af i forsøg på at "Kontrollere masserne".

Stig Rasmussen

Hvis et reduceret subidie betyder alfa og omega for virksomheden, så er det da et papslot.

Lad falde hvad der ikke kan stå.

Se også Amy Goodmans artikel fra i dag: The Pain in Spain Falls Mainly on the Plain (Folk)

http://www.commondreams.org/view/2012/07/12-0

Man skal huske at når en kulmine lukker i Europa betyder det blot at der åbner en ny i Kina og der bruges energi på at fragte kullet til Europa. Lad ikke de grønne tanker være løftestand for kapitalens globalisering.

Lad jer ikke narre. Spanien begynder blot at importere kul fra udlandet for at mindske udgifterne til anskaffelsen af kul. Det er aldeles ikke et grønt forslag, at de nu vil udfase den spanske kulindustri. Tværtimod gør de det på arbejdernes bekostning og for at trykke lønnen, ved at spille andre landes arbejdere, med dårligere lønninger, ud mod de asturianske minearbejdere.

De spanske minearbejdere viser vejen med hidtil uhørte grader af militans set i Europa i nyere tid. Hvis alle arbejdere stod sammen ligesom minearbejderne og gik i åben opstand mod deres tyranner, kunne vi få et verdensforår og vælte hele det globale undertrykkelsesregime: http://jyllands-posten.dk/international/article4777494.ece

Michael Kongstad Nielsen

Jeg talte med en ægte spanier forleden, og han kunne bl.a. fortælle, at kul fra Kina er billigere i Spanien end halve klode, og så alligevel billigere.

Michael Kongstad Nielsen

Rettelse, .... billigere.i Spanien end kul fra egne miner. Er det ikke utroligt, sejlet over den .....