Analyse
Læsetid: 3 min.

Syrien: borgerkrigens mange ’sandheder’

Røde Kors erklærede i går officielt, at Syrien nu er i borgerkrig ifølge Geneve-konventionernes kriterier, hvilket kan betyde retslige repressalier mod regimet
Røde Kors erklærede i går officielt, at Syrien nu er i borgerkrig ifølge Geneve-konventionernes kriterier, hvilket kan betyde retslige repressalier mod regimet
Udland
17. juli 2012

Panserkøretøjer rullede i går ind i centrale dele af Damaskus efter voldsomme kampe mellem regimets styrker og oppositionsmilitante fra søndag til tidligt i går morges. Ifølge Rami Abdel Rahman, manden bag The Syrian Observatory for Human Rights, en oppositions-relateret hjemmeside i London, posterede det syriske militær dermed for første gang kampvogne i den syriske hovedstad hidtil sikret for regimet af politi og sikkerhedstjenester.

En konkret bekræftelse på larvefødder af den erklæring en talsmand for ICRC, det internationale Røde Kors i Geneve, kom med søndag: »Syrien er nu i en tilstand af borgerkrig.« Talsmanden, Alexis Heeb, sagde til avisen The Guardian, at der nu kæmpes så mange steder i Syrien, at Geneve-konventionens regler for en ’ikke-international væbnet konflikt’ træder i kraft.

Den stipulerer, at »civile og personer, der ikke længere tager del i kamphandlinger (krigsfanger)«, har krav på beskyttelse efter international lov. Erklæringen er et varsel om, at Syriens regime fremover risikerer retsforfølgelse ved den internationale krigsforbryderdomstol for drab på civile, og den kom umiddelbart efter, at de globale medier rapporterede om en ’massakre’ torsdag i landsbyen Tremseh – nær Hama i det nordvestlige Syrien. Men var det en massakre? Eller var det et regulært slag mellem regimestyrker og enheder fra FSA, den Frie Syriske Arme?

’Brændte kvinder og børn’

Ifølge en ’eksklusiv øjenvidne-beretning’ på den libanesiske anti-syriske hjemmeside Now Lebanon blev en aktivist fra Hamas’ gren af de lokale koordinationskomiteer, der dokumenterer regimets overgreb, citeret for meldinger om, at »300 militære køretøjer, tungt artilleri, kampvogne og pansrede mandskabsvogne, mobile mortérer og raketbatterier« angreb landsbyen, støttet af fem kamp-helikoptere.

Ifølge aktivisten, der blev præsenteret som ingeniør med dæknavnet Khaled Abou Abdallah, blev 50 huse »udslettet«, mere end 180 personer blev dræbt ved bombardementet, 10 familier »blev brændt« af bomber affyret fra helikopterne, heraf 18 kvinder og 15 børn.

Andre 70 blev angiveligt myrdet, da regimets paramilitære Shabiha-milits rykkede ind i landsbyen med »knive sværd og kalashnikov(-stormgeværer)«. Ifølge aktivist-kilden blev 100 taget til fange, og 200 var savnet. Denne og lignende beretninger fik lørdag FN-generalsekretær Ban Ki-moon og Tyrkiets premierminister, Recep Tayyip Erdogan, til at reagere.

Erdogan kaldte angrebet »på kanten af folkemord«, formentlig i god tro. Fredag blev FN’s observatører i Syrien nægtet adgang til landsbyen af syriske officerer. Først lørdag kom observatørerne frem og sagde i en foreløbig rapport, at de havde set fem ødelagte huse.

Observatørernes talskvinde, Sausan Gosheh, sagde på alJazeera søndag, at det så ud til, at »specifikke grupper og deres huse, hovedsagelig desertører og aktivister« var mål for det militære angreb. FN-folkene havde set tegn på drab i huse, hvor patronhylstre lå og flød, og hvor blod på vægge og gulve indikerede drab på klos hold.

Rami Abdel Rahman fra The Syrian Observatory for Human Rights sagde søndag, at han havde dokumenteret 103 navne på dræbte, hvoraf 90 pct. var unge mænd, og ingen var kvinder. Oberst Riad al-Asaad, den Tyrkiet-baserede leder af FSA, sagde allerede torsdag til al-Jazeera, at der ikke havde været FSA-militante i landsbyen.

’39 dræbte, heraf to civile’

Det havde der ifølge regimet, der søndag holdt pressemøde i Damaskus, hvor Jahid Maliki, udenrigsministeriets talsmand, pure afviste, at angrebet på Tremseh var en ’massakre’.

»Det var et regulært slag mellem hæren og væbnede grupper, der ikke tror på en fredelig løsning,« sagde han og angav tallet af dræbte til 39, heraf to civile. Han kaldte landbyen for ’en oprørs-base’ og afviste påstanden om, at 150 kampvogne deltog i angrebet som »undervurdering af folks intelligens«, idet landsbyen med 11.000 indbyggere højst dækker en kvadratkilometer.

»Hæren brugte 11 mandskabsvogne og kun lette våben,« sagde han og benægtede, at der blev anvendt kampvogne, artilleri og helikoptere.

På syrisk stats-tv ’bekræftede’ tilfangetagne aktivister, at landsbyen var »base for 200-300 militante«.

Tre landsbybeboere sagde i telefonen til The Guardian, at FSA ikke havde base i Tremseh, men at militante var ankommet torsdag eftermiddag for at forsvare byen. Nu afventes den endelige FN-rapport om dette regimeangreb på endnu et sunnitisk samfund i Hama-regionen.

I maj blev omkring 108 personer i landsbyen Houla ofre for en massakre.

Der er modstridende beret-ninger om, hvem der stod bag – syriske regimestyrker eller jihadkrigere fra den væbnede opposition. Den nyligt afhoppede syriske Irak-ambassadør, Nawaf Fares, sagde søndag til al-Jazeera, at Syriens regime siden 2003 har samarbejdet med al-Qaeda – og at man nu også samarbejder med det formål at sværte oppositionen.

Han har selv deltaget i dette samarbejde, hævdede han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det ville være rart om Lasse Ellegaard, Informations bedst informerede Syrien medarbejder, som minimum var klar i mælet om hans konklusioner på hans viden i stedet for blot at fremlægge en avanceret 'Ritzau' bias.

Røde Kors's erklæring om 'ikke international væbnet konflikt' har samme konsekvens for både Syriens regering og de væbnede grupper og de risikere begge at blive stillet til ansvar for deres handlinger eller manglende beskyttelse af civilbefolkningen. Erklæringen legitimere den retten til brug af alle militære midler mod modstanderen, hvilket kan være i konflikt med Anans fredsplan.

Reuters om Røde Kors's erklæring:
http://www.reuters.com/article/2012/07/14/us-syria-crisis-icrc-idUSBRE86...

Med den ukritiske accept af udelukkende oprørs tilknyttede grupper, er Erdogan eller andre statsledere af Syriens 'regime change' venner enten utroligt uinformerede eller ikke i 'god' tro.

The Guardian: ‘Who’s doing the talking’
http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2012/jul/1

Stakkels de byer der er i klemme mellem FSAs 'forsvar' og regimets 'angreb', man kan forestille sig valgmulighederne for de civile der ikke ønsker sig 'forsvaret' eller endnu værre de der ikke ønsker at deltage i 'forsvaret'.

Telegram om Homs om FSA's taktik:
http://www.information.dk/telegram/295261

Den afhoppede Syriske Irak ambassadørs påstand om Syriens brug af det sunniske al-Qaeda er et utroværdigt forsøg på at sløre hvad Syriens 'regime change' venner længe har gjort brug af. Assad styrets sejlivethed har skyldtes at det har kunnet holde Syriens etniske kludetæppe sammen. Regime change vennerne gør nu alt for at rive dette kludetæppe op, uden at have andet end 'Balkanisering' som langsigtet strategi.

Sunni Extremists Ravaging Syria Created by US in 2007 :
http://landdestroyer.blogspot.mx/2012/05/sunni-extremists-ravaging-syria...
Seymour M. Hersh:
http://www.newyorker.com/reporting/2007/03/05/070305fa_fact_hersh?curren...
Salafi-jihadism in Lebanon
by Gary C. Gambill
http://www.mideastmonitor.org/issues/0801/0801_1.htm

Karsten Olesen

Når man skal forstå oprørssidens proklamationer, hjælper det at gøre sig klart, at der blandt islamiske ekstremister findes en ideologi, der hedder "taqiyya", og som indebærer, at man har lov til at snyde og bedrage hvis det tjener troens sag.

Regeringssiden siger, at ca. 200 oprørere torsdag morgen angreb Al-Treimseh, og at hæren derefter rykkede ud på oplysninger om en massakre udført af oprørerne.

http://www.presstv.ir/detail/2012/07/13/250676/terrorists-behind-altreim...

"Abo Arif al-Khalid, an eye witness from the targeted village, stated in a phone call to Syrian TV, that the village of al-Treimseh lived a nightmare when armed terrorist groups attacked it and opened random fire on its inhabitants and houses, killing more than 50 persons, and exploding houses, among which the house of his cousin."

Et antal henrettede gidsler blev også fundet.

Vidneudsagnene fra de anholdte stemmer overens hermed.

Anholdte terrorister indrømmer, at de var i gang med en massakre inden hæren ankom:

http://www.champress.net/index.php?q=en/Article/view/4011

"Two terrorists from the town of al-Treimseh in Hama countryside confessed to taking part in a series of murders and acts of terrorism before the army entered the town, while a third terrorist admitted to participating in abducting citizens to demand ransom and killing them afterwards."

De var i gang med massenedskydninger i landsbyen, inden hæren ankom:

"he and his brother .. attacked two houses .....noting that he stayed outside with his brother ... while the rest entered the house and shot everyone inside".

http://www.champress.net/index.php?q=en/Article/view/4110

Kidnapningsofre henrettedes:

"Al-Tayeh also confessed to abducting two others; one from al-Safsafiye and the other from the village of Khneizir, saying that they demanded a ransom of SYP 400,000 for the first one and 200,000 for the second, but their demands weren't met so one of the abductors, a man killed Hussein Dabbas, slit the victims' throats as al-Tayeh watched.

http://www.champress.net/index.php?q=en/Article/view/4110

Hæren beslaglagde et stort antal våben:

http://www.champress.net/index.php?q=en/Article/view/3991

Udenrigsministeriets talsmand:

http://www.champress.net/index.php?q=en/Article/view/4135

Artiklerne på nyhedsbureauet SANA har de sidste dage været blokeret af et DDOS-angreb, men den oprindelige tekst kan findes på ovenstående adresser.

Mansour Heydari

"Borgerkrig" i Syrien er endu et løgn som alle andre Rtitzaus løgne om landet.

Jon W Leonon

Jaja, de stakkels 'civile' oprørere i Syrien der bliver 'massakreret' .. Medens de ligger og lurer i et høj-hus med deres Amerikanske sniper-riffel !

Nic Pedersen

Selvfølgelig er det da en borgerkrig.
Og der er endda helt sikkert tale om en af de rigtig slemme med adskillige parter og grupper plus diverse bidrag fra udenlandske aktører.
(som alle har Geneve-konventionen meget langt nede på listen over bekymringer)

Ebbe Lauridsen

Danmarks udenrigsminister har ifølge BT om "massakren i Tremseh udtalt, - "Massakren viser med al tydelighed, at der er behov for resolut international, politisk handling, der kan tvinge det syriske regime til at stoppe volden og dets åbenlyse foragt for menneskerettighederne. Jeg opfordrer endnu en gang samtlige medlemmer af FNs Sikkerhedsråd til at påtage sig deres ansvar og vedtage en resolution under Kapitel VII"
Det er lidt svært at stoppe volden, når oprørerne og de udenlandske lejesoldater og terrorister hele tiden optrapper den. Hvad med også at tvinge de udenlandske styrker, herunder amerikanske og britiske specialstyrker til at standse deres militære operationer i Syrien?

morten hansen

Så giv os da nogen ægte kritisk journalistik formidlet af folk der VIRKELIG ved, hvad der sker bag de store skærme og vores forlorne mediebillede, i stedet for al det ny-imperialistiske eftersnak, der vælte ud for tiden.
http://tv.globalresearch.ca/2012/06/covert-war-waged-against-syria

Det er skamfuldt, i så dårlig stand, journalistik er blevet!

Ulrik Bertelsen

Siden den franske filosof - Jean Baudrillard - har begrebet ´medie-sandhed´ været hypervirkelig, det er den stadig.

Om den ene beretning råder eller den anden, er et spørgsmål om tro og performance.

Et synes dog at stå fast, den pågældende konflikt er opstået ud af et misforhold mellem Emir-enerådig-konge og almen-lille-araber.

Det har et forlæg i Danmarkshistorien: derfor tag med 900 år tilbage og i Viborg Domkirke.

Tjek Youtube: ”Forår i Arabien - at geråde som Erik Glipping”.

http://youtu.be/yvYaU2a1jgM

Le Berthélaine - dansk kunstner, forfatter og kritiker

"Dengang som nu uafhængig af partipolitiske og økonomiske interesser"

Da kun hvis man ikke betragter NATO-imperiet som en økonomisk interessent.

Karsten Olesen

Ny reportage - lavet af rigtige journalister - med russisk tale og gode billeder fra byen - som i det store og hele bekræfter regeringssidens version:

Ca. 200 oprørere havde "overtaget" byen for at bruge den som udgangspunkt for raids i omegnen, men blev overrasket af hæren og tabte det efterfølgende slag.

http://anna-news.info/node/6768

Oprørerne forsøgte derefter at "sælge" det som en "massakre på civile" - og hele det internationale krigsspil gik i gang.

Interview med en mand, der har lavet bilbomber.

Han fortæller, at han hørte under en "vejleder", der fortalte ham at kampene i Syrien kun var et stadium på vejen til kalifatet og det islamiske verdensherredømme:

http://anna-news.info/node/6747

Knud Holmboe

Mansour heydari er shia og de har ikke noget til overs overfor den syriske opstand de sympatiser med bashar. Syriske kvinder der bliver voldtaget ja det er bare al-q spædbørn de er også bare al-q jeg har virkelige fået nok af alle de teorier . For vil i tvinge folk til at mene det samme som jer hvad angår revolutionen ? Lad individer selv vurdere det ... Orker virkelige ikke at sku nedkæmpe alle jeres teorier i nat. Det er bare laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaangt ud og skide .
Free Syria

Claus E. Petersen

Er der nogen, ud over diverse redaktører, som ikke er skide ligeglade med syrien?
Endnu en arabisk stat med lokale problemer, men i en agurketid, og med 14 reportere til 760.000 om året + tillæg, i området, så må man jo bruge hvad man har..

Det syntes at være credo hos alle dagblade.
Personligt rager syrien mig mindre end det tvekønnede univers i den sidste opsætning af Homo Fabe eller den sidste Batman film, men sådan er der så meget.

Georg Christensen

De mange "sandheder" i Syrien krigen. For mig, er det grundlæggende: Et folkeligt oprør, som på fredelig vis startede, (med "døden" betalt) bare blev slagtet i diktaturet´s primitive magtbegærlighed, og dette folk´s udholdenhed, og åbenlyst, kun med et ønske om forandring.

I mine øjene set en primitiv holdning er udvist fra det syriske regime, den samme holdning er udvist fra vesten`s såkaldte demokratier.

NB: Til vesten`s ledere kan jeg kun sige: Se at vågne op i enten (diktaturet´s eller demokratiet`s) navn, eller hele "molavitten", falder i "kaos" ned over hovederne på jer selv. At den russiske diktator Putin, ikke ville være med, er ingen overraskelse. Det som undre mig mest, er at Kineserne ikke vil. At Europas politikere, kun sidder og piller i næserne på sig selv, er såmen heller ikke overraskende. De kan simpelthen ikke finde ud af, hvordan Europa skal styres, hvor valget er soleklart (demokratisk eller diktatorisk).

Det, som vores vestlige politikere er indvolveret i ,i Syrien, med deres manglende handlings evne, er skabningen af "HAD", og muligheden for udviklings grundlaget for af alle former for "ekstrimistiske" modeller.