Nyhed
Læsetid: 2 min.

En tredjedel af tørkeramt USA er nu katastrofeområde

Landbrugsministeriet stiller nødlån og braklagte arealer til rådighed for landmænd ramt af hedebølge og tørke
Udland
14. juli 2012

Det amerikanske landbrugsministerium, USDA, har nu erklæret over 1.000 amter for katastrofeområde på grund af den tørke, der har ramt store dele af USA. En tredjedel af alle nationens amter er omfattet af meldingen, der åbner for, at nødstedte landmænd, hvis høst er truet eller ødelagt, kan få hurtig hjælp. Der er flere steder i USA målt over 40 grader celsius under den igangværende hedebølge, og der ventes fortsat temperaturer i intervallet 30 og 40 grader de kommende dage.

»Med virkning fra 12. juli vil 1.016 primære amter i 26 stater blive kategoriseret som naturkatastrofe-områder,« hedder det i meddelelsen fra USDA.

Historisk

Beslutningen er den mest omfattende katastrofeerklæring af denne art fra landbrugsministeriet nogensinde og afspejler, at høsten er i fare for bl.a. mange af USA’s majsproducenter.

Selve tørken omfatter i varierende grad 56 pct. af USA’s landareal, Alaska og Hawaii fraregnet.

»En større del af USA er ramt af moderat eller mere alvorlig tørke end på noget tidligere tidspunkt i de 12 år, US Drought Monitor har eksisteret,« skrev regeringens tørkeovervågningsprogram, Drought Monitor, forleden. Ifølge overvågningen er 30 pct. af majsafgrøderne i »dårlig« eller »meget dårlig« stand i de 18 stater, der dyrker majs – en stigning på otte pct. i løbet af en uge.

»Dertil er halvdelen af nationens græsningsarealer i dårlig eller meget dårlig stand, en stigning fra 28 pct. midt i juni,« rapporterer Drought Monitor. Ifølge nyhedsbureauet Bloomberg er priserne på majs steget med 42 pct. på råvarebørsen i Chicago, delvis fordi markedets aktører spekulerer i risikoen for knaphed efter landbrugsministeriets nedjustering af den forventede høst med 12 pct.

»Rapporten (fra ministeriet, red.) startede med at genstarte et rekordagtigt kapløb i kornpriserne, der kan ende med at ramme forbrugernes købmandsregninger i Nordamerika, om end virkningen kan blive mere akut for verdens fattige, hvis tørken varer ved,« noterede Reuters.

Bioethanol

De stigende majspriser har samtidig fået priserne på langtidskontrakter for majsbaseret bioethanol til at falde, fordi børsinvestorerne venter, at ethanolen bliver så dyr, at den ikke kan konkurrere, hvorfor efterspørgslen vil dykke. I størrelsesordenen 40 pct. af USA’s majshøst ender i biler som bioethanol. Faldende efterspørgsel på dyrere bioethanol kan også få majsefterspørgslen til at dæmpes og dermed måske på ny tvinge majspriserne ned.

Katastrofemeldingen fra USDA indebærer, at landmænd i de ramte områder kan få lavtforrentede nødlån fra ministeriet. Samtidig vil det blive billigere for udsatte landmænd at leje braklagte arealer til nødgræsning eller høslæt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Holger Nielsen

Der er rigtig gang i gyngerne og karrusellerne.

Michael Kongstad Nielsen

Mon ikke de forskellige ledere rundt om i verden begynder at tage notits af vejret? Mudderskred i Japan, tørke i USA, nul sommer i Danmark - det kan ikke blive ved på den måde.

Niels-Holger Nielsen

MKN

Nej, det bliver værre.

De kan jo ikke påstå at de ikke er blevet advaret.

Michael Kongstad Nielsen

N-HN, det gør det nok.
Bortset fra det er den danske sommer faktisk rigtig ok lige nu, efter min mening. Frisk vind, 20 grader, sol ind i mellem, roserne i fuldt flor, kornet har det godt, ligeledes de få vilde blomster, der er tilbage i grøftekanterne.

Maya Nielsen

"FAGRE NYE VERDEN" Vi skal bare omlægge til 2 års dyrkning sjask det ene år støv det næste....og så sjask en gang til, bare ærgerligt at verdens landbrugsafgrøder ikke kan finde ud af det, bare ærgerligt at HomoKemikalis er så fatsvage .... NOAH .. Noah....noah Where are you now that we really need you....! Are we sinkers or floaters thats the question !

Maya Nielsen

Og besides hvorfor er de så tungnemme at de endnu ikke har forbudt brug af fødevarer til brændstof, altså når man har katastrofesituation , så skal maden da Under ingen omstændigheder fyres af til brændstof ??

Nutty Jerks !

Niels-Holger Nielsen

Maya

Den der synker er en heks;-)