Læsetid: 4 min.

USA’s tørke rammer Afrikas fattige

Hedebølge og tørke fortsætter i USA, hvor 1.297 amter nu er officielt katastroferamte. Prisstigningerne på majs og soja sætter rekord og peger mod ny global fødevarekrise
21. juli 2012

»Jeg falder på knæ hver dag, og jeg beder en ekstra bøn netop nu,« siger USA’s landbrugsminister Tom Vilsack.

»Hvis jeg havde en regnvejrsbøn eller en regndans, jeg kunne bruge, ville jeg gøre det nu.«

Bemærkningerne falder ved en briefing i Washington for amerikansk presse med den historiske tørke og de voldsomme aktuelle prisstigninger på sojabønner og majs som tema. Den seneste måned er majsprisen på råvarebørsen i Chicago steget med over 50 pct., og netop nu sætter sojaprisen rekord.

»Nu er det sojabønnernes tur. De næste to uger bliver kritiske for dem. Der er en risiko for katastrofale problemer for sojabønnerne,« siger Don Roose, chef for investeringsselskabet US Commodities, til Reuters.

Chicago-prisen på sojabønner er steget 30 pct. den seneste måned, mens hvedeprisen er steget med 45 pct. siden midten af juni.

Årsagen er den fortsatte, historiske hedebølge og tørke i USA, angiveligt den værste i 56 år.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels-Holger Nielsen

»Hvad verdensøkonomien virkelig trænger til lige nu er en pause. Ethvert inflationspres – især et der bremser vækstøkonomiernes politik med at løse op for økonomien og give den globale økonomi et løft – vil være et problem,« siger seniorøkonom Karen Ward, fra den internationale storbank HSBC til The Guardian.

Måske skulle man finde et andet orakel end en bank, og især end HSBC. I øvrigt er det dybt vrøvl, hvad Karen Ward siger. Gad vide om ikke HSBC selv er med til at spille på fødevarebørserne.

John Fredsted

Karen Ward forstår tilsyneladende ikke, at årsagen til tørken, nemlig klimaforandringerne, er menneskets diktat om vedvarende økonomisk vækst. Men svært er det da også.