Nyhed
Læsetid: 2 min.

Apple udelukker app, som viser USA's droneangreb

USA’s brug af droner bliver ofte kritiseret for at mørkelægge landets krigsførelse, mangle etik og balancere på kanten af loven. Nu har Apple afvist at gøre en ny app tilgængelig, som kortlægger droneangrebene
Udland
1. september 2012

En nyudviklet applikation, som informerer indehaveren, hver gang amerikanske droner dræber mennesker, er blevet afvist af App Store. Første gang udvikleren af applikationen Drones+, Josh Begley, fik afvist sin applikation, lød begrundelsen, at applikationen ikke var ’nyttig’. skriver magasinet Wired. Anden gang var der et problem med et firmalogo, som ikke var skjult. Den nyeste afvisning – den tredje på en måned – hævder, at applikationens indhold er ’stødende og råt’.

Drone+ fungerer således, at den fortæller brugeren hver gang, der er sket et amerikansk droneangreb et sted i verden. Informationerne kommer fra offentligt tilgængelige databaser, som er indsamlet af det britiske Bureau of Investigative Journalism: »Ideen var at få amerikanere gjort interesserede i de amerikanske droner med information, der popper op på Iphonen som en pushmeddelse, så man bliver konfronteret med informationen,« fortæller udvikleren Josh Bergley, som studerer på New York Universitys Interaktive Telekommunikationsprogram, til wired.com.

Ifølge en ny rapport fra den amerikanske kongres udgør de ubemandede droner i dag en tredjedel af alle militære luftfartøjer i USA. I 2005 udgjorde dronerne kun fem pct, og antallet af droneangreb er vokset eksplosivt i Obamas embedsperiode. Soldaterne, som styrer dronerne, arbejder fra computere tusindvis af kilometer væk fra de områder, hvor dronerne rammer.

Christof Heyns, FN’s særlige rapportør for udenretslige drab, har tidligere sagt til The Guardian, at visse af droneangrebene kan betragtes som krigsforbrydelser. USA hævder dog, at operationerne bliver gennemført »med ekstraordinær omhu og i overensstemmelse med alle gældende love«.

Godkendelsesprocessen

Dronerne gør det bl.a. muligt for Obama-regeringen at opspore og udslette radikale islamister i Afghanistan, Pakistan og Yemen, og bliver af mange betragtet som fremtidens våben.

Mary Ellen O’Connell, professor i folkeret ved Notre Dame University, siger til The Guardian, at der alene i Pakistan skønnes at være blevet dræbt mere end 2.200 mennesker af droner på tre år, og hun sammenligner de målrettede drab med den »overdrevne brug af militærmagt«, som USA fordømmer Syriens præsident for.

På Apples hjemmeside står, at »godkendelsesprocessen for apps er lavet for at sikre, at applikationerne er pålidelige, fungerer som forventet og er fri for eksplicit og krænkende materiale. Vi gennemgår hver app på App Store baseret på et sæt tekniske-, indholds- og designkriterier«.

Vil man læse mere om, hvad kriterierne reelt går ud på, må man dog betale. Der skal bruges et Apple ID og et password, som man kun kan få, hvis man er registreret som Apple-udvikler. Vil man registreres som udvikler, koster det fra 99 dollar og opefter.

Josh Bergley overvejer nu, om hans app vil have bedre muligheder for at blive godkendt på det konkurrerende Android Market.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Mon dog ikke... Ikke fordi, at Google, der står bag det betydeligt større og nu langt mere udbredte Android styresystem er nogen duks i klassen, men Googles (forretnings) filosofi repræsentere overordnet set mere åbenhed, frihed og fuld adgang til verdens information uden filter på alle platforme, mens Apple tydeligvis arbejder ret målrettet på at ensrette og styre folket med censur og monopol på deres produkter, tjeneste og ydelser.

Det er ganske svært at få sin frihed tilbage, når man først har deponeret sin sjæl til Big Brother Apple lukkede univers, da ens data og indkøb ikke umiddelbart vil fungere på andre platforme end Apples eget.

Heldigvis er Android blevet et langt bedre alternativ, men vores ven i artiklen skulle altså lige opleve på egen krop, hvordan det er at være en af Apples disciple

"Georges Orwells 1984" nu med Steve Jobs i hovedrollen ;- (58 sek.)
http://www.youtube.com/watch?v=7zhHwim6cV8&feature=youtube_gdata_player

I de bedste repressive regimer vil regimets intitutioner selv undertrykke befolkningen på vegne f det fælles bedste. På det punkt er USA ikke anderledes end Nord-korea, Israel, Kina, zimbabwe, Talibanland, ...

Samtidig er det et udtrykt for endnu en revolution, et folkets forår i landet.... heldigvis

Nu tror jeg ikke der er nogen grund til at have overdreven tiltro til googles ædle motiver. De har immervæk et af de mest udbredte og avancerede sæt af overvågningsredskaber til rådighed.

Det er nok i bund og grund et spørgsmål om kroner og ører, men jeg synes nu nok at apple burde tage at spænde hjelmen i denne her sag.
Jeg kan ved gud ikke ses hvorfor den overlegne amerikanske krigsteknologi skal flyve så lavt under radaren, når de nu er så stolte af den over there.

Store virksomheders påstande om egne altruistiske motiver, skal under alle omstændigheder behandles med en skepsis grænsende til paranoia.

Imponerende at Apple først påstår at app'en er "too boring" og derpå hævder at den er " “objectionable and crude".

Noget af mærkelig arbejdsdag disse "operatører" må have - man slår lige en 30-40 mennesker ihjel inden frokost og så lige et par stykker inden fyraften - og så går man hjem og hygger med ungerne.

Gad vide hvordan de sover om natten.

Jeg synes jeg kan genkende mentaliteten fra nogle lejre de havde i Tyskland i 40ene.

Det er ikke så underligt at USA ønsker så lidt offentlighed om emnet som muligt.

USA's myrderier er ikke noget nyt, de er bare blevet mere teknisk raffinerede, så omkostningerne per menneskeliv ikke er så store. Under hele den kolde krig myrde CAI løs i alle lande – og de dræbte tæller mange tusinde!

USA praktiserer bare de borgerlige friheds rettigheder – frihed til at myrde!

Det højeste amerikanerne udsætter sig selv for,er museskader,ved overdreven brug af musen.

http://paradigmet.blogspot.dk/2012/09/en-drone-app-pa-storskrm.html
http://paradigmet.blogspot.dk/2011/10/droner-fejhedens-triumf.html

Droner er fejhedens triumf. Ovenstående kommentar med museskaderne som højeste risiko rammer lige i plet. De hyrer for tiden unge 'motiverede' drenge med bumser i deres blege fjæs, der har spillet computerspil hele deres barndom og levet af pizza og coca-cola-koffein. Nu sidder de i en compound i Presidio Military Base og spiller videre - uden risiko. De sidder uden tvivl også og hviner lystigt som på netcafeerne, når de rammer.

Droner er bla. affødt af, at det bliver sværere og sværere for den amerikanske regering - eller rettere den militær-industrielle-finansielle elite, der har ædt sig ind i regeringen og kører den - af argumentere for, at amerikanerne skal blive ved med henholdsvis at betale kassen for det og dernæst servere deres unge mænd på et slagtebræt. Enten bliver de slået ihjel, eller også vender de hjem mærket for livet. Det er i de amerikanske veteranklubber, at man finder den helt store modstand og kritiske sans overfor systemet, for her findes der folk, der VED, hvad der er gang i. I modsætning til politikerne, der blot sætter det hele i gang uden at kende virkeligheden.

Vi får nu med 100% sandsynlighed en ny præsident i USA, der blot har tænkt sig at optrappe krigsscenariet med alt hvad der findes af hi-tech indenfor branchen. Masser af droner. Droner med gift. Droner med vira. Droner med lasere. Spiondroner (Iranerne skød to af dem ned). Droner med beriget uran (Irak og Libyen flyder med beriget uran). Droner med elektroniske supervåben. Industrien har brug for at afprøve og dernæst sælge dem. Til begge parter i krigen, by-the-way! Droner med vinger, droner på hul, droner, der kan gå, droner man kan iføre sig. Til sidst: droner som integreret del af en levende organisme.

Det er de samme våbenkøbmænd, som betaler for valgkampagnerne. Det er DERES præsidenter, helt og holdent, og derfor er det også helt og holdent ligegyldigt, hvem der vinder valgkampen. Hele scenariet er 'røgskærmen', der holdes op for befolkningen. I stedet for ægte demokrati får vi olympiader, latterlige oppustede valgkampe, realityshows deluxe, løvejagter i Colosseum. Og nosseløs og ukritisk journalistik, der i højere og højere grad mimer sportsjournalistikkens heppen på kombattanterne, buh'en af fejlskud, klappen af fuldtræffere, vurdering af dagsformen og strategien. ALDRIG egentlig politisk substans.

I Danmark siges vi at have et repræsentativt monarki. I USA har de et repræsentativt demokrati. EU bliver i øjeblikket omskabt til det samme. Det er feudalisme 2.0.

Jeg synes, de skulle køre app'en på skærme i samtlige S-toge og som pauseskærm på TV, så vi kan følge med i, hvad vores venlige 'allierede' USA har gang i. Allieret-my-ass - ingen er allieret med USA, undtagen Israel måske. Hvis du som nation kommer til at sige den store pitbull med stiv overlæbe imod, bliver du udslettet.

Vi lever alle sammen i dronernes skygge. Og der bliver mange af dem. Terminator 5.