Nyhed
Læsetid: 5 min.

Lidegaard fra indlandsisen: ’Situationen er kritisk nu’

Både Grønlands indlandsis og den arktiske havis er netop nu udsat for rekordafsmeltning, selv om der stadig er en hel måned tilbage af sommerens smeltesæson. Grønland har ikke oplevet noget lignende, siden nordboerne slog sig ned, siger en forsker
Både Grønlands indlandsis og den arktiske havis er netop nu udsat for rekordafsmeltning, selv om der stadig er en hel måned tilbage af sommerens smeltesæson. Grønland har ikke oplevet noget lignende, siden nordboerne slog sig ned, siger en forsker
Udland
18. august 2012

En usædvanlig hidsig storm med varm luft direkte over Nordpolen har bidraget til at bryde den tøende havis i stykker, så Arktis netop nu er udsat for den mest omfattende afsmeltning i målingernes historie. Samtidig oplever Grønlands indlandsis allerede nu en afsmeltning af rekordomfang, selv om der stadig er mere end en måned tilbage af sommerens smeltesæson.

Den ildevarslende udvikling præger i disse dage diverse videnskabelige hjemmesider og forskerblogs, og i Grønland oplever klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) netop nu ved selvsyn dramaet. Ministeren er i Grønland for bl.a. at undertegne en ny dansk-grønlandsk klimaaftale.

»Vi ser ud til at gå mod en smelterekord igen i år, og det er dybt foruroligende. Vi må se i øjnene, at vi står i en kritisk situation, og at menneskeheden ikke har lang tid tilbage at handle i, hvis vi skal undgå det såkaldte tipping point, hvor vi ikke kan komme den anden vej igen,« siger Martin Lidegaard i telefonen fra Ilulissat på den grønlandske vestkyst, hvor termometret torsdag middag ifølge vejrtjenesten Weather Underground viste 16 grader, lige over den hidtidige varmerekord for denne dato.

På tynd is

Siden slutningen af juni har store dele af Arktis oplevet sommertemperaturer, der ligger en-tre grader over årstidsgennemsnittet for de seneste 30 år. Det har ført til en hastig smeltning af godt 100.000 kvadratkilometer om dagen af den arktiske is i havet omkring Nordpolen. Med den kraftige storm, der rasede det meste af sidste uge, fordobledes tempoet imidlertid til omkring 200.000 kvadratkilometer is i døgnet.

Det oplyser US National Snow and Ice Data Center (NSIDC), der fastslår, at havisens areal nu er mindre end på samme tid i det hidtidige rekordår, 2007.

»Pr. 13. august var isens udstrækning allerede blandt de fire laveste minimum-arealer for sommerperioden i satellit-målingernes historie, og der er endnu fem uger af afsmeltningssæsonen tilbage,« rapporterede NSIDC tirsdag.

Samtidig oplyser forskere ved Centre for Polar Observation and Modelling i London, at ikke bare isens areal, men også dens tykkelse – og dermed den totale volumen – skrumper hastigt. Havis ved Canada og Grønland, som for et årti siden opretholdt en tykkelse om sommeren på fem-seks meter, er nu kun en-tre meter tyk.

Det britiske center bruger den ny europæiske CryoSat-2 satellits målinger til at bedømme havisens volumen, og de nye tal chokerer forskerne. Hvor havisen i 2004 således havde et tilbageværende sommervolumen på 13.000 kubikkilometer, viser de aktuelle målinger en volumen på kun godt halvdelen: 7.000 kubikkilometer. De nye data fra CryoSat-2 afslører dermed, at de hidtidige scenarier typisk har undervurderet afsmeltningshastigheden med 50 pct.

»Måske vil vi meget snart opleve det ikoniske øjeblik, hvor vi en dag i sommersæsonen ser på satellitbilleder og registrerer, at der intet isdække er i Arktis, kun åbent vand,« siger Seymour Laxon, arktisk klimaforsker ved det britiske center, til The Guardian.

’Meget snart’ kan ifølge Laxon betyde inden for et årti, hvis den nuværende dramatiske afsmeltningshastighed fortsætter de kommende somre.

Ikke siden 1150

Processerne i havisen ledsages af tilsvarende voldsom afsmeltning fra Grønlands indlandsis. I modsætning til havisen, der allerede befinder sig i havet, vil smeltende indlandsis fra Grønlands indre bidrage til den globale havstigning, når smeltevandet eller isbjerge fra smeltende gletschere når ud i havet.

Det såkaldte afsmeltningsindeks, SMI, der er arealet ramt af sommerafsmeltning ganget med antallet af dage, afsmeltningen har fundet sted, viser ifølge den ledende arktiske klimaforsker Marco Tedesco, City College of New York, en ny historisk rekord.

Den 8. august var SMI-værdien således højere end værdien for hele smeltesæsonen i noget år siden 1980, hvor målingerne startede. Rekorden er altså allerede slået, selv om der p.t. er godt en måneds sommer og afsmeltning tilbage.

»Med mere smeltning på vej i resten af august vil 2012 placere sig langt over de gamle rekorder og formentlig blive en ’Goliath’ blandt afsmeltningsårene siden satellitmålingernes start,« mener Tedesco.

Midt i juli gav det dramatiske overskrifter, da målinger viste, at afsmeltningen på indlandsisen på bare fire dage sprang fra at dække 40 pct. af arealet til at dække 97 pct., dvs. i praksis hele indlandsisen. Fænomenet, der ifølge iskernemålinger ikke er indtruffet i Grønland siden 1889, udløstes ifølge NASA og Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) af den såkaldte Nordatlantisk Oscillation, en serie højtryk i atmosfæren over Grønland, der har pumpet en masse varm luft ind over indlandsisen og dennes højeste punkter. Her blev det ifølge DMI »uhørt varmt« den 11. juli, og derfor startede optøningen af de øverste lag på indlandsisens indre.

Det ekstreme varmefænomen var imidlertid kortvarigt, og den højtliggende del af indlandsisen er derfor frosset igen og har ifølge Marco Tedesco næppe i sig selv bidraget væsentligt til afstrømningen af smeltevand fra Grønland til det omliggende hav.

Værre er den aktuelle måling af afsmeltningsindekset, der vidner om vedvarende afsmeltning på en stor del af indlandsisens overflade. Processen ledsages af en reduktion af isens og Grønlands såkaldte albedo, dvs. evnen til at reflektere sollyset, og det indebærer, at varmeoptagelsen øges.

»Alt i alt en selvforstærkende feedback-sløjfe, der forstærker smeltningen,« noterer den amerikanske klimaforsker Jason Box, Byrd Polar Research Centre, i sin blog fra Grønland.

»Denne albedo-afvigelse og den ledsagende smeltnings omfang er formentlig uden fortilfælde siden varmeperioden i Middelalderen, da nordboerne slog sig ned i Grønland,« vurderer Box med henvisning til Grønlands historiske opvarmning omkring år 1150.

Seks meter ned

Ikke alle forskere er overbevist om, at indlandsisen er på kurs mod et tipping point med stedse forværret og selvforstærkende afsmeltning. Et dansk forskerhold under ledelse af lektor Kurt H. Kjær, Københavns Universitet, offentliggjorde for nylig i tidsskriftet Science en sammenligning af luftfotografier fra Nordvestgrønland i 1980’erne med aktuelle satellitbilleder fra samme område. Sammenligningen viser, at der sidst i 1980’erne skete en markant udtynding af de perifere dele af isen i området, sådan som det også registreres nu, men at denne afsmeltning siden ophørte. Det får forskerne til at konkludere, at indlandsisen er mere dynamisk og bedre i stand til at stabilisere sig selv, end mange modelundersøgelser forudsiger.

»Vores konklusion er derfor, at hvis vi bedømmer ud fra længere tidsperioder, er det sandsynligt, at den aktuelle udtynding af isdækket vil aftage inden for en otteårig periode,« siger Kurt H. Kjær.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Simon Larsen

Hvad skal man efterhånden sige?

Én minister gør ingen sommer, kunne man sige så. Hvad med de andre ministre? F.eks. Skatteministeren, han må vel også føle sig ramt af de dystre prognoser, eller også siger han, at det ikke er hans område, og hvis det ikke er det, så er det heller ikke de andre ministres område, og så står Lidegaard der og blafrer så underligt alene, og så kan man bare overhøre ham. Sådan har det været indtil nu, og hvorfor skulle det ikke blive ved at gå sådan, for herregud hvad skal man også gøre ved det, vi kan jo ikke sådan lave om på hele vores livsform, og hvis vi vil, hvordan skal den så være, for det skal jo være noget, vi kan blive enige om alle sammen.

At grønlands-isen smelter bliver 1,2,3 til et psykologisk problem, og så skal jeg lave om på mig selv. Det gider jeg ikke. Den skide is kan da bare smelte, hvad kommer det mig ved, jeg har det da meget godt.

Jacob Knudsen

demokratiet arbejder!

Jan Toft Rasmussen

Mon ikke det var på tide at skifte vinkel på dækningen af klimakatastrofen? Når "de andre" løber fra ansvaret og ikke vil gøre en ihærdig indsats for at stoppe udledningen af CO2 men bare skruer op for produktion og forbrug af fossile brændstoffer, så vil jeg da heller ikke lide afsavn - så hjælper det jo ikke noget alligevel. Vi må vel se i øjnene at "vi" og "de" ikke har viljen til at stoppe klimakatastrofen og meget snart har vi heller ikke evnen. Så nu kunne jeg faktisk godt tænke mig at vide, hvad den kommer til at betyde for mig og resten af kloden - hvad skal jeg belave mig på, og er der noget jeg kan gøre for at håndterer konsekvenserne?

Lidegaard lever af at udsende varm luft.
Derfor er han en katastrofe ikke kun i Danmark, men i endnu højere grad i Grønland.

Mascha Madsen

Lidegaard har jo pligt til at fortælle os om vores kerneproblemstillinger i Klimaforandringerne, jeg tror the Tippingpoint er forpasset og at det vi kan gøre er at tilpasse os og dermed forberede os på fremtidens havstigninger.
Dermed IKKE sagt at vi skal forbruge løs af fossile brændstoffer, nærmest tværtimod da, vi bør trække i nødbremsen og nærmest i panisk hast omlægge ethvert sted vi kan dog uden at miste fornuften i det vi foretager os. Må jeg samtidigt foreslå en ny uddannelse af ingeniører der kun beskæftiger sig med klima-stabiliserende fabrikationer af enhver art ,boliger, transportmidler og forbrugsgoder samt vidensformidling til almen-mennesker, og på samme måde en medicinsk- forskning i hvordan man mindsker kemi-påvirkninger fra den allerede eksisterende forurening og øgede indstråling fra verdensrummet som følge af ozonlagets mindskning ...samt en afdeling blandt arkitekter der arbejder med udvikling af hyberstærke reflekterende net man kan lægge ud over verdenshavene til at medvirke til at reflektere sollyset tilbage fra den opvarmede havoverflade, konstrueret på en måde så de over tid evt.kan opløse sig selv, og ikke skabe grimme bakteriebelægninger eller yderligt forurene havvandet samt en indførelse af reflekterende tagmaterialer, der er så billige at de kan eksporteres til alle de varmere lande på klodens mavebælte...

Mascha Madsen

DESUDEN kan vi lige så godt være på forkant for en gang skyld med arts-beskyttelsen og medvikre fra danske side til en global udbredelse af Isbjørne til kvalitets Zoologiskehaver, for at have en bred genmasse bevaret inden isbjørne begynder at uddø mere massivt en pt. Man kunne etablere en arktisk Zoo her i Danmark alene med flere bjørne anlæg og skabe en dansk fond som kan være medvirkende til Isbjørnens bevarelse..., polarrævene, og hvad der ellers findes af interessante dyr i de arktisk områder, Canada,Grønland/Danmark og Rusland og Alaska kunne gå sammen om en måde at skabe et program for de arktiske dyr

Mascha Madsen

Evt. Kunne de hav-net/væv man spreder over havet til reflekion være skabt af nærende "hval-mad" så det blir de store hvaler længst væk fra kontinenterne, der får glæde af materialet /kunstfoderet når det opløser sig i havet.. !

Martin begynd nu med de dige etableringer starte ved limfjordens kanter og få skabt nogle slusesystemer i begge ender, så det ikke bliver fra Limfjordssiden Danmark bliver erroderet/skyllet væk !

""Situationen er kritisk nu" - mangler whiskey til isen ...

Niels-Simon Larsen

@Jan Toft Rasmussen: Godt skruet indlæg som jeg vil kommentere.
”De andre” løber for ansvaret. Klart nok, men så skriver du, at både ”de” og ”vi” ikke har viljen til at stoppe klimakatastrofen, og der mener jeg, at du går for langt, for både du og jeg har vel viljen?

Så vil du gerne vide, hvad det kommer til at betyde for både dig og kloden. Det gør du vel i store træk, men der er en finte i det for mig at se, for hvis nu statsministeren skulle fortælle den frygtindgydende sandhed, så skulle hun jo først have indset, at der er et problem der. Det har hun ikke – måske nok privat derhjemme i køkkenet, men ikke officielt, og det er det, der betyder noget.

Vi har ikke en regering, der tør fortælle sandheden om fremtiden (den som anerkendte videnskabsfolk har leveret i årevis), og hverken du eller jeg kan ’tvinge’ regeringen til at tage stilling. Lidegaard fortælle om sine indtryk, men han tegner ikke regeringen.

Det fine ved dit indlæg (som jeg ser det) er, at du påpeger, at dit og mit arbejde består i at trække hesten til vandtruet, kigge ned i det og fortælle sandheden. Vi skal høre sandheden af hestens egen mund. Kommer den ud, taber ’vi’ til blå blok, og det er et fælt dilemma.

Mascha Madsen

Mon ikke det er fordi mange vil have lig på bordet før de erkender realiteter, og optmalt set kun lig fra egen familie....!

Mascha Madsen

Fra Grønland "on the Rocks" til Grønland = Only Rocks !

Søren Kristensen

Er det nogen der ved om indre Grønland bliver en sø, hvis Indlandsisen smelter eller om alt vandet løber ud?

Per Torbensen

Der bliver en indsø på ca 50 % af arealet.

Søren Kristensen

Tak til Per Torbensen. Så tænker jeg vandsport og en masse byggegrunde med vandudsigt.

Per Torbensen

Men Niels Holger Nielsen har en glimrende henvisning fra nasa fra en tidligere tråd-måske han vil indsætte den her på denne tråd?

Niels Engelsted

Desværre egner netop dette emne sig ikke til morsomheder.

Det er alvorligt, og bør tages alvorligt.

For at vise, at man tager det alvorligt, burde man erklære Canada krig for det med tjæresandet, men da man ikke kan det på grund af NATO-partnerskabet, så burde man i det mindste vælge en kendt person fra politik, erhverv eller finans, der utvetydigt har et ansvar for, enten at klimakrisen forværres eller at den ikke imødegås, og i Haag anklage denne for forbrydelser mod menneskeheden. Man burde også finde et stort selskab, der også bevisligt er folkefjende i klimaspørgsmålet, eventuelt Kochbrødrenes, og rejse et billionstort erstatningskrav ved en amerikansk domstol. Krig, anklagebænk og kæmpeerstatning ville sikre os deres opmærksomhjed. Som det er nu er vi er alt for flinke og tolerante, som om alle havde ret til at have deres egen mening i klimaspørgsmålet.

Vi bevidner systemisk skizofreni. Bare rolig, Lidegaard og hans ministerkolleger vil være tilbage i rette vækstform inden dagen er omme, og så hører vi ikke mere til dén sag i en rum tid.
Det er ihvertfald ikke noget som man kan drage konsekvenser af - på samme måde, som man ikke vil drage konsekvenser af oplevelser i en drøm.

Det bliver hylende grinagtigt når grønlænderne selv, boende som de gør midt i katastrofen, antænder lunten til deres helt egen CO2-bombe, i vækstens hellige navn.

Der bliver vi vidne til menneskets evne til at lukke øjnene, da de vil gøre det, mens deres verden bogstaveligt talt smelter ned omkring dem.

Nu har jeg fulgt kampen i 15-16 år, på et tidspunkt som aktiv i Greenpeace, og jeg må sige, at det er forstemmende så lidt der er sket. Dette har været forudset længe fra vores bedste videnskabsfolk, og alligevel er der ikke blevet taget eet eneste betydeligt skridt til at stoppe det: År for år har den eksponentielle vækst fortsat sin dystre march fremad, uden så meget som en enkelt nedgang, bortset fra ganske kort, da finanskrisen ramte - dvs. nedgang af økonomiske grunde, ikke af nogen bevidst handling fra mennesker.

Siden da er væksten tilbage på sporet og fortsætter lige så sikkert fremad som før.

Vi må se om 15 år, måske man til den tid har kureret sin skizofreni og fundet ud af, hvad der er drøm og hvad der er virkelighed.

Mascha Madsen

man kan vel kræv i det mindste bybusser og by taxier gjort el-drevne og alle de offentlige biler så som hjemmehjælpernes og Borgmestrenes biler, så i det mindste det offentlige var foregangsbilleder og. På den måde også skabe en bedre basis for produktionene af el-biler og deres fremme.
Desuden kan man afskaffe kørselsfradraget til alt over 10 km fra arbejdspladsen og endda lade det trække fra jo længere man kører hver dag, men indfase ordningen langsomt og med begrundelse så folk kan fatte at det er nu man skal mindske CO2 svineriet fra mennesker.
kan man egentligt ikke også skabe soldrevne både ? Eller delvist kombineret med vind-drift/ sejl/el-motor ??? Så kunne man have solfanger hangarer flydende ude på oceanerne som optankere og mellemstationer, altså hvis det ikke er for farligt mht. Tyfoner o.lign ..?

Der er noget fundamentalt galt i den måde hvorpå vi takler udslippet af CO2. Vi tvinges til små latterlige tiltag, som ikke på verdensplan bidrager med noget som helst. Faktisk er Danmarks befolkning så lille, at vi kan gøre præcis som vi vil uden at det har nogen konsekvenser overhovedet.

Jeg ville snarere fokusere på udbuddet af fossile brændstoffer. Hvis nogen har brugt et større antal milliarder på at finde og udvikle et oliefelt, så er det fuldkommen sikkert at den olie vil blive udvundet og brugt til sidste liter. Det er i den forbindelse totalt ligegyldigt om jeg sparer på energien eller ej.

Det afgørende øjeblik kommer når Grønland skal tage stilling til udvinding af olieforekomster.

Det store tabu er naturligvis befolkningsvæksten. Den betyder mere end nogen anden parameter, men indgår slet ikke i debatten. En stigende befolkning vil forbruge stadig flere ressourcer samt yderligere lægge beslag på land og ferskt vand.

Steen Ole Rasmussen

Den udfordring, som vi taler om her, er af en karakter, der vender op og ned på værdien af de former for hensigtsmæssighed, der knytter sig til moderne social og psykisk funktion.

Det, der bliver stræbt efter over alt i det moderne samfund, økonomisk, individuelt, i arbejdslivet, i de nære relationer, - det der figurerer som organisationers, virksomheders, mediers rason d'etre tenderer på så mange planer mod at afslører sig som sin egen modsætning, dvs. som selve begrundelsen for ”ikke længere at være” eller som garanti for dysfunktion og eller mangel på funktion.

Det er selve den formålsmæssighed og hensigtsmæssighed, der figurerer for os socialt og psykisk i det både moderne men også i ideologisk forstand modernistiske og rationalistiske samfund, der har afsløret sig som modsætning til sig selv og egne idealer, dvs. som modsætningen til det vi stræber efter og ser som hensigtsmæssigt. Det moderne samfund er og tenderer mod at blive det modsatte af det, som det vil.

Vi stræber efter at gøre os nyttige, skabe omsætning. Stoltheden knytter sig til billedet af os selv som nyttige og produktive. Men produktionen skaber mangel, underskud, skævhed, undergang.

Vi har altid set på tilvæksten i til rådighed stående tekniske, materielle og ressourcemæssige faciliteter som mål for succes. Det at have dem inden for rækkevidde, besiddelsen af dem, det at maksimere sin andel af det hele figurerer som målet for succes. Det er det moderne, det modernistiske, det er det moderne samfunds rationalitet. Men det resulterer i mangel, underskud for andre end de heldigste, der lever for at overleve alt, inklusiv egne forudsætninger, dvs. mod den ultimativt skæve fordeling og undergang.

Konkurrencen på det fri marked, hvor enhver kan kende sit eget værd på efterspørgslen på det den enkelte kan byde ind med, efterspørgslen på det udbudte, har gjort de fleste jordboere overflødige i økonomisk forstand, samtidigt med at en ekstrem lille overklasse stort set definerer hele efterspørgslen, uanset at denne infamt lille del af verdensbefolkningen, der sidder på pengene, efterspørgslen, umuligt kan opleve, opæstimere, nyde, eller pine så megen nytte og kvalitet ud af eller yde den blå planet retfærdighed, som de ejer og gør krav på i den hellige ejendomsrets navn. Dertil er deres sanser og hele kognitive konstitution for svag. Dvs. de sejrende kan slet ikke uddrage nytten af de værdier, som de har haft held med at beslaglægge på det fri markeds vilkår. Alligevel orienterer samtlige politikere, organisationer, medier og individer sig, ”som om” de succesfuldes succes var garantien for løsningen af alverdens problemer. Det er kernen i det moderne samfunds sygdom.

At forsøge på at opnå succes i modernistisk forstand, at orientere sig efter hvad der er rationelt og hensigtsmæssigt i modernistisk forstand, det er det samme som at bidrage til det moderne samfunds selvnegation.

Det kan bevises, videnskabeligt. Det kan også bevises, at de formastelige, dvs. os, de privilegerede 14% af verdens befolkning, der lægger beslag på ca. 4/5 af alverdens absolut begrænsede ressourcer og energi, aldrig nogen sinde vil opgive vore succeskriterier, så længe det ser ud som om, at det er taberne i konkurrencen på det fri marked, som døden tager først fra.

Vi lever for at overleve. Vi fremstiller vor overlevelse i evolutionsteoretisk forstand, som om at det var vor egen udmærkelse, at vi stadig er her, som om at det var vores fortjeneste og iboende værdie der var forklaringen, og at det, der gik tabt eller vil gå tabt i evolutionen, er den kontrast, som vort selvværd hviler i.

Den store nødvendige ®evolution handler om at opgive selve det moderne samfunds patetiske forsøg på at overleve. Behovet for at finde på noget andet at leve for, end det at blive en succes i moderne forstand, er påtrængende.

Det kommer til at handle om helt andre måder at skelne mellem os og de andre på, mellem op og ned, osv. Det handler om at begynde med at forstå, psykisk, at den enkelte selv må forstå og lægge om på det private plan for så også at kunne bidrage til ®evolutionen på socialt plan.

Forudsætningen for at kunne ændre noget i det ydre ligger også i det indre. Så længe De herrer og damer ikke er begyndt på hjemmefronten, lige nøjagtigt så længe forbliver bekymringerne og de højtidelige erklæringer, af at have forstået situationens alvor, aldeles tomme.

Jeg hører ikke andet end officiel tomhed, tomme tønder der buldrer omkring mig. Ingen konsistens, ingen forpligtende dialog ingen handling på hjemmefronten. Eskapisme, bekvem mental flugt. Ingen fornemmelse for værdien af at være i overensstemmelse med udfordringen. Ingen virkelig stolthed over at kunne sige FUCK JER I PATETISKE PLANETFORRÆDERE! Kun lidt små sporadiske og halvkristne udbrud af;
”Nej, kan det virkeligt være så slemt”!
”Det havde jeg virkelig ikke regnet med”!
”Nu må vi også se og gøre noget ved det”!
”Jeg har nu også altid været lidt for god til verden”!
”Giv mig en ny”!

Per Torbensen

Alene overskriften på denne artikel,det har været en stor nedtur klimamæssigt de sidste 40 år.

Mascha Madsen

Det øger vel ikke CO2 forureningen om vi går lidt mere på restaurant og spiser noget bedre kvalitetsmad, eller går til nogle flere folk koncerter med akustisk guitar og får en opblomstring i vores kultur og idrætsliv , alle disse områder kan man vel fortsat skabe vækst i uden at forurene mere og enda skal mere glæde og fællesskab igen, og man kunne f.eks. Hold en TV fri fast ugentlig dag hvor man afholdt politiske møder og på den måde fremmede den aktive deltagelse i lokalsamfundene igen, naturligtvis med familier og fællesspisning..

DET er altså ikke alle former for vækst der forurener mere slet ikke vi skal bare udvælge vore prioriteringer meget bedre og mindske ded væsenligste steder..

Man skal passe på med blindt og tro, at der ud fra bevægelsen af hiin enkelte stær vil kunne siges noget som helst fornuftigt om f.eks. sværm-fænomenet - Sort Sol – dér optræder nemlig helt andre dynamiske forhold – men, hvad ved de egentlig om det, altså RV, ikke stærene …

Erindrer overhovedet ikke, at netop dette mærkværdige sammenrend af afdankede skolelærerinder og andre slingrefis-elementer i dette latterlige parti RV var nogen de første herhjemme til at interessere sig for de kapitalistiske produktionsformens rovdrift på naturen og ødelæggelsen af mennesker og miljøet …

De er stadigvæk angrebet af manglende empati og dogmatisk svulmesyge, for deres selektive økonomiske fabuleringer handler stadig om vækst. Aktuelt fabler de så om noget så luftigt som grøn vækst – er det mon sådan én størrelse, der lægges an til i råstofudvindingen i Grønland?…

De har bare begået den sædvanlige politiske svinestreg at prøve på at tilegne sig andres idéer og mærkesager af ren og skær opportunisme - der er stemmer i lortet og skidtet, har de fundet ud af ...

Se bare, hvor progressive vi er – jo tak, mindre hysteri og færre dommedagsprofetier efterlyses - og en whiskey on tze rocks, thank you very much …

@Jan Toft Rasmussen, hvad du kan gøre? Ingenting! Hvad "vi" skal gøre ved klimaændringerne? Ingenting! Det eneste vi kan gøre er at finde måder at klare os på når konsekvenserne af ændringerne kommer.
F.eks. når fødevarepriserne stiger til det dobbelte hen over de næste par år. Når havet forsurer, så vi ikke kan fiske. Når det kommer skiftevis tørkeperioder og regn-floder. Når der bliver ekstremt kolde vintre og hede våde somre. Osv. Som vi kan se at det sker på alle andre områder: Individuelle løsninger på kollektive problemer.

Philip B. Johnsen

Randi Christiansen skriver 16. august 2012 kl. 13:42
”Intelligentsia - hvor er I ? Det er nu, I skal træde i karakter, det er nu vi må kæmpe for civilisationens overlevelse”.

Jeg skrev tilbage:
@Randi Christiansen

”De fleste ved det godt, men hvordan får man befolkningen til at nedsætte forbruget, materialisme er det eneste, så godt som alle på denne klode, har til fælles”. ”Kan vi få finansverdenen til, at virke for befolkningen”?

Lad mig selv svare på spørgsmålene. Vi alle, inklusiv intelligentsia, burde nok indstille os på, at finde en model for samfundet, som vi ønsker det efter dette.

Vi kan ikke rede os selv ud af det nuværende.

Der er intet der kan forhindre, at vi styre ud i
afgrunden, det er der ingen der forsøger, at stoppe op af samme grund. Vi er programmeret, så at sige, til at skaffe til os selv, vi kan ikke finde på noget nyt. Der er sikkert mange der syntes, vi skal gøre noget, men spørg jer selv, hvad i vil gøre og der kommer intet der vil ændre på, at vi er drevet af materialisme og den tager dette samfund vi kender ”med os” til den bitre ende.

Nu må i ikke misforstå mig, det er muligt, at gøre noget her og der, hvilket det er vores pligt, at gøre og jeg ville ønske man kunne stoppe helt op, globalt og udføre løsningen på alle problemerne, for det er ikke fordi vi ikke kender problemerne og løsningen, men det kniber med evnerne er jeg bange for ”desværre”.

Jeg bliver den lykkeligste af alle, hvis det viser sig jeg tager fejl, der er dem der tror man kan fortsætte, som vi har gjort og alt bliver fint og godt.

Det er beslutningsprocessen, der er det vigtige.
I ovenstående sættet mange pegefingre på problemets enkeltheder. Det er ikke viden der mangler.
Hvis processen er svær i det enkelte land, er den uendelig meget sværere i de 14%`s lande.

Hvis et politisk parti i Danmark havde klimaet som altoverskyggende punkt nr 1 (og blev opstillingsberettiget, første hurdle !), hvor mange stemmer kunne det så få ? Jordskredsvalg, som med Glistrup ? Eller under spærregrænsen ?

Partiet findes og jeg prøver i al lidenhed at få det til at indse, at det er Danmarks Miljøparti nr 1.

Skulle miraklet ske, er næste træk udmelding af EU, hvis der ikke kom alvorlig gang i sagen.
Indledningsvis at true med det.

Derfor Niels-Simon , det er en blindgyde at gøre det til en gød / blå modsætning.
Det er jo en fælles sag.

Rettelse : rød / blå sag, naturligvis.

Hvem var de miljøsvin, der udledte al den CO2 i år 1150?!

Niels-Simon Larsen

@Philip B.J.: Du har ret i meget af det, du skriver. Der er bare en ting, jeg må påpege: 2 plus 2 er stadig 4, og der kan udledes meget ud af den logik, bl.a. om rigtig og forkert levemåde. Når man forstår sammenhænge, så kan man ikke leve som om, man ikke forstår dem.
Det kan godt være, at det ikke betyder så meget i den store sammenhæng, hvad lille Danmark gør, men alene det, at møde andre mennesker, der har de samme tanker om verden som en selv, er opløftende, og hvis der så var et helt land, der havde om ikke ligefrem set lyset, så dog var så oplyste, at de ikke levede, som om alt kunne fortsætte i al evighed, ja, så var det fantastisk.

”At feste igennem” som det hedder, er det mest stupide og ødelæggende, man kan gøre – selv i lille målestok.

Danmark kunne have en fænomenal magt i eksemplets magt.
Hvis vi med vores i forhold til størstedelen af verdens lande overvældende rigdom kunne bygge morgendagens samfund, så alle kunne se, at det kunne lade sig gøre, så ville det kunne ramme ned i den globale bevidsthed og anvise en vej, hvor det lige nu for mange ser ud som om der ingen er.

Mascha Madsen

Per Graversen det var selvfølgeligt Ejafjellajøkull det er jo selvindlysende ikke jeg tror også at en trediedel af

Mascha Madsen

At en trediedel af Islands befolkning døde af hungersnød, som følge af misvækst pga. Manglende sol .

H.C. (Hans Christian) Ebbe

Så er det godt, at vi med regeringens politik som sikrer væksten, at vi får råd til at imødekomme de fremtidige udfordringer... nemlig et paradigme skift som man endnu ikke har set før og som de fleste ikke vil komme til at se igen

Fin artikel! Jeg var lidt overrasket over at se klimaministeren i et indslag i TV-avisen i dag (søndag), som omhandlede fracking (udvinding af naturgas fra skifer). Kim Bilsøe Lassen spurgte, om Dk overhovedet har råd til at lade være, pga. de milliarder som angiveligt ville gå tabt. Lidegård svarede, at man nok kan udvinde gas uden, at det går ud over grundvandet. Ud over det meget tvivlsomt i hans påstand, blev der ikke nævnt klima, CO2 eller drivhuseffekten en eneste gang i hele indslaget (så vidt jeg husker). Hvad med alle vores klimamål, bekymring om tipping points etc.?

Fin artikel! Jeg var lidt overrasket over at se klimaministeren i et indslag i TV-avisen i dag (søndag), som omhandlede fracking (udvinding af naturgas fra skifer). Kim Bilsøe Lassen spurgte, om Dk overhovedet har råd til at lade være, pga. de milliarder som angiveligt ville gå tabt. Lidegård svarede, at man nok kan udvinde gas uden, at det går ud over grundvandet. Ud over det meget tvivlsomt i hans påstand, blev der ikke nævnt klima, CO2 eller drivhuseffekten en eneste gang i hele indslaget (så vidt jeg husker). Hvad med alle vores klimamål, bekymring om tipping points etc.?

Fin artikel! Jeg var lidt overrasket over at se klimaministeren i et indslag i TV-avisen i dag (søndag), som omhandlede fracking (udvinding af naturgas fra skifer). Kim Bilsøe Lassen spurgte, om Dk overhovedet har råd til at lade være, pga. de milliarder som angiveligt ville gå tabt. Lidegård svarede, at man nok kan udvinde gas uden, at det går ud over grundvandet. Ud over det meget tvivlsomt i hans påstand, blev der ikke nævnt klima, CO2 eller drivhuseffekten en eneste gang i hele indslaget (så vidt jeg husker). Hvad med alle vores klimamål, bekymring om tipping points etc.?

@ Per Torbensen

"Alene overskriften på denne artikel,det har været en stor nedtur klimamæssigt de sidste 40 år."

Rigtigt.
Og muligvis længere tilbage.
Men for ca. 30 år siden gik panikmeldingerne bare på, at man burde sprede kulstøv ud på isen for at fremkalde MERE afsmeltning, da den "nye istid" dengang var katastrofemoden.

Der er penge i skræk som altid, men man sover roligere, når man først har overlevet et par varslede "verdensundergange". ;-)

Bjarne Bisgaard Jensen

Tom Clark

så det samme indslag i DR søndag aften og endnu engang må man forstemmet erkende at der hverken er hoved eller hale eller sammenhæng i de politiske udmeldinger, ikke engang indenfor eget ressortområde

Niels-Simon Larsen

@Tom og Bjarne: Jeg har nu klaget til DR1 over at den globale temperaturstigning ikke fik et ord med på vejen. Det var virkelig et interview med slagside.

Aksel Gasbjerg

Se den skræmmende udvikling i den arktiske havis' udbredelse (eller mangel på samme) de sidste 33 år (læg specielt mærke til de relativt store afsmeltninger i de seneste år):

http://climatechangepsychology.blogspot.dk/2012/08/arctic-sea-ice-volume...

Tom Clark:
Det var netop min pointe da jeg sagde følgende:
" Bare rolig, Lidegaard og hans ministerkolleger vil være tilbage i rette vækstform inden dagen er omme"

Systemisk skiziofreni. Klimaproblemerne eksisterer kun som systemets onde drøm, og drømme behøver man ikke reagere på.