Nyhed
Læsetid: 3 min.

Politisk storvask i Kabul

Tre af Afghanistans vigtigste ministre er på vej ud efter anklager om korruption og ineffektivitet. Eksperter vurderer, at præsident Karzai benytter sig af muligheden for at eliminere potentielle rivaler forud for det kommende præsidentvalg
Den afghanske præsident, Hamid Karzai, har ikke modsat sig parlamentets fyring af to ministre, men forsøger i stedet at berolige det internationale samfund, som er bekymret for sikkerheden i landet.

Den afghanske præsident, Hamid Karzai, har ikke modsat sig parlamentets fyring af to ministre, men forsøger i stedet at berolige det internationale samfund, som er bekymret for sikkerheden i landet.

Jose Cabezas

Udland
7. august 2012

Korruptionsbekæmpelse er blevet det nye modeord i Kabul. Forsvarsminister Abdul Rahim Wardak og indenrigsminister Bismillah Khan Mohammadi er allerede blevet fyret af det afghanske parlament, anklaget for ikke at gøre tilstrækkeligt for at standse Pakistans beskydning af pakistanske oprørsgrupper på den afghanske side af grænsen.

Wardak beskyldes også for at favorisere sin søn med lukrative forsvarskontrakter, mens Mohammadi beskyldes for favorisering af det tadjikiske mindretal, som han selv tilhører.

Finansminister Omar Zakhilwals politiske liv hænger i en lige så tynd tråd, efter den afghanske tv-station TOLO har afsløret, at han haft usædvanlig store pengesummer stående på sine private bankkonti i ind- og udland.

Afghanistans præsident, Hamid Karzai, har overraskende valgt at acceptere fyringerne uden sværdslag. Søndag lovede han at udskifte både forsvars- og indenrigsministeren, så snart han har fundet egnede kandidater til at overtage de to nøgleposter. En opgave, som han ifølge afghansk lov har en måned til at efterkomme.

Flere formål

Officielt har parlamentet fyret de to ministre på grund af deres manglende evne til at forhindre Pakistan i at beskyde oprørsbaser på den afghanske side af grænsen mellem de to lande. De seneste fire måneder har det pakistanske militær affyret over 2.000 raketter mod oprørsmål i Afghanistan, og det har kostet en del civile livet.

Ifølge Candace Rondeaux, leder af tænketanken International Crisis Groups afdeling i Kabul, er grænseproblemerne midlertid ikke den reelle grund til fyringerne.

»Fyringerne af forsvarsminister Wardak og indenrigsminister Mohammadi er i høj grad symbolske. Det er først og fremmest et led i parlamentets forsøg på at finde sine ben i Afghanistans nye politiske system,« mener hun.

»Parlamentet har i stigende grad udfordret Karzais ret til at udpege ministre og topembedsmænd. Fyringerne er en protest mod Karzais magt og hans enevældige måde at udøve den på.«

Afghanistan er et præsidentielt demokrati, hvor præsidenten har meget stor magt, f.eks. har han vetoret over for alle parlamentariske beslutninger.

To fluer med et smæk

Karzai har tidligere protesteret kraftigt over for parlamentets forsøg på at bestemme ministerlisten, men denne gang har han overraskende valgt at kaste håndklædet i ringen. Søndag forsøgte den afghanske leder at berolige ikke mindst det internationale samfund, der er bekymret over det limbo, som udskiftningen af de to ministre med ansvar for Afghanistans skrøbelige sikkerhed uvægerligt medfører.

Han forsikrede, at de to ministre ville blive udskiftet, men lovede samtidig, at både Wardak og Moham-madi vil fortsætte på deres poster, indtil egnede kandidater er fundet. I tidligere tilfælde har den proces trukket ud i både måneder og år, men denne gang vurderer iagttagere, at Karzai vil effektuere fyringerne med større hast.

Diplomatiske kilder i Kabul peger på, at præsident Karzai har meget at vinde ved at fjerne de tre ministre, som i øjeblikket er i søgelyset.

Efter den store donorkonference i Tokyo i juli, hvor Afghanistan fik løfte om 16 milliarder dollar i bistand efter 2014, har Karzai lanceret en ny antikorruptionskampagne i et forsøg på at tækkes donorlandene.

Og eftersom de to fyrede ministre også er mistænkt for korruption, er Karzai nødt til at fyre dem, siger en vestlig diplomat i Kabul til Wall Street Journal. Candace Rondeaux bekræfter, at både Wardak og Mohammadi er kendt for at have snavs på hænderne. Men anklagerne er ikke bevist. Og desuden understreger hun, at korruption er en flydende størrelse i Afghanistan, hvor politiske poster, embedsmandsstillinger og økonomiske kontrakter traditionelt tildeles på baggrund af forbindelser og ikke kvalifikationer.

Politisk udrensning

Diplomatiske kilder i Kabul bekræfter over for Information, at det fyger med korruptionsanklager i Kabul i øjeblikket. Men mange af anklagerne er alt andet end underbygget og kan tjene allehånde politiske formål.

Det er derfor oplagt for Karzai at bruge anklagerne til at slippe af med nogle af de værste rivaler forud for præsidentvalget i 2014, mener flere kilder. Karzai kan ikke selv stille op igen, men han ventes at gøre alt, hvad han kan, for at få en af hans nærmeste allierede ind på præsidentposten.

Finansminister Zakhilwal var således før TOLO- tv’s afsløring af hans finansielle transaktioner et oplagt valg til præsidentkandidat.

»Det er der ingen tvivl om. Præsident Karzai er i gang med en udrensning, som formentlig kommer til at koste flere ministre posten frem til valget,« lyder vurderingen fra Candace Rondeaux, der forudser en bølge af ministerfyringer de kommende måneder.

»Der er flere andre ministre, der har en lige så sort sky hængende over hovedet som de tre, der ser ud til at ryge nu. Desuden giver fyringerne Karzai nye muligheder for at købe alliancer og bestikke potentielle udfordrere med ledige ministerposter og andre embedsmandsstillinger,« siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Henrik Darlie

"Og desuden understreger hun, at korruption er en flydende størrelse i Afghanistan, hvor politiske poster, embedsmandsstillinger og økonomiske kontrakter traditionelt tildeles på baggrund af forbindelser og ikke kvalifikationer."

Det er vist kke et helt ukendt fænomen.

Niklas Monrad

Det er pudsigt, at Pakistan ikke kan se ligheden mellem de drone angreb i Pakistan man selv beklager sig over og landets egne raketangreb på en nabostat ...