Læsetid: 3 min.

Russisk middelklasse redder spansk turisme

En kraftig tilstrømning af russiske turister afværger en truende tilbagegang for Spaniens turistindustri – badeferier, gastronomi og kultur er lokkemidlerne
16. august 2012

Russerne kommer! Men denne gang er det godt nyt. Netop som det så ud til at en tilbagegang for turismen skulle føje sig til Spaniens voksende liste over ulykker, har en tilstrømning af russiske turister reddet sæsonen.

Og de køber endda også huse og lejligheder, men er også med til at genoplive den hensygnende tyrefægtningstradition.

Deres foretrukne destinationer er Costa Brava (nord for Barcelona, red.) og Costa Dorada (syd for) i Katalonien. Omkring 70 procent af de russiske turister, der tager til Spanien, besøger den nordøstlige region, hvor Barcelona er den mest yndede destination. Om 750.000 russere forventes at besøge Katalonien i år – det er 40 procent mere end 2011 – hvor de ventes at bruge omkring 1,5 milliarder euro. Og nu er der ikke tale om den lille gruppe oligarker, der opkøbte palæer langs de spanske solkyster for 10 år siden, men om den nye russiske middelklasse, der her får sin første smagsprøve på udlandsrejser.

»Rusland ligger nu nummer seks på listen over hjemlandene for de turister, der kommer her – det er fire pladser højere end for et år siden,« siger Marian Muro, chef for det catalanske turistråd.

»De kommer mest for at holde badeferie. Men på det seneste har vi også set flere, der kommer her for kulturen, gastronomien og for at shoppe,« tilføjer Marlene Rodriguez fra rejsebureauet Iberrusia Travel. Og de kommer for at købe ejendom. Med anslået to millioner usolgte boliger, deraf mange i kystnære områder, har Spanien masser tilovers.

Ifølge Aksana Niamkovitj, redaktør af Tot en Rus, et russisksproget blad med et oplag på 10.000 i Katalonien er dette er et nyt fænomen.

»Det er den russiske middelklasse, der har valgt Katalonien som enten deres første eller anden bolig,« siger hun.

»Der er 2.000 russere (inkl. folk fra de tidligere sovjetrepublikker, red.) registreret som beboere i Barcelona og 4.000 ved Costa Brava-feriestedet Lloret de Mar. De tiltrækkes af klimaet, havet og Barcelonas nærhed. Barcelona er desuden meget kosmopolitisk, og russerne er meget interesseret i kulturlivet, herunder malerkunst og poesi. Det er også billigere at emigrere hertil end til England, Frankrig eller Tyskland, og nemmere at tilpasse sig. De kunne også tage til Italien, men der er der mere kaotisk.«

Den største koncentration af russere findes langs Costa Dorada i Tarragona, 100 km syd for Barcelona, hvor de denne sommer lægger beslag på 40 procent af hotelsengene – dobbelt så mange som briterne.

»Stigningen i antallet af russiske turister har kompenseret for nedgangen af hjemlige spanske,« siger,« Maria Eugenia Arbo, formand for den lokale hotelforening til Barcelona-avisen La Vanguardia.

Også her køber de ejendomme, enten som egne ferieboliger eller til at leje ud til andre russere.

»Vi sælger hovedsageligt til familier, som kommer for at holde ferie her,« siger Grigorij Bekishev, en russer, der har slået sig ned som ejendomsmægler i Salou på Costa Dorada.

»De er for det meste ikke helårsboliger. Nogle er luksuøse, nogle er normale lejligheder. Men de skal være nye. Der er ingen interesse for at købe noget gammelt.«

»De plejer at købe lejligheder for omkring 220.000-300.000 euro med udsigt over havet,« siger Manuel Gonzalvez, en anden ejendomsmægler fra Salou. »Det er et nyt marked og meget attraktivt, så vidt vi kan se.«

Russerne er også fan af tyrefægtning, og da showsporten har været forbudt i Katalonien siden sommeren 2011, har man i stedet arrangeret ’blodløse’ corridas for at tilfredsstille den russiske efterspørgsel.

Turisterne køres i bus fra kysten til landsbyen Alfara de Carles, hvor en torero gennemspiller den rituelle tyrefægtning, blot uden fysisk at skade tyren.

politik@inforamtion.dk

© The Guardian og InformationOversat af Niels Ivar Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Andersen

Det er heldigvis som regel sådan, at økonomien i de forskellige lande svinger lidt i utakt, og det er med til at udjævne udsvingene for lande, der lever af turisme. Det gælder både charter-turister, men også folk der køber feriebolig i udlandet.

Krisen raser i store dele af verden, men eksempelvis Rusland har jo - i et vist omfang - været forskånet. Interessant nok begynder folk i Sverige, Norge og Danmark nu også igen at kigge på feriebolig i eksempelvis Spanien. Det kan man bl.a. se på RobinHus' nye sektion for salg af boliger i Spanien

Prisniveauet i Spanien er da også faldet markant i de senere år - og det hjælper selvfølgelig også på interessen...

Med venlig hilsen

Torben Andersen
RobinHus