Baggrund
Læsetid: 3 min.

Torturanklaget minister bliver ny afghansk efterretningschef

Præsident Karzais kandidat til posten som afghansk efterretningschef er en minister, der er berygtet for mishandling og tilbageholdelse af fanger. Som Information kunne afsløre i går, hænger Danmark for første gang på en afghansk fange efter at have suspenderet udleveringerne til det afghanske fængselsvæsen
Asadullah Khalid var som guvernør i den urolige Kandahar-provins i den sydlige del af landet berygtet, fordi han angivelig bortførte og torterede politiske og personlige modstandere. Khalid har konsekvent nægtet enhver indblanding i sådanne aktiviteter.

Asadullah Khalid var som guvernør i den urolige Kandahar-provins i den sydlige del af landet berygtet, fordi han angivelig bortførte og torterede politiske og personlige modstandere. Khalid har konsekvent nægtet enhver indblanding i sådanne aktiviteter.

Udland
1. september 2012

Udnævnelsen af Asadullah Khalid, minister for grænse- og stammeanliggender, til leder af landets berygtede efterretningstjeneste vil om få dage blive annonceret af den afghanske præsident, Hamid Karzai, siger en mand, der kender Khalid. En tidligere højtstående embedsmand, der er tæt på Karzai, siger til Information, at »udnævnelsen af Khalid er blevet bekræftet«.

Begge mænd ville kun udtale sig på betingelse af anonymitet, da de ikke er bemyndiget til at tale offentligt om sagen.

Asadullah Khalid var guvernør i den urolige Kandahar-provins i den sydlige del af landet, hvor tropper fra Canada var udstationeret i perioden 2005-2008. Han var berygtet blandt folk i Kandahar, der hævder, at han bortførte og torterede politiske og personlige modstandere, men han har konsekvent nægtet enhver indblanding i sådanne aktiviteter.

I april 2010 rapporterede Canadian Broadcasting Corporation (CBC), at der under Khalids embedsperiode i Kandahar cirkulerede rygter om, at »den frygtede guvernør havde et privat fangehul for indsatte under sit palads«.

CBC citerede dokumenter fra regeringstoppen i Canada, som viste, at de canadiske myndigheder i foråret 2007 havde fået kendskab til påstande om Khalids alvorlige menneskerettighedskrænkelser:

»Der er adskillige og vedholdende påstande om guvernørens menneskerettighedskrænkelser,« hed det i dokumentet: »Ifølge flere kilder, herunder den britiske ambassade, er det private fængsel placeret under guvernørens gæstehus«.

I april 2010 citerede den canadiske avis The Globe and Mail en tidligere tjenestemand, der havde gjort tjeneste under Khalid ved guvernørens palads i Kandahar, for at sige, at han havde set en fange hænge fra loftet i vagtrummet med »benene bundet sammen som en kylling«. The Globe and Mail citerede en anden mand for at sige, at han var blandt dem, der havde været tilbageholdt i paladset og havde været »udsat for flere ugers prygl, som guvernøren overværede personligt«. Et par måneder senere blev Khalid fjernet fra posten, men han er stadig en magtfuld person i Afghanistan.

Torturbeviser

Hvis Khalid bliver bekræftet som Karzais valg som leder for den nationale efterretningstjeneste og overlever en tillidsafstemning i parlamentet, vil udnævnelsen sandsynligvis vække bekymring blandt menneskerettighedsgrupper både i Afghanistan og internationalt. Den uafhængige afghanske menneskerettighedskommission, Amnesty International, Human Rights Watch og FN har alle beskyldt den afghanske efterretningstjeneste for at tortere fanger. Udnævnelsen af en person med Khalids omdømme kunne tyde på, at Karzai ikke for alvor har intentioner om at reformere tjenesten.

FN-missionen i Afghanistan rapporterede i oktober sidste år om »klare beviser« på, at 125 fanger – 46 pct. af de 273 fængslede, som FN havde interviewet, efter at de havde været tilbageholdt af efterretningstjenesten – havde været udsat for tortur. En række lande i koalitionen i Afghanistan, herunder Storbritannien og New Zealand, har beordret deres soldater til ikke at overlade fanger til efterretningstjenesten af frygt for beskyldninger om meddelagtighed i tortur. Den tidligere højtstående afghanske embedsmand, som er tæt på Karzai, siger til Information, at præsidentens valg af Khalid er en fejl. Han mener, at de vestlige lande ikke vil bakke op om beslutningen, som næppe heller vil være velset i USA, der har finansieret og arbejdet tæt sammen med den afghanske efterretningstjeneste.

Karzais regnestykke

Andre mener, at det er pres fra USA om omgående få gjort noget ved det Taleban-ledede oprør, som er grunden til, at Karzai har valgt netop Khalid. En skribent på bloggen Kabul Politics hævder, at Karzai fyrede den tidligere leder for den nationale efterretningstjeneste, Rahmatullah Nabil, på baggrund af amerikansk vrede over, at tjenesten tilsyneladende ikke har kunnet dæmme op for det stigende antal såkaldte »grøn mod blå-angreb«, hvor de afghanske sikkerhedsstyrker vender deres våben mod kolleger i koalitionen, og at USA har promoveret Khalid som en passende afløser. Den tidligere højtstående embedsmand siger desuden, at Khalid og en af Karzais brødre, Abdul Qayum, har været involveret i hemmelige forhandlinger med Saudi-Arabien i et forsøg på at inddrage saudierne i fredsforhandlinger med Taleban. Han siger, at udnævnelsen af Khalid til lederstillingen i efterretningstjenesten »er blot endnu et skridt i denne retning«. Han vurderer, at Karzai er fuldt bevidst om Khalids baggrund og de mange beskyldninger om kriminalitet, og at præsidenten må mene, at fordelene ved udpege Khalid opvejer ulemperne: »Præsidenten må have gjort regnestykket op,« siger den tidligere embedsmand.

 

Oversat af Mads Frese

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jan Christensen

Vi har valgt Anders Fogh Rasmussen til generalsekretær for Nato, på trods af hans medskyldighed i Irak krigen, en angrebskrig på et fundament af løgn. Desmond Tutu foreslår, at Tony Blair og George Bush skal retsforfølges, jeg foreslår man tager Anders Fogh Rasmussen med i den rettergang.

jamen så går det vel skiidegodt?

Det må vel efterhånden stå lysende klart for enhver, at det var en fejltagelse at Danmark blandede sig i USAs hævntogt i Afghanistan.

Lad os se at komme ud - det kan kun gå for langsomt.