Nyhed
Læsetid: 5 min.

Unge sydafrikanske stemmer: Born Free Generation

Deres landsmænd kalder dem ’Born Free’-generationen, fordi de var de første, der voksede op efter apartheidstyret. Men efter massakren ved Marikana er Sydafrikas ungdom frustreret over landets forfatning. The Guardian har mødt fem af dem
Udland
31. august 2012

Asanda Kaka, 24

»Man kan blive ved med at diskutere, hvorvidt Nelson Mandela lavede en aftale, der svigtede Sydafrikas folk. Der er mange mennesker, der stadig elsker ham.

Men mange er også begyndt at hade ham, fordi intet har forandret sig. Da jeg var barn og hørte hans navn, var jeg lige ved at græde. Men nu er jeg blevet ældre, og nu vil jeg vide, hvem der fik alle fordelene dengang. Han er kendt som den mand, der befriede folket, og det er jo ikke sandt. Mange andre personer var involveret. Vores problemer er større end Nelson Mandela og F.W. de Klerk. Forandringerne og udviklingen foregår i slowmotion. Bedre uddannelse kunne sætte skub i overgangen, men regeringen er ikke opmærksom på, hvor vigtig uddannelse er. Den er helt elendig. Hvis de ændrer på systemet, vil det kunne skabe kompetencer og job. Jeg har stemt på et andet parti: Jeg står gerne frem og siger, at jeg stemte på Demokratisk Alliance (DA), selv om jeg vidste, at det var ligesom at gå fra aksen og lige ind i ilden. Da jeg stemte på DA, vidste jeg, at de ikke havde nogen chance for at vinde valget.

Der er så meget had mellem mennesker, og noget af det had har at gøre med hudfarve, nationalitet og alt det der ...

Hvis du spørger andre, hvorfor de ikke ville stemme på DA, er det ikke på grund af DA’s politik. Det er, fordi de er hvide.«

Papi Mirelli, 23

»Dagens ANC har mistet sin gamle vision. I den tid, der er gået, fra Nelson Mandela blev præsident til i dag, tror jeg, de har glemt deres værdier. De ved ikke længere, hvad deres mission går ud på. Det eneste, de har at støtte sig til, er, at de stadig har en masse tilhængere.

Ser man på den ANC’s Youth League er der en følelse af, at de taler med samme stemme, som vi gør. At de forstår, hvor vi kommer fra og gerne vil hen.

Men vi ønsker ikke at se landet i hænderne på hvide mennesker igen, så ANC er den eneste mulighed ... Vi ønsker ikke at se det ske igen. Jeg kan ikke forestille mig at stemme på noget andet parti.

Når man vokser op, hører man en masse historier om, hvordan folk tænkte, og hvordan de støttede ANC, fordi det var deres håb og deres vej ud af apartheidstyret. Men ved nærmere eftersyn har ANC-lederne efter min mening ikke indfriet de løfter, de gav i apartheidæraen. Selv om de er så gamle, som de er, føler de stadig, at de først skal i gang med at bane vejen for en fremtid for os.«

Mpho Seoposengwe, 23

»Skyderierne ved Lonmin-minen mindede om noget fra fortiden. Rige mennesker blev igen forsvaret, og fattige mennesker angrebet. Hvordan kan nogen skyde med skarpt mod mennesker? Generelt synes jeg, at eliten i dette land for det meste er privilegeret.

ANC siger, de forsøger at tale med de unge og hjælpe os i gang. De taler om jobskabelse, men jeg tror ikke, de gør så meget. Jeg tror ikke, de taler folkets sprog. Investeringsbankerne tager hele tiden røven på os, det er bare det samme og det samme. Partiet kommer på banen og fører kampagne lige før en afstemning. Men når de så har fået, hvad de ville have, er de allerede videre. Det er derfor, vi har optøjer hele tiden.

Begge mine forældre var politisk engageret. Min fars interesse i politik er falmet. Jeg er ikke særligt involveret, men min mor var meget stærk i den politiske verden. Hun blev interesseret i en meget ung alder og var i partiet i 20 år. Min mor havde en officiel post i regeringen – hun var helt klart med, hvor det foregik.

Min bror blev født i fængsel på grund af hendes politiske aktivisme, og vi blevet passet af slægtninge og naboer. Jeg blev født i Soweto. Selv da hun var gravid med mig, gik hun med i protestaktioner.

En masse unge mennesker forsøger selv at skabe noget. De har et mere positivt syn på, hvordan de vælger at køre deres liv. Det kan jeg godt beundre de unge for i dag.

Men med alt andet, ser det ud til at tage et stykke tid. Vi er et meget ungt demokrati.«

Sikhulule Ngxowa, 22

»Dagens ANC er mest et varemærke. Hvis nogen nævner ANC, tænker jeg på Adidas, et andet varemærke. Nelson Mandelas vision er ikke længere en del af deres tanker i dag. Der er meget korruption blandt ANC’s ledere.

Ved sidste valg stemte jeg ikke. Hvorfor skulle jeg det? Hvis man er ude efter et job i staten, skal man kende nogen. Det er latterligt. Man kan have en mastergrad, eller en ph.d., men hvis man ikke kender nogen i ANC, får man ikke et job. Kun de, der har pladser i parlamentet eller har høje stillinger i regeringen, vinder, så hvorfor skulle jeg gide at stemme?

Boliger er et kæmpeproblem. Hvis man tager til f.eks. Khayelitsha (en township på Cape Flats, red.), vil man se mennesker, der lever under forfærdelige forhold. Hvis præsidenten skulle leve der, ville han ikke overleve.

Nogen må drages til ansvar for det. Hvis man går til regeringen og spørger, hvorfor husene ikke er blevet bygget, er det eneste svar, du får, at »vi har travlt med noget andet«, eller at »pengene allerede er fordelt.«

Mawande Manez Sobetwa, 23

»ANC er et meget forvirrende parti. De har en kæmpe medlemsskare, men der er masser af vold, en masse splittelse.

Men hvad er alternativerne? Den Demokratiske Alliance, der ledes af Helen Zille, tror, at de kan fremme billedet af et sort parti ledet af et hvidt ansigt, som vi så alle kan følge, men det tror jeg ikke på. Jeg ville ønske, at der var et alternativ, fordi konkurrencen ville gavne ANC. Vi har brug for at se en ny leder stå frem, fra ANC eller et andet parti, som kan inspirere folk. Vi har brug for en Obama-type for at komme til at tro på, at vi kan skabe forandringer i den nuværende situation.«

 

© The Guardian og InformationOversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her