Nyhed
Læsetid: 3 min.

Vestens progressive svigter Ugandas homokamp

Progressive vesterlændinge skal turde engagere sig åbent i kampen om seksuel frihed i Afrika, ellers bliver den vundet af konservative amerikanere, mener homo-aktivist fra Uganda Frank Mugisha
Udland
18. august 2012
Frank Mugisha efterlyser en mere åben engageret indsat fra vestens progressive i kampen om seksuel frihed i Afrika

Frank Mugisha efterlyser en mere åben engageret indsat fra vestens progressive i kampen om seksuel frihed i Afrika

Frank Mugisha bringer en efterlysning. Han efterlyser frisindede, progressive vesterlændinge, der vil stå frem og fortælle højlydt om deres støtte til homoseksuelle i Uganda. De skal ikke donere penge anonymt, de skal ikke komme på besøg i al hemmelighed, de skal ikke gemme sig væk af frygt for at ligne fortidens hvide kolonialister.

»Vores problem er, at de progressive støtter er meget tavse,« siger Frank Mugisha, leder af organisationen Sexual Minorities Uganda (SMUG) og en af landets førende LGBT-aktivister (Lesbian, gay, bisexual, transgender).

»Ofte bryder de sig slet ikke om at involvere sig i Afrika, fordi de tror, de så vil blive set som neokolonialister. Men i virkeligheden spiller de med på en konservativ dagsorden.«

Mugisha er i Danmark i forbindelse med denne uges Copenhagen Pride-festival, der i år har særlig fokus på homoseksuelles rettigheder i Afrika.

Konservative kræfter i Vesten har gennem en årrække engageret sig seksualpolitisk i Uganda. Især amerikanske missionærer, præster, politikere, evangeliske forretningsfolk, og antihomoaktivister har besøgt det østafrikanske land med millioner af dollar på lommen og en iver efter at institutionalisere homofobien blandt Ugandas politikere, lærere og præster. I 2009 kom det så vidt, at et lovforslag om dødsstraf for homoseksualitet blev præsenteret for parlamentet. Det debatteres stadig.

Imens rejser udlændinge fortsat til Uganda for at påvirke befolkningen. Frank Mugisha fortæller om en flyvetur, han var på:

»Flyet var fuld af præster og religiøse ledere fra USA på vej til Uganda for at prædike foran store offentlige forsamlinger. Når så de progressive folk kommer, så vil de slet ikke ses. De siger, de er turister, men de besøger mig og min organisation, og spørger hvordan det går, og jeg tænker, ’Hvorfor gemmer du dig? Hvad har du stjålet? Du burde ikke være underground, sig til regeringen, at du kommer, at du støtter homoseksuelles rettigheder, at du er et liberalt menneske’.«

Tavse venner

– Men billedet af den hvide mand, der rejser til Afrika og fortæller de lokale, hvordan verden hænger sammen er jo en smule belastet?

»Jeg snakker ikke om, at hvide homoseksuelle mænd skal komme og sige, ’Vi er fra Danmark, nu skal der være pride-parade i Uganda’. Det ville jeg ikke acceptere. Jeg snakker om folk, der giver os penge. Når de støtter børnehjem eller kampen mod malaria, vil de gerne være højrøstede. Men når de giver penge til SMUG er de tavse. De holder hemmelige møder, de vil ikke ses offentligt. Men folk skal vide det. Vi har Elton John Aids Foundation, som støtter tusindvis af projekter, men der er ingen, der siger til folk: ’Ved du, at Elton John er bøsse? Det er hans penge, vil du afvise dem?’ Hvis det var en konservativ, ville han prædike sit budskab. At sige nej til homoseksualitet ville være en del af donationen.«

– Efterlyser du, at ikkekonservative vesterlændinge kommer og prædiker deres budskab?

»De kan ikke komme og sige, ’Gør sådan og sådan’. De skal komme her som vores venner og være åbne omkring vores venskab. Hvis jeg har en progressiv ven fra Vesten, så må han ikke være bange for at kommer til Uganda og sige, ’Frank er bøsse og han er min ven. Frank er bøsse, og vi læser biblen sammen for at prædike Guds ord’,« siger Frank Mugisha, der er vokset op i en katolsk familie.

»Sådan gør de konservative. Alle vores homofobiske præster har venner fra udlandet. De kommer til Uganda, de bygger kirker og hjælper forældreløse børn. Hvis du spørger en kirke i Uganda, hvor de får deres penge fra, så nævner de navne på deres venner fra udlandet. De er åbne omkring det. Det giver dem troværdighed. Sådan gør de konservative, og det er derfor, de vinder krigen i Afrika,« siger Mugisha, der sidste år blev tildelt Robert F. Kennedy Human Rights Award for sit arbejde.

Danmarks udviklingsminister, Christian Friis Bach (R), blev i marts måned kritiseret for ikke at true Uganda med at skære i bistandshjælpen, hvis de indførte dødsstraf for homoseksuelle. Frank Mugisha erklærer sig enig med ministerens strategi.

»Uganda er et meget fattigt land. Vi har brug for bistand. Jeg går ikke ind for, at man skærer i pengene til Uganda,« siger han, men opfordrer samtidig til, at både regeringen og organisationer som Folkekirkens nødhjælp følger støttekronerne til dørs.

»Gør pengene det, de skal? Støtter de udbredelsen af menneskerettighederne? Bekæmper de diskrimination? Hjælper de mod hiv og aids? Når de ud til alle? Bed Uganda om at gøre det. Hold folk ansvarlige,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Robert Ørsted-Jensen

Hvad vor ven Frank Mugisha ikke ved er at mange folk i 'vesten' - selv dem der mener de er progressive - mener at 'vesten' skal blande sig uden om alt hvad der foregår i andre lande. Ja at alting for dem er værre i 'vesten' hvorfor de 'vesterlændinge' burde holde kæft og skamme sig, snarere end at be deres regeringer om at støtte sådan nogen som Frank Mugisha. Skulle de finde på at give deres støtte er det dybt mistænkeligt - det er nok noget med diamanter, olie og imperialisme eller sådan. Det kan i alle tilfælde ikke være fordi at man er oprigtgt bekymrede - der må stikke noget bag.

Jan Kauffmann

Godt at der med Frank's besøg i Danmark kommer mere focus i medierne omkring diskriminerende lovgivning i bl.a. Uganda.
Helle Jacobsen fra Amnesty har også i denne forbindelse være i DR et par gange nu.

Jeg kender Uganda særdeles godt. Har boet og arbejdet der, både i Kampala og Entebbe. Jeg kender flere af LGBTI aktivisterne i dette land, og skriver fra tid til anden blogs om disse emner, da jeg mener der er formet stilhed i medierne her, bl.a. om lovgivningen de forsøger, at får igennem i deres parliament med livtidsfængsel og dødsstraf.

En god nyhed er, at der lige har være afholdt det første Pride i Øst Afrika nogensinde, og af alle lande i Uganda. Min veninne Kasha blev godt nok anholdt sammen med flere andre da politiet raided priden, der blev afhold i Entebbe. Alle blev dog løslad igen uden sigtelser.

Vibeke Nielsen

Jeg synes, det kunne være interessant at lave en testsøgning i Informedia for at undersøge, hvad danske medier egentlig skriver om, når de skriver om Uganda. For jeg er temmelig overbevist om, at homosagen fylder en rigtig stor procentdel.

Og at det er derfor, højrefløjen har kunnet benytte homosagen som befordringsmiddel for at forsøge at stoppe bistanden til Uganda. Idet vi stort set intet hører om fattigdommen og ikke mindst kvinders situation og mulighed for at få ret til at bestemme over egen krop (og økonomi) uanset om de er homo-, hetero- eller noget helt tredje fjerde eller femte seksuelle.

Kampagner som Amnestys er nemlig med til at opretholde forestillingen om:

1) Minoritetspersoner og -sager som løsrevet fra den generelle tilværelse i en del af verden. Hvis blot man sikrer straffrihed for homoseksualitet er alt såre godt. De springer straks ud allesammen. Også alle de fattige for hvem familien ikke er romantisk selvrealisering, men en livsnødvendig produktionsenhed. Og de kvinder, der ikke har ejerskab til egen krop eller jord.

2) Afrikanerne som nogle primitive overtroiske fjolser. De skal ikke støttes. De skal opdrages og straffes.

Jeg vender tilbage imorgen, når jeg har lavet testsøgningen og lavet lidt statistik på, hvor meget homosagen i Uganda har fyldt i danske medier i sammenligning med andre sider af livet i Uganda.

Mascha Madsen

MÅSKE VI SKULLE OMLÆGGE VORES BISTAND SÅ DEN KUN KAN GÅ IGENNEM GODGØRENDE HOMOSEXUELLE , altså som en stille provokation og anrkendelse af deres kompetencer på samme niveau som andre menneskers, og også give asyl, henholdsvis rekreationsophold her i DK som støtte og opmuntring.

ham Frank er en flot mand, også set med mine heteroøjne ,held og lykke med Kampen Frank og venner !

Jo mindre såkaldt 'progressive vesterlændinge' blander sig i verdens gang uden for deres egen andegård, jo bedre for resten af verden.

Claus E. Petersen

Hvor skal "vestens progressive engagere sig i.. "
Jeg fatter bjælde.
Folk bliver født og opvokser under nogle normer der er så tilpas maget at 95% kan indordne sig, uanset hvilket samfund vi taler om.
Der vil i et samfund altid være en procentdel der stikker ud, enten fordi de bryder loven om at bolle politisk korrekt, eller fordi de bryder en lov om at tale politisk korrekt eller fordi de handler narko ganske politisk ukorrekt som visse dysfunktionelle individer gør i Danmark.
Helt uden videnskabeligt belæg vil jeg antage at procentdelen af borgere der bryder loven er konstant og sammenlignelig i samfund der ikke har ændret hverken kulturel sammensætning eller indført radikale lovændringer i mere end 100 år.

Derudover fatter jeg ikke hvad bøsser i Uganda rager mennesker i hverken Vejle eller Lindköbing, uanset om de kalder sig progressive eller ej.

Ønsker forfatteren at vi redder alle der "stikker udenfor", eller er det kun mennesker der ikke er seksuelt konforme og ikke kan skjule det?

I så fald vil jeg anbefale affyring af alle atommissiler mennesket råder over, spredt over hele kloden, for overalt hvor mere end eet menneske opholder sig vil der være mindst eet der ikke overholder normerne, og overalt hvor der er mere end 2 mennesker vil mindst 2 definere regler og love.

Robert Ørsted-Jensen

hvilken gang fulfed relativisme - Claus - postmodernistisk nonsens - om man lever under Stalin, Hitler, Franklin D. Roosevelt eller Stauning - det er altsammen lige fedt for dig - forstås?!