Nyhed
Læsetid: 1 min.

Aldrig har der været så lidt arktisk havis

Havisen i de arktiske havområder har nu efter alt at dømme nåede denne sommers minimum, oplyser US National Snow and Ice Data Center
Udland
21. september 2012

Aftagende sol og faldende temperaturer vil i den kommende tid føre til fornyet tilfrysning af havområdet omkring Nordpolen, som i år har været ramt af den voldsomste sommerafsmeltning i målingernes historie. Der er således smeltet 3,29 mio. kvadratkilometer mere end gennemsnittet for samme tidspunkt i perioden 1979-2000.

I forhold til isens maksimale udbredelse i den kolde vinter er havisens areal på nuværende tidspunkt skrumpet med 11,83 mio. kvadratkilometer – et areal større end USA.

Den arktiske is smelter markant hurtigere, end forskerne har kunnet forudsige i deres modeller over virkningen af den globale opvarmning, antagelig fordi selvforstærkende opvarmnings- og afsmeltningsmekanismer i Arktis nu har taget fart.

Den erfarne arktiske klimaforsker, professor Peter Wadhams fra Cambridge University, har tidligere spået, at havisens fuldstændige forsvinden om sommeren kan indtræffe allerede i 2015-16.

»Det endelige kollaps mod denne situation foregår nu og vil formentlig være tilendebragt på dette tidspunkt,« gentog han forleden i den britiske avis The Guardian.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Holger Nielsen

Hvorfor er der visse videnskabsfolk (refereret i en af de korte radioaviser), der bliver ved med at ævle om, at det vil tage 20-30 år at smelte den resterende sommeris? Har de fattet dynamik og tilbagekoblinger = acceleration?

Niels-Simon Larsen

Tak jsn for din utrættelighed.
Her ligger jeg igen med morgenavisen i sengen og læser om isens forsvinden. Det er nu, at verdens befolkning skal rejse sig og gå imod truslen. Det er den ikke i stand til, og de politiske ledere kan kun gøre det, som befolkningerne giver dem mandat til.
Jeg kan åbne vinduet og råbe det ud til alle og blive kørt væk i løbet af en halv time. Jeg står i stedet op, laver morgenmad og går snart i gang med dagen. Jeg kan aktivere mig sammen med nogle få andre, og det er så det. En større bevidsthed er alt for langsomt på vej. At vi skal glemme vores stridigheder og forene os, har vi ikke lært endnu.

Niels-Holger Nielsen

ClimateCodeRed er efter 10 måneder i mørket tilbage på internettet:
http://www.climatecodered.org/

Masser af artikler om den arktiske afsmeltning. David Spratt tilbage i god form. ClimateCodeReds budskab har 3½ år på bagen, men er mere aktuelt end nogensinde: En mægtig mobilisering af samfundet for en hurtig og koordineret omstilling til bæredygtighed, af mange sammenlignet med krigsomstillingen i USA under Anden Verdenskrig og Apollo-projektet. ClimateCodeRed anbefaler også at hive CO2 ud af atmosfæren.

Til de, som ikke har lyst eller råd til at købe bogen:
http://www.civicus.org/new/media/climatecodered_1.pdf
Hvorvidt bogen er bearbejdet videre ud fra denne .pdf ved jeg ikke.

Niels-Holger Nielsen

'How British government's climate forecasting MET Office gets the Arctic wrong

Introductory note: It is now very likely that the Arctic will be sea-ice-free within a decade, with enormous consequences. Not only has the 2007 record minimum low been smashed, but the new record low 2012 sea-ice extent (3.4 million square kilometres) is less than half the figure three decades ago. And the volume of ice is now down to just one-fifth of the figure three decades ago. In 1979 the summer volume was 16,855 cubic kilometres, on 3 September this year it was just 3,407 cubic kilometres. 80 per cent of the ice has already been lost.
The IPCC 2007 got the Arctic sea-ice wrong in projecting an Arctic still containing summer sea-ice by 2100. Now, Arctic specialists relying on new, regional climate models such as Prof. Peter Wadhams of Cambridge are making the big call of a summer ice-free Arctic as early as 2015. By contrast, those relying for Arctic forecasts on global general circulation models (GCMs) used for the 2007 IPCC report are sticking to a 2030-2040 projection, but lament that “We just don’t know exactly why this (sea-ice loss) is moving so fast”. The predictions of those who rely too much on the GCM models seem strangely removed from the reality on the ground and even a common sense view of the evidence, as this analysis from Arctic News shows. Underestimating the speed and likely future rate of change in the climate system has deadly consequences. – David'

@ Niels-Simon Larsen.
Jeg deler dine frustrationer.
Vi må nok alle erkende, at gode argumenter og større bevidsthed ikke ændre noget.
Det store spørgsmål er,: Hvad gør vi så.?

Ja med tilstrækkeligt med politisk øregas og vand i hovedet så blir man helt blind over for havstigninger og det alarmerende i at man hvert eneste år må revidere hidtige teorier om med hvilken hastr isen smelter...
Men finansverdenen er ligeglad og de rigeste stoler blind på at de kan betale sig til at redde egen numse...

I Danmark vil det nu nok forblive en illusion og ende i en meget slem skuffelse, for her vil havstigninger på en meter ødelægge især rigmansboligerne ved kysterne, Amager vil komme til at stå under vand og marsken i Sønderjylland vil forsvinde uaNset hvor mange fredninger og smukke dokumenter man får på at det er en naturpark med særlig beskyttelse..

Ja havet skelner ikke mellem rig og fattig, og vi får en enorm opgave i at repariere de mange hundreder af millioner mennesker også i andre egne af vores smukke blå planet,mennesker, der aldrig mere vil kunne bo i deres hjemegn Bangladesh,Pakistan,Nil-Deltaet og i meget mindre grad mudderpølen Danmark unden tilstrækkelig kystsikring..

Jeg forstå slet ikke hvorfor krisen og de manglende arbejdspladser ikke sætter gang i digebyggeriet omkring Danmark, sammen med så mange intelligente CO2-udlednings dæmpende foranstaltninger som muligt...
Hvad er årsagen til at man ikke omgående indfører en forpligtigelse til i nybyggeri af beboelse, hvorfor indfører men ikke en forpligtigelse til udelukkende at bygge NUL- ENERGI HUSE ? ? ? Hvorfor så meget nøl med indlysende del-løsninger ?

Det er ufatteligt så tilbagelænede de fleste mennesker med indflydelse og magt er, og tavsheden om hvor travlt v i reelt har hvorfor er I ikke ude at kæmpe for at vi kan være på forkant i det mindste i Danmark... Her hvor vi især får brug for kystsikring for at have vores land sikret i fremtiden, skal vi bare overlade 1/3 del af den fysiske landjord til havets grådighed ?

Og Tror I virkeligt på at det bliver ved den 1 meter i det næste århundrede ?
Og skal der så bygges nye diger hvert 10 år ?

Repatriere de mange hundreder af millioner ...

Niels Engelsted

I det mindste kan man sige, at det gør al det politiske hurlumhej fra profeten Muhammed til Astrid Krag inderligt ligegyldigt. Om få årtier er det altsammen glemt.

Niels-Holger Nielsen

Tror du virkelig, at man vil huske det så længe?

Niels-Holger Nielsen

Det der med diger, er måske ikke lige sagen. Om nogle hundrede år når der ikke er flere iskapper på kloden vil vandet stå firs meter over dagligt vande. Så er Danmark reduceret til et par hundrede tuer og småøer, måske kun nogle få få hundrede kvadratmeter. Nå, skidt pyt, til den tid er de fleste døde i orkaner og evigt regnvejr kun afbrudt af afsvidende tørkeperioder.

Bare rolig, kapitalisterne har tjek på det. Det plejer de jo at have........

Niels-Holger Nielsen

Kvadratmeter skulle trods alt have været kvadratkilometer.

MEN der må da være et stigende marked for solide og velindrettede husbåde !måske en niche som det er værd at spinde guld på for også mindre arkitekt-firmaer og båd-byggere;
de skal kunne flyttes,
de skal kunne holde til omskifteligt vejr,
de skal kunne tåle at komme ud på dybt hav og høje bølger til tider,
der skal være lege-faciliteter til børn

regn-værn når havisen vælter ned oppefra i fom af øgede regnmængder,
husbåden skal have solfanger til opvarmning af eget vandforbrug,
et apparat der kan omdanne saltvand til drikkevand
der skal være en god mulighed for opbevaring af Fæces uden at hele skibet ricikerer at blive conatamineret ved udbrud af epedemier.
måske nogle udfoldelige vindmøller til production af egen strøm
og nogle flydere der kan skabe lidt strøm pr. Bølge-Energi og evt også bruges som buffere så skibet ikke bliver smadret i stormvejr af andre skibe/både..

Ja vi må håbe at Norge gider tage imod så mange Danske flygtninge til den tid, måske vi allerede nu skal gøre vore hoser grønne !

Niels-Simon Larsen

@Holger Madsen: Du er velkommen til at gå ind på min Profil og kontakte mig.