Nyhed
Læsetid: 3 min.

Eksperter: Bankunion er et skridt mod politisk union

I 20 år har de europæiske politikere udsat spørgsmålet om en politisk union. Med gårsdagens første skridt mod en eurozone-bankunion vil de langt om længe blive tvunget til at tage skridtet, vurderer eksperter
Udland
13. september 2012

Det var ingen tilfældighed, at kommissionsformand José Manuel Barroso i går både kunne præsentere EU-Kommissionens forslag om at gøre Den Europæiske Centralbank (ECB) til tilsynsmyndighed for alle eurozonens banker og i samme tale opfordrede EU-landene til at bevæge sig »hen imod en føderation af nationalstater«.

ECB’s nye magtfulde rolle vil nemlig være første skridt på vejen mod en europæisk bankunion, der i fremtiden vil kunne hjælpe nødlidende banker, uden at de nationale regeringer – og dermed skatteyderne – påtvinges en milliardgæld, som tilfældet var med de irske og spanske hjælpepakker.

Men en bankunion vil gøre det nødvendigt for de europæiske politikere langt om længe at tage skridtet videre mod en politisk union, vurderer flere eksperter – og Barroso selv, der lovede ’demokrati’ ikke færre end 11 gange i sin tale.

Ulrike Guérot, seniorforsker ved tænketanken Europen Council on Foreign Relations’ kontor i Berlin, er en af dem, der tror på, at vejen mod en bankunion også vil lede til politisk union:

»Det er et spørgsmål om kontrol – om at dem, der putter pengene i fælleskassen også må træffe beslutninger om pengene sammen. Bank-unionen vil være det første skridt imod dette,« siger hun til Information og uddyber:

»En bankunion vil reelt betyde, at gælden bliver fælles, og så er der behov for at besvare spørgsmålet om, hvem der træffer de overordnede beslutninger på det europæiske niveau og hvordan,« tilføjer hun og peger på, at politikerne har »undgået spørgsmålet om en politisk union i 20 år, men at krisen har vist os, at vi har et demokratisk problem inden for EU, som det nu er tid til at tage seriøst«.

»Du kan ikke have et gældsfællesskab og en redningsfond, hvor du dybest set giver penge ud, uden kontrol med hvor skatteydernes penge går hen. Det er princippet om ingen beskatning uden repræsentation. Hvis du beskatter for at finde penge til den europæiske hjælpefond, er der også behov for at forene dem, som træffer beslutningerne,« tilføjer hun om det argument, som den tyske regering er den mest synlige tilhænger af i Europa.

Hurdler

Janis Emmanouilidis, forsker ved European Policy Centre i Bruxelles, tror også, at udsigten til en endnu mere magtfuld Europæiske Centralbank, der som overordnet tilsynsmyndighed vil få magt til bl.a. at tjekke bankerne, inddrage banklicenser og bede banker om at øge eller sælge deres værdier for at mindske risikoen for at gå konkurs, vil sætte gang i en proces mod øget politisk integration.

»Der er behov for yderligere integration og yderligere deling af suverænitet,« siger han til Information og påpeger, at selv om en bankunion er afgørende for at få vendt eurokrisen, så er det netop ikke i sig selv nok.

»Bankunionen er første skridt, men det vil ikke løse de øvrige komponenter (i krisen, red.), som har at gøre med fejlene i den monetære unions struktur. Der skal mere til end en bankunion. En bankunion vil løse bankkrisen, men ikke eurokrisen,« siger han og skyder på, at vi om 10 år vil have bevæget os stærkt i retning mod en politisk union.

»Hvordan den politiske union vil se ud, ved vi ikke. Jeg tror, at politikerne vil være gået så langt, som der er behov for, men ikke længere,« siger han.

Inden de når så langt, er der imidlertid en række problemer, som skal takles. På trods af at Tyskland netop er et af de lande, der har presset på for at få en magtfuld tilsynsmyndighed på plads som betingelse for en bank-union, er det også Tyskland, der har udtrykt størst bekymring over EU-Kommissionens forslag. Især er Berlin betænkelig ved at afgive national kontrol med de mindre regionale banker og mener, at ECB bør koncentrere sig om de større banker. Kommissionen peger omvendt på, at mindre banker også kan skabe problemer og peger bl.a. på den britiske bank Northern Rock, der måtte reddes for milliarder af skatteydernes penge i 2007. Et andet problem er, hvorvidt en bankunion for eurozonelandene vil give mening uden Storbritannien, der huser Europas største finansielle sektor. Ligeledes vil EU-landene uden for eurozonen skulle godkende oprettelsen af en fælles tilsynsmyndighed, noget der kan vise sig problematisk i London, hvor der er bekymring over, hvorvidt ECB indirekte vil få magt over britiske banker. Imidlertid tror Janis Emmanouilidis på, at problemerne vil blive overvundet, fordi det ganske enkelt er nødvendigt.

»Hvis analysen er korrekt – at den overordnede krise har med bankkrisen at gøre – så har både eurolande og ikkeeurolande en interesse i at løse den,« siger han.

 

Leder bagsiden

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Læg afstand til de korrupte bankstere - jo mere jo bedre

Vi må beskytte os imod bankernes rovdrift og efterfølgende kommende kollaps der vil rive alle med tilknytning hertil, med sig, ned i afgrunden – derfor kan det være en god idé også at bruge BitCoin, som en af vore survival strategier. Andre muligheder kan, for nogen, være satsning på guld og sølv, i stedet for storbankerne. Endnu flere muligheder er - måske det allerbedste - at styrke de politiske græsrødder, alternativ livsstile, egen mad- og energiproduktion m.m.
Se min TV film:
Brumleby´s Free Home-Garden-Food & Free Rain Water Distribution
- klik på:
http://www.youtube.com/watch?v=8f7-L-W2xjg

For nogen kan den bedste enkelte beskyttelse imod banksterne være, at bruge BitCoin, til salg/køb og opsparing, næstebedste kan være anvendelse af alternative banker, men værste er at forblive en del (= kunde) af main stream bankvæsenet.

Se min TV film:
Fuck The Banksters: Join the Bitcoin Revolution - New Digital Payments - Fake or Freedom? – klik på:
http://www.youtube.com/watch?v=OOFbIj2faZY&list=PLF84224B1E13666EF&featu...

Se også min anden film:
Lasse Birk Olesen, grundlæggeren af Bitcoin Nordic - klik på:
http://www.youtube.com/watch?v=M1j9IgSiqs0&feature=channel&list=UL

Og se: IT-politisk forenings workshop om BitCoin:
BitCoin - Lasse-Andersen / Thomas_Rasmussen – klik på:
http://mirrors.dotsrc.org/blivklogere/thecamp/2012/

Troels Schmidt, US Army Anti War Veteran, TVG editor, author, journalist, B.S. Free Education / Antipedagogy

Niels Engelsted

Så kan man smelte det gamle og det nye havn sammen,,, EF + EU = EFU, Europæiske Fallit Union.