Baggrund
Læsetid: 3 min.

De frivilligt hjemvendte

Information har besøgt ni af de 34 irakere, der tog imod VK-regeringens tilbud om en såkaldt frivillig hjemsendelse. Ingen af dem oplevede hjemsendelsen som frivillig, og de fleste fortryder i dag
Information har besøgt ni af de 34 irakere, der tog imod VK-regeringens tilbud om en såkaldt frivillig hjemsendelse. Ingen af dem oplevede hjemsendelsen som frivillig, og de fleste fortryder i dag
Udland
14. september 2012

Det så pænt ud på papiret, da VK-regeringen i 2007 tilbød at støtte irakere økonomisk, hvis de vendte tilbage til Irak. Den såkaldte kontraktordning betød, at afviste irakiske asylansøgere kunne få penge med hjem til blandt andet at starte egen virksomhed, hvis de skrev under på, at de frivilligt ville rejse tilbage til Irak.

Men reelt havde de ikke noget valg, siger en række hjemsendte irakere samstemmende. De ville blive smidt ud alligevel – med eller uden penge.

Kun 34 ud af 456 afviste irakiske asylansøgere i udsendelsesposition tog imod tilbuddet fra den danske regering. De fleste var bange for at vende tilbage.

»Asylansøgerne er bange for, at de danske myndigheder vil kontakte de irakiske myndigheder med information om, at den pågældende forbereder sig på hjemrejse,« fremgår det blandt andet af en undersøgelse, Dansk Røde Kors lavede.

Turen til Irak havde det formål at finde de 34. Vi var i kontakt med dem alle. Nogle reagerede ikke på vores henvendelse, andre ville ikke tale med os. Og de ni, vi talte med i Irak, indgik alle aftale om at rejse frivilligt hjem med penge og/eller jobtræning efter kontraktordningen.

Af de ni havde tre opholdt sig i Danmark i mere end syv år – en enkelt i 10 år. De fleste var enlige mænd i 20’erne og 30’erne med ringe skolebaggrund – mange af dem havde ikke afsluttet, hvad der svarer til folkeskolen. Resten flygtede for at redde livet.

Knyttet til al-Qaeda

To af de frivilligt hjemvendte bor i Bagdad og er blevet truet på livet, efter de kom hjem. En af dem har af samme grund måttet skifte adresse flere gange. Han er gift, men tør ikke få børn. En blev fængslet, da han kom til Mosul, som i dag er mere eller mindre kontrolleret af terrornetværket al-Qaeda, og måtte flygte til Sulemaniya, hvor han lever og arbejder under kummerlige forhold.

Mindst tre af de afviste irakiske asylansøgere, som frivilligt rejste tilbage under Kontraktordningen, som løb fra 2007 til maj 2009, flygtede oprindeligt til Danmark fra Irak, fordi de var i fare, men ingen af dem fik opholdstilladelse. Noget, der ellers åbnes mulighed for i udlændingelovens paragraf 9, hvori der står, at flygtninge skal have ophold, hvis de er flygtet af særlige humanitære og sikkerhedsmæssige grunde.

Det drejer sig om de asylansøgere, der kom fra Bagdad og Mosul, og som enten arbejdede for amerikanerne eller for det irakiske politi, og som derfor var oplagte mål for al-Qaeda.

Jobplanen

For at kunne få udbetalt penge til at starte egen virksomhed skulle de afviste irakiske asylansøgere aflevere en forretningsplan.

Kun en enkelt af de ni laver i dag det samme, som han skrev i jobplanen, to er arbejdsløse, og flere er – på grund af ringe skolebaggrund – endt med at måtte tage job, som er beskidte, tunge og farlige.

Et af formålene med kontraktordningen var at give de afviste irakiske asylansøgere mulighed for jobtræning inden afrejsen fra Danmark, så de kunne være med til at genopbygge deres land. Jobtræningen gjaldt kun for irakere, der vendte tilbage til de sikre kurdiske områder – og altså ikke for asylansøgere, der vendte tilbage til Bagdad, Mosul og Kirkuk.

Andre problemer de hjemvendte stødte ind i var, at de primært havde været i praktik som pizzabager og frisør i Danmark, og dem er der ikke det store behov for i Irak. Derimod er der stor mangel på håndværkere i de kurdiske områder, men ingen af de ni vendte tilbage med kompetencer, der kunne skaffe dem job i byggebranchen.

Ingen af dem, vi talte med, som vendte tilbage efter den første kontraktordningen, oplevede, at det var frivilligt.

De fleste har i dag fortrudt.

Rejsen til Irak er støttet af Danida. Mere om sagen vil blive bragt i Amnesty Internationals medlemsblad ’Amnesty’, som udkommer i dag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hasse Gårde-Askmose

Og så????????

Hvad var det de havde fortrudt? - der var afviste asyl ansøgere.

Andreas Prætorius

Man kunne også prøve at kontakte dem, der ikke forlod frivilligt. Men det er højst sandsynligt sværre, da de vil være endnu mere modvillige til at komme i offentlige medier og dermed øge faren for dem og deres familiers liv

Johannes Nielsen

"...reelt havde de ikke noget valg, siger en række hjemsendte irakere samstemmende. De ville blive smidt ud alligevel – med eller uden penge. Kun 34 ud af 456 afviste irakiske asylansøgere i udsendelsesposition tog imod tilbuddet fra den danske regering."

Kunne den dybdeborende journalist fortælle os hvad der skete med de resterende 422 afviste asylansøgere? Blev de rent faktisk smidt hjem uden penge? Og hvis ikke, betyder det så ikke at de hjemsendte reelt havde et valg?

Og nej, de 422 afviste asyl-ansøgere er ikke smidt hjem. De opholder sig sikkert og sandsynligvis stadigvæk i asylcenter Sandholm - eller et andet sted. Her lever de på statens nåde, af madkuponer og lidt hjælp til transport.

---

Og hvorfor afviser vi dog i det her land flygtninge, som har hjulpet amerikanerne eller danskerne eller det irakiske politi - og som er i livsfare.....

Og ang. pengene for at vende hjem....det er jo små beløb, vi taler om her. Det kræver meget mere at etablere sig som selvstændig i Irak i dag. Jeg ved ikke hvad den danske regering tror om Irak i dag - at det er er et ørkenland, hvor alt kan købes for dadel og en sang...

Hasse Gårde-Askmose

Jeg vil ikke gå ind i en nærmere debat af denne artikel.
Det er jo "bare" en samling tal, som er samlet og kommenteret.
Uden nogen som helst forklaring på, hvad det er forfatteren vil med artiklen. Måske bortset fra det sædvanlige: Kriticere den tidliigere regerings flygtningeoplitik. Berettiget eller uberettiget. Kommer an på, hvad ens politiske observans er.

Blot et enkelt "klip":
".De fleste var enlige mænd i 20’erne og 30’erne med ringe skolebaggrund – mange af dem havde ikke afsluttet, hvad der svarer til folkeskolen...."

Undskyld mig:

Mon ikke disse personers fremtidsudsigter er/ville være bedre i deres hjemland end i Danmark?

MEDMINDRE man med "fremtidsudsigter" mener livsvarig forsørgelse og adgang til det sidste nye i fladskærme?

Konklusionen er vel at Danmark har svigtet sit ansvar. Uden af øje ude af sind.

Da der var temmelig mange massedeportationer i en periode kort efter af afviste irakiske asylansøgere, må der være mange der gerne vil fortælle, - og jeg erindrer da også at nogle af dem er blevet opsøgt og har fortalt.
Bl.a. besøgte Rasmus Tantholdt også nogle af dem, - de levede under jorden.