Nyhed
Læsetid: 2 min.

Grækenland holder brandudsalg

Den græske udenrigstjeneste sælger sine fashionable ejendomme i verdens hovedstæder, men også øer, kongepaladser, lufthavne, veje, gasselskaber og det statslige lotteri og postvæsen sættes til salg
Den græske regering er så trængt på bundlinjen, at intet længere er helligt at sælge ud af – selv Akropolis kan nu lejes ud til events. Her ses ruinerne under det nye Akropolis Museum i Athen.

Den græske regering er så trængt på bundlinjen, at intet længere er helligt at sælge ud af – selv Akropolis kan nu lejes ud til events. Her ses ruinerne under det nye Akropolis Museum i Athen.

Henning Pyndt

Udland
21. september 2012

Når det bliver sløje tider, kan det blive nødvendigt at opsøge pantelåneren eller sælge arvesølvet. Det oplever Athen nu, hvor et veritabelt brandudsalg er sat i værk.

Grækenland har erklæret, at det vil sælge alt det, kan undvære. Det indebærer f.eks. også øer, kongelige paladser, liebhavervillaer, marinaer, lufthavne, veje, det statsejede gasselskab, lotteri og postvæsnet.

I denne uge kom det frem, at masseafhændelserne også vil omfatte diplomatiske residensboliger i udlandet, i første hug med det statelige victorianske byhus, der engang var den græske generalkonsuls residensbolig i London.

Beslutningen om frasalget kommer umiddelbart, efter at den græske finansminister afslørede, hvad de fleste grækere frygter, men først nu har fået at vide: I 2014 vil deres nationalindkomst være krympet med hele 25 procent, hvilket svarer til depression i 1930’er-stil. Statsembedsmænd arbejder hektisk på at få alle brandudsalgs moder til at løbe af stablen snarest.

Har ingen matrikelstyrelse

For potentielle købere af ambassadørhjem og konsulboliger er den gode nyhed, at det græske udenrigsministerium har fuldstændig styr på, hvilke ejendomme man har, og hvor de befinder sig. I modsætning til den græske stat, som indtil for nylig kæmpede med overhovedet at få etableret en matrikelstyrelse.

Ejendomsmæglere med ekspertise i liebhaverboliger har allerede kig på den græske 920 kvadratmeter store konsulære residens i Londons fashionable Holland Park, der for tiden er under renovering. Det store byhus kan lejes ud for 25.000 pund om ugen og sælges for helt op til 12 mio. pund (110 mio. kr.). Naboen, Richard Branson, satte sidste år sit hus til salg for 17 millioner pund.

Diplomatiets brandudsalg, som bl.a. kommer til at omfatte bygninger i Bruxelles, Beograd, Rom og Nicosia, er del af en privatiseringskampagne, der meget vel kan være den største, der nogensinde er gennemført på det europæiske kontinent. Med en gældsbyrde, der stadig andrager 166 procent af BNP, har Grækenland indvilliget i at rejse 19 milliarder euro før 2015. Tidligere i år bekendtgjorde det kontanthungrende kulturministerium, at det vil gøre Akropolis mere »umiddelbart tilgængelig« for fotografer og filmhold. Tidligere blev den antikke helligdom anset som »for hellig« til at leje ud eller besmudse kommercielt.

Den konservativt ledede koalition, som har været ved magten siden juni, erklærede tidligere på måneden, at den har udpeget 40 ubeboede øer, som den vil lease ud til udvikling af diverse turismeprojekter.

For mange grækere er dette udsalg den hidtil mest ydmygende udvikling i en brutal finanspolitisk genopretning, der har medført rekordstigninger i fattigdom og ledighed.

»Udlændinge har fået lov til at besætte vores land, og nu vil de opkøbe det til spotpris,« bemærker Notis Marias, parlamentarisk talsmand for partiet De Uafhængige Grækere, som er radikale modstandere af at gå ind på de økonomiske vilkår, landet har fået dikteret af EU og IMF.

Men regeringsmedlemmer, herunder Kostis Hadzidakis, der som udviklingsminister står i spidsen for brandudsalget, siger, at desperate tider kalder på desperate forholdsregler.

»Vi står i en slags krigslignende situation, og vi er alle soldater i civilt tøj,« udtrykte han det for nylig.

 

 

© The Guardian og Information – Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Simon Larsen

Tja, hvad skal et land gøre, når det har solgt sig selv til korruption, snyd og bedrag ud over at fortsætte med at sælge sig selv til sidste trævl? Prostitution kan også komme på tale. I Tyskland i 20’erne fik mange til dagen og vejen ved at sætte et skilt op i vinduet og invitere folk ind i soveværelset.

Hvordan er Island kommet ovenpå? De skylder stadig en frygtelig masse penge væk.

Rasmus Kongshøj

Mon ikke det hele tiden har været et af formålene med den græske krise; at privatisere så meget som muligt, og dermed overføre flere offentligt ejede værdier til private hænder?

Den græske udviklingsminister har ret i at vi alle er soldater i civilt tøj - den økonomiske krise er et angreb. Hvad han bare ikke siger er at han ikke kæmper for den almindelige græker og for almindelige mennesker, men derimod for den fjendtligt sindede finans-kapital.

Vi skal holde godt øje med Grækenland, og vise solidaritet med de grækere der lider under angrebene. Hvad der sker der nu, er ikke en undtagelse - det er et social eksperiment med finans-elitens fremtidsvision for os alle sammen. I dag Grækenland, i morgen Spanien og i overmorgen Danmark.

Flemming Andersen

Stakkels de almindelige græske mennesker, der er skamreddet af deres politikere. Af deres banker og finanseringsinstitutter, af deres erhvervsliv, af deres internationale partnere i EU, af alle dem de gav deres tillid.

Poul Eck Sørensen

Det bliver en forfærdelig hverdag for grækerne. Se hvordan det gik i New Zealand da de privatiserede alt.
http://www.youtube.com/watch?v=rK8Jp5KxZG8
Det bliver virkelig en tilbagegang for almindelige mennesker.

Ja stakkels mennesker og så synd at de skal sælge i en total katasrofal situation, men jeg håber de får styr på statsadministrationen på skatteopdrivningen og at hele Europa vil være rundhåndede med nødhjælp/folkekøkkener og betale for børnehjemmenes drift i nogle år.

Samt håber jeg at danskere begynder at investere i virksomheder i Grækenland eller nyetablere egne virksomheder med eksport til Danamrk for øje, der skulle være gode muligheder for at aftage olivenolie og brande den på ny, fordi en voldsom del af olivenolien fra små bønder blir ekspoerteret uden navn til Italien og det er synd for græsk olivenolie er også af en meget høj standart..

man kunne også få grækerne til at lave færdigrettet til danske supermarkeder(dybfrosne forståes) farserede vinblade og mousakka der smager af noget osv.

Eller prøver at sælge græsk design heroppe , der er masser af dygtige designere også i Grækenland og måske kunne deres varer sælges til priser,hvor den almindelige dansker kan være med ..
spisebordsstole, lænestole, udendørs møbler osv osv ...