Nyhed
Læsetid: 5 min.

Guantánamo lever videre i Afghanistan

Ansvaret for fangerne i Afghanistans berygtede Bagram-fængsel skulle officielt høre under den afghanske regering, efter at USA i sidste uge overdrog ansvaret for Parwan Detention Facility ved Bagram til dem. Men USA beholder en lille gruppe af fanger, som hverken bliver retsforfulgt eller udleveret til deres hjemland. Ekspert i folkeret finder det problematisk, at amerikanske metoder fra Bush-regeringen stadig hænger ved
I amerikanernes fængsel i Bagram i Afghanistan beholder USA de fanger, som de ikke tør overlade til afghanerne.

I amerikanernes fængsel i Bagram i Afghanistan beholder USA de fanger, som de ikke tør overlade til afghanerne.

The New York Times

Udland
17. september 2012

Amerikanerne tilbageholder fanger uden udsigt til en rettergang eller med en frist for løsladelse. De er i fangevogternes vold og har ingen indflydelse på deres videre skæbne. Det gælder Guantánamo-basen på Cuba. Men det gælder også det amerikansk byggede Parwan Detention Facility ved Bagram Luftbase, som er blevet stedet for fanger, der er så svære at placere, at de havner i et lovløst hul.

For på trods af, at USA i marts indgik en aftale om at overdrage ansvaret for Parwan Detention Facility til den afghanske regering, og mandag den 10. september officielt overdrog fængslet til regeringen, var der en lille gruppe fanger, der ikke fulgte med. Nemlig fanger, som USA insisterer på, skal tilbageholdes på ubestemt tid, selv om de ikke kan dømmes.

»George Bush lagde ud med at bruge aggressive metoder i krigen mod terror. Præsident Obama, som egentligt lovede at lukke Guantánamo-fængslet, har fortsat stilen, men italesætter ikke krigen mod terror, « siger ekspert i folkeret hos Center for International Ret og Retfærdighed på Københavns Universitet, Anders Henriksen, der ser fremgangsmåden i Bagram som en måde at fortsætte Bushs’ fangepolitik på den anden side af en amerikansk tilbagetrækning fra Afghanistan.

New York Times hævder, at det drejer sig om 30 fanger, mens Afghanistan-researcher Heather Elizabeth Barr fra Human Rights Watch mener, at det nok nærmere drejer sig om 50 fanger.

De administrative fanger bliver nu tilbageholdt på ubestemt tid i det, der af Afghanistan-analytikeren Gareth Price fra Chatman House bliver omtalt som et »lovgivningslimbo«.

»På den ene side har man afghanerne, der siger, at det handler om uafhængighed, og på den anden side har man amerikanerne, som ikke stoler fuldt ud på, at afghanerne kan magte opgaven,« forklarer Gareth Price til Information.

Administrative fanger

De 30-50 tilbageholdte kaldes administrative fanger, fordi deres skæbner bliver afgjort administrativt af amerikanerne selv og ikke af uafhængige domstole. Amerikanerne vil kun overgive de administrative fanger til afghanerne, hvis afghanerne vil forsikre, at fangerne vil forblive fængslet på ubestemt tid og vil blive holdt uden for retssystemet.

Gul Rahman Qazi, som har skrevet en del af den afghanske forfatning og er bestyrelsesformand for Den Uafhængige Kommission for Tilsyn med den Afghanske Forfatning, mener ikke, at et lovløst system er acceptabelt ifølge forfatningen, udtaler han til New York Times.

Afghanistan-researcher Heather Elizabeth Barr Fra Human Rights Watch kalder det meget kritisabelt, at amerikanerne tilbageholder fangerne.

»De 50 administrative fanger har ingen fremtidsudsigter overhovedet. Det her er ligesom Guantánamo-basen på Cuba, hvis ikke værre,« siger Heather Elizabeth Barr til Information og fortæller, at hun har hørt om tilfælde, hvor fanger fra Guantánamo er blevet flyttet til fængslerne ved Bagram Luftbase, fordi reglerne der er mere uklart defineret.

Den amerikanske militæranklager Stuart Couch, der har besøgt fængselsområdet, har tidligere udtalt i Information, at Guantánamo var et pænt hotel i forhold til Bagram-fængslet.

Gareth Price fra Chatham House er også bekymret over de administrative fangers fremtid:

»I en ideel verden ville disse fanger blive sigtet og tiltalt for forbrydelser,« siger han.

En amerikansk bekymring for overdragelsen af fangeansvaret er formodentlig, hvorvidt afghanerne er i stand til at forhindre, at de farlige fanger flygter. Tidligere er mange flygtet fra fængslet Afghanistan.

»Jeg formoder at der er indgået et kompromis, fordi afghanerne har et stærkt ønske om at klare sig selv, men på det anden side er det uvist, om de afghanske fangevogtere kan klare opgaven med at drive fængsel for så mange krigsfanger. Især når man taler om de mest farlige terrorister,« siger Afghanistan-analytiker Gareth Price.

Uklar aftale

Ifølge aftalen skulle fangerne i Parwan Detention Facility overdrages til afghanerne sidste mandag. Men udover de cirka 30-50 fanger, som amerikanerne ikke vil udlevere, har de ifølge New York Times foreløbig beholdt omkring 600 fanger, der er kommet til siden marts i det gamle Bagram-fængsel.

En repræsentant for de amerikanske styrker i Afghanistan udtalte ikke desto mindre i mandags, at amerikanerne nu mener, at de har levet op til aftalen. De mener nemlig, at den kun indebar at overgive ansvaret for de fanger, som man havde ansvaret for, da aftalen blev indgået.

»Det lader til, at amerikanerne og afghanerne ikke havde diskuteret tingene igennem, da de underskrev aftalen. Afghanerne ser virkelig det her som et overgreb. Amerikanerne opfører sig, som om der er en form for indforstået forhåndsaftale om, at afghanerne ikke kan leve op til ansvaret,« siger Heather Elizabeth Barr fra Human Rights Watch.

På sigt vil amerikanerne overgive nogle af de 600 nye fanger, men de forlanger en betænkningstid på to måneder til at finde ud af, hvem fangerne er.

Afghanerne mener dog, at en overleveringstid på 72 timer er ønskværdig, når aftalen giver ansvaret for Parwan til dem.

»Det er stolthed, der står på spil for at få ansvaret for fængslet,« sagde Nasrullaah Stanikzai, juridisk rådgiver for præsident Hamid Karzai, under ceremonien i mandags.

Brud på menneskerettigheder

Heather Elizabeth Barr er overbevist om, at de 600 nye fanger nok på et tidspunkt skal blive overgivet til den del af fængslet, som er under afghansk kontrol, og som allerede har modtaget 3000 fanger fra amerikanerne.

Hun er bekymret for vilkårene for de fanger, som bliver overgivet til afghansk ansvar.

»Jeg mener, at der er en stor risiko for, at fangerne i de afghanske fængsler kan blive udsat for tortur,« siger hun og fortæller, at Parwan Detention Facility på trods af, at det er et af de bedste fængsler i landet, er et gruopvækkende sted at være. Der er ingen opvarmning om vinteren, intet rindende vand, og fangerne er klemt sammen med 30 mand pr. rum.

»Da jeg besøgte fængslet var 200 børn under 18 år taget til fange. Der var også 11 børn under 15 år, som blev holdt i et separat rum. Når børnene bliver 16 år, kommer de ud i de overfyldte rum med voksne mænd. Det strider mod de internationale konventioner,« siger Barr.

Hun er bekymret for, hvordan situationen kommer til at udvikle sig, når amerikanerne har forladt landet og ikke længere kan holde øje med, hvordan afghanerne tager sig af fangerne.

Gareth Price ser ingen nem løsning.

»Det er som at gå et skridt frem for at gå et skridt tilbage. Hvad der kommer til at ske, vil tiden kun vise. Disse dilemmaer vil man kun komme til at se flere af, jo tættere man kommer på 2014.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

MEN USAs egne fængsler er vel ikke så meget bedre... ? Der er jo fængsler i USA hvor hakkeordnen er bogstavelig og man bliver voldtaget og tortureret af de øvrige fanger i et væk,hvis man tilhører den svageste gruppe.USAs force er bestemt ikke fængsels-kvalitet og fangers sikkerhed inde i fængslerne, Måske nok Afghanernes problem er at de ikke er dygtige nok til at sirke mod flugt og har en udbredt anden indstilling til fysisk afstraffelse blandt OGSÅ fængselspersonalet..

De mennesker der skal lede fængselsvæsnet og de "menige" fængselsbetjente bliver jo nok heller ikke bedst uddannede i Afghanistan. Jeg finder det underligt at man ikke bruger undervisningmetoden at løfte dem ud af deres sædvanlige miljø og relationer mens de uddannes. Som f.eks at uddanne dem ved et fængsel i England/Tyskland/Danmark eller hvem der aktuelt har tropper i Afghanistan, de skal se verden kan være anderledes for at kunne skabe forskellen,og som deres vilkår har været tror jeg ikke teoretiske forestillinger i abstrakt form og med smukke højtsvævende etiske ord slår praktiske rødder.
Den Afghanske befolkning er håbløst analfabetisk også i forståelsen af offentlige institutioner og det sted man forventer de skal bære samfundet hen, har de slet ingen ægte erfaringer med sædvanligtvis !

Jeg synes måske, at Human Rights Watch og andre menneskerettighedsorganisationer skulle kigge lidt på amerikanske fængsler, amerikanske retstilstande og amerikansk demokrati.

I USA er fængselsvæsenet privatiseret, og man modtager tilskud fra staten for hver fange. Det er i den sammenhæng man skal se det enorme antal fængslede i USA og de mildest talt sindsyge regler om, at 3. gang, du stjæler en cykel, får du 10 års fængsel. Det er også her man begynder af forstå, at disse fængsels-privateers under bordet sponsorerer kriminalitet, for at få kunder i butikken og tilskud i lommen. Der er seriøst mange penge, vi tager om her.

Det er udmærket, at folk som Anders Henriksen gør opmærksom på, at Obama ikke er anderledes end Bush. Men det er en lidt sen tiøre, der falder her, for det har stået klart helt fra starten, at mandens vilje til og ønske om at sætte en anden kurs var fuldstændig fraværende.

3 uger efter indsættelsen in office brød han allerede det første store valgløfte og gav Wall Street fuld adgang til regeringskonterne. Han forgyldte endog deres cheflobbyist, Geitner, med titlen af finansminister! Det ville svare til at give Riskær Pedersen den samme post i DK og dernæst udnævne Jønke til justitsminister.

Da den engelske højesteret kort efter truede med at lægge sag mod de amerikanske hemmelige og ulovlige mennesketransporter i lukkede fly på vej til et eller andet Guantanamo et sted i verden - der findes 100-vis af disse steder - ja, så truede Obama dem med at afbryde diplomatiske forbindelser.

Senere har han indført nye angreb på de civile rettigheder i sit eget land, som følger op på og intensiverer Bushregeringens perfide Homeland Security Act. I dag kan alle amerikanske statsborgere fængsles og tilbageholdes uden rettergang blot på formodning om terrorisme. Enhver amerikaner kan likvideres, hvis præsidenter siger, at vedkommede fortjener at dø. Der står 100-vis af store tomme lejre med indadvendt pigtråd klar i USA. En nært forestående borgerkrig? En folkelig opstand, fordi de udpinte amerikanere har fået nok og omsider har opdaget, hvad deres regering har gjort mod dem i mere end 100 år?

USA er et lovløst land, hvor alle de største og mest kyniske forbrydere slipper flot af sted med hvad som helst. Økonomisk kriminalitet i megaklassen er intet problem - takket være Obama.

USA kan angribe hvilket som helst land i hele Verden uden at modtage krigserklæring og uden at blive angrebet blot fordi præsidenten SIGER, at de selv fortjener at blive angrebet. Eller rettere: den til enhver tid siddende dukkedreng af en præsident siger ikke noget, han ikke har fået besked på.

Før USA's intervention i Afghanistan var opiumsproduktionen faldet til 15% af sit hidtidige maximum. Herefter er den steget til 100% igen takket være USA og CIA. Tal lige om kriminalitet her!

Under Irakkrigen var der udbredt tortur af fanger i amerikansk forvarring. Man satte blot folk fra de private contracteers til at udføre det beskidteste af jobbene. Disse blev så sendt hjem en uges tid, hvis de blev opdaget, og vendte derefter tilbage igen. Det kan anbefales at se Robert Greewalds fremragende men rædselsvækkende dokufilm fra 1996 'Irak for Sale: The War Profiteers'.
https://sites.google.com/site/paradigme2010/krigens-koebmandsskab
Det er nøjagtig de samme dødskøbmænd og lejesoldater, der har fri adgang til kontorerne i Washington i dag. Måske mere end nogensinde.

Amerikansk menneskeretsfølelse er en by i Rusland
http://paradigmet.blogspot.dk/2012/09/usa-og-menneskerettigheder-en-by-i....

Jens Overgaard Bjerre

Tak til Morten Hansen.
Man må i Danmark undre sig over, at de skattefinacierede tv-medier ikke tager denne rædselsvækkende problematik op. Som det er beskrevet ovenfor, er det ren fascisme som USA har gang i.

"USA" er faktisk en forkortelse for United States of America .

Der er det føderaleniveau og delstatsniveauet - og i delstaterne er der igen lokale opdelinger .

Der er føderale fængsler og så har delstaterne hver deres fængsler og så er der lokale fængsler.

Kvaliteten af fængslerne varierer fra delstat til delstat fra "skandinavisk niveau" til noget , der er ringe.

USA er ikke en homogen enhed - EU er på en række områder reelt mere integreret end de amerikanske delstater.

At sige "sådan er det i USA" er lige så lidt meningsfuldt , som at sige "sådan er det i EU" - og glemme, at der er kanonstor forskel på de enkele EU-staters niveauer på f eks skoleforhold, domstole, fængsler, hospitaler , o s v.

"USA" er faktisk en forkortelse for United States of America .

Der er det føderaleniveau og delstatsniveauet - og i delstaterne er der igen lokale opdelinger .

Der er føderale fængsler og så har delstaterne hver deres fængsler og så er der lokale fængsler.

Kvaliteten af fængslerne varierer fra delstat til delstat fra "skandinavisk niveau" til noget , der er ringe.

USA er ikke en homogen enhed - EU er på en række områder reelt mere integreret end de amerikanske delstater.

At sige "sådan er det i USA" er lige så lidt meningsfuldt , som at sige "sådan er det i EU" - og glemme, at der er kanonstor forskel på de enkele EU-staters niveauer på f eks skoleforhold, domstole, fængsler, hospitaler , o s v.

Tak til Morten Hansen for det fine indlæg om USA. Jeg har længe undret mig over den forholdsvis store opmærksomhed (selv om det ikke er nok) omkring politiske fangers vilkår i amerikansk (eller substitutters) varetægt, som man med rette bebrejder regimet, mens man springer let og elegant hen over det faktum at det der foregår i mange amerikanske fængsler til dagligt, er omkring lige så frastødende og umenneskeligt.

Man snakker om at Villy og andre skal bruge deres kontakter med Kineserne til at protestere over Kinas manglende respekt for menneskerettighederne og undertrykkelsen i Tibet, mens USA, som vist er næst på listen af lande med flest fængslede mennesker efter Kina, og har ført krig i én uendelighed siden landets opståen, nu med mulatpræsident i spidsen, omfavnes som et moralsk forbillede, hvis "værdier vi deler", og hvis politik vi følger og ofrer danske liv på at få gennemført, alt imens der jubles over at vi nu "tager vores del af ansvaret".

Ja vi er evigt taknemmelige overfor USA at lille Danmark også fik lov til at få en masse blod på hænderne! "Og så fik vi også mulighed for at anskaffe os nogle meget avancerede pansrede køretøjer som vi ellers ikke havde kunnet få lov til at købe", som en stolt nu forhenværende kvindelig angrebsminister meddelte i programmet efter en Deadline 17:00, som blot ét af de mange fordele vores deltagelse i myrderierne havde bragt os.

Det er så forrykt som det kan være. USA er Nazityskland op af dagene. Nazier med smilende livsbekræftende ansigter, som Bill Clintons, og Obamas, og nogle andre forvredne masker som fru Clintons. Landet er fyldt med pigtrådslejre og skydegale politibetjente. Senest formåede politiet at affyre 46 skud på 6 sekunder mod en mentalt forstyrret mand med en kniv på en parkeringsplads.
Ingen af Ramboerne med deres enorme training i nærkamp kunne afvæbne en enkelt sindsforstyrret mand, ikke en gang med et skud i benet, som det var kutyme her i Danmark, indtil politiet også her hjemme begyndte at sigte efter hjertet og udskiftede pistolerne til en model uden sikkerhedsknap men til gengæld ladet med blødnæsede dræberprojektiler, som det er forbudt at anvende i krige, men gerne mod den egne civilbefolkning!

I takt med at udviklingen i det mere og mere dekretstyrede USA er ved at løbe fuldstændigt løbsk, og landet er ved at blive til en veritabel politistat, hvor bl.a. 50.000 droner skal til at holde øje med befolkningen, områder er afsat til at kunne holde millioner af kommende systemmodstandere indespærret, og millioner af ligkister og poser ligger på lager for at kunne klare enhver situation, øges antallet af udsendelser om Anden Verdenskrig og Nazisterne.

Det er utroligt at folk er så hjernevasket, at de ikke genkender "Nazisme / Facisme" (her brugt som overfladiske populære skældsord) blot det ikke manifesterer sig ved brug af hagekors, tyske uniformer og nationalistisk retorik.

Blot man kommer giften i en pæn flaske, sluger folk den åbenbart råt, især mange af dem som vanemæssigt slår sig op som "humanister".