Kapitel 3: Døden i Ariha

Informations udsendte er taget med oprørere fra den salafistiske gruppe Ahrar al-Sham, som for femte dag i træk forsøger at løbe en syrisk militærbase over ende. Med i delingen er to skandinaver, som har sluttet sig til oprørerne for at hjælpe dem med at styrte præsident al-Assad
Krigen kommer helt tæt på for de to skandinaviske Malik og Hassan, der er taget til Syrien for at kæmpe med de salafistiske oprørere.

Krigen kommer helt tæt på for de to skandinaviske Malik og Hassan, der er taget til Syrien for at kæmpe med de salafistiske oprørere.

Nagieb Khaja

Udland
8. september 2012

Resume: Malik og Hassan har forladt Skandinavien for at slutte sig til den salafistiske oprørsgruppe Ahrar al-Shams kamp mod præsident Bashar al-Assads styrker i Syrien. Hassan har efterladt kone og børn derhjemme, og Malik tager delvist af sted for at råde bod på fortidens synder. »Hvad er et større bevis på min anger, end at jeg sætter mit liv på spil for andre mennesker,« som han siger. Efter en del besvær når de to frem til oprørsgruppen i det nordlige Syrien. Men det er i første omgang kun Hassan, der kommer med kommandanten Abu Muhammed med på mission i en nærliggende by. En mission, der ender med, at gruppen kommer under heftig beskydning af mortergranater fra tanks. Klokken 18 afløses gruppen og vender hjem, men krigens alvor er med t gået op for Hassan.

Delingen fra den syriske oprørsgruppe Ahrar al-Sham er atter på vej mod fronten. Dagen forinden var succesrig i byen Ariha, og oprørerne er nu rykket tættere på den syriske hærs base. Denne gang er begge skandinaverne Malik og Hassan kommet med.

Delingens kommandant Abu Muhammed hopper ud af minibussen, som har transporteret dem til fronten. Der står allerede en stor gruppe oprørere bag en stor bygning – i læ for den syriske hærs snigskytter og tanks. Stemningen er positiv. Oprørerne står nu kun 300 meter fra de syriske soldater, som har forskanset sig bag sandsækkene. De to skandinaver bliver skuffede, da de finder ud af, at der ikke er våben til dem.

»Det er irriterende at stå her og kigge, når jeg ved, at jeg ville kunne hjælpe dem med et våben,« siger Malik.

Frustreret og skuffet sætter han sig på en stol i en gang i en bygning og må vente, indtil oprørerne skulle miste en mand. I så fald vil Malik få hans våben.

Oprørerne mangler våben, og det gælder både lette og tungere våben, som kan gøre dem i stand til bekæmpe tanks og helikoptere.

Snigskytterne

En oprører, som sidder til venstre for bygningen, der afskærmer dem fra den syriske hær, affyrer en stor maskinpistol i retning mod regeringssoldaterne. Han hilser med et stor smil på de nye kammerater, der er kommet til, før han fortsætter med at skyde løs på den usynlige fjende, der er gemt væk i bygningerne foran ham.

Der lyder et knald. En kugle går gennem hovedet på oprøreren med maskinpistolen. Han falder livsløst til jorden kun få meter fra Informations udsendte, og hans kammerater går i panik, mens der lyder flere knald og brag. Yderligere to oprørere falder livløst til jorden. Assads snigskytter er begyndt at ramme deres mål.

En af de modige oprørere, som har vovet sig over til sin ramte kammerat, råber om hjælp. Flere løber hen og løfter op i den livløse soldat, som bløder ud af ryggen. En anden gruppe oprørere løfter manden, som blev skudt i hovedet. Her bliver ingen efterladt.

»Gud er stor,« råber de, mens de bærer deres kammeraters livløse kroppe over mod en bagvedliggende bygning.

Væk fra gaden, brødre

Efter de er blevet båret op af trapperne forsøger flere kammerater at give førstehjælp til skudofrene. Tre er døde, men en af dem kæmper stadig for livet. Hassan er løbet med ind på værelset og får nu mulighed at gøre sig nyttig. Han river den såredes trøje i stykker og kæmper for at stoppe blødningen. Det lykkes, og manden overlever.

»Følg efter mig. Væk fra gaden, brødre. Væk fra gaden,« råber kommandanten Abu Muhammed. Han vil ikke miste flere mænd.

Oprørerne trækker sig tilbage fra gaden og op i den bygning, som de havde vovet sig ned fra dagen forinden.

Kort tid efter de har trukket sig ind i bygningen, begynder et sandt tæppebombardement. Flere morterer rammer gårdhaven og forskellige værelser i bygningen. Pludselig lyder et brag i bygningen ved siden af. Der lyder råb og skrig derfra, og en gruppe oprørere bærer en død kammerat ud derfra.

En af dem slynger liget op på sin skulder og kravler op ad en stige.

Længere inde i bygningen står Malik foran et vindue. En af de lokale oprørere har brug for en pause og har stukket ham sin kalashnikov, som skandinaven nu fyrer løs med i håb om at ramme en af den syriske hærs snigskytter.

»Det går ikke så godt. Vi har allerede mistet fem-seks mand, og ikke engang halvdelen af dagen er gået,« siger Malik.

Et par timer senere lyder der et kæmpe brag i gårdhaven. Malik smiler.

»Det var tæt på. Jeg var ude i gårdhaven for to minutter siden. Hvis ikke jeg var kommet herind, var jeg død nu,« siger han.

Bombardementet af bygningen bliver efterhånden mere intenst, hvilket får Abu Muhammed til at beordre størstedelen af sine mænd over til nabobygningen, hvor lyden af MIG-jetflyvere og helikoptere får mændene til at blive helt stille, mens regeringens styrker smider bomber over området i timevis.

Solnedgang

Oprørerne bliver lettede, da den længe ventede solnedgang kommer. Mørket betyder, at de skal afløses. I minibussen på vej hjem mod basen sidder de to skandinaver over for hinanden.

»Jeg har været med til at bære flere af martyrerne i dag og hjulpet en såret. Det er dejligt at vide, at jeg ikke er rejst forgæves til Syrien,« siger Hassan. »Jeg har nærmest kæmpet for at få lov til at hjælpe dem. Hvis jeg ikke snart får et våben, kan jeg ikke se, hvilken gavn jeg skal gøre her,« siger Malik. Næste morgen bliver bedre for Malik. Kommandanten Abu Muhammed kommer ind og vækker ham.

Malik får overrakt en kalashnikov og en vest med tilhørende magasiner, før han kører væk med oprørerne. Ti timer senere vender han tilbage med støv i hele ansigtet.

»Jeg var så tæt på at bliver ramt af en RPG (panserværnsraket, red.),« fortæller han, mens han børster støvet af sit ansigt og viser rester af et fragment, som sidder fast i hans jakke.

En af de syriske oprørere fortæller Hassan, hvor modig Malik var i dagens slag. Med dødsforagt var Malik konstant med i forreste række, hvor han flere gange var tæt på at blive ramt af snigskytter.

Sent på aftenen lægger de to skandinaver sig trætte på deres madrasser i det spartanske tilholdssted i den lille syriske landsby for at forberede sig til en ny dag i det krigshærgede Syrien.

Dagen efter tager Malik ud og kæmper igen med lige så stor frygtløshed, men Abu Muhammed er bekymret og fortæller dem, at oprørerne i Jabal al Zawiyah i højere grad har brug for andre ressourcer end krigere.

»Mændene her i vores landsby står i kø for at komme i kamp,« siger Abu Muhammed.

»I så jo selv, hvordan vores folk bare sad og ventede i forskellige lokaler. Vi har ikke brug for krigere her, men medicin og penge. Hvis I vil gøre os en stor tjeneste, skal I tage hjem og hjælpe os derfra.«

Hassan accepterer Abu Muhammeds anmodning og beslutter sig for at hjælpe på en anden måde.

»Måske kan jeg tage til en flygtningelejr og hjælpe til eller samle penge ind til medicin,« siger Hassan.

Malik forstår Abu Muhammeds tilgang, men kan ikke få sig selv til at holde op med at kæmpe i Jabal al Zawiya. Efter at have kæmpet side om side med de lokale, føler han sig nu som en del af et broderskab.

Malik bliver og kan forvente, at hans idealisme atter bliver stillet til prøve ved fronten i det krigshærgede Jabal al-Zawiya.

Hassan og Malik vil af hensyn til deres privatliv gerne være anonyme og optræder under pseudonym. Information kender deres identitet.

Med salafisterne i krig

Frygten for, at det demokratiske oprør i Syrien er ved at udvikle sig til en religiøst motiveret opstand, vokser. Men kommer man tættere på de mennesker, der kæmper i oprøret, er sandheden mere kompleks.

Information følger i en fortælling over tre kapitler en gruppe mænd, heraf flere skandinaver, som er rejst ind i det nordlige Syrien for at kæmpe med den officielt salafistiske oprørsgruppe Ahrar al-Sham.

Ahrar al-Sham er sammen med Sukor al-Sham den mest kendte af de syriske salafistiske grupper og har opbakning fra den prominente, eksilerede sheik Adnan al-Arour, som blandt andet driver kampagne for oprøret i et ugentligt tv-show og på Twitter.

Informations vej ind i Syrien gik sammen med oprørerne i bil fra Antakya-forstaden Reyhanli ind til Jabal al-Zawiya i Idlib og foregik i den sidste uge af august – en selv for det syriske oprør usædvanligt blodig uge, som ifølge de ubekræftede dødstal fra landets oprørsgrupper kostede mere end 1.200 mennesker livet.

Seneste artikler

 • LEDER: Salafisternes krig

  11. september 2012
  Scenariet minder mere om den libanesiske borgerkrig, hvor militser, hærenheder og styrker fra Israel og Syrien myrdede løs i vekslende konstellationer. Libanons borgerkrig varede som bekendt 15 år
 • Kapitel 2: Slaget om Ariha

  6. september 2012
  Informations udsendte følger en gruppe oprørere fra den salafistiske gruppe Ahrar al-Sham ved fronten i Jabal al-Zawiya i det nordlige Syrien, der forsøger at presse de syriske regeringstropper ud af byen
 • Kapitel 1: Skandinaver drager med salafister i krig

  5. september 2012
  To skandinaver er rejst ind i Syrien for at hjælpe de salafistiske oprørere i deres kamp mod det syriske regime. Information er taget med på deres illegale rejse fra Tyrkiet og ind i Syrien
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steen Erik Blumensaat

Dette indlæg bekræfter regeringens udsagn, at det er udefra kommende lyst mordere på jagttur i Syrien, vi så det i Libanon-krigene, Balkan krigene og hvad krig der nu er igang, støttet af usa,s millitære efterretnings væsen, nu da cia ikke har lov til den slags massemord.

Nå tjae der var nu også danskere I den Spanske Borgerkrig.

Hvis Italien var ved at blive indvaderet af Islamister vil jeg heller ikke sidde her og love dig at jeg ikke kunne finde på at opstøve en kalasnikoff og fabrikere molotov-cocktails og rejse med en lastbil derned !

Det er vel en personlig vurdering af hvad man mener er utåleligt at leve under.

Eller hvis Svenskerne fik en facistisk leder og der blev skabt torturkamre på alle Svenske poliitistationer til daglig brug I afhøringer af socialister og sigøjnere ... SKULLE vi så bare sidde her I DK og glo... ?

Men jeg har et meget stort problem med at de kun tager stilling til hvad de kæmper imod og ikke til hvad de kæmper for, jeg er bange for at de unge mænd bliver nakkeskudt af de langskæggede når de har vundet kampen, som I Iran hvor socialister og kommunister blev myrdet og fængslet og jaget og snigmyrdet. Og blev forsvundet og aldrig fundet igen !

Troels H. Poulsen

I hvert fald er katten ude af sækken nu. Vesten støtter de værste salafistiske terrorister både med våben og penge og med opbakning gennem massemedierne.
Her er et lille udpluk af , hvad der overgår det syriske folk i demokratiets navn:
http://www.youtube.com/watch?v=7lLHh40Urfk&feature=g-all-u

Jeg kunne nu godt tænke mig at se de beviser for, at det er Vesten og USA, der trækker i trådene i denne borgerkrig. Det er ikke i Vestens interesse, at have et ustabilt, islamisk styre lige udenfor Europa.

Heller ikke Israel har gavn af Assads mulige fald. Hvis udviklingen i Egypten går i retning af en islamisk dominans og Assad samtidig væltes, risikerer Israel at blive presset kraftigt på to fronter. Jeg tror hellere de ville have en situation som inden det arabiske forår, hvor det var nogenlunde intern ro og ikke noget konstant pres på Israel.

Til gengæld er der adskillige arabiske interesser, der presser på for at vælte Assad - især fra Saudiarabien.

Henrik L Nielsen

Morter fra tank? (Dansk for "tank" er i øvrigt kampvogn)

Henrik L Nielsen

Jeg håber Hassan har fået nok og tager til en flygtningelejr. Forhåbentligt kan han overtale Malik til at tage med. Der ville han nok kunne gøre noget mere væsentligt end at slæbe døde martyrer.

En interessant detalje mellem linierne er nu at Assads styre ikke angriber den landsby som oprørerne kommer fra. Det kunne de jo let gøre med deres fly hvis de var så ligeglade med kvinder og børn som kommandanten hævder.

Det er uroligt, at talløse analytikere og observatører. er i konsensus (mere eller mindre) ang. dette postulat:
http://www.youtube.com/watch?v=RdTKKJ947e4&feature=player_detailpage#t=182s

"Jeg kunne nu godt tænke mig at se de beviser for, at det er Vesten og USA, der trækker i trådene i denne borgerkrig. Det er ikke i Vestens interesse, at have et ustabilt, islamisk styre lige udenfor Europa."

Antagelse (og typisk dansk uinformeret (men forståelig) vantro, så længe man ikke kan se "qui bono", selvom det er netop er dette som (også) er adgangsbilltetten til Iran (f.eks.).

Bottomline er; at vesten støtter al-qaeda, salafister, m.fl., og er dermed gået i uhellig alliance med fundamentalister - de skaber problemet, får en (tiltænkt) reaktion fra vestlige landes befolkninger, som ikke er bevidste om, at problemet er skabt af CIA-støttede special-styrker, og at 'FSA [al-qaeda, salafister, etc], prætenderer en reel (men falsk) modstandsbevægels; og som dermed giver falsk legitimitet til "løsningen"; 'nu må vesten gøre noget' (ved det problem de selv har skabt in the first place (klassisk opskrift). På den måde kan nyttige idioter i lamestream og vestlige befolkninger manipuleres en masse (remember Iraq?), så at massemord er 'befrielse'.

Igen:
Two conflicting narratives have developed to explain the country’s recent violence: On one side, Western and Gulf policymakers and media have portrayed the uprising as spontaneous and peaceful, and the Syrian government as a ruthless and indiscriminate murderer of its civilians.
Other Arab governments, along with independent media and analysts, assert that the government is fending off terrorists armed and funded from abroad. As time passes, the details emerging of the situation unfortunately confirm the latter.
Even before the current phase of armed insurgency, Syria was being purposefully destabilized by U.S. State Department-funded groups. The Washington Post discussed this in their article, “U.S. Secretly Backed Syrian Opposition Groups, Cables Released by Wikileaks Show.” [1] The country is just one of the many targeted by the West’s engineered geopolitical ploy of the ‘Arab Spring,’ which swept through the Middle East and north Africa, overturning sovereign states less than compliant to U.S. interests in the region. When demonstrations failed to topple the regime as had happened in Egypt, Tunisia and Yemen, armed groups were inserted by U.S. and NATO planners to instead bring down Damascus through violence.
http://www.globalresearch.ca/syria-proxy-war-powder-keg/

Same old mindfuck story, never changes:

"Dernæst vil statsmændene opfinde billige løgne, som kaster skylden på det land, der er blevet angrebet, og enhver vil være taknemmelig for disse forfalskninger, fordi de dulmer den dårlige samvittighed, og man vil tilegne sig dem og afvise at undersøge afvisninger af dem. På den måde vil man efterhånden overbevise sig selv om, at krigen er retfærdig, og man vil takke Gud for at kunne sove meget bedre efter denne gang groteske selvbedrag."

- Mark Twain

P.S: http://www.information.dk/308261#comment-635104

Lad os nu få de de morderiske rationaliseringer, så at vi altid kan opretholde 'anstændigheden'...cause we are ALWAYS the good guys..............

Den bedre oversættelse:

”Statsmænd vil opfinde billige løgne, beskylde og bebrejde den nation som angribes, og
mennesker vil stille sig tilfredse med disse samvittighedsdulmende falskheder. De vil
omhyggeligt studere disse og nægte at undersøge ethvert modbevis; således vil de
overbevise sig selv om at krigen er retfærdig, og takke Gud for den fortjente søvn man
nyder, efter dette forløb af grotesk selvbedrag”
- Mark Twain

Om USA/Natostøtte:

Protester i Tyrkiet mod træningslejren Apaydin (med billede):

http://www.english.moqawama.org/essaydetails.php?eid=20874&cid=269

Protester mod CIA-kommandocentral i Adana:

http://english.farsnews.com/newstext.php?nn=9104252355

Briter træner syriske oprørere:

http://www.presstv.ir/detail/2012/07/24/252536/british-army-trains-syria...

Træningslejr nær Adana:

http://www.rt.com/news/syria-rebel-base-turkey-qatar-230/

CIA sender informationer til oprørerne:

http://www.thedailysheeple.com/rebel-terrorists-in-syria-receiving-intel...

Cypern protesterer over brug af britiske baser:

http://news.xinhuanet.com/english/world/2012-08/23/c_131803641.htm

Om Apaydin-lejren:

http://anna-news.info/node/7309

"indbyggere i grænselandsbyerne hævder, at grænsen krydses af mænd i camouflage med store grønne dåser i deres hænder, tilsyneladende fyldt
med sprængstof.

Der er også tegn på, at der foregår særlig uddannelse i en militær lejr af lejesoldater fra Qatar, Tjetjenien, Saudi-Arabien.

De bliver undervist og trænet af amerikanske og tyrkiske instruktører.

I august, for eksempel rapporteres, at der blandt instruktørerne var libyske snigskytter, der deltog i erobringen af Tripoli i det forløbne år.

Nogle tyrkiske medier hævdede også, at der i lejren var andre modstandere af det syriske regime - de radikale islamistiske salafister, der mener sig
forkyndere af "ren islam."

CIA-direktør besøger Tyrkiet:

http://friendsofsyria.wordpress.com/2012/09/07/cia-director-visits-his-t...

Robert Fisk: Daraya-massakren blev begået af oprørerne:

http://www.independent.co.uk/opinion/commentators/fisk/robert-fisk-insid...

Ja sandheden er godt gemt I det store kaos , men en enkslet indsigelse, Assad som er en diktator ! Bliver ikke ren som sne alene fordi han har modstandere der er værre.

Demokrati hvor alles stemme tæller og et af vesten forlangt mindretals-beskyttende ressystem og beskyttelsesklausuler ...må vel være målet !

Niels Jespersen

De salafistiske oprørere beskrives
af en fransk læge, en af stifterne af "Læger uden Grænser" endda, som er i Aleppo, hvor han behandler sårede.

Det burde få danskere til a bekymre sig om de såkaldte muslimske frihedskæmpere som tager derned her fra landet - jævnfør den franske læges og den franska regerings kommentarer - i lys af massakren i Toulouse fornylig!

Bemærk at lægen heller ikke troede på at over halvdelen af rebelelrne var af udenlandsk ekstrem ovbservans - før han selv fik syn for sagen i Aleppo.

Sig mig hvem er det egntlig der har kontaktet Information for at få bragt en røverhistorie om "unge friske danske muslimer" som gladeligt tager afsted til Syrien for "deres tro"?

Artikel som citerer Reuters, AP etc

http://rt.com/news/syria-rebels-assad-islamists-699/

"Some of [the patients] were French and completely fanatical about the future," he said. "They are very cautious people, even to the doctor who treated them. They didn't trust me, but for instance they told me that Mohammed Merah was an example to follow,” Beres said.
The Syrian government has consistently maintained that the uprising against Assad is being orchestrated from outside the country and is the work of “foreign-backed terrorists.”
It’s a claim that Beres denied until his recent two-week stint in Aleppo.
Beres spoke of treating rebel fighters from other Arab countries as well, but says his list of patients included at least two Frenchmen.
But the list of nationalities continues to grow – jihadist fighters from Britain have joined the fight as well.
The inflow of foreign fighters has even worried some Syrian rebels, who have accused them of being “too extreme.”
As the uprising enters its 18th month, the home countries of foreign rebels are worried, too.
Paris has expressed concern in recent years that French radical Islamists who have traveled to lawless zones would return to plot terrorist attacks at home. This was the case for Mohammed Merah, who traveled to Afghanistan and Pakistan before organizing the Toulouse shooting.

Around half of the rebel fighters in Syria are foreign Islamists who aren’t interested in toppling the Assad regime. Instead, they’re seeking to implement Sharia law throughout the country, according to a prominent French doctor.
­The co-founder of the medical charity Doctors Without Borders, Jacques Beres, discovered some interesting information while treating Syrian rebels in the besieged city of Aleppo.
According to Beres, 60 per cent of his patients during his two week service in Syria were rebels– and about half of those were foreign. He says the fighters aren’t focused on the fall of the Assad regime. Instead, they have their eyes on a different kind of prize – implementing Sharia law throughout the country.
"It's really something strange to see. They are directly saying that they aren't interested in Bashar Assad's fall, but are thinking about how to take power afterward and set up an Islamic state with Sharia law to become part of the world Emirate," the French doctor told Reuters.
The foreign jihadists include Frenchmen who believe they are waging a “holy war,” claiming they’re inspired by Mohammed Merah, an Islamist
"Some of [the patients] were French and completely fanatical about the future," he said. "They are very cautious people, even to the doctor who treated them. They didn't trust me, but for instance they told me that Mohammed Merah was an example to follow,” Beres said.
The Syrian government has consistently maintained that the uprising against Assad is being orchestrated from outside the country and is the work of “foreign-backed terrorists.”
It’s a claim that Beres denied until his recent two-week stint in Aleppo.
Beres spoke of treating rebel fighters from other Arab countries as well, but says his list of patients included at least two Frenchmen.
But the list of nationalities continues to grow – jihadist fighters from Britain have joined the fight as well.
The inflow of foreign fighters has even worried some Syrian rebels, who have accused them of being “too extreme.”
As the uprising enters its 18th month, the home countries of foreign rebels are worried, too.
Paris has expressed concern in recent years that French radical Islamists who have traveled to lawless zones would return to plot terrorist attacks at home. This was the case for Mohammed Merah, who traveled to Afghanistan and Pakistan before organizing the Toulouse shooting.