Nyhed
Læsetid: 3 min.

Pakistansk blasfemisag udløser trusler om selvtægt

Advokaten for den mand, som har beskyldt den 11-årige Rimsha Masih for blasfemi, betragter selvtægt som en sandsynlig konsekvens, hvis pigen ikke bliver kendt skyldig
Advokaten for den mand, som har beskyldt den 11-årige Rimsha Masih for blasfemi, betragter selvtægt som en sandsynlig konsekvens, hvis pigen ikke bliver kendt skyldig
Udland
3. september 2012

Advokaten, som repræsenterer den mand, der har beskyldt en kristen, pakistansk pige for blasfemi, siger, at hvis hun ikke bliver dømt, kan muslimer finde på at »tage loven i egen hånd«. Advokaten, Rao Abdur Raheem, nævner som eksempel Mumtaz Qadri, der sidste år skød en politiker, som havde opfordret til en reform af den ofte misbrugte blasfemilov. Advokatens udtalelser vil sandsynligvis gøre den omstridte sag, der har udløst et internationalt ramaskrig og bragt den pakistanske regering i forlegenhed, endnu mere kompliceret.

 denPigen, Rimsha Masih, hvis familie hævder, at hun er 11 år gammel, blev anholdt tidligere på måneden og anklaget for at have vanhelliget Koranen, efter at familiens nabo, Malik Hammad, havde påstået, at han havde set hende brænde sider af den hellige tekst af i en pose, som hun gik rundt med. Pigens familie havde håbet, at hun ville blive løsladt mod kaution i torsdags, efter at en lægerapport i denne uge fastslog, at hun er mindreårig – og dermed berettiget til løsladelse mod kaution – og har indlæringsvanskeligheder. Men det håb blev foreløbig knust, da Raheem i retten såede tvivl om rapporten og fik retsmødet udsat. Ifølge Raheem er lægerapport om Rimsha Masih ulovlig, da den blev udarbejdet på ordre fra en embedsmand og ikke fra domstolen og i øvrigt overskred beføjelsen til blot at bestemme hendes alder. Advokaten beskylder regeringen for at støtte pigen og manipulere retssagen.

Efter retsmødet sagde Raheem uden for retsbygningen i Islamabad: »Der er mange Mumtaz Qadris’er i dette land. (...) Denne lægerapport er blevet til på initiativ af staten, statslige institutioner og den sigtede.«

Guds retfærdighed

Da Raheem senere sad på sit kontor under en stor plakat af Qadri, sagde han: »Hvis domstolen ikke får lov til at gøre sit arbejde, fordi staten hjælper de anklagede, så har offentligheden ingen anden mulighed end at tage loven egen hånd.«

Sidste år støttede mange advokater Qadri, som i fuld offentlighed havde dræbt Punjabs guvernør, Salman Taseer, og overdængede ham med rosenblade, da han mødte i retten. Raheem siger, at han har påtaget sagen gratis, fordi han er overbevist om, at Masih bør straffes.

»Denne pige er skyldig. Hvis staten tilsidesætter retten, så vil Gud få en person til at gøre det fornødne,« siger Raheem og fortsætter: »Der er så mange beviser mod hende, at en retfærdig domstol ikke kan gøre andet end at kende hende skyldig.«

Det er stadig uklart, hvorfor naboen mistænker Masih, og hvordan han vidste, hvad der var i den pose, som hun angiveligt bar. Det er også uklart, om de brændte sider faktisk var fra Koranen eller fra en anden bog, der indeholdt religiøse vers. Efter Raheems indvendinger mod lægerapporten har retten anmodet myndighederne om en afklaring, og sagen blev taget op til fornyet behandling i weekenden.

Forfølgelse af kristne

I Pakistan bliver der ofte fremsat blasfemibeskyldninger på baggrund af meget spinkle beviser, men rasende folkemængder presser politiet til at tage sagerne op. Den påståede blasfemiske handling kan ikke rekonstrueres i retten, da det i sig selv ville være blasfemi, så kendelserne bliver afsagt uden fremlæggelse af det vigtigste bevis. Tidligere på året blev en muslimsk mand i byen Bahawalpur anklaget for blasfemi og anholdt. En skare på op til 2.000 mennesker stormede politistationen og slæbte ham udenfor, hvor han blev slået og brændt levende. I 2009 angreb en folkemængde et kristent kvarter i byen Gojra i Punjab-provinsen og brændte mindst otte mennesker ihjel.

Denne skæbne, som de kristne i Gojra led, hænger tungt over Masihs eget trossamfund, der har slået sig ned i Mehrabadi, et fattigt område i udkanten af Islamabad med både kristne og muslimer. Mange af de kristne er flygtet, efter at Masih blev ført bort af politiet. To uger senere er mange af dem så småt begyndt at vende tilbage, men de er stadig rædselsslagne. Da Arif Masih efter ni dage vendte tilbage til sit hus i Mehrabadi, var det blevet plyndret.

»Folk er så bange, at de ikke kan sove om natten,« siger han. »Kristne og muslimer har i 20 år levet her side om side, som brødre og søstre. Men nu vil vi bare væk, vi vil have et andet sted at bo.«

© The Guardian & Information 2012. Oversat af Mads Frese

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her